Inhoud blog
  • 18. Gezelschap
  • 17. El Castillo de San Fernando in Figueres
  • 16. Peralada
  • 15. Tortosa
  • 14. El jardin del princep in Tortosa.
  • 13. Oropesa del mar
  • 12. Real Monasterio deSanta Maria de la Valldigna
  • 11. Een rondje Mar Menor.
  • 10. De likeur 43 van Cartagena.
  • 8. Orihuela: het museum van de Heilige Week
  • 7. Mula
  • 9.El castillo de San Juan de Los Tereros.
  • 6. Fort Bravo in actie
  • 5. Fort Bravo, Tabernas, Almeria
  • 4. El Grao de Castillón (2)
  • 3. El Grao de Castellón (1)
  • 2. Castellón de la Plana
  • 1. Caldes de Malavella
  • 46. Mataró
  • 45. Deltebre
  • 44. De Semana Santa: Paaszondag
  • 43. De Semana Santa (2)
  • 42. De Semana Santa (2)
  • 41. La Comunidad Valenciana
  • 40. Alicante (oude stad)
  • 39. De haven van Alicante
  • 38. El Campello
  • 37. El Faro de Albir
  • 36.Benidorm
  • 35. Cartagena (3)
    Zoeken in blog

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Aayke's blog
    Een blog enkel voor de 50-plusser!
    09-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontsnappen aan de koude.

    Traditiegetrouw vertrekken we op de zaterdag na Sinterklaas om te ontsnappen aan de koude in ons Belgenlandje. En we hebben weer gelijk! Wanneer we de baraque friture passeren ligt er net een kein laagje sneeuw, we weten weer waarom we in de winter kiezen voor het Spaanse land. We zijn rond een uur of zes op het plateau van Langres en genieten van een prachtige zonsondergang. De volgende dag rijden we met een stralende zon dwars door Frankrijk en herkennen in de late namiddag de typisch Spaanse zaken langs de weg. Eens in figueres kan voor ons het heerlijke Spaanse leven beginnen.



















    09-12-2013 om 00:00 geschreven door aayke


    19-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21.3 De Fallas de Bétera, de allerkleinsten
    Ze kunnen amper lopen, maar lopen mee in de optocht. De kersverse mamma's en papa's dragen hun allerkleinste op de arm. Een jonge dame draagt zelfs een boreling. De ganse familie loopt mee, niemand mag dit missen.

















    19-03-2013 om 00:00 geschreven door aayke


    18-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21.2 De Fallas de Bétera, de klederdracht

    Vanaf 15 maart tot en met 19 maart barst het Fallas feest pas echt los. Het is een week lang één groot feest met overal in dorp en stad muziek, kookwedstrijden op straat, veel drank, churros en veel, heel veel vuurwerk (knallers). Een hoogtepunt in deze feestweek is zeker het aanbieden van bloemen aan de Virgen de los Desamparados (de heilige maagd van de hulpbehoevenden) door mooi geklede deelnemers van alle leeftijden..

















    18-03-2013 om 00:00 geschreven door aayke


    17-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21.1 De Fallas in Bétera

    Omdat het te druk was in Valencia gingen we een kijkje nemen in het rustige dorpje Bétera, waar de Fallas even luidruchtig en met evenveel passie gevierd worden, maar zonder die duizenden toeristen.

    De oorsprong van De Fallas ligt in de middeleeuwen. Timmermannen vierden het begin van de lente door houten planken waar ze hun kaarsen aan hingen, in brand te steken. Het werd namelijk steeds langer licht en kaarslicht werd overbodig. Later zijn deze planken meer en meer op echte beelden en figuren gaan lijken. Tegenwoordig zijn de beelden soms wel tot 30 meter hoog en de duurste beelden kunnen wel tegen de 1 miljoen euro kosten.

















    17-03-2013 om 00:00 geschreven door aayke


    16-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20. De Fallas van Valencia

    Praalwagens, fallera’s, mascletas… oftewel Las Fallas! Dit is het grootste en bekendste feest van Valencia. Elk jaar komen er duizenden mensen van overal ter wereld om dit evenement mee te maken.

    Las Fallas begint officieel de laatste zondag van februari met een openingsfeest en eindigt op 19 maart met ‘La Crema’; het verbranden van ruim 600 beelden (van hout en piepschuim). De grootste feesten barsten los tijdens tussen 15 en 19 maart. Wij zijn in de stad en willen even de sfeer opsnuiven, maar dit was buiten de drukte gerekend !!! We maken ons uit de voeten en verlaten de stad. Deze drukte is niet aan ons besteed en de stad zullen we op een ander tijdstip bezoeken.

















    16-03-2013 om 00:00 geschreven door aayke


    13-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19. De stierenvechtersarena van Benidorm

    De Plaza de Toros van Benidorm ligt er erg verlaten bij. Veel gebeurt er niet meer, en het is uiterst zelden dat je de kans krijgt om eens een blik te werpen aan de binnenkant. Het is er ijzig stil! Echte gevechten tussen stieren en matadors behoren al lang tot het verleden, maar de arena wordt af en toe nog eens gebruikt voor een concert. Ja, zelfs André Hazes deed er ooit een wanhopige poging om een goed concert te geven in een voor slechts tien procent gevulde stierenvechtersarena!



















    13-03-2013 om 00:00 geschreven door aayke


    10-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18. De Faro del Albir

    De Faro de Plata is elk jaar de hoogste prijs op het jaarlijkse filmfestival in juli in L’Alfas del Pi. Veel bekende, vooral Spaanse, acteurs en actrices hebben de fel begeerde ‘Zilveren Vuurtoren’ stralend boven hun hoofd getild.

    Wij fietsen op weg naar de echte ‘Faro de Plata’, de vuurtoren van Albir.

    Een mooie route waarvan een gedeelte door een beschermd natuurgebied loopt (Sierra Helada), met mooie bochten en prachtige vergezichten.

    Deze bejaarde wachttoren (1863), die oorspronkelijk diende om te waarschuwen tegen de voortdurende aanvallen van piraten die vooral de haven van Althea wilden veroveren werd prachtig gerestaureerd. De Faro del Albir mag nu in haar nieuwe leven niet alleen de boten veilig blijven gidsen op weg naar de haven, maar ook de wandelaars, hardlopers en fietsers zoals ons, een prachtige dag bezorgen.

















    10-03-2013 om 00:00 geschreven door aayke


    06-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17. Het nieuwe kerkhof van Benidorm

    Het is wel geen Allerheiligen of Allerzielen, maar toch loont het de moeite om eens een kijkje te gaan nemen op het “Nieuwe kerkhof van Benidorm”. Alhoewel, zo nieuw is het nu ook weer niet.

    Koning Karel III van Spanje voerde in 1787 een wet in, die bepaalde dat ieder kerkhof moest gelegen zijn buiten de stadsmuren omwille van de hygiëne. Het eerst kerkhof van Benidorm kwam er in 1887, en buiten de stadsmuren. Maar de stad groeide, de muren verdwenen en in 1976 kwam er een nieuw kerkhof. Opnieuw buiten de stadszone, zo’n 7 km.

    Naar Spaanse gewoonte worden de overledenen boven, onder en naast elkaar begraven in grote blokken. Maar er is ook de traditie die vertelt dat de familie met het grootste en meest imposante familiegraf, ook het meeste aanzien geniet in de stad. De overledenen van Joodse afkomst hebben een klein afzonderlijk graftuintje.

















    06-03-2013 om 00:00 geschreven door aayke


    03-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16. La Cava Aragonesa

    Het slechte weer blijft maar aanhouden, terrasjes zitten er voorlopig niet in. Het beste alternatief is dan het Tapas Steegje induiken en smullen maar ! We kiezen voor La Cava Aragonesa, "de" tapasbar van de Spanjaarden.



















    03-03-2013 om 00:00 geschreven door aayke


    01-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15. De groene long van Benidorm

    Parque de L'Aiguera is de groene long van Benidorm met mooie lanen en terrassen, ontworpen door de bekende architect Ricardo Bofill Levi en een wereld van verschil met de (soms) drukke strand promenade. Het park is tevens in het bezit van twee buitenlucht amphitheaters, een stierenvechtersring van 1962 en een concerthal genoemd naar “Julio Iglesias”. Dus zeker een bezoekje waard.

    Daar waar het “Aigüera park” uitkomt op de straten van Benidorm, staat het moderne stadhuis. Het gebouw lijkt wel een brug, maar is in feite een “groundscraper”, die reeds vele malen in de prijzen viel omwille van het uitzonderlijke contrast: in een stad gekend om zijn wolkenkrabbers, werd deze wolkenkrabber gewoon op zijn zij gelegd. Bijna de gehele façade van het gebouw is bedekt met gekanteld glas waarop al de namen van de inwoners, ten tijde van de bouw, van Benidorm staan gegrift, meer dan 60.000.













    01-03-2013 om 00:00 geschreven door aayke


    19-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14. De zon schijnt niet altijd

    Als je in de winter enkele maanden rondtoert in het zuiden mag je niet verwachten dat de zon altijd schijnt. We bevinden ons op dit ogenblik aan de rand van Benidorm en na een super mooie dag gisteren, is het vandaag “slechts” 12 graden met daarbovenop af en toe wat motregen. Toch nemen we de fiets en trekken erop uit. Lege stranden, lege terrasjes en een leeg balkon, maar wel gezellig gezelschap !!!



















    19-02-2013 om 19:46 geschreven door aayke


    10-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13. De zoutmeren aan de rand van Torrevieja
    We verblijven een weekje in San Miguel de Salinas. Dit dorp, in de achterban van Torrevieja, heeft een wondermooie blik op een aantal natuurlijke zoutmeren met zoutheuvels als horizon. Tot op de dag van vandaag is Torrevieja 1ste op de Europese ranglijst, en 2de op de lijst van s´werelds zoutproducenten. Het zout wordt over een groot deel van de wereld geëxporteerd, meer dan 750.000 ton per jaar, ook naar België, maar vooral de Scandinavische landen zijn stevige afnemers.















    10-02-2013 om 00:00 geschreven door aayke


    01-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12. Orihuela Medievel
    Net zoals met de vorige editie van de Middeleeuwse markt (zie 5-2-12), is ook dit jaar de stad weer omgetoverd tot één en al spektakel. Eettentjes, ambiance en verkleedpartijen. We trekken onze katholieke sandalen aan en gaan de strijd aan met de Moren. Het thema dit jaar is “Moros y Cristianos”, oftewel “de Moslims tegen de Christenen”. Middeleeuwse kostuums, oude gebruiken en speeltuigen, lekkere braadworsten en varkentjes op de gril, je komt het allemaal tegen. En wij genieten van dit alles met een temperatuurke van om en bij de 30 graden !!!
    Thank God for Sandals !!!


















    01-02-2013 om 00:00 geschreven door aayke


    29-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11. Een parel in de groentetuin van Murcia

    Vandaag lukt het ons om een blik te werken in de tuinen van het “Palaceta de Seda” te Santa Cruz, een paleisje op slechts 2km van onze huidige verblijfplaats in de Provincie Murcia.

    Een Heer uit Murcia maakte van het oorspronkelijk oude torenhuis uit de 17de eeuw een paleis. Later werd het een zijdefabriek dat actief was tot 1965. Nu is het gebouw na langdurig verval sedert 2004 prachtig gerenoveerd en is het een plaats waar kunst, cultuur en gastronomie elkaar ontmoeten (een menuutje van 76 euro??). Meer dan 100 werken in brons, hout, klei en gips vinden hier een thuis. Het is zonder twijfel de beste verzameling van hedendaagse sculptuur in en rond Murcia die vandaag beschikbaar is. De verzameling bronzen beelden zijn van Antonio Campillo, een gerenomeerd kunstenaar van Murcia die in 2005 op 84 jarige leeftijd overleed. Hij was vooral geobsedeerd door de rondingen van de vrouw.  Kijk even mee, terwijl wij op het terras genieten van een koffie.

















    29-01-2013 om 00:00 geschreven door aayke


    26-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10.2 Cartagena

    Op 18 januari 2012 schreef ik reeds over de geschiedenis van deze oude havenstad en haar kostbare erfenissen. Ondertussen werd er ijverig gewerkt aan een poging tot het opknappen van de stad. Enkele mooie beelden bevestigen sterk haar belangrijk militair verleden.
    En kijk, mijn favoriete, naakte vent zit nog steeds in de haven !!!


















    26-01-2013 om 00:00 geschreven door aayke


    25-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10.1 Cartagena

    Cartagena is gelegen aan de Middellandse zee in het zuiden van Spanje waar een warme golfstroom zorgt voor een zeer aangenaam klimaat! De stad kreeg van mij vorig jaar reeds een uitgebreid verslag, maar het race circuit was nog niet aan de beurt.  

    Circuito de Cartagena is een zeer uitdagend en technisch circuit voor motoren met maar liefst 18 bochten en een hoogteverschil van 9%. Het asfalt is van zeer goede kwaliteit met een uitstekende grip. Niet voor niets gebruiken veel raceteams uit het WK Superbike, IDM en ONK, Circuito de Cartagena als testcircuit. En er is geen geluidslimiet!!!

    Het circuit is gelegen aan de rand van Cartagena, op maar 8km afstand van de gezellige oude binnenstad en haven.













    25-01-2013 om 00:00 geschreven door aayke


    16-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.9.4 Blijven plakken in Málaga

    Waarom wij zolang bleven plakken in Málaga had te maken met het aanmeren van de MSC Divina, het op één na grootste cruiseschip ter wereld, met aan boord onze allerbeste vrienden en levensgenieters. We starten de erg koude en winderige dag met een romantisch ritje door de stad in een paardenkoets. Later strijken we neer op een terrasje op de Plaza de la Merced, het uitgaanscentrum van de stad. En niet zomaar een terrasje. We zitten naast het geboortehuis van Picasso, bij de Calle de Bruselas, een café, jaren geleden geopend door Dirk Dewitte, een rasechte Vlaming. En zijn verhalen mogen we aanhoren!

    We slenteren verder door de stad, vergeten af en toe onze mannen door de vele interessante winkeltjes, en belanden weer op de promenade van de haven. Onze tijd in Málaga, het paradijs, zit erop. De Divina gaat weer de volle zee op en wij rijden naar andere oorden.

















    16-01-2013 om 00:00 geschreven door aayke


    15-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.9.3 Blijven plakken in Málaga
    De kathedraal van Málaga staat bekend als "la manquita," de kleine een-armige vrouw. Dit verwijst naar het feit dat de tweede toren nooit is voltooid. De werkzaamheden werden beëindigd door koninklijk bevel toen de toren half gebouwd was. Het geld, dat bedoeld was voor de bouw van de tweede toren, werd gebruikt voor de slachtoffers van een zware aardbeving. De bouw van de kathedraal duurde meer dan twee eeuwen - van de tweede helft van de 16e eeuw tot het derde deel van de 18e eeuw - wat de interessante combinatie van stijlen verklaart. Een Gotische stijl in het laagste gedeelte, tijdens de Renaissance één van de tempeldeuren en een barokstijl in de decoratie van de voorgevel. Het priesterkoor uit de 17e eeuw is buitengewoon, 40 van de 58 houten figuren zijn gekerfd door de beroemde beeldhouwer Pedro de Mena. De magnifieke orgels, die gebouwd zijn door Julian de la Orden in 1871, worden zeer gewaardeerd door muzikale experts vanwege de uitstekende bouwtechniek en de fenomenale muzikale kwaliteit.















    15-01-2013 om 00:00 geschreven door aayke


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.9.2 Blijven plakken in Málaga

    We  nemen de tijd om door het centrum te slenteren en de sfeer te proeven van dit oude Mediterraanse havengebied. De aandacht van de stad wordt gericht op "Calle Larios," van waaruit een doolhof van kleine straatjes begint en waar ouderwetse winkeltjes afwisselen met moderne bars en waar fraaie pleinen opduiken op elke hoek van de straat

    In het levendige centrum bevinden zich meerdere historische monumenten die vragen om aandacht, één van de oudste is het Romeinse amphitheater uit 200 jaar na Christus. Gek genoeg, werd het toevallig ontdekt in de tweede helft van vorige eeuw tijdens opgravingswerken. Achter het amphitheater, op een kleine heuvel, ontdek je het Moorse paleis bekend als "La Alcazaba". De originele Arabische vesting was over Romeinse ruïnes heen gebouwd in de eerste helft van de 9e eeuw om de stad te beschermen voor moordlustige piraten. Nu resten enkel nog de kale muren die over de stad pronken.

    Één van de meest belangrijke gebouwen van de stad is het paleis van de graaf van Bellavista uit de 16e eeuw. Hier is nu het Picasso Museum, Málaga was zijn geboortestad. Hij bracht er zijn eerste dertien levensjaren door, maar vanwege Franco en zijn regime heeft hij er later nooit meer een voet gezet.















    15-01-2013 om 00:00 geschreven door aayke


    13-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.9.1 Blijven plakken in Malaga

    De vijfde grootste stad van Spanje, hoofdstad van de Costa del Sol, heeft een bepaalde charme, waardoor iedereen ze gezien moet hebben. De Spaanse dichter en Nobelprijswinnaar Vicente Aleixandre noemde de stad een paradijs en de Spanjaarden dragen bij aan het verstevigen van dit beeld.

     

    Málaga was jarenlang enkel een luchthaven voor de vakantiegangers naar de Costa del Sol en een onaantrekkelijke havenstad met een slechte reputatie. Tot de dag dat de schoondochter van Pablo Picasso haar privé collectie schilderijen kado gaf en de stad wakker schoot.

    Deze moderne stad heeft zich snel ontwikkeld in de afgelopen 20 jaar met behoud van haar oorspronkelijk karakter. Één van de grootste veranderingen was het ontginnen van land vóór het paleis en het stadshuis, die eerst aan het water lagen. Tegenwoordig bevindt zich daar een botanische tuin, bekend als "El Parque." Een stille oase midden in de hectische metropolis. De tuin is één van de grootste tropische enclaves in Europa met meer dan 160 verschillende soorten bomen en planten. En net voor de tuin bevind zich het nieuwe en uiterst moderne “El puerto de Málaga”, die er voor zorgt dat Málaga erg geliefd is door de cruiseschepen.









    13-01-2013 om 00:00 geschreven door aayke




    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Welkom op mijn blog! Zoals je kan zien ben ik een fan van reizen met alle mogelijke middelen!!!

    Aayke's gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Archief per week
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009

    Foto

    Het Alhambra in Granada
    Foto

    Kathedraal van Jaen
    Foto

    Uitzicht vanaf het dak van de Kathedraal van Jaen
    Foto

    Puert de Jaen in Baeza
    Foto

    Palacio de Jabalquinto in Baeza
    Foto

    Zicht op La Mezquita vanaf de Romeinse brug
    Foto

    La Mezquita
    Foto

    De tuin en het Alcazar van Cordoba
    Foto

    Foto

    Foto

    Het mooie provinciehuis van Cordoba
    Foto

    Wandelen door de joodse wijk in Cordoba
    Foto

    Plaza Corredera te Cordoba
    Foto

    Romeinse Tempel te Cordoba
    Foto

    Jachthaven Puerto de Gelves
    Foto

    Foto

    Foto

    Gezellige boel daar in die jachthaven!
    Foto

    Sevilla hotel expo 29
    Foto

    Sevilla Indisch archief
    Foto

    In de schatkamer van de kathedraal van Sevilla
    Foto

    zicht vanuit de top van La Giralda
    Foto

    Hey beroemde retabel in de kathedraal van Sevilla
    Foto

    Foto

    La Giralda Sevilla
    Foto

    Torre d'Oro
    Foto

    Foto

    Plaza de Espana
    Foto

    Foto

    Foto

    Kathedraal van Jerez

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!