De ruïnes van een uit de verte zeer goed zichtbaar uitstekende rots fascineerden mij vorig jaar reeds. Vandaag nemen we de fietsen en gaan op verkenning. De route is echt niet belangrijk, we hebben constant ons doel in het vizier. Op de top van een rots staan de overblijfselen van een kasteel uit de 11de eeuw dat later dienst deed als gevangenis. Nog steeds zijn er de enorme grote ondergrondse ruimtes die proviand konden opslaan voor zeer lange periode, en die later dan weer dienst deden als graanopslagplaats voor de lokale boeren. In 1950 werd op de ruïne een kruis geplaatst met een enorm Christus beeld.
20-12-2011 om 22:03
geschreven door aayke
18-12-2011
7. Alquerias en Bethlehem
We brengen een bezoekje aan de plaatselijke tentoonstelling van een toch wel uit de kluiten gewassen kerststal. De ontwerper is de plaatselijke Juan Antonio Garre Munoz die al van kindsafgefacineerd was door kersttaferelen en beeldjes. Op 9-jarige leeftijd maakte hij reeds zijn eerste Bethlehem met de modder uit de irrigatiekanalen. Later begon hij met het verzamelen van figuren van ambachtslieden uit Murcia. Nu, 50 jaar later, is zijn Bethlehem uitgegroeid tot een combinatie van ongeveer 3000 beeldjes met huizen, dieren, palmbomen, draaiende windmolens, rivieren en watervallen, citroen en sinaasappel boomgaarden, en met een koor van meer dan 100 engelen in de geboortegrot. Geniet even mee!
18-12-2011 om 20:57
geschreven door aayke
17-12-2011
6. Zonsopgang
Ik was uitzonderlijk vroeg wakker en naar buiten. De vissersboten verlaten langzaam de haven. Vlug even de camera, kijk wat een prachtige zonsopgang!
Vandaag rijden we 400km zuidelijker en gaan naar ons favoriet plekje in Murcia, Alquerias. Hier voelen we ons thuis, is het een lekker weertje (wel frisse wind) en kunnen we de fietsen gaan gebruiken. Plan is om hier een tweetal weken te relaxen en te genieten. En vanaf nu kan ik weer dagelijks op het internet en verslag uitbrengen. En vooral, vanaf nu start weer mijn vitaminekuur: alle dagen citroen en sinaas, rechtstreeks van de boom. Kan het nog verser!
17-12-2011 om 22:03
geschreven door aayke
5. Delta del Ebro
De Spaanse armada had in haar glorietijd veel hout nodig voor schepen. De stammen gingen vanuit het binnenland via de Ebro naar beneden. Door overbegrazing op de gekapte plaatsen kon de erosie haar gang gaan. De vruchtbare grond stroomde mee met het water. Aan de monding van de Ebro ontstond zo stilaan een uitgewaaierd deltagebied van nu zon 300 vierkante km; een drassige zone is het, een pleisterplaats voor flamingos en vooral een broedgebied voor diverse soorten eenden. Rijstvelden vormen er één van de voornaamste economische activiteiten. We gaan op pad met camera en verrekijker, een must !
We zetten onze tocht verder richting zuiden, en gaan naar Sant Carlens de la Rapita. Altijd leuk om in een haven te staan en de vissers gade te slaan. De visveiling wordt ditmaal door ons nauwkeurig gevolgd via een erg modern elektronisch systeem. We concluderen dat de vissers hier het zout niet verdienen op de patatten!
We spelen het klaar een kilo galeros te bemachtigen en gaan experimenteren. Olijfolie in de pan, wat look erbij en dan de nog levendige galeros erin. Goed dat Gaia niet in de buurt is. Resultaat: een lekkere maaltijd, goed van smaak, erg veel peuzelwerk en zeer vettige vingers. Maar het was fun en daar doen we het voor!
17-12-2011 om 20:38
geschreven door aayke
16-12-2011
3. Cava
Thuis hebben we via het internet opnieuw het adres opgezocht van iemand uit Sint Truiden die in 1998 hier in Catalonië een cavaboerderij kocht en er dan ook zelf cava ging maken. Reeds lang had ik in gedachte om deze boerderij eens een bezoekje te brengen. Vandaag gaan we ervoor! We rijden Barcelona voorbij en begeven ons naar de cavastreek. De gps brengt ons feilloos tot in het dorpje maar dan begint de zoektocht. Iedereen die we aanspreken kent de zaak Can Festis, maar het is erg moeilijk te vinden. We belanden op een aarde wegje en rijden tot het einde. En ja hoor, het is de juiste plek, maar Can Festis bestaat niet meer en de vogel is gaan vliegen. Van de vriendelijk huidige eigenares vernemen we dat Stefan Lismond twee jaar geleden alles verkocht en naar Barcelona trok. We mogen ons installeren en we blijven hier overnachten. Van rust gesproken, amai, maar geen cava van een Belg. Dan maar een flesje van de lokale Freixenet kraken !!!
16-12-2011 om 22:10
geschreven door aayke
2. Millau en Besalu
Vandaag aan mijn vitaminekuur begonnen, maar later daarover meer. Nu eerst iets over Millau. Deze stad is natuurlijk bekend omwille van zijn brug, maar die zit vanmorgen volledig in de wolken, enkel twee pieken van de enorme pillonen steken er bovenuit. Geen fotos dus! Ik wandel naar de bakker en doe ondertussen een stukje van de historische route. Millau was een belangrijke plaats in de middeleeuwen omwille van de leerindustrie. Er is hier nog erg veel opknapwerk, maar het heeft iets, zo eenzaam gelegen in de vallei van de Tarn.
We zetten onze route verder via Beziers en Figueres naar Besalù, een middeleeuws vestingstadje aan de rivier Fluvia dat in 1966 onder nationale bescherming kwam. Hier is het altijd rustig, ook al is het stadje ondertussen erg geliefd door de toeristen.
Een terrasje in de zon en een glaasje wijn doen ons beseffen dat we vandaag een van de weinige toeristen zijn. Alhoewel, we krijgen gezelschap van een koppel uit Hasselt, en we drinken samen nog een glaasje.
16-12-2011 om 21:57
geschreven door aayke
15-12-2011
1. Een weekje onderweg, dus tijd voor een verslagje!
Het werd tijd dat we weg waren, we voelden het aan de knoken. Zoals altijd, eerst rechtstreeks naar Beaune, en dan zien we wel. We waren veel te laat vertrokken thuis, het was al middag voorbij, en dat merk je dan natuurlijk als je 's avonds laat de parking oprijd, pikkedonker !!! En dan niet vergeten dat we echt (stront) hondeweer hadden om te rijden, en zeker daar op het plateau van Langres. Amai, blij dat we dat achter ons konden laten. Enfin, lekker gaan eten en na een glaasje wijn het bed in. Natuurlijk deze morgen te lang geslapen, maar waren we niet met vakantie? En het zonnetje is van de partij, dus we gaan de goede richting uit ! We willen vandaag eens niet gewoon doen en rijden vanaf Beaune een stukje de wijnroute en dan paralel met het Canal du Centre.
Op deze idyllische manier willen we graag onze vakantie starten. En het is mooi, een route met "charme". Via Clermont Ferrand rijden we door enkele van Frankrijks Departementen zoals Puy de Dome, La Haut Marne, La Lozère en Aveyron om dan te belanden in het stadje Millau met zijn beroemde brug. En "suprize", de borden van mijn eigen "hotel" zijn eindelijk geplaatst !!!
15-12-2011 om 23:09
geschreven door aayke
22-01-2011
28. Figueres
Onderweg naar Figueres houden we opnieuw halt bij Freixenet, verse bubbels vallen bij ons altijd in de smaak!
In de vroege namiddag staan we weer op ons vast plekje, een kwartiertje wandelen van de binnenstad. Het zonnetje laat zich nog steeds van zijn beste kant zien dus gaan we voor een terrasje op de Rambla. Voor de liefhebber van Art Nouveau is deze Rambla een pretpark, ik kan het niet laten om dan ook enkele fotos te plaatsen.
We verdwalen in de kleine straatjes en staan oog in oog met het prachtige Theatre Cinema El Jardi. Een verhaal apart, in zijn tijd -1916- één van de grootste cinemas van Catalonië. Het plein voor de cinema heeft een ondergrondse bunker die nog dateert uit de tijd van de Spaanse Burgeroorlog en biedt een schuilplaats aan 300 mensen.
Morgen gaat het verder naar Beaune, overmorgen naar Zolder. Voor ons zit deze reis er weer op. Tussen de wasmachine en de strijkplank door zal ik deze laatste dagen van ons prachtig verblijf posten op dit blog.
Aan allen die weer van de partij waren, dagelijks nieuwsgierig een kijkje gingen nemen op aaykes blog, genoten van de fotos en de verhalen, een dikke MERCI en tot het volgende avontuur.
ADIOS . .
22-01-2011 om 19:23
geschreven door aayke
21-01-2011
27. De vismijn
Tegen de middag hebben we afscheid genomen van Triny en haar gezellig camperpark. We rijden stilletjes aan weer naar het kille noorden, maar niet zonder enkele interessante stops onderweg. Vanavond landen we in Sant Carlens de La Rapita aan de monding van de Ebre. De vissersboten komen binnen gevaren met hun vangst van de dag. Het is een levendige bedoening in de haven. De vis is reeds gesorteerd op zee en wordt nu van het schip geladen voor de veiling.
Ganse karrenvrachten staan geduldig aan te schuiven bij de vismijn, andere schippers hanteren hun netten of poetsen de boot, terwijl wij genieten van het spektakel en een glaasje witte wijn met een lekker vis-hapje.
21-01-2011 om 14:56
geschreven door aayke
16-01-2011
26. Kitty
Je huisdier mee laten genieten van nieuwe oorden is tegenwoordig geen probleem. Ook niet op het Camperpark Huerta de Murcia, ze zijn er van harte welkom. De nevenburen hebben hun angora konijn Kitty meegebracht. Kitty verblijft in een leuke, extra grote draagkooi en zag vanmiddag de kans groot om eens een wandeling te gaan maken.
Maar oppassen geblazen, de hondjes hielden de boulevard tussen de campers zeer goed in de gaten! Zelfs de kanariepiet van de achterburen, die voor de gelegenheid in de citroenboom mag overnachten had het spektakel gezien. Kitty speelde een spelletje verstoppertje en voor de hondjes was het weer een nieuw avontuur.
16-01-2011 om 20:30
geschreven door aayke
15-01-2011
25. De Pica's
Een wandeling naar een plaatselijk restaurant op de boerenbuiten van de Huertabrengt ons op een route die weer mooie natuurfotos oplevert.
Maar we belanden ook in de wereld van de Spaanse duivensport. Een vreemde sport met duiven in alle mogelijke felle kleuren. Een goede Gutarossa Palomas Deportivo oftewel goede Pica heeft als beste eigenschappen overtuigingskracht en verleidingskunst.
De wedstrijd: Vijftig of meer doffers proberen op een goed blaadje te komen bij één en dezelfde duivin. De winnaar wordt deze doffer die het meeste overredingskracht in zich heeft om het hartje van de duivin te doen smelten. Een jury zal het hele gedoe nauwlettend observeren en plus of min punten uitdelen aan de concurrenten. Iedere duif heeft zijn eigen kleurenpatroon. De doffers worden met een onschadelijke verf zodanig gemarkeerd dat ze gemakkelijk te herkennen zijn voor de duivenmelker en de jury. Het puntensysteem dat gehanteerd wordt is eigenlijk vrij simpel. De doffers moeten steeds trachten de duivin zo dicht mogelijk te benaderen. Zowel tijdens de vlucht als op de grond. De absolute topscore wordt behaald als een der deelnemers erin slaagt met het vrouwtje te paren. Ondertussen gokken de toeschouwers er duchtig op los!
De duivin probeert een schuilplaats te vinden voor het mannelijke geweld. Tevergeefs! Een goede Pica laat zich niet afschudden!
Onder een helderblauwe hemel en met schaduw temperaturen van 23 graden is het natuurlijk heerlijk toeven in deze binnenstad. Op de Plaza de la Glorieta, het meest populaire en geliefde onder de stadspleinen van Murcia, met daaraan gelegen het Gemeentehuis, heerst er altijd een gezellige drukte.
Op de Plaza de las Flores, één van de meest levendige plekjes van de stad, schuilen we in de buurt van de fontein om iets te drinken en genieten van de lekkere tapas.
Voorlopig houden we het voor bekeken in deze stad die zoveel te bieden heeft, maar keren zeker nog eens terug !!!
13-01-2011 om 21:16
geschreven door aayke
23. De Kathedraal van Murcia
Na de verovering van de stad door de Christenen begon men in 1394 aan de bouw van een kathedraal op de plaats van de grote moskee. Deze kathedraal heeft een grandioze barokke gevel uit kalksteen en marmer die uitkijkt over de Plaza de Belluga. Het voltooien van deze tempel nam zomaar eventjes 400 jaar in beslag, het interieur is absoluut de moeite voor een bezoek. Geniet even mee van enkele fotos.
13-01-2011 om 21:02
geschreven door aayke
12-01-2011
22. Murcia Stad
Murcia is een gezellige, levendige, zeker een mooie stad en, yoepie, zonder toeristen. De stad werd genoemd naar de mirtestruiken die nog steeds groeien langs de rivier de Segura, en wordt in de omgeving 'de kookpot' genoemd. De temperatuur kan er 's zomers dan ook goed oplopen, want de zee ligt iets te ver weg om een verkoelende bries te leveren. De stad is mooi gelegen in het dal van de Segura, waar tegenwoordig vooral drinkwatertekort een dreiging vormt. Aan openbare gebouwen hangen spandoeken met de slogan 'Water voor iedereen' en bij veel kranen hangt een waarschuwingssticker: 'Iedere druppel is leven'.
Op onze eerste verkennende wandeling ontdekken we een beeldengroep van González Bertrán. Het werk is getiteld De Mensenrechten, een kring figuren, dicht opeen met de
gezichten naar buiten gekeerd. De mannen zijn uiterst gestileerd weergegeven, de kinderen en vrouwen genuanceerd uitgewerkt. Aandacht voor mensenrechten is ook in Murcia beslist geen overbodige kwestie, gezien de lange rij wachtende Afrikanen bij de Vreemdelingenpolitie en de bedelaars van alle leeftijden.
De reuzenficus, midden in de stad, met zijn enorme wortelstelsel op dit schaduwrijke plein doen je geloven dat hij er al twee eeuwen staat.
Het Bisschoppelijk Paleis uit de 18de eeuw.
Het Real Casino de Murcia is een van de meest bezochte monumenten en zeker een van de meest karakteristieke van de regio. Een gebouw waarvan de bouw begon in 1847, maakt een reis door de verschillende stijlen van de 19e en 20steeeuw. Wij steken even onze neus binnen in de patio van deze decadente privé-club.
Morgen zijn we er weer met meer mooi weer !!!
12-01-2011 om 22:31
geschreven door aayke
10-01-2011
21. Rio de Segura
De rivier Segura is een belangrijke rivier in het zuidoosten van Spanje. Ze ontspringt in de Sierra de Segura en mondt uit in de Middellandse Zee na een reis van 325 km. Ze veroorzaakt regelmatig hevige overstromingen in de Provincie Murcia, die worden afgewisseld met lange periodes van droogte. De laatste decennia is ze berucht omwille van haar ernstige vervuiling.
Wij maakten vandaag een wandeling langs de oevers van de rivier en tonen je enkele sfeerbeelden.
10-01-2011 om 19:59
geschreven door aayke
09-01-2011
20. Paparajotes
Vanavond, na zonsondergang en het avondeten, waren we allen te gast bij Trini en Juan-Andres, de uitbaters en eigenaars van het Camperpark Huerta de Murcia. Graag willen ze hun gasten laten kennis maken met een plaatselijk en erg traditioneel dessert: PAPARAJOTTES.
Verse bladeren van de citroenboom worden omwikkeld met een deegje gemaakt van bloem, suiker, melk, eieren en geraspte citroenschil. Dit wordt dan gebakken in olijfolie en bestrooid met een mengeling van fijne suiker en kaneel. Er wordt ons even getoond hoe we dit hanteren en oppeuzelen en hmmmm .. vergezeld van een glaasje Muscadet.
09-01-2011 om 00:00
geschreven door aayke
08-01-2011
19. Sanctuario de la Fuensanta
Algezares. Een legende vertelt ons een verhaal dat zich afspeelt in de 17de eeuw. Na een verwoestende droogte in de wijde omgeving van Murcia en vooral in de Huerta, haalt men een Lieve Vrouwe beeld uit de kerk van Murcia en organiseren de Murcianen een processie naar de berg EL Hondoyuelo op ongeveer 5km van de hoofdstad. Deze berg was reeds gekend door de vroege beschavingen als een heilige enclave. Tijdens de pelgrimstocht gaf De Maagd gehoor aan hun smeekbeden en spontaan ontstonden er heilige bronnen en begon het hevig te regenen en zelfs te sneeuwen. Het wonder van het water heeft zich enkele keren herhaald en sindsdien is de Virgin de la Fuensanta patroonheilige van de stad en is de devotie voor deze "Maagd van de Heilige Bronnen" enkel gegroeid.
Nog steeds organiseert men in Murcia ieder jaar in september één van de grootste processies van Spanje, en nog steeds vloeit er water aan de bronnen.
Het Heiligdom van de Maagd is nu één van de drukst bezochte bedevaartsoorden van Spanje en wordt bewaakt door Benidictijner nonnen. Omwille van zn hoogte biedt het een prachtig uitzicht op de stad Murcia en de vallei van de Segura.
08-01-2011 om 21:24
geschreven door aayke
06-01-2011
18. Driekoningen
Vandaag is het 6 januari en dus Driekoningen, hoogdag in Spanje! Ook hier in Alquerias wordt er gevierd. Familie en vrienden doen hun zondagse pak aan, gaan bij elkaar op bezoek met de nodige kadootjes, en trekken gezamenlijk naar de Driekoningenstoet. Het is een optocht met als enige thema Caspar, Melchior en Balthazar. De Koningen zijn erg druk bezig met het uitdelen van allerhande geschenkjes en worden bijgestaan door hun dienaren.
En nog even dit: vandaag waren we genoodzaakt de luifel uit te zetten. Om 15.30h was het maar eventjes 23,4 graden in de schaduw !!!!
06-01-2011 om 21:16
geschreven door aayke
17. Murcia
We verlaten de Provincie Granada in Andalucia en dus ook Motril. Via de Provincie en de Costa Almeria rijden we terug noordwaarts. We blijven een tijdje de grillige kustlijn volgen, een route langs de mooiste kustpanoramas van de streek, en stoppen regelmatig om te genieten van het uitzicht. In de namiddag, wanneer we de Provincie Almeria bijna verlaten, veranderen de uitzichten. We bevinden ons tussen twee bergketens, rechts de Sierra de Cabo de Gata met zn natuurreservaat, en links van ons de Sierra Alhamilla ook wel bekend omwille van zijn Mini-Hollywood.
Op dit ogenblik zijn we in de Provincie Murcia en hebben een heerlijk plekje ontdekt te midden van la Huerta de Murcia oftewel Murcia, de groentetuin van Spanje.
Hun groentetuin of la Huerta danken de Murcianen aan de Romeinen en de Arabieren.
De Romeinen legden irrigatiestelsels aan voor hun landerijen, waarop ze vijgen, olijven en graan teelden. Vanaf de 8e eeuw kwamen er Arabieren in het land. Zij perfectioneerden de irrigatiesystemen (dat nog deels intact is), wisten het water om te leiden naar de hoger gelegen droge akkers en introduceerden tot dan toe onbekende soorten groente en fruit: citrusvruchten, amandelen, aubergines en rijst. Geleidelijk ontstond er een bont tapijt van boomgaarden en moestuintjes. Deze minifundios, lapjes grond van maximaal 1 ha bestaan nog steeds aan de oevers van de Segura en net als vroeger leeft men in de huerta het hele jaar van fruit. Kersen, abrikozen, pruimen, perziken, vijgen, granaatappels, kweeperen, peren, appels en amandelen voorzien van april tot november in het onderhoud van de bewoners van de huerta en tussen december en maart zijn er de citroenen en de sinaasappels.