Zomerasters zijn schitterende snijbloemen in een vaas. Ze vormen lange stelen en hoe meer bloemen je snijdt des te meer bloemen vormt de plant. Vooral de dubbele bloemvormen zij erg mooi.
Deze eenjarige plant is de opiumleverancier in het plantenrijk, ook de klaproos behoort tot deze familie. De plant heeft een vervelende eigenschap voor ons tuinliefhebbers je kunt hem niet verplanten. Door het vele zaad wat de plant verspreidt is dit geen echt probleem ieder jaar staat er wel ergens een die op een juiste plaats staat zodat de cyclus verder gaat.
Deze vaste plant houdt van een beetje zuurachtige grond en vormt schitterende op orchideën gelijkende bloemen. De bloemen zijn wel wat kleiner dan die van orchideën en de plant wordt dan ook vaak armelui's orchidee genoemd. Zijn Latijnse naam is Tricyrtis en soms wordt de plant wasbloem genoemd.
Deze zeer gemakkelijk groeiende eenjarige plant waarvan zelfs de bloemen eetbaar zijn en dan ook gebruikt worden als garnering van gerechten. De bloemen gaan van geel via oranje naar rood. Zaad is gemakkelijk te winnen en in het voorjaar kun je dit weer zaaien. Zo kun je jaren plezier ondervinden van deze eenjarige plant.
Deze zeer gemakkelijke vaste plant kun je door scheuren zeer makkelijk vermeerderen, als randafscheiding voldoet de plant uitstekend. Zodra in het najaar al de stelen verdort zijn kun je ze tot op de grond afknippen, in het voorjaar schiet de plant opnieuw uit en krijg je weer een schitterende plant
De krokus is een van onze bekendste voorjaarsbloeiers, de botanische krokussen die we tegenwoordig veel zien hebben wel wat kleinere bloemen maar hebben daarentegen schitterende kleuren. Wit geel een paars zijn de kleuren die we bij de krokussen tegen komen.
Deze veel voorkomende tuinplanten waarvan de bloemen van boven naar beneden open gaan, zeer uitzonderlijk in de plantenwereld, doen het ook mooi als randafscheiding, na de bloei de bloemstengels zo kort mogelijk afknippen. Voor het nieuwe voorjaar de planten tot de grond van hun verdorde bladeren ontdoen zodat ze dan weer opnieuw uit kunnen lopen. Kunnen jarenlang op dezelfde plaats blijven staan. Verplanten zorgt er voor dat de bloemstengels weer steviger worden.
De hybiscus is een rijk bloeiende heester die erg van zon houdt vermeerderen gaat heel gemakkelijk doordat de planten zich geweldig uitzaaid, het leuke hieraan is dat iedere plant wel een andere kleur kan hebben. Blauw en rood-rose kleuren komen het meest voor.
De meest bekende hortensia is de rood blauw gekleurde die zelfs na de bloei in gedroogde vorm in bloemstukken verwerkt worden. De kleur van deze bloemen wordt bepaald door het ijzer dat de plant uit de grond haalt (ferro groep = rood terwijl de ferri groep blauw is) Een andere hortensia soort met witte bollen is tegenwoordig ook in onze tuin te bewonderen, snelle groei is bij deze plant echter uit den boze, de stelen zijn dan te zwak om de witte bloemen te dragen en buigen dan helemaal naar de grond. Een stokje is dan onontbeerlijk. Hortensia's houden van veel water en zullen bij felle zon dan ook snel slap gaan hangen, extra water geven is dan aan te raden.
Deze vaste planten bloeien pas in september, de meest voorkomende kleuren zijn rood met een geel hartje en lichtblauw met een geel hartje. De planten kunnen zeer uitbundig bloeien zodat er bijna geen blad meer zichtbaar is. Na de bloei sterven de stengels met verwelkte bloemen af, het beste kun je dan de planten dan afknippen vlak boven de grond, het nieuwe groen komt dan weer tevoorschijn en geeft het volgende jaar weer een bloemenpracht. Ook de chrysanten die het hele jaar als snijbloem verkrijgbaar zijn worden herfstasters genoemd, zij bloeien normaliter ook pas in het najaar.
De flox of vlambloem is een zeer attractieve vaste plant in onze tuin, jarenlang op dezelfde plaats is geen probleem, de planten scheuren en verplanten doet de planten echter alleen maar goed.
Deze populaire snijbloem is tweejarig en de trossen bloemen bestaan uit een kleur of twee kleuren, ook de bladeren zijn verschillend van kleur, witte bloemen hebben opvallend lichter groen blad. De plant bloeit pas het tweede jaar maar bloeit wel als vaste plant ieder volgend jaar.
Een van de bekendste tuinbloemen, de knollen zijn niet winterhard en moeten dus vorstvrij bewaard worden. Je kunt dahlia's goed inkuilen om bevriezing te voorkomen. De kleine enkelvoudige bloemsoorten kun je ook gemakkelijk uit zaad kweken. De bloemen blijven niet erg lang goed in een vaas maar zijn wel zeer geschikt voor het bloemencorso. De praalwagens uit Zundert bijvoorbeeld worden uitsluitend door dahlia's versiert. Door verwijdering van de uitgebloeide bloemen blijven de dahlia's tot de vorst uitbundig bloeien.
Begonia's kunnen we in twee grote groepen verdelen namelijk de eenjarige begonia's met hun vele witte, rose en rode bloempjes en de overblijvende bolbegonia's. Beide groepen overleven de vorst niet dus de bollen zul je vorstvrij moeten laten overwinteren.
De vaste planten worden Japanse anemoon genoemd en de veel bekendere anemonen die we vooral als snijbloem kennen zijn bolletjes die jaren op dezelfde plaats kunnen blijven staan.
Een sierplant die we misschien beter bij de kruiden kunnen onderbrengen, van de wilde enkelbloemige camille wordt thee gezet. Als sierplant zien we de witte camille met dubbele bloemen en in mindere mate de gele bloemen.
Van de ridderspoor kennen we tegenwoordig vooral de dubbele gekweekte vormen die vooral in bloemstukken verwerkt of als snijbloem in boeketten gebruikt worden. De oorspronkelijke blauwe en rose bloemen van de tuinbloemen zijn veel fragieler doch zeker net zo mooi, deze bloemen zaaien zichzelf erg goed. Ook zaad winnen is geen enkele probleem, verplanten gaat moeilijk.