Gisteravond 20 uur verzamelden taalminnaars zich in meer dan 100 bibliotheken over heel Vlaanderen om deel te nemen aan De Schrijfwijzen, 'het Groot Dictee Heruitgevonden', een dictee zonder moeilijke woorden, waaraan iedereen kan deelnemen, en het wordt ook nog voorgesteld als een spel. Een dictee op de populistische toer dus, voor Jan en Alleman... Toch een nieuw begin om Spelling te herwaarderen?
Het Groot Dictee der Nederlandse Taal van weleer kan echter niet geëvenaard worden door het 'Heruitgevonden Dictee" zoals dat nu heruitgevonden is. Twee jaar geleden besloot de Nederlandse omroep NTR een punt te zetten achter het Groot Dictee der Nederlandse Taal wegens slechte kijkcijfers. Een belangrijke culturele traditie verdween. De stopzetting was tekenend voor een tanende belangstelling voor de Nederlandse taal en voor de voortschrijdende afbrokkeling van onze westerse beschaving. Het Groot Dictee werd al 26 jaar uitgezonden op televisie. Het was een symbool van onze fierheid op onze mooie Nederlandse taal.
Guido Gezelle: "De vlaamsche tale is wonderzoet, voor die heur geen geweld en doet, maar rusten laat in 't herte"... De Vlaamse taal werd in het verleden geweld aangedaan. Kapers op de kust lagen te loeren om onze Nederlandse taal te verkwanselen aan anderstaligen die problemen hadden met de Nederlandse spelling.
En daarom vond KRISTIEN HEMMERECHTS dat de dt-regel moest verdwijnen. Waarmee ze mijn tv-scherm eindeloos bezoedelde toen ze deze onzin uitkraamde.
De TAALUNIE wou komaf maken met de 20ste-eeuwse manier van lesgeven in het vak Nederlands. In een advies aan de Vlaamse en Nederlandse ministers van Onderwijs en Cultuur pleitte de organisatie ervoor om de muren te slopen tussen de lessen grammatica, spelling en literatuur.
Vroeger , begin jaren 90, heb ik KOEN JASPAERT ook zo'n nonsens horen vertellen over muren slopen en brandhout maken van het klassieke taalonderricht toen hij het NT2-onderwijs verzon om migrantenleerlingen kennis te laten maken met de Nederlandse taal, op maat van de migrant, waarbij spelling, spraakkunst en literatuur bijkomstig werden. In plaats van Vlaamse literatuur kwamen er losse Nederlandse woordjes en zinnetjes aan de hand van exotisch getinte teksten en afbeeldingen. NT2-leerlingen hoefden niet meer aandachtig te luisteren naar een tekst om die daarna correct schriftelijk weer te geven... Het verval!
En toen zag ik hetzelfde senario zich herhalen met de toenmalige voorzitter van de TAALUNIE, Hans Bennis, die zei dat "spelling oninteressant is". Hij heeft van spelling geen hoge dunk: "Ik pleit niet om de spellingsregels te laten vallen, maar ik pleit voor gezond verstand. Taal is veel meer dan de discussie over een streepje of een trema op een letter zetten... Zolang ik erover mag beslissen, komt er geen spellingwijziging. Ik ga anderzijds de wonderlijke en onlogische spelling die we nu hebben, ook niet verdedigen."... "Ik vind spelling oninteressant", vertelt hij aan het tijdschrift Onze Taal. ... Gelukkig is Hans Bennis nu weg bij Taalunie.
|