De coronaperikelen maken politici en virologen erg vindingrijk in het bedenken van nieuwe woorden die voorlopig in het coronawoordenboek verschijnen en binnenkort wellicht als officieel woord in de Dikke Van Dale.
Een bijzonder nieuw woord is 'knuffelcontact'. Het heeft iets liefs, iets teders, en zal altijd populair blijven, zelfs wanneer Het Virus zich tijdelijk onzichtbaar teruggetrokken heeft, zo ergens achter ski- en zomervakanties, om daarna weer in volle ornaat toe te slaan op de samenleving. En zo zullen we eindeloos blijven doorrollen van de ene lockdown naar de andere, van de ene coronagolf naar de andere... totdat er nieuwe generaties geboren worden met betere genen en ijzersterke immuunsystemen.
Knuffelcontact... Frank Vandenbroucke, de geldverbrander, en de man die nooit verkozen werd en toch in de regering zit, heeft het bloedserieus uitgelegd op tv. Af en toe kon hij een grijnzige glimlach niet onderdrukken. Hij was klaar en duidelijk: alleenstaanden mogen op kerstavond twee mensen uitnodigen, hun knuffelcontact en nog een andere persoon. Terwijl koppels en gezinnen slechts één knuffelcontact in huis mogen halen.
Mijn eerste indruk was dat Vandenbroucke aan 't zwansen was, maar wat ie zei ligt vast in een ministrieel besluit: Op kerstavond en Kerstmis mogen alleenstaanden "het duurzaam onderhouden nauw contact en de bijkomende persoon tegelijkertijd in huis of in een toeristische logies ontvangen"...
Het hele concept van knuffelcontact voor alleenstaanden valt echter in duigen en in gruizelementen uiteen wanneer die ene knuffelaar niet aanwezig kan zijn om kerstmis te vieren. Omdat hij of zij geniet van een dubbel knuffelcontact. Zie het maar als een dubbele nationaliteit.
Mijn schrandere lezers hebben direct begrepen wat dubbele knuffelcontacten betekenen en waartoe ze kunnen leiden, naar emotionele ravage, verwarring en vereenzaming. Het ministrieel besluit moet daarom dringend herzien worden en de hiaten opgevuld worden omtrent de identiteiten van knuffelcontacten.
|