Omdat niet alle werkgevers vertrouwen hebben in transgenders heeft de stad Gent besloten om nieuwe praktijktesten uit te voeren in de strijd tegen discriminatie op de arbeidsmarkt.
'Praktijktest' is een deftig eufemisme voor de zwaar beladen 'anonieme sollicitaties' en 'mystery calls'.
Uit een eerder onderzoek in 2021 bleek dat transgenderpersonen minder uitgenodigd werden voor een sollicitatiegesprek. Nu komen er nieuwe praktijktesten, en als blijkt dat er nog altijd gediscrimineerd wordt, zal bekeken worden of het gaat om systematische discriminatie. Werkgevers kunnen dan juridisch vervolgd worden. Het Spionnencentrum, alias UNIA, wordt dan ook ingeschakeld. Oei, oei.
Ziezo, dat is het scenario van de nieuwe heksenjacht.
Ondanks het feit dat de toepassing van mystery calls in een wetsontwerp gegoten werd, blijven praktijktesten louche, asociale en achterbakse technieken om argeloze werkgevers te betrappen op 'discriminatie' bij het aanwerven van personeel. Hebben werkgevers niet het recht om te 'discrimineren'? Om het beste werkvolk te selecteren dat het beste rendeert?
Het wetsontwerp over de mystery calls laat de halfgare heksenjagers toe om op wettige wijze en ongestraft misdadige feiten te plegen. Anoniem sjoemelen met fictieve sollicitatiebrieven, met anonieme telefoontjes... voor mij blijft het: discriminatie opsporen op illegale wijze.
Kan zo niet ieder crimineel feit in een wetsontwerp gegoten worden?