Wanneer Politieke Correctheid Pathologische Vormen Aanneemt:
Bezorgdheid om de dader in plaats van empathie met het slachtoffer?
In vergelijking met andere landen wordt in de Duitse Mainstream Media opvallend veel bezorgdheid getoond voor de dader. Het onmetelijke leed van het slachtoffer verdwijnt op de achtergrond.
In Amerika, Rusland, China, in het Midden- en Nabije Oosten, in Latijns-Amerika: overal komt de empathie met het slachtoffer op de eerste plaats én de straf voor de dader. In de USA speelt het aspect van terechte straffen nog een rol in de justitie, en ook in de media.
In Europa, en in 't bijzonder Duitsland en Zweden, staat de bezorgdheid om de dader opvallend veel in de kijker. Dat neemt soms absurde vormen aan. Naar aanleiding van de wrede stationsmoord in Frankfurt op een 8-jarige jongen door een Afrikaan uit Eritrea, verklaarde een vrouwelijke dominee tijdens de gebedsdienst in Frankfurt: kommentierte die Pfarrerin bei der Andacht in Frankfurt. "Wat moet iemand meemaken en beleefd hebben, om anderen zoiets vreselijks aan te doen?". En een Groene politicus uit Nedersaksen relativeerde de daad door deze gelijk te stellen aan een ongeval: indem er schrieb "In het autoverkeer sterven jaarlijks meer dan 3.000 mensen - weinig commentaar - In het treinverkeer sterft 1 persoon, en dan volgt een interview met de chef veiligheidsdiensten, de bundesminister onderbreekt zijn vakantie, alle zin voor proporties is weg."
Eveneens opvallend is dat bij alle daden van de afgelopen weken de mainstream media, natuurlijk helemaal vanzelfsprekend, de aanbevelingen van de persraad volgen, waarbij de daders niet in de titel of in het begin van het bericht genoemd worden. Er is wel altijd sprake van de dader en het slachtoffer, maar het subject, de dader, wordt pas in de loop van de tekst vermeld.
En waar blijft de zin voor het principe van gerechtvaardigde bestraffing zoals we die kennen van in de meeste andere landen van de wereld? Hoe zullen afschrikking, recht en orde nog kunnen functioneren als vele (potentiële) daders geen respect tonen voor recht en wetten, en de politie niet vrezen?
[Video aus der ARD-Mediathek, ab ca. Min. 11:45]
Vrij vertaald uit het Duits (een experimentje!): Die Freie Welt Redaktion (an)
|