We hebben de provincie Murcia verlaten en zijn nu in de provincie Alicante, net op het randje van Benidorm aan de Costa Blanca. We maken een tochtje in de natuur door de uitlopers van de Sierra Helada en kijken van hoog en ver uit op de torens van Benidorm. Soms toch wel rare beelden !!!
22-02-2012 om 21:40
geschreven door aayke
17-02-2012
38. Extreem goede citroenoogst in Spanje
De citroenoogst is begonnen en wij zitten er middenin. De Spaanse citroenexport zal dit seizoen naar verwachting erg hoog uitvallen, mede door de goede weersomstandigheden. Spanje raamt meer dan 400.000 ton te exporteren, al blijven de prijzen laag en wordt er voor telers niet voldoende winst gemaakt. De regio Murcia is verantwoordelijk voor zo'n 80% van die citroenexport. Daarnaast worden de citroenen ook in Valencia en Andalusië geteeld. De productieraming voor dit seizoen was 800.000 ton, maar men verwacht dat de productie bijna een miljoen ton kan worden door het erg goede weer van de laatste maanden. We waren in de buurt en gluurden mee.
17-02-2012 om 16:08
geschreven door aayke
13-02-2012
37. Nostra Signora di Oliva
Het zijn oogstfeesten vandaag in Alquerias. Een processie vertrekt vanaf La Ermita (de kapel) de Nostra Signora di Oliva door het veld en langs de huizen en maakt een ommegang van circa 5 km met de vereerde Madonna boven op een boerenkar en getrokken door twee ossen. Ze zijn vergezeld van de plaatselijke fanfare, dames in lokale klederdracht en een 70-tal "volgelingen". Aan verschillende huizen staat een buffet met tapas en drankjes klaar voor al de voorbijgangers bij wijze van offer aan Onze Lieve Vrouw en een stille vraag voor een goede oogst. Na de ommegang is er feest en staat er een Paëlla klaar, gratis voor iedereen. De pan heeft maar liefst een doormeter van 4 meter. Smullen maar !!!
13-02-2012 om 11:08
geschreven door aayke
11-02-2012
37. Het mysterie van de hangslotjes
Het mysterie van de hangslotjes. Op onze tocht in Murcia ontdekten we aan de oude ijzeren brug, onder het toeziend oog van La Signora, een rare combinatie van allerhande hangslotjes. Even uitleg vragen aan een voorbijganger: een hype onder de verliefden, bevestig de slotjes aan elkaar en aan de oude ijzeren brug en werp de sleutels in de rivier, een belofte van eeuwige trouw!Na wat googlen blijkt dat zo'n verzameling hangsloten op heel veel plaatsen is te vinden in Europa en ver daarbuiten, maar vooral in Rome en Firenze. De oorsprong ervan is een romantisch verhaal van Federico Moccia uit 2006 "Ho voglia di te" (I want you), verfilmd in 2007. Daarin belooft een verliefd koppeltje elkaar eeuwige trouw. Ze maken een hangslot vast aan de Ponte Milvio (oudste brug) in Rome en gooien de sleutel in de Tiber. In veel steden worden de honderden sloten regelmatig van de bruggen geknipt (recent nog in Sevilla), maar het duurt dan meestal niet lang vooraleer er terug hangen. Mogelijk bestaat de traditie al langer, maar is sedert het verhaal uitgegroeid tot een echte rage. Er is zelfs een website waar verliefde koppeltjes een virtueel slot kunnen vasthangen aan een brug.
11-02-2012 om 20:58
geschreven door aayke
10-02-2012
36. Hoog bezoek
We zijn alweer enkele dagen terug in Alquerias, het dorpje waar we ons thuis voelen. En de koude van thuis (die domme min-temperaturen daar) laat zich ook hier voelen. Het wordt niet warmer dan zon 15 graden en s nachts gaan we richting vriespunt. Maar we gaan evengoed op pad, want de zon blijft schijnen. Onze vrienden uit Zolder komen op bezoek en we beleven samen een paar gezellige dagen.
10-02-2012 om 00:00
geschreven door aayke
05-02-2012
34. Mercado Medieval
Een Middeleeuwse markt met een legende. Eén keer per jaar pakt Orihuela uit met een echte, originele Middeleeuwse markt, de grootste in Spanje. Ambachtelijke producten worden dan aan de man gebracht in een gepaste Middeleeuwse sfeer: Middeleeuwse kleding, dans, muziek en spektakel. Met de handgeduwde paardenmolens en schommels. Hespen, ribbekes en speenvarkens op de grill. Kamelen, ganzen en roofvogels met hun aangeklede begeleiders. We bezochten deze stad reeds eerder voor zijn gezellige uitstraling en historische architectuur. Met deze historische achtergrond werd het oud gedeelte van Orihuela dit weekend bezet door allerlei gezellige kraampjes en eettentjes. Smullen en genieten!
05-02-2012 om 18:18
geschreven door aayke
02-02-2012
33. Almeria
Almeria (vertaald uit het Arabisch = spiegel van de zee) was ooit een heel belangrijke Islamitische haven. Het 10de eeuwse fort boven op de heuvel, het grootste fort ooit gebouwd door de Arabieren in Spanje, domineert de stad nog steeds. Ook de kathedraal was oorspronkelijk gebouwd als fort, vandaar haar robuuste uiterlijke vorm, haar vier massieve torens en haar kleine vensters. De Rambla de Belén verdeeld de stad in nieuw en oud en eindigt aan de oude scheepslader in de haven. De dag wordt afgesloten met een prachtige zonsondergang om 18.30h.
02-02-2012 om 16:20
geschreven door aayke
32. Costa Tropical
We verlaten Motril en volgen de Costa Tropical tot Almerimar. Een landschap van plastiek over groenten en fruit is zo typisch aan deze mooie stranden en promenades die leiden tot het kunstmatig (voor toeristen) opgezet stadje Almerimar. Een grote en prachtige jachthaven siert het centrum.
02-02-2012 om 15:50
geschreven door aayke
31. De bananenplant
De banaan is een van de oudste geteelde gewassen in de wereld. In geschriften is de banaan al in de zesde eeuw voor Christus te vinden en er zijn aanwijzingen dat de banaan al 4000 jaar voor Christus geteeld werd. De commerciële bananenproductie begon in de 19de eeuw. We zien hier nu verschillende bananenplanten in bloei, niet alledaags, en apart. Een rondvraag leert ons dat de plant na de bloei afsterft. En waarom zijn de bananen krom? Heel simpel: door de zwaartekracht gaat de tros bananen naar beneden hangen en de vruchten willen naar boven blijven groeien.
02-02-2012 om 13:13
geschreven door aayke
29-01-2012
30. Plasticultura
Wanneer je de kuststreek van de provincies Granada en Almeria doorkruist, dan valt de hoeveelheid folieteelt op. Een fenomeen dat tussen Motril en Almeria stad een zeeachtig hoogtepunt bereikt. Deze agrarische techniek heet plasticultura en is een ultieme poging om elke druppel vocht uit deze woestijnachtige gronden te persen voor een betere oogst. Het proces is allerminst biologisch, maar het levert wel een hoop jobs op.
29-01-2012 om 20:19
geschreven door aayke
29. Terrasjes
Natuurlijk horen de dagelijkse terrasjes ook bij onze uitstapjes. En wat komt er dan zoal op tafel? We zitten nu volop in de streek waar traditiegetrouw een drankje nog steeds samen gaat met een (gratis aangeboden) tapa. Een plakje gedroogde ham, boven op een glas gelegd, zou het begin van de gewoonte van de tapa (letterlijk deksel) zijn geweest. Menig tapa kan op zich een ware tractatie zijn.
29-01-2012 om 19:51
geschreven door aayke
26-01-2012
28. Langs de kust
We fietsen van Motril naar Salobreña langs de kust, deels door de rietvelden en deels langs een groot golfcomplex . Het is een super mooie dag. Het kasteel glanst in al haar glorie op de top en de terrasjes aan het strand zitten overvol. Mooi stadje, dit Salobreña.
26-01-2012 om 21:22
geschreven door aayke
24-01-2012
27. Paparazzi
Sssssjjjjjuuuuusssstt, niet verder vertellen!!!!! We dachten dat de kust veilig was, maar werden toch nog gespot door paparazzi ..
24-01-2012 om 22:34
geschreven door aayke
26. Naar de markt
Het is marktdag in de stad en we fietsen er even langs. Pfff, wel serieus bergop hoor. De markt van Motril stelt op zich niet veel voor, een markt zoals ieder ander. Toch enkele fotokes! We dwalen af naar het stadscentrum (veel gezelliger) en dan weer naar beneden om te verdwijnen tussen de rietvelden en in de haven. In totaal hebben we 27 km op de teller en zijn we enkele terrasjes rijker als we in de late namiddag weer thuis komen. Ons volledig totaal met de fiets staat nu op 547 km, zouden we toch die 1000 kunnen halen? Hmmmm
24-01-2012 om 20:43
geschreven door aayke
23-01-2012
25. Rust in Motril
We verlaten San Juan de los Terreros en trekken verder door Andalusia, de regio met de warmste wintertemperaturen op het vasteland. De legende zegt dat de Griekse God Hercules, Europa van Afrika scheidde bij de Straat van Gibraltar en alzo de Middellandse Zee schiep. Hercules, zoon van Zeus, werd hierdoor een speciaal symbool en zijn afbeelding zie je heden op de wit met groene vlag van Andalucia. We gaan terug naar Motril, camping Playa Granada, aan de zee en vlakbij de villa van onze Koningin Fabiola. Helaas, ze is er even niet !
23-01-2012 om 22:28
geschreven door aayke
21-01-2012
24. San Juan de los Terreros
We bijven de kustlijn van de provincie Murcia volgen. Via Puerto de Mazaron en Aguilas, een voormalige Romeinse vissershaven, komen we aan de provinciegrens met Andalusia. En dan net dat eerste kleine, leuke dorpje over de grens, San Juan de los Terreros, daar moeten we zijn. We vinden al snel een heel mooi plekje aan zee met een prachtig uitzicht. En kijk eens hoe de huizen met de rotsen verweven zijn! Even een rustpauze op een bankje op de eerste rij inlassen! En dan op bezoek bij onze vrienden afkomstig uit Zolder. 11 Jaar wonen ze reeds in Spanje, en je kan het zo zien, dit is een gezonde beslissing geweest. Jef en Thea, wij waren content te zien dat jullie beiden weer in een uitstekende gezondheid verkeren, houden zo !!!!
21-01-2012 om 20:58
geschreven door aayke
18-01-2012
23. Cartagena
De kuststrook van de Provincie Murcia, de Costa Calida, biedt niet alleen zon en strand hoor. De stad Cartagena, een drieduizend jaar oude havenstad, heeft een rijk verleden. We gaan op pad en beginnen bij de haven die door admiraal Nelson werd bestempeld als één van de veiligstevan de Middellandse Zee. De zeemuur, gebouwd in opdracht van de Spaanse Koning Carles III, loopt langs de haven en biedt beschutting aan het oude stadscentrum. Aan het einde van de muur staat het originele prototype te kijk van de onderzeeboot van de Cartageense uitvinder Isaac Peral, die te water werd gelaten in Cadiz in 1888.
Als we de stad in fietsen stuiten we op het Romeins Theater ( eerste eeuw voor Christus) dat beschouwd wordt als het belangrijkste van Spanje. Dit theater werd ontdekt in 1987 en op dit moment is men nog volop bezig met opgravingen in verschillende delen van de stad.
Er wordt vooral reclame gemaakt door de dienst toerisme voor het theater en enkele mooi opgeknapte gebouwen in Art Nouveau, maar wij zien vooral verkommering, verwaarlozing en verkrotting. Met véél, heel véél geld wordt Cartagena een juweeltje van een stad !
18-01-2012 om 22:58
geschreven door aayke
22. La Union
We maken een excursie naar La Union ( de naam doet me denken aan één of andere vakbond ???), een plaatsje dat ligt verscholen in het mijngebergte Sierra Minerva, waar Romeinen tonnen en tonnen ijzer en andere mineralen dolven om te vervoeren naar alle uithoeken van het rijk. In de negentiende eeuw maakte de zilverkoorts La Union tot een nieuw Californië, de verblijfplaats voor de nieuwe rijken. Als symbool van vervlogen tijden is La Sierra de la Union nog slechts een herinnering in de vorm van doorkliefde bergen en afgegraven kloven aan de voormalige mijnbouwindustrie. Heel even denk ik aan Zolder .
18-01-2012 om 22:10
geschreven door aayke
17-01-2012
21. Mar Menor
We toeren langs de oevers van de Mar Menor ( ofwel kleine zee) van Santiago de la Ribera via Los Alcazares tot voorbij de haven van Cabo de Palos. De Mar Menor is het grootste natuurbad ter wereld en afgescheiden van de Middellandse Zee door een smalle landtong van 22 km lang, La Manga del Mar Menor, een strandparadijs tussen twee zeeën. Enerzijds zijn er de warme, kalme wateren van de Mar Menor en anderzijds het water van de Middellandse Zee. La Manga is volgebouwd met hotels en vakantiehuisjes (doet een beetje denken aan Miami). De bebouwing belast de landtong zodanig dat deze langzaam maar zeker verder verzakt maar dat zal de toerist worst wezen!
In Cabo de Palos logeren we vanavond onder de vuurtoren. Idyllisch !!! Het vissersdorpje Cabo de Palos is op een klif gebouwd. Op de uiterste punt van de klif ligt een vuurtoren uit de 19e eeuw. Deze historische toren geeft niet alleen een panoramisch uitzicht op zee maar ook op adembenemende kliffen en rotsen met stenen trappetjes die toegang geven tot de vele kleine strandjes en baaitjes met kristalhelder water.
17-01-2012 om 21:41
geschreven door aayke
09-01-2012
20. Geslapen
Neen hoor, we zijn echt niet in slaap gevallen. Wel hebben we het enkele dagen rustiger aan gedaan maar vandaag wil ik jullie weer even verrassen met enkele mooie beelden. Murcia is een stad waar wij niet gauw genoeg van krijgen, dus we gaan weer op pad met de fiets en maken een grote bocht rond de binnenstad. Eerst aan de beurt is de mooie Arena voor het stierenvechten, en ja, hier mag er nog gevochten worden met de stoere stieren. Een traditie die nog intact is.
Onze volgende halte is de Universiteit van Murcia ondergebracht in een wonderschoon 16de eeuws klooster.
Onderweg passeren we een thermometer die niet liegt en een waterspuwende sardien in de Rio Segura van 13 ton, 30 meter lang en 4 meter breed .
Toevallig ontdekken we het museum van Wetenschap en Water, ondergebracht in de oude ondergrondse waterreservoirs, die dateren uit 1920, van de stad. We gaan even binnen. Interessant, Technopolis in het klein.
Een eindje verder zien we de overblijfselen van de enige blootgelegde resten van de oude Arabische muur die ooit de stad omgaf. Nu houden we het hier voor bekeken, voorlopig althans. We gaan onze spulletjes opruimen en verhuizen, waar naartoe blijft nog een raadsel voor jullie, maar over enkele dagen meer nieuws.
09-01-2012 om 10:25
geschreven door aayke
Aayke's gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek