Ik ben Alois Van der Veken
Ik ben een man en woon in Mol () en mijn beroep is gepensionneerd.
Ik ben geboren op 04/07/1950 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Fietsen ,wandelen in de bergen.Photoshop en films monteren.
13-05-2014
Het regent in Santiago
Chove en Santiago meu doce amor. Camelia branca do ar brila entebrecido o sol.Llueve en Santiago, mi dulce amor. Camelia blanca del aire brilla oscurecido el sol.
Het regent bijna altijd in Santiago. Hier in deze video wordt dit fenomeen mooi bezongen.
De tekst is van Frederico Garcia Lorca .Bij een bezoek aan Santiago de Compostela zou je dit eigenlijk, in de gietende regen ,moeten
kunnen meeneurieen onder moeders paraplu.
Hopelijk regent het alleen in Santiago en niet teveel onderweg, toch heeft het zijn charme.
Met de nasleep van mijn bronchitis bekruipt mij een dubbel gevoel. Ofwel krijg ik een nieuwe opstoot van koorts en is er de angst van is dit wel verantwoord of zegt mijn lichaam dat er ook grenzen zijn na 63 jaar. De drijfveer is wel ”als ge het niet probeert zult ge het nooit weten”. Wanneer ik pelgrimsverhalen lees over allerlei pijntjes, dan sla ik meestal die bladzijden over. Wat me meer interesseert zijn niet zozeer problemen die leiden tot een eventuele terugkeer, maar de worsteling met jezelf die vooraf gaat aan een terugkeer. Elke Santiagoganger neemt afscheid na een periode van voorbereiding. Een periode dat hij voor zichzelf en anderen duidelijk maakte wat hij wil en wat hij gaat doen. Hij zal meestal tot het uiterste gaan om zijn doel te bereiken. Zo heeft hij zichzelf geprogrammeerd en zo wil hij het ook een beetje voor het thuisfront doen. Opgeven en naar huis terug doet hij pas op het allerlaatste, wat nogal eens leidt tot grote problemen. Nu is het niet dat de schrik mij om het hart slaat ,maar er eens eventjes over nadenken kan zeker geen kwaad. Het gevoel dat er toch iets niet in orde is ,is misschien wel de oorzaak van dit pessimistisch ogenblikje en moet ik het toch even kunnen opschrijven.
Hieronder de routeplanning, opgesteld aan de hand van de boekjes 'Langsoude wegen en pelgrimssteden' en 'St.Jacobsroute deel 3'van Clemens Sweerman. De keuze van de etappeplaatsen werd bepaald door op de route aanwezige campings of refugio’s, daar waar mogelijk in combinatie met de plaatselijke bezienswaardigheden. De etappes zijn niet al te lang. Je moet de tijd kunnen nemen om de cultuur in je op te nemen. Het is trouwens ook niet belangrijk om zo snel mogelijk in Santiago te zijn. Je komt er nooit te laat. De slak en de schildpad wisten destijds immers ook de ark van Noë nog te bereiken...
1.di 20 mei Mol-Namen 101 km
2 woe 21mei Namen- Fumay 72km( camping belle vue)
3.do 22mei Fumay-Attigny(Camping le vallage)) 81km
6. vr 23 mei Attigny– Nuisement-sur-Coole (boerderij) 87 km 7.za 24mei Nuisement-sur-Coole - Troyes 72 km
8. zo 25 mei Troyes-Auxerre 80 km 9. ma 26 mei Auxerre – Vezelay 59 km 9. di 27 mei Vezelay – Nevers 97 km 10. woe 28 mei Rustdag Nevers (misschien hier in de buurt samen met vrouwke 3 dagen wandelen)
11. do 29 mei Nevers – St.-Amand-Montrond 73 km (camping municipale de la roche) 12. vr 30 mei St.-Amand – Cluis 80 km 13. za 31 meii Cluis – Bénévent-L’Abbaye 73 km 14. zo 1 juni Bénévent – St.-Germain-les-Belles 77 km 15. ma 2 juni St.-Germain – Donzenac 66 km 16. di 3 juni Donzenac– Rocamadour 70 km 17. woe 4 juni Rocamadour – Castelnau-Montratier 91 km 18. do 5 juni Castelnau – Lectoure 92 km 19. vr 6 juni Lectoure – Maubourguet 101 km 20. za 7 juni Maubourguet – Lourdes 61 km 21. zo 8 juni Rustdag Lourdes
22. ma 9 juni Lourdes – Oloron-St.-Marie 66 km( misschien San Juan de la Pena klooster bezoeken) 23. di 10 juni juni Oloron –Somportpas naar Jaca en klooster aansluiting terug In Pamplona maar is 2 dagen meer, of:Oleron- St.-Jean-Pied-de-Port 70km
24. woe 11 juni St.-Jean-Piede-de-Port – Euso / Oricain 76 km 25. do 12 juni Oricain – Pamplona – Puenta la Reina 63 km hier komen beide routes terug samen 26. vr 13 juni Puente la Reina – Logroño 66 km 27. za 14 juni Logroño – Santo Domingo de la Cálzada 63 km 28. zo 15 juni Santo Domingo – Burgos 86 km 29. ma 16 juni Rustdag Burgos 30. di 17 juni Burgos – Frómista (Boadilla del Camino) 76 km 31. woe 18 juni Frómista – Sahagún 66 km 32. do 19 juni Sahagún – Leon 65 km 33. vr 20 juni Rustdag León 34. za 21 juni León – Astorga (Villamejil op 15 km) 60 km 35. zo 22 juni Astorga – Villafranca del Bierzo 80 km 36. ma 23 juni Villafranca – Sarria 80 km 37. di 24 juni Sarria – Arzúa 84 km 38. woe 25 juni Arzúa – Santiago de Compostela 50 km 39. do 26 juni 12 uur pelgrimsmis en stad bezichtigen 40. vr 27 juni naar Finisterre(einde van de wereld) 41. za 28 juni tot wo 2 juli (reserve aan dagen omwille van pech, ziek of geen zin ergens in Frankrijk of Spanje) 42. Do 3 juli namiddag terugreis vanaf Airport Santiago –Zaventem Brussel (aankomst+/- 16h30)
Vluchtnr: Vueling VY8937
Het is bepaald niet ondenkbaar dat onderweg van deze planning wordt afgeweken als de omstandigheden daar aanleiding toe geven. Maar dat zal later blijken uit de reisverslagen.
De week van 28 juni tot 2 juli zou verdeeld kunnen worden over interresante plaatsen onderweg.(Nevers)
Hierdoor verschuiven de data natuurlijk met 1 of 2 dagen
Wie iets wil doen vindt een middel, wie niets wil doen een excuus
Om me toch maar geen redenen te geven mij in laatste instantie terug te trekken, hebben de vrienden nog alles op alles gezet om mijn streefdatum te halen. De bronchitis zal nu vlug vergeten zijn dank zij de juiste medicatie.
Rit 1 op 20 mei eindigt dus in Namen. Voor de voortzetting van de tocht moet ik in Châlon-en-Champagne geraken waar ik op de vaste route "Langs oude wegen" kom. Die route is vastgelegd in de boekjes van Sweerman.
Ook nog een mogelijkheid om de camping met reputatie van Châlon te ontwijken is een B&B zoeken in Saint-Etienne-au-Temple. Daarom heb ik in de link hieronder een geheugensteuntje voor mij ingebouwd om op de belangrijkste punten mijne weg niet te verliezen. Dit zal niet de exacte route zijn omdat het mijn betrachting is zoveel mogelijk de RAVEL2 en Voie-Verte Trans-Ardennes fietsroute te volgen. Maar in Google Streetview geven ze niet altijd de fietspaden mooi in beeld.
Tegen de stroom ingaan is de enige manier om bij de bron te komen
Nu ben ik weer even een week uit het oefenschema moeten gaan i.v.m een zwaar bronchitis en vanachter het raam naar de bloesems moeten kijken. Morgen naar de dokter met een klein hartje want bang voor meer schade (longontsteking).Vertrek wordt iets vervroegd wegens al gekocht vliegtuigticket terug en zal op 20 mei van start gaan in de hoop dat er niets meer fout gaat ben ik dan op 3 juli terug in't land.Moet nu nog met volle bepakking een tour gaan maken en zien of alles goed verdeeld zit en keuzes maken van wat al dan niet mee moet. Het principe "alles wat ge thuis laat is meegenomen" indachtig zijnde,want er zijn blijkbaar in Frankrijk ook winkels.
Efkes profiteren van de laatste mooie dag om een rit van 120 km door de perenbloesems te rijden.Een paar pittige beklimmingen tot echte kuitenbijters moest ik er wel bijnemen . Ze hadden zelfs een bord gezet om om te zeggen dat ik op een fout spoor zat.
Mislukken in je voorbereiding is de voorbereiding van een mislukking.
Laatste testrit had landschappelijke verrassingen en was voor 95% fietspad. Nu kijk ik al uit op nieuwe fietsontdekkingen. Liefst nog een goeie 1000 km om conditioneel klaar te zijn voor het avontuur. Nog wat bergjes inlassen in de hagelandroute en een tourke naar mijn schoonzus in Gent staat ook nog op het programma. Rugproblemen komen gelukkig niet van het fietsen.
Vandaag is mijn credential aangekomen . Deze is nodig om op sommige plaatsen te kunnen overnachten zoals refuges of albergues als het weer niet toelaat om te kunnen kamperen.Mijn tent ook eens uitgeprobeerd en ze is in een aanvaardbaar tijdsbestek op te zetten en af te breken. Laatste 14 dagen met rugproblemen en wat achterstand opgelopen op schema. Een nieuw zadel geplaats om het staartbeentje te ontlasten, dit zit veel beter dan het vorige maar met de rug ben ik er nog niet uit.
Het gaat niet om de weg die je inslaat, maar het spoor dat je nalaat
Met misschien een beetje zelfoverschatting heb ik toch besloten om de route "Langs oude wegen" te rijden,deze is veel heuvelachtiger dan de jacobsroute maar is landschappelijk veel schoner. Het vraagt natuurlijk meer voorbereiding daar de Ardennen de eerste dag al op de proppen komen. Dag 1 zou eindigen in Namen. Dag 2 naar Fumay om dan richting Châlon-en- champagne aan te sluiten op de route" Langs oude wegen" om vervolgens dwars door midden Frankrijk over de Somportpas Spanje binnen te komen op de Camino frances naar Jacca.
Mijn naam is Alois Van der Veken. Ik ben 63 jaar en gepensioneerd sinds begin 2013. Ik loop al lang met de gedachte nog eens iets speciaals te doen nu de fysieke teller nog op 100% staat. Gesteund door mijn vrouw(+/- 5 weken van huis), wat de belangrijkste afspraak was, gaat het dus, op de fiets, op weg naar Compostela.Mijn eerste bekommernis was een goeie fiets en beginnen aan een degelijke voorbereiding . Om te weten waar ik nu sta heb ik samen met vrienden, Joris en Koen, een bijzonder leuk tochtje in Duitsland gemaakt. Daarna nog een paar honderd kilometer langs de Rijn met onze jongste zoon Simon. Een lidkaart bij het Vlaamse Compostelagenootschap en een infodag in Neerpelt met een verhelderende ontmoeting met Wim Demey auteur van 'Santiago, here we go' hebben mij nog gesterkt om aan deze tocht te beginnen dus' Santiago here i come'
Infodag Neerpelt 7 decemberInfodag voor kandidaat-pelgrims Waarom vertrekken elk jaar zoveel pelgrims naar Santiago de Compostela? Wat is dat meer dan een stevige stap- of fietstocht? Een avontuur? Een spirituele tocht? Een reis langs kunst en historie? Alleen? Tochtgenoten? Van waar vertrekken? Langs welke weg? Hoe zal ik een bed vinden onderweg? Rugzak? Kledij? Uitrusting? Hoe geraak ik (en mijn fiets?) terug naar huis? Waar vind ik een goeie gids? En een stempelboekje? Hoeveel zal me dat kosten? Hoe bereid ik mij voor? En het thuisfront?
Op zo vele vragen probeert het Vlaams Compostelagenootschap aan de kandidaat pelgrim een deugdelijk antwoord te bieden. Op het programma staan presentaties over het pelgrimeren naar Compostela en over de tocht in de praktijk (apart voor wandelaars en fietsers) en een pelgrimsforum waar pelgrims met hun heel concrete vragen terecht kunnen bij ervaren pelgrims.
Het programma ziet er als volgd uit:
10u30: een warm onthaal en registratie
11u: presentatie: pelgrimeren naar Santiago de Compostela
12u: pelgrimslunch aan de genootschaptafels met jullie meegebrachte broodjes (drankjes verkrijgbaar)
13u: presentatie: de tocht in de praktijk, aparte sessies voor stappers en fietsers
14u: pelgrimsforum: concrete vragen en antwoorden In een informele sfeer nodigen ervaren pelgrims je uit aan vele diverse thematafels
We ronden af rond 16u in ons gelegenheidscafé "de ware Jacob”
Van oudsher hebben bedevaarten, naar welk bedevaartsoord ook, een religieus karakter: pelgrims reisden daar naartoe ten einde daar aanwezige relikwieën te vereren. Ook ondernam men een bedevaart ter uitvoering van een aan God gedane belofte, of bij wege van boetedoening. In de Middeleeuwen werden bedevaarten niet zelden als straf opgelegd door kerkelijke of zelfs wereldlijke rechtbanken. Zelfs het verbeteringsgesticht van Mol heeft met succes zulke tochten ingericht.
Doch een aanmerkelijk deel van de pelgrims ,en dus ik ook, die tegenwoordig naar Santiago fietst of wandelt doet dit vanwege het cultuurhistorische erfgoed op de route, vanwege de fysieke uitdaging of om, vaak in samenhang met ontwikkelingen in het eigen leven (voor mij pensioen), geruime tijd in een geheel andere omgeving te verkeren.