Onderzoekers van de Brusselse universiteiten VUB en ULB stellen vast dat in Brussel twee soorten jongeren parallelle levens leiden en elkaar nooit ontmoeten. "Een somber portret", zeggen de onderzoekers, die de groep van 12- tot 24-jarigen in Brussel bestudeerden. Zij zien twee soorten jongeren wiens situaties haaks op elkaar staan: de kwetsbare jeugd en de bevoorrechte jeugd. De problemen van de kwetsbare jeugd hebben te maken met onderwijs, huisvesting, toegang tot werk, tot gezondheidszorg. "Een sterke dualisering van de levensomstandigheden van de Brusselse jeugd", is het besluit van het onderzoek.
De Brusselse onderzoekers hebben knap werk geleverd. Niet één keer gebruiken ze het woord 'allochtoon'. Ze slalommen moeiteloos tussen woorden, zinnen en cijfers, doorheen paragrafen en alinea's, met een uitgekiende woordkeuze en strategische zinsbouw om dan uiteindelijk uit te bollen in de afgezaagde conclusie dat er... allochtonen en autochtonen zijn.
Het onderscheid zit hen dwars. Ze drijven de 'kwetsbaren' in een slachtofferrol, en laten uitschijnen dat ze overgeleverd zijn aan hun lot, in de steek gelaten door de samenleving, gedoemd om levenslang gekwetst en benadeeld te worden, hulpeloos toeziend en afwachtend wat er in hun schoot geworpen gaat worden, zonder eigen initiatieven om hun situatie te verbeteren.
De onderzoekers willen graag het verschil tussen kwetsbaar en bevoorrecht opheffen. Je kan net zo goed dag en nacht gelijkmaken, of zonsopgang en -ondergang afschaffen...
|