Gisteren startte het afstandsonderwijs met nieuwe leerstof. Via 'preteaching'. Of in 't schoon Vlaams: 'aanlooplessen'. Deze nieuwe leerstof zal herhaald worden als scholen heropenen.
Minister Weyts stelde eerder al 'zomerscholen' voor, om leerlingen met leerachterstanden bij te werken. Hij beloofde ook de levering van duizenden laptops aan kansarme gezinnen. Let op: wie is kansarm?
Vorige zaterdag suggereerde hij om deliberaties en proclamaties te verplaatsen naar de eerste helft van juli: "laat het schooljaar iets langer duren"... Let op: de minister spreekt over 'verlengd schooljaar' en niet over 'inkorting zomervakantie'.
Nu blijkt dat het delibereren na 30 juni vrijblijvend is.
Weyts: "Er komen aan het eind van het schooljaar examens. We gaan die evaluaties beperken, en focussen op het essentiële. Die examens zijn nodig om om jongeren te motiveren om te studeren"... De minister wil de examens concentreren in een beperkte periode, "met meer klemtoon op leren dan op evalueren". Let op: de klemtoon ligt niét op 'evalueren'.
Examens aan het eind van het schooljaar? Laat ons hopen dat die tot en met 30 juni (dinsdag) plaatsvinden. En als de klemtoon niet op 'evalueren' ligt, is de kans groot dat de meeste leerlingen een A-attest krijgen.
Excellentie tegenover Egalité - Op het eerste zicht kiest minister Weyts voor 'onderwijskwaliteit' en niet voor 'gelijkheid', zoals zijn Franstalige onderwijscollega Caroline Désir (PS), die héél ver gaat in het gelijkstellen van alle leerlingen. Zij wacht ahw op de allerzwaksten om die ook mee te krijgen op de boot: "We kiezen ervoor om geen nieuwe leerstof te geven, om zo geen leerlingen achter te stellen met een moeilijke thuissituatie of andere problemen... Zomer is zomer, geen nieuwe leerstof, geen examens, geen verlengd schooljaar, geen inkorting zomervakantie, geen zomerscholen"... De klassenraden beslissen of leerlingen mogen overgaan naar het volgende leerjaar, aan de hand van een lijst met richtlijnen.
Het onderwijs in Wallonië voel ik tot hier al kraken, met een onderwijskwaliteit beneden alle peil!
En wat Vlaanderen betreft schreef ik: "op het eerste zicht kiest de minister voor onderwijskwaliteit ipv voor gelijkheid"... Is dat wel zo? Een échte keuze voor onderwijskwaliteit deinst niet terug voor het raken aan De Zomervakantie!