Foto
Inhoud blog
  • Nieuwe berichten op creta-amaltheia.blogspot.com
  • Zongedroogde tomaten
  • Kretenzisch koken
  • Pame laïki
  • De keuken van Amaltheia
    Zoeken in blog

    Over mijzelf
    Ik ben Anne
    Ik ben een vrouw en woon in Chania, Kreta (Griekenland) en mijn beroep is gids.
    Ik ben geboren op 09/11/1960 en ben nu dus 63 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: koken, lezen en wandelen.
    Voor "Amaltheia", een vereniging actief rond duurzaam toerisme op Kreta, geef ik als vrijwilligster kookworkshops.
    amaltheia
    Kreta anders
    Ontdek Kreta eens totaal anders ... met de bus, per fiets, of gewoon te voet. Geniet samen met de locale bevolking van een goed glas wijn, ontdek Kreta culinair tijdens kookworkshops, wandel en dans de sterren van de hemel. Kortom, ontdek het authentieke Kreta en geniet ervan. Auteur van de blog is Anne. Zij werkt tijdens de zomermaanden als (natuur-)gids op het eiland. Zij is tevens vrijwillig lesgever en gids voor "Amaltheia", een vereniging actief rond duurzaam toerisme. Haar persoonlijke visie op leven, werken en koken op Kreta kan je lezen in "De keuken van Amaltheia" via http://creta-amaltheia.blogspot.com
    09-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met de auto naar Kreta
    Het lijkt niet evident, maar het is prima te organiseren: per auto reizen naar Kreta. Aangezien je per traject zo'n 3 tot 4 dagen moet uittrekken, is zo'n tocht natuurlijk enkel zinvol wanneer je voldoende tijd hebt. Een maand vakantie is ideaal! Persoonlijk rij ik steeds over Duitsland, Oostenrijk en Italie, maar Frankrijk en Zwitserland zijn misschien meer voor de hand liggend. In Duitsland moet je geen wegentaks betalen, in Frankrijk en Zwitserland wel. Wie voor het traject over Oostenrijk kiest, moet ook daar een wegenvignet kopen èn de "Europabrücke" betalen. Dit jaar was dit samen ongeveer 15, euro. Neem je de ferry in Venetie (2 nachten overtocht) moet je in Italie nog eens 20,00 autostradetaks betalen. Rij je door to Ancona (25 uur overtocht), betaal je ongeveer 35,00 euro.

    Voor de oversteek per ferry heb je keuze uit de volgende maatschappijen: Anek, Minoan Lines en Superfast (beste service, beste maaltijden). De tarieven voor 2008 verschijnen binnenkort op de volgende sites:
    www.anek.gr; www.minoan.gr; www.superfast.com.
    Alle maatschappijen bieden speciale tarieven aan voor heen-en terugtochten èn combinaties met binnenlandse lijnen.

    Na de overtocht kom je aan in Patras, met een "trendy" stadscentrum en enkele interessante musea. Vanuit Patras is het een kleine 4 uur rijden tot Athene. Je rijdt een heel stuk langs de baai van Korinthe, en over het gelijknamige kanaal. Ter hoogte van Perama staan de eerste aanduidingen naar de ferryhaven van Piraeus (de terminals naar Kreta liggen rechts als je aan de haven komt. Kies je voor een verblijf in Athene, dan wordt het natuurlijk ècht spannend. Het verkeer is er hectisch, de stad gigantisch en de parkeerproblemen gigantisch. Een bezoek aan Athene is echter beslist de moeite waard. Naar aanleiding van de olympische spelen kreeg het oude centrum een ware "facelift". De wijk rond de Acropolis en de ganse "Plaka" zijn verkeersvrij gemaakt, en ook de traditionele winkelstraten (Ermou, ...) werden omgetoverd tot winkelwandelstraten. Naast de gekende musea is het Benaki Museum (traditionele kunst, locale kleding, historische voorwerpen, ...) zeker de moeite waard.

    Voor de oversteek naar Kreta zijn Anek Lines (overtochten naar Chania en Heraklion), Minoan Lines (Heraklion) en Hellenic Seaways (Chania en Heraklion) het meest aangewezen. De ferry's vertrekken rond 16 uur of rond 21 uur. Tijdens de zomermaanden zijn er extra vaarten voorzien. Met de snelferry's duurt de overtocht ongeveer 5u30.

    Nog meer weten? Stuur gewoon een berichtje naar info@amaltheia-workshops.com.

    09-12-2007 om 09:56 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    28-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olijfolie en het Kretenzisch dieet

    Olijfolie is de laatste jaren aan een culinaire opmars begonnen. Terecht: de olie van de "Olea Europea" is lekker en bovendien erg gezond! Ook het Kretenzische dieet krijgt meer en meer belangstelling. Kretenzers leven van oudsher een stuk langer dan de gemiddelde Europeaan. Hun dieet bestond traditiegetrouw namelijk uit weinig vlees en veel verse (wilde) groenten en fruit. Wil je meer te weten komen over (Kretenzische) olie, het mediterrane dieet, dan komen we voor jullie vereniging een lezing geven over "het vloeibare goud van Kreta". Je krijgt bovendien een heleboel tips over het aankopen van olie, en waar je allemaal moet op letten om een goed product in huis te halen. Uiteraard wordt er tijdens de voordracht ook olijfolie geproefd. Belangstelling? Contacteer ons via info@amaltheia-workshops.com of op het nummer 0499/36.48.10

    28-11-2007 om 14:01 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    23-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomer 2008
    Tijdens het zomerseizoen 2008 begeleiden onze medewerkers wandeltochten in West-Kreta voor Heliades Diakopes. Ook de kookworkshops worden verder georganiseerd. Binnenkort vindt je het programma op deze blog en op www.amaltheia-workshops.com.

    23-11-2007 om 10:28 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgisch contactnummer
    Het zomerseizoen 2007 zit er inmiddels op. U kan ons tijdens de wintermaanden contacteren op volgend (Belgisch) telefoonnummer: 0032/499 36 48 10.
    Kalo cheimona!

    23-11-2007 om 10:23 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    15-09-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grieks telefoonnummer van Amaltheia
    Aangezien we - Griekenland o Griekenland - nog steeds problemen hebben met een internetaansluiting, kunnen we onze e-mail maar 1 keer per week checken. Wie ons (last minute" wil contacteren voor wandelingen, kookworkshops etc., doet dit best telefonisch of per fax. Het fax- en telefoonnummer is 0030-28250 71065 (best bellen na de werkuren).

    15-09-2007 om 16:39 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bosbranden in Griekenland
    De afgelopen zomer werd Griekenland geteisterd door honderden bosbranden. De ergste branden ontstonden eind augustus in de Peloponessos, het Griekse vasteland. Tientallen mensen, duizenden stuks vee kwamen om in de vlammen. Zelfs de historische stad Olympia en het historisch museum wenden door de vlammen bedreigd. De meeste branden werden aangestoken (volgens een BBC-reportage in opdracht van de Calabrese maffia), om het gebied nadien te verkavelen.

    We zijn ondertussen een aantal weken verder ... in het buitenland wordt er intussen niet meer over deze brandstichtingen gesproken. Toch is financiele hulp voor het getroffen gebied nog altijd noodzakelijk. De Griekse regering heeft ondertussen een rekening geopend waarop vanuit het buitenland geld gestort kan worden:

    IBAN GR-980 1000 230 000 0023 4110 3053 SWIFT/BIC BNGRGRAA GR

    15-09-2007 om 16:34 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    06-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herfst op Kreta

    De laatste chartervluchten zijn uit Kreta vertrokken. Op het eiland maakt iedereen zicht stilletjesaan klaar voor de olijvenoogst. Een leuk intermezzo tussen de zomerdrukte en de oogst, is het stoken van de "tsikoudia", de locale sterke drank. Dit gebeurt zo'n anderhalve maand na de wijnoogst. Het druivenafval (velletjes, pitjes, ...) heeft al die tijd gegist in houten of plastieken vaten, en kan nu verwerkt worden. Het stoken gebeurt in een koperen "kazani", of distilleerinstallatie. Deze enorme ketels worden op houtvuren gestookt en gevuld met gedroogde tijm of bremtakken (naargelang de streek). Hierdoor wordt vermeden dat de druivenafval in de ketel blijft kleven.
    Het stoken is traditioneel een echt familie- en dorpsgebeuren. De mannen nemen traditioneel enkele dagen vrij, omdat sinds enkele jaren voor een beperkte tijd stookvergunningen worden afgeleverd. Het stoken gaat - hoe kan het anders - gepaard met het nodige drankgebruik, en copieuze maaltijden in open lucht. Eens de "tsikoudia" gestookt, wordt dit dé Kretenzische drank bij uitstek: aperitief, digestief, medicijn, psychiater. Zelf zweren wij bij verkoudheid voor een Kretenzische grog: het sap van 2 citroenen vermengen met een flinke lepel tijmhoning, een "royale" scheut "tsikoudia" en kokende bergthee ... warm drinken!

    06-11-2006 om 17:50 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    08-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reisinformatie Kreta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kreta ... dichtbij en toch heel anders! Bergen, cultuursteden, archeologische sites, natuur ... Wie Kreta "anders" wil ontdekken, kan bij "Amaltheia" terecht voor de nodige tips. De individuele reiziger kan ons contacteren via info@amaltheia-workshops.com. Plant u echter een groepsreis met uw vereniging, of heeft u een reiskantoor, dan kunnen wij voor u een speciale Kreta-avond organiseren. U krijgt dan algemene toeristische informatie over het eiland, de belangrijkste bezienswaardigheden, tips over excursies ... uiteraard gedocumenteerd met prachtige beelden van het eiland. De info-avonden worden verzorgd door Anna, die onder meer de kookworkshops voor "Amaltheia" organiseert. Zij werkt tijdens de zomermaanden bovendien als (natuur-)gids voor plaatselijke bureau's op Kreta. Uitgebreide informatie over de excursiemogelijkheden op Kreta is dan ook gegarandeerd. Indien u een groepsreis organiseert op Kreta, kan zij uw groepsreis (of enkele uitstappen ervan) ook begeleiden. Een unieke manier om Kreta met een locale, Belgische gids te ontdekken!

    08-10-2006 om 10:31 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olijfoliedegustatie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze winter organiseert "Amaltheia" ook olijfoliedegustaties in Belgie. Anna, vrijwilligster bij "Amaltheia" laat u kennismaken met uitstekende olie uit West-Kreta, meer bepaald uit de Apokoronas. U krijgt volop gelegendheid om olijfolie te proeven, en desgewenst te kopen. Bovendien krijgt u heel wat tips over de kwaliteitscriteria, koken met olijfolie en nog veel meer. Anna gidst immers op Kreta excursies naar olijvenperserijen. Informatie uit "1e hand" is dan ook verzekerd!
    Voor meer informatie en reservaties: info@amaltheia-workshops.com. Tot eind oktober kan u ons  contacteren op het nummer 0030/6946 87 15 67. Vanaf begin november zijn wij bereikbaar op het nummer 0032/499 36 48 10.

    08-10-2006 om 10:01 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olijfolie uit Kreta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Kretenzische olijfolie staat wereldwijd bekend om z'n uitzondelijke kwaliteit. Dit is te danken aan de unieke combinatie van bodemgesteldheid en klimaat. Wenst u een uitstekende kwaliteit olijfolie te kopen voor een aantrekkelijke prijs? Dat kan! Voor 35,00 euro (exclusief verzendkosten) krijgt u 5 liter uitstekende olie (extra vergine) in huis. De olie zit verpakt in handige blikken (met schenktuit). Bestellen kan tot 18 oktober 2006 via annereyniers@hotmail.com. De opbrengst gaat integraal naar het bomenproject van amaltheia.

    08-10-2006 om 09:38 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    05-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marktbezoek annex kookworkshops
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Onze kookworkshops zijn beslist een succes te noemen. Ondanks het feit dat we pas deze lente startten - en dit zonder noemenswaardige publiciteit in Belgie - zijn er heel wat landgenoten komen koken. Op algemene aanvraag zullen er vanaf volgend seizoen ook marktbezoeken aan de workshops gekoppeld worden. We vertrekken vroeg naar de markt (Chania of Rethymnon) om er groenten, fruit en andere basisingredienten in te kopen. Tijdens de kookworkshop zal er dus geimproviseerd worden met de producten die er die dag op de markt worden aangeboden. Hopelijk kunnen we vanaf volgend jaar ook boerenmarkten in de Apokoronas bezoeken. De locale vereniging "Nerohori - Topos na Zeis" heeft immers concrete plannen om met zo'n initiatief te starten.

    Concreet ziet het programma er als volgt uit:
    9.00     vertrek aan uw hotel
    9.30     start marktbezoek
    10.45   vertrek naar de locatie waar de kookworkshops gegeven wordt
    11.30   start kookworkshop
    14.00   aanvang gezamenlijk diner met aperitief, maaltijd, landwijn uit de streek, nagerecht, koffie en locaal borreltje (tsikoudia)

    Indien u in de streek van Chania verblijft, kan de kookworkshop principieel alle dagen plaatsvinden. We zullen dan inkopen in de overdekte markt van de stad. Op zaterdag bezoeken we de grote, niet overdekte markt, vlakbij de overdekte markt. Verblijft u in de streek van Rethymnon, dan kan er gekookt worden op maandag, donderdag en zaterdag (de marktdagen in Rethymnon). Aangezien onze kookinstructeurs op vrijwillige basis werken, zijn zij - wegens beroepswerkzaamheden - niet alle dagen beschikbaar. Daarom kan u best een tijdje op voorhand met ons contact opnemen. Dit kan bijvoorbeeld via het volgend adres: annereyniers@hotmail.com.

    05-10-2006 om 10:44 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomer 2007
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het zomerseizoen is nog niet voorbij, maar "Amaltheia" bruist reeds van de plannen voor het komende jaar. Op het programma staan alvast natuurwandelingen (al dan niet begeleid), culinaire wandelingen, wijntrips en -degustaties, autotrips waarbij je op weg gaat met onze roadboekjes en een overvloedig gevulde pick-nickmand, dansstages en nog veel meer!

    05-10-2006 om 10:20 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    17-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijnreis in Kreta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Na de wijnreizen doorheen Frankrijk en Italie, zijn de wijnliefhebbers inmiddels begonnen aan een ontdekking van de Griekse wijngebieden. Ook Kreta heeft op het vlak van wijn heel wat moois te bieden. De laatste tijd kregen we dan ook geregeld vragen of "Amaltheia" wijnreizen kan organiseren. Voor zo'n wijnreis zijn er diverse mogelijkheden. Ofwel boekt u via een touroperator een verblijf op Kreta, waarna u op eigen houtje met de wagen de wijnstreken en wijnhuizen ontdekt. "Amaltheia" bezorgt u een gedetailleerd roadbook met de bezienswaardigheden op uw route, en maakt afspraken voor de diverse wijndegustaties. U krijgt bovendien de nodige tips in verband met interessante eethuisjes langs de route. Wenst een begeleide wijnreis, dan kan "Amaltheia" de volledige organisatie op zich nemen. In samenwerking met een locale agent zorgen wij voor de reservatie van de hotels langsheen de wijnroute, de gids en de bezoeken aan de wijnhuizen. Tijdens zo'n wijnreis worden de 2 belangrijkste wijngebieden van Kreta bezocht, namelijk de regio ten zuiden van Heraklion (Archanes, Peza, Dafnes) en de regio rond Sitia. Naast de wijnhuizen worden ook talrijke bezienswaardigheden langsheen de route bezocht.
    Voor meer informatie over zo'n wijnreis op maat: info@amaltheia-workshops.com.

    17-09-2006 om 09:06 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    02-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steun het bomenproject van Amaltheia
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een van de doelstellingen van "Amaltheia" is het heraanplanten van "oude" boomsoorten in de regio Apokoronoas. De afgelopen eeuwen gingen er immers talloze hectaren bos en bomen verloren door opstanden (de Turken brandden de bossen plat om de verzetslui uit te drijven), ongecontroleerde houtkap, grazende kuddes (geiten eten helaas zowat alles), bosbranden etc. Het project staat nog in de kinderschoenen, maar er zijn toch al reacties binnengekomen van landeigenaars die een boom op hun grond willen adopteren.
    De aankoop van de bomen zal onder meer gebeuren met de opbrengst van onze activiteiten: natuurwandelingen, kookworkshops, wijntrips etc. Via onze Engelstalige kookblog http://cooking-in-crete.blogspot.com kunnen jullie ons nog op een andere manier steunen! Er zijn namelijk kleine advertenties opgenomen (olijfolie, wijnen, ...) die voor ons een klein bedragje opleveren, zodra ze aangeklikt worden. Met een aantal klikjes kunnen we echter al een boompje aankopen: een notenboom, kastanjelaar of een cypresje. Hoe meer klikjes ... hoe meer bomen!

    Binnenkort zal het ook mogelijk zijn om rechtstreeks giften te storten. Voor een gift van 10,00 euro krijgt u dan een certificaat, en bericht hoeveel bomen met uw gift konden worden aangekocht. Bovendien zal u per e-mail op de hoogte gehouden worden over uw adoptieboom.

    02-09-2006 om 13:02 geschreven door anne


    >> Reageer (1)
    01-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Langs de wijngaard
    Klik op de afbeelding om de link te volgen September is een ideale maand om de wijngaarden van Kreta te bezoeken. Niet te heet, warme kleuren in het landschap en heel wat minder drukte op de wegen. Een Nederlands echtpaar dat in Chersonissos verblijft, contacteerde ons om een variant van onze wijntrip "Langs de wijngaard" in het Oosten te organiseren. Alhoewel onze thuisbasis West-Kreta is, zijn we gelukkig voldoende vertrouwd met de andere kant van het eiland! Het wordt dus een prive-excursie in het hart van de Kretenzische "Bordeaux". We starten met een geleid bezoek aan de wijnunie van Peza, een van de meest bekende en gereputeerde wijndorpen. Hier krijgen we heel wat informatie over de locale wijnproductie, de meest voorkomende druivensoorten etc., maar ook over de locale productie van olijfolie. Onze gasten kunnen 3 wijnen van Peza proeven, met aangepaste mezedes. Dit zijn typische Griekse voorgerechten, zo'n beetje te vergelijken met de tapas. Nadien maken we een wandeling door het schitterend gerestaureerde dorp Archanes, dat Europees in de prijzen viel voor z'n restauratiewerken. Door het dorp loopt bovendien een stukje van het Europese wandelpad E4. Na de middag worden we verwacht in de hypermoderne winery van Boutari. Hier krijgen we een rondleiding in de productiehallen en de wijnkelders. We worden bovendien vergast op een videovoorstelling over het maken van wijnen, en optimale degustatiemethodes. Ter afronding krijgen onze gasten de mogelijkheid om verschillende wijnen te degusteren. In de winery van Boutari krijgen zij ook een maaltijd aangeboden. Het geheel (inclusief de transfert naar en van Chersonissos, de verschillende degustaties, de maaltijd, de vakkundige uitleg door een van onze gidsen, en de huurwagen) kost 69,00 per persoon ... traditiegetrouw wordt een deel van de winst besteed aan locale milieuprojecten.

    01-09-2006 om 13:20 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    23-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kretenzische architectuur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De traditionele Kretenzische architectuur wordt algemeen beschouwd als een van de meest boeiende van Griekenland. Vooral in het Noorden van het eiland werd de bouwstijl sterk beinvloed door de Venetiaanse architectuur. Het oude centrum (en de haven) van de voormalige hoofdstad Chania werd integraal in Venetiaanse stijl gebouwd. Deze stad wordt dan ook niet voor niets het Venetie van het Zuiden genoemd. Ook in de steden Rethymnon en de huidige hoofdstad vinden we nog heel wat gebouwen, fonteinen en dergelijke (o.a. de loggia's) die uit de Venetiaanse periode dateren.

    De Venetiaanse architectuur beperkt zich echter niet alleen tot de grote steden. Ook in het binnenland, en in kleinere dorpen werden heel wat woningen onder de Venetianen gebouwd. Sommige zijn nog goed geconserveerd, van andere woningen zijn enkel de fundamenten overgebleven. Vaak werd op die fundamenten een nieuwe woning gebouwd tijdens de Ottomaanse periode (die duurde tot 1898).

    De Kretenzische huizen werden doorgaans gebouwd in natuursteen, opgevuld met leem. De dakstructuur bestond uit zware houten balken (meestal cypreshout) en boogstructuren (kamaro genoemd) die het dak ondersteunen bij aardbevingen. In het Noorden vindt men vooral pannendaken, in het Zuiden van het eiland platte daken. In de oude huizen vindt men doorgaans traditionele houtovens die tijdens de winter gebruikt werden voor het gaarstoven van gerechten, en als verwarming. In de zomer werd er doorgaans buiten gekookt op houtvuren of op houtovens.

    Ondanks het feit dat er (doorgaans) geen subsidies gegeven worden voor het restaureren of heropbouwen van oude woningen, worden er her en der op het eiland woningen verbouwd. In een aantal volkskundemusea kan je bovendien de sfeer opsnuiven van het leven in een oude woning. Het museum van Gavalochori (Apokoronas) is zeker een bezoek waard. Tijdens de zomermaanden is het alle dagen geopend tot 15 uur. De toegangsprijs bedraagt 2,00.

    23-08-2006 om 14:57 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    22-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijnoogst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eind augustus, begin september begint de wijnoogst. Voor heel wat families (alweer) een gelegenheid om uitbundig in familiekring te vieren. Er wordt vroeg begonnen met het oogsten van de druiven of het persen, indien er druiven werden aangekocht (niet iedereen heeft genoeg druiven voor z'n eigen wijn!). Het persen verloopt machinaal, of in een grote bak, waarin de hele familie gaat staan trappelen om de druiven te persen. Het sap wordt nadien in vaten overgegoten, waarin het gistingsproces kan beginnen. De druivenafval (velletjes, pitjes) wordt in aparte vaten gedaan. Dit afval zal zo'n 2 maanden gisten, voor het stoken van de "tsikoudia" (marc) kan beginnen.

    Zin om het persen van de druiven mee te maken? Geef even een belletje wanneer je eind deze maand op Kreta bent, en we zoeken voor jou een locatie uit om dit evenement mee te maken. Je kan ons bereiken op het nummer 6946/87 15 67.

    22-08-2006 om 12:16 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    21-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandelen in de herfst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nog een 2-tal weken, en het heetste van de zomer is voorbij.  In juli was het in Kreta aangenaam weer (koeler dan in Belgie!), maar in augustus sloeg de hittegolf toe. Beslist geen ideaal weer om te wandelen, tenzij zeer vroeg, of in het hooggebergte. September, oktober en november zijn daarentegen ideale wandelmaanden. In de kloven is het aangenaam koel, en wie kiest voor wandeltochten tussen kleine dorpjes kan terug genieten van groene weiden en bloemen. Na de eerste herfstregens beginnen de klavertjes in de olijvenvelden, en de talloze veldbloemen namelijk terug te bloeien. Ook bepaalde struiken die in de zomer volledig bladloos zijn, geraken stilaan terug in bloei.

    Wie tijdens de herfst naar Kreta komt, reist bovendien aan laagseizoenstarieven. In de hotels en de steden is het doorgaans ook een stuk rustiger. Hou er wel rekening mee dat het af en toe wat kan regenen, en dat de avonden reeds een stuk koeler zijn. Een trui meenemen is dan ook geen overbodige luxe!

    21-08-2006 om 10:28 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    20-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met de auto naar Kreta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wie denkt aan reizen naar Kreta, denkt automatisch aan vliegreizen. Beschik je echter over voldoende tijd, dan kan je Griekenland en Kreta perfect met de auto bezoeken. Vanuit Belgie kan je over Duitsland en Oostenrijk richting Italie rijden, of kiezen voor de route doorheen Zwitserland. Je kan in Italie de boot nemen in Venetie (Minoan Lines en Anek Lines) of in Ancona (Minoan Lines, Anek Lines, Superfast Ferries). Uiteindelijk kan je ook opteren voor de overtocht vanuit Bari en Brindisi. Die overtochten duren weliswaar een stuk korter, maar sommige scheepvaartlijnen die vanuit deze regio opereren, varen vaak met verouderde, vuile boten. Bovendien is de trip naar het Zuiden redelijk lang, en duurder, gezien de autostradetaksen.
    Als bestemmingshaven kan je kiezen voor de haven van Igoumenitsa of Patras. De eerste is ideaal wanneer je ook een stuk van Noord-Griekenland en de meteoren wil meepikken. De tweede heeft een vlotte verbinding naar de Peloponessos (bezoek het klassieke Griekenland!) en Athene. Wil je vandaar uit per wagen naar Kreta doorreizen, dan kan dit met Anek Lines en Minoan Lines (het hele jaar door) en met Hellenic Seaways (tijdens de zomermaanden). Vanuit Piraeus, de haven van Athene, kan je dagelijks vertrekken naar de Heraklion en Chania, of naar de kleinere haven van Rethymnon. Op de beide lijnen (Italie - Griekenland en Piraeus - Kreta), kan je kiezen voor een verblijf in een cabine (redelijk duur voor de geboden kwaliteit), "airplane type seats" (erg comfortabel bij Minoan Lines), of deck class (goedkoop en onder de sterren). Superfast Ferries biedt ook een "dormitory class" aan. Hier slaap je in stapelbedjes, beschik je over een kastje om je spullen in op te bergen, en heb je apart sanitair en douches. Zelf kiezen we meestal voor deck class (in de winter met goede slaapzakken), omdat onze hond dan niet in de "dog village" moet. Die zijn op een aantal lijnen immers beneden alle pijl (op Anek Lines bijvoorbeeld hokken in de volle wind, of in de rook van de schoorstenen) of belachelijk duur (20,00 per hok op Superfast Ferries). We installeren ons meestal op de kisten met de zwemvesten. Als deck-classer heb je trouwens beschikking over sanitair en douches (zeer goed onderhouden op Superfast Ferries).
    Op de heen- en terugweg kan je kiezen voor een snelle reis zonder tussenstops, of voor een etappereis doorheen Oostenrijk, Zwitserland of Italie. Voor onze terugreis naar Belgie, bereid ik momenteel een verblijf van enkele dagen in Emilia Romagna voor. Hier willen we onder meer Ravenna en Parma bezoeken, alsook een aantal wijncooperatieven in de regio. Het verblijf is gepland in een kamer of appartement van een "azienda", actief rond agro-toerisme.

    Wil je meer info om zelf een autoreis naar Kreta te plannen? Neem gerust contact met ons op via volgend e-mailadres: annereyniers@hotmail.com. Voor boeking van de ticketten voor de ferries, hotelboekingen voor onderweg enzovoort, neem je best contact op met uw plaatselijke reisagent. Zij kunnen ook zorgen voor de hotelboekingen op het eiland. Verblijf je liever in een project rond agro-toerisme, dan geven we je graag de nodige tips!

    20-08-2006 om 15:48 geschreven door anne


    >> Reageer (0)
    19-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijntrip per cabrio
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een stel Fransen contacteerde ons onlangs voor een originele manier om een wijnhuis te bezoeken, namelijk per cabrio! Zij hadden gehoord over ons wijnbezoek aan de Boutari Winery, maar wilden beslist een cabriootje om naar het Oosten te rijden. Via het autoverhuurbedrijf Motor Club (vestigingen over heel het eiland) huurder zij een roomkleurige VW Beetle Cabrio, en reden op een rustig tempo richting Heraklion. Gewapend met een roadbook van Amaltheia, bezochten zij eerst het geboortehuis van El Greco en reden daarna verder oostwaarts. In het wijnhuis Boutari kregen zij een schitterende rondleiding, en een degustatie van de beste wijnen. Deze degustatie wordt steevast vergezeld van mezedes (Griekse tapa's). De rondleiding is erg professioneel, de wijn en het eten uitstekend.

    Voor het roadbook, een wegenkaart, de reservatie van het bezoek en de degustatie (inclusief mezedes) vragen wij 25,00 per persoon. De opbrengst wordt - traditiegetrouw - geinvesteerd in locale milieuprojecten.
    Voor het huren van het cabriootje moet u rekenen op 120,00 tot 150,00 euro voor 24 uur (afhankelijk van laag- of hoogseizoen). Niet goedkoop, maar wel een schitterende manier om een stuk van het eiland te ontdekken. U kan de wijntrip echter ook afzonderlijk (zonder verhuur, of met een ander type wagen reserveren), of met een prive-gids/chauffeur ontdekken!
     Voor meer informatie, bel het nummer 0030/6946 87 15 67.

    19-08-2006 om 00:00 geschreven door anne


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 10/08-16/08 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 09/06-15/06 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 06/11-12/11 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006

    kijk voor het (kook-)dagboek van de auteur op http://creta-amaltheia.blogspot.com
    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Gastenboek
  • Groeten uit De Haan
  • Wandelgroetjes uit Borgloon
  • Kreta is mooi, ik verbleef er in Agua Galini, en vond de kloof de moeite
  • fijne avond en voor straks, slaap zacht
  • Zonnige meer frisse groetjes uit de Kempen.

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    aranlachclub
    blog.seniorennet.be/aranlac
    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • amaltheia
  • trees for travel
  • voetenbank
  • kamares houses
  • creta-amaltheia
  • archeokriti
  • kreta.2link.

  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Startpagina !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!