De mensenrechtenorganisatie GRIP (Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap) heeft dan toch haar zin gekregen. Eerder dit jaar oordeelde GRIP dat de nota van de Vlaamse regering omtrent inclusief onderwijs in strijd is met het VN-verdrag dat bepaalt dat het buitengewoon onderwijs moet opgaan in het gewone onderwijs en niet als apart systeem mag blijven bestaan.
Oei! De mensenrechten van kinderen zonder handicap zullen geschonden worden als kinderen met een beperking alle aandacht in de klas gaan opslokken. Gelijke kansen en rechten voor iedereen? Het buitengewoon onderwijs als apart systeem heeft in 't verleden zo goed gemarcheerd, jammer dat er nu aan geknabbeld wordt, omdat een organisatie het disproportioneel opneemt voor gehandicapten en dat in het nadeel van kinderen zonder handicap.
Onderwijsminister Crevits (CD&V) trekt nu 15 miljoen euro extra uit voor méér inclusief onderwijs: 15 miljoen euro voor 'ondersteuningsteams' die vanaf 1 september in gewone scholen leerlingen met een beperking gaan helpen en leerkrachten begeleiden bij de pedagogische aanpak van die kinderen.
De leerkrachten buitengewoon onderwijs zijn nu ongerust en onzeker omdat ze niet weten of ze in aanmerking komen voor een 'ondersteuningsteam'. Ze vrezen ook voor hun job, maar die vrees was te voorspellen. Door de invoering van het M-decreet verdwenen veel BLO-leerlingen naar het gewone onderwijs.
Buitengewoon Onderwijs BINNEN Gewoon Onderwijs = Kinderen met een beperking geforceerd in contact brengen met normale kinderen, en hen dagelijks confronteren met hun gebreken en minderwaardigheid. Is dát gelijkheid van rechten en kansen?