Deze vaste planten bloeien pas in september, de meest voorkomende kleuren zijn rood met een geel hartje en lichtblauw met een geel hartje. De planten kunnen zeer uitbundig bloeien zodat er bijna geen blad meer zichtbaar is. Na de bloei sterven de stengels met verwelkte bloemen af, het beste kun je dan de planten dan afknippen vlak boven de grond, het nieuwe groen komt dan weer tevoorschijn en geeft het volgende jaar weer een bloemenpracht. Ook de chrysanten die het hele jaar als snijbloem verkrijgbaar zijn worden herfstasters genoemd, zij bloeien normaliter ook pas in het najaar.
De flox of vlambloem is een zeer attractieve vaste plant in onze tuin, jarenlang op dezelfde plaats is geen probleem, de planten scheuren en verplanten doet de planten echter alleen maar goed.
Deze populaire snijbloem is tweejarig en de trossen bloemen bestaan uit een kleur of twee kleuren, ook de bladeren zijn verschillend van kleur, witte bloemen hebben opvallend lichter groen blad. De plant bloeit pas het tweede jaar maar bloeit wel als vaste plant ieder volgend jaar.
Een van de bekendste tuinbloemen, de knollen zijn niet winterhard en moeten dus vorstvrij bewaard worden. Je kunt dahlia's goed inkuilen om bevriezing te voorkomen. De kleine enkelvoudige bloemsoorten kun je ook gemakkelijk uit zaad kweken. De bloemen blijven niet erg lang goed in een vaas maar zijn wel zeer geschikt voor het bloemencorso. De praalwagens uit Zundert bijvoorbeeld worden uitsluitend door dahlia's versiert. Door verwijdering van de uitgebloeide bloemen blijven de dahlia's tot de vorst uitbundig bloeien.
Begonia's kunnen we in twee grote groepen verdelen namelijk de eenjarige begonia's met hun vele witte, rose en rode bloempjes en de overblijvende bolbegonia's. Beide groepen overleven de vorst niet dus de bollen zul je vorstvrij moeten laten overwinteren.
De vaste planten worden Japanse anemoon genoemd en de veel bekendere anemonen die we vooral als snijbloem kennen zijn bolletjes die jaren op dezelfde plaats kunnen blijven staan.
Een sierplant die we misschien beter bij de kruiden kunnen onderbrengen, van de wilde enkelbloemige camille wordt thee gezet. Als sierplant zien we de witte camille met dubbele bloemen en in mindere mate de gele bloemen.
Van de ridderspoor kennen we tegenwoordig vooral de dubbele gekweekte vormen die vooral in bloemstukken verwerkt of als snijbloem in boeketten gebruikt worden. De oorspronkelijke blauwe en rose bloemen van de tuinbloemen zijn veel fragieler doch zeker net zo mooi, deze bloemen zaaien zichzelf erg goed. Ook zaad winnen is geen enkele probleem, verplanten gaat moeilijk.
Geraniums zijn vooral bekend als potplant doch groeien ook goed in de volle grond, deze geraniums zijn echter niet bestand tegen de vorst en moeten dan ook vorstvrij overwinteren. Vermeerderen gaat heel gemakkelijk via stekken, van een forse plant kun je tientallen stekken maken, nadat ze wortel geschoten hebben een voor een oppotten. Als de vorst voorbij is kunnen de planten dan in het voorjaar weer in de bloembakken. Uitgebloeide bloemen verwijderen houdt de planten tot aan de vorst mooi, ze houden wel erg van zon en warmte. De familie van de ooievaarsbekken kent ook veel winterharde planten zoals de mooie blauwe Franse Geraniums (zie foto's).