Ik ben Anne
Ik ben een vrouw en woon in Chania, Kreta (Griekenland) en mijn beroep is gids.
Ik ben geboren op 09/11/1960 en ben nu dus 64 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: koken, lezen en wandelen.
Voor "Amaltheia", een vereniging actief rond duurzaam toerisme op Kreta, geef ik als vrijwilligster kookworkshops.
amaltheia
Kreta anders Ontdek Kreta eens totaal anders ... met de bus, per fiets, of gewoon te voet. Geniet samen met de locale bevolking van een goed glas wijn, ontdek Kreta culinair tijdens kookworkshops, wandel en dans de sterren van de hemel. Kortom, ontdek het authentieke Kreta en geniet ervan. Auteur van de blog is Anne. Zij werkt tijdens de zomermaanden als (natuur-)gids op het eiland. Zij is tevens vrijwillig lesgever en gids voor "Amaltheia", een vereniging actief rond duurzaam toerisme. Haar persoonlijke visie op leven, werken en koken op Kreta kan je lezen in "De keuken van Amaltheia" via http://creta-amaltheia.blogspot.com
14-06-2008
Workshops herfstkoken
Eind oktober hebben we een kookworkshop herfstkoken gepland. Het kookatelier gaat van start op 31 oktober en eindigt op 3 november (verlenging mogelijk). Meer info kan je krijgen via creta-amaltheia@live.com
In ons vorig berichtje meldden we, dat we nogal wat (aanhoudende) problemen hebben met onze website. We hebben ondertussen een nieuwe site: www.everyoneweb.com/amaltheiaworkshop.We kozen voor een gratis website, omdat de andere al té veel geld heeft gekost voor activiteiten zonder winstoogmerk. Voorwaarde is wel dat de site geregeld bekeken wordt, anders vliegen we eruit.Dat zou jammer zijn natuurlijk. Daarom doen we een oproep aan onze lezers om geregeld eens naar onze site door te klikken... zo blijven jullie steeds op de hoogte van onze meest actuele berichten!
Het toeristisch seizoen gaat binnenkort van start. Dit jaar worden de kookworkshops "Kretenzisch en mediterraans koken" telkens op zaterdag gehouden. Een korte versie (koken en diner) kost 40,00 pp, de lange versie (mét marktbezoek) 70,00. Voor inschrijvingen kan je terecht op het nieuwe e-mailadres creta-amaltheia@live.com.
Van bij de start van onze website hadden we geregeld problemen. De webbuilder plaatste sommigen teksten pas maanden nadien, ook kleine wijzigen duurden een eeuwigheid. Tot overmaat van ramp kan je de website al ruim een week niet meer raadplegen. Voor ons heeft dit ook vervelende gevolgen: we kunnen onze email die aan de website gekoppeld is ook niet meer raadplegen. We hebben ondertussen een nieuw emailadres: creta-amaltheia@live.com. We zoeken ondertussen een goedkope oplossing voor onze website. Aangezien onze werkgroep geen winstoogmerk heeft, ligt het niet voor de hand om 2X voor een website te betalen. We houden jullie op de hoogte!
Sinds de start van deze blog kregen we heel wat positieve reacties over de teksten èn onze activiteiten. Heel wat lezers die een reis naar Griekenland of Kreta planden, vroegen ons ook tips om hun vakantie optimaal te laten verlopen. Sommigen vonden het echter jammer dat er geen persoonlijke anecdotes op de blog staan. Het is en blijft echter een blog om de activiteiten van Amaltheia en het duurzame toerisme op Kreta te promoten. We bleven natuurlijk niet ongevoelig voor jullie argumenten. Vandaar dat jullie voortaan kunnen lezen over leven, werken en koken op Kreta kunnen lezen in "De keuken van Amaltheia" via http://creta-amaltheia.blogspot.com.
Alsmaar meer Belgen reizen vaker en verder met het vliegtuig. Dankzij de tarieven van de low-costmaatschappijen is het soms goedkoper om naar Spanje of Noord-Afrika te vliegen, dan met de taxi vanuit Brussel naar Zaventem te rijden. Steeds lagere tarieven zijn goed nieuws voor onze portemonnee, maar het klimaat vaart er allesbehalve wel bij! Toch vliegen, maar tevens je CO2-uitstoot van de vlucht compenseren? Het kan nu via de Belgische afdeling van Trees for Travel. Via www.treesfortravel.be kan je berekenen hoeveel bomen er geplant moeten worden om je CO2-uitstoot te compenseren. Voor een vliegreis (heen en terug) naar Kreta komt dit op 17,00 euro. Meld je aan via de website van Trees for Travel, en na enkele minuten krijg je het referentienummer doorgestuurd dat je kan vermelden bij je overschrijving. Na betaling krijg je via mail een certificaat doorgestuurd.
Respect voor mens, dier en milieu staan centraal tijdens de activiteiten van Amaltheia. Het spreekt dan ook vanzelf dat we tijdens onze activiteiten verzorgingsproducten gebruiken waarin deze filosofie centraal staat. Tijdens onze trekkings en wandelingen nemen we bijvoorbeeld zo natuurlijk mogelijke producten mee. Drie producten die nooit in onze ontbreken zijn Weleda Voetbalsem (hèt product bij uitstek om blaren te voorkomen), arnica massage-olie van Weleda (ideaal bij stijve spieren) en Combudoron van Weleda om jeuk en insectenbeten te verlichten. Ook de zonneproducten van Weleda (gezichtscrème, zonnemelk en aftersun) hebben een vaste plaats in onze rugzakken. Onze keuze viel zeer bewust op Weleda aangezien de producten volledig natuurlijk zijn, en geproduceerd worden vanuit een mens-, dier en milieuvriendelijke filosofie. Bovendien zijn ze erg zacht voor de huid, maar wel superefficiënt... ideaal als EHBO of andere ongemakken!
De bovenvermelde Weleda-producten zijn verkrijgbaar bij de meeste biowinkels. Meer info over de producten kan je ook lezen in de "Weleda Berichten", of op de site www.weleda.be.
Enkele maanden geleden werden vrij concrete plannen bekend gemaakt om aan de Kretenzische zuidkust een containerhaven te bouwen. Zo'n haven zou een ernstige bedreiging vormen voor de locale flora en fauna, zowel op het eiland zelf als in de Lybische Zee. Naast de bouw van de haveninstallaties brengt dit natuurlijk ook een ernstige verhoging mee van het scheepvaartverkeer. Meer schepen betekent een verhoogde kans op aanvaringen, leeggespoelde tanks en dergelijke. Griekse milieuorganisaties èn de bewoners van de kustplaatsjes in de buurt (o.m Matala en Agia Galini) roepen op om een petitie te ondertekenen. De Zuidkust is immers een geliefde stopplaats voor heel wat trekvogels. Wilt u de bouw van deze containerhaven tegenhouden? Onderteken dan de petitie via www.PetitionOnline.com/forcrete/petition.html
Onze workshops staan vermeld in het herfstnummer van Griekenland Magazine. Weliswaar in een piepklein artikeltje, maar ... "wie het kleine niet eert, ...".
Griekenland Magazine bevat heel wat nuttige informatie voor de Griekenlandreiziger: leuke hotelletjes, huizen te huur, het leven in Griekenland, en activiteiten die ter plaatste worden georganiseerd. Griekenland Magazine wordt verdeeld via de krantenwinkel.
Het lijkt niet evident, maar het is prima te organiseren: per auto reizen naar Kreta. Aangezien je per traject zo'n 3 tot 4 dagen moet uittrekken, is zo'n tocht natuurlijk enkel zinvol wanneer je voldoende tijd hebt. Een maand vakantie is ideaal! Persoonlijk rij ik steeds over Duitsland, Oostenrijk en Italie, maar Frankrijk en Zwitserland zijn misschien meer voor de hand liggend. In Duitsland moet je geen wegentaks betalen, in Frankrijk en Zwitserland wel. Wie voor het traject over Oostenrijk kiest, moet ook daar een wegenvignet kopen èn de "Europabrücke" betalen. Dit jaar was dit samen ongeveer 15, euro. Neem je de ferry in Venetie (2 nachten overtocht) moet je in Italie nog eens 20,00 autostradetaks betalen. Rij je door to Ancona (25 uur overtocht), betaal je ongeveer 35,00 euro.
Voor de oversteek per ferry heb je keuze uit de volgende maatschappijen: Anek, Minoan Lines en Superfast (beste service, beste maaltijden). De tarieven voor 2008 verschijnen binnenkort op de volgende sites: www.anek.gr; www.minoan.gr; www.superfast.com. Alle maatschappijen bieden speciale tarieven aan voor heen-en terugtochten èn combinaties met binnenlandse lijnen.
Na de overtocht kom je aan in Patras, met een "trendy" stadscentrum en enkele interessante musea. Vanuit Patras is het een kleine 4 uur rijden tot Athene. Je rijdt een heel stuk langs de baai van Korinthe, en over het gelijknamige kanaal. Ter hoogte van Perama staan de eerste aanduidingen naar de ferryhaven van Piraeus (de terminals naar Kreta liggen rechts als je aan de haven komt. Kies je voor een verblijf in Athene, dan wordt het natuurlijk ècht spannend. Het verkeer is er hectisch, de stad gigantisch en de parkeerproblemen gigantisch. Een bezoek aan Athene is echter beslist de moeite waard. Naar aanleiding van de olympische spelen kreeg het oude centrum een ware "facelift". De wijk rond de Acropolis en de ganse "Plaka" zijn verkeersvrij gemaakt, en ook de traditionele winkelstraten (Ermou, ...) werden omgetoverd tot winkelwandelstraten. Naast de gekende musea is het Benaki Museum (traditionele kunst, locale kleding, historische voorwerpen, ...) zeker de moeite waard.
Voor de oversteek naar Kreta zijn Anek Lines (overtochten naar Chania en Heraklion), Minoan Lines (Heraklion) en Hellenic Seaways (Chania en Heraklion) het meest aangewezen. De ferry's vertrekken rond 16 uur of rond 21 uur. Tijdens de zomermaanden zijn er extra vaarten voorzien. Met de snelferry's duurt de overtocht ongeveer 5u30.
Nog meer weten? Stuur gewoon een berichtje naar info@amaltheia-workshops.com.
Olijfolie is de laatste jaren aan een culinaire opmars begonnen. Terecht: de olie van de "Olea Europea" is lekker en bovendien erg gezond! Ook het Kretenzische dieet krijgt meer en meer belangstelling. Kretenzers leven van oudsher een stuk langer dan de gemiddelde Europeaan. Hun dieet bestond traditiegetrouw namelijk uit weinig vlees en veel verse (wilde) groenten en fruit. Wil je meer te weten komen over (Kretenzische) olie, het mediterrane dieet, dan komen we voor jullie vereniging een lezing geven over "het vloeibare goud van Kreta". Je krijgt bovendien een heleboel tips over het aankopen van olie, en waar je allemaal moet op letten om een goed product in huis te halen. Uiteraard wordt er tijdens de voordracht ook olijfolie geproefd. Belangstelling? Contacteer ons via info@amaltheia-workshops.com of op het nummer 0499/36.48.10
Tijdens het zomerseizoen 2008 begeleiden onze medewerkers wandeltochten in West-Kreta voor Heliades Diakopes. Ook de kookworkshops worden verder georganiseerd. Binnenkort vindt je het programma op deze blog en op www.amaltheia-workshops.com.
Het zomerseizoen 2007 zit er inmiddels op. U kan ons tijdens de wintermaanden contacteren op volgend (Belgisch) telefoonnummer: 0032/499 36 48 10. Kalo cheimona!
Aangezien we - Griekenland o Griekenland - nog steeds problemen hebben met een internetaansluiting, kunnen we onze e-mail maar 1 keer per week checken. Wie ons (last minute" wil contacteren voor wandelingen, kookworkshops etc., doet dit best telefonisch of per fax. Het fax- en telefoonnummer is 0030-28250 71065 (best bellen na de werkuren).
De afgelopen zomer werd Griekenland geteisterd door honderden bosbranden. De ergste branden ontstonden eind augustus in de Peloponessos, het Griekse vasteland. Tientallen mensen, duizenden stuks vee kwamen om in de vlammen. Zelfs de historische stad Olympia en het historisch museum wenden door de vlammen bedreigd. De meeste branden werden aangestoken (volgens een BBC-reportage in opdracht van de Calabrese maffia), om het gebied nadien te verkavelen.
We zijn ondertussen een aantal weken verder ... in het buitenland wordt er intussen niet meer over deze brandstichtingen gesproken. Toch is financiele hulp voor het getroffen gebied nog altijd noodzakelijk. De Griekse regering heeft ondertussen een rekening geopend waarop vanuit het buitenland geld gestort kan worden:
De laatste chartervluchten zijn uit Kreta vertrokken. Op het eiland maakt iedereen zicht stilletjesaan klaar voor de olijvenoogst. Een leuk intermezzo tussen de zomerdrukte en de oogst, is het stoken van de "tsikoudia", de locale sterke drank. Dit gebeurt zo'n anderhalve maand na de wijnoogst. Het druivenafval (velletjes, pitjes, ...) heeft al die tijd gegist in houten of plastieken vaten, en kan nu verwerkt worden. Het stoken gebeurt in een koperen "kazani", of distilleerinstallatie. Deze enorme ketels worden op houtvuren gestookt en gevuld met gedroogde tijm of bremtakken (naargelang de streek). Hierdoor wordt vermeden dat de druivenafval in de ketel blijft kleven. Het stoken is traditioneel een echt familie- en dorpsgebeuren. De mannen nemen traditioneel enkele dagen vrij, omdat sinds enkele jaren voor een beperkte tijd stookvergunningen worden afgeleverd. Het stoken gaat - hoe kan het anders - gepaard met het nodige drankgebruik, en copieuze maaltijden in open lucht. Eens de "tsikoudia" gestookt, wordt dit dé Kretenzische drank bij uitstek: aperitief, digestief, medicijn, psychiater. Zelf zweren wij bij verkoudheid voor een Kretenzische grog: het sap van 2 citroenen vermengen met een flinke lepel tijmhoning, een "royale" scheut "tsikoudia" en kokende bergthee ... warm drinken!
Kreta ... dichtbij en toch heel anders! Bergen, cultuursteden, archeologische sites, natuur ... Wie Kreta "anders" wil ontdekken, kan bij "Amaltheia" terecht voor de nodige tips. De individuele reiziger kan ons contacteren via info@amaltheia-workshops.com. Plant u echter een groepsreis met uw vereniging, of heeft u een reiskantoor, dan kunnen wij voor u een speciale Kreta-avond organiseren. U krijgt dan algemene toeristische informatie over het eiland, de belangrijkste bezienswaardigheden, tips over excursies ... uiteraard gedocumenteerd met prachtige beelden van het eiland. De info-avonden worden verzorgd door Anna, die onder meer de kookworkshops voor "Amaltheia" organiseert. Zij werkt tijdens de zomermaanden bovendien als (natuur-)gids voor plaatselijke bureau's op Kreta. Uitgebreide informatie over de excursiemogelijkheden op Kreta is dan ook gegarandeerd. Indien u een groepsreis organiseert op Kreta, kan zij uw groepsreis (of enkele uitstappen ervan) ook begeleiden. Een unieke manier om Kreta met een locale, Belgische gids te ontdekken!
Deze winter organiseert "Amaltheia" ook olijfoliedegustaties in Belgie. Anna, vrijwilligster bij "Amaltheia" laat u kennismaken met uitstekende olie uit West-Kreta, meer bepaald uit de Apokoronas. U krijgt volop gelegendheid om olijfolie te proeven, en desgewenst te kopen. Bovendien krijgt u heel wat tips over de kwaliteitscriteria, koken met olijfolie en nog veel meer. Anna gidst immers op Kreta excursies naar olijvenperserijen. Informatie uit "1e hand" is dan ook verzekerd! Voor meer informatie en reservaties: info@amaltheia-workshops.com. Tot eind oktober kan u ons contacteren op het nummer 0030/6946 87 15 67. Vanaf begin november zijn wij bereikbaar op het nummer 0032/499 36 48 10.
De Kretenzische olijfolie staat wereldwijd bekend om z'n uitzondelijke kwaliteit. Dit is te danken aan de unieke combinatie van bodemgesteldheid en klimaat. Wenst u een uitstekende kwaliteit olijfolie te kopen voor een aantrekkelijke prijs? Dat kan! Voor 35,00 euro (exclusief verzendkosten) krijgt u 5 liter uitstekende olie (extra vergine) in huis. De olie zit verpakt in handige blikken (met schenktuit). Bestellen kan tot 18 oktober 2006 via annereyniers@hotmail.com. De opbrengst gaat integraal naar het bomenproject van amaltheia.