Na Banos begint het laatste gedeelte van onze reis. We vertrekken naar huis vanuit Quito (de hoofdstad van Ecuador), maar voor het zover is gaan we eerst nog naar Mindo.
De tocht verloopt vlot. Toch is er een kleine moeilijkheid: de bus van Banos stopt op de 'Terminal del Norte' en de bus naar Mindo vertrekt van een andere terminal, aan het andere eind van de stad. De buschauffeur moet daar echter ook zijn en hij is zo vriendelijk om ons ernaartoe te brengen met de bus: een tocht van bijna een uur!
Mindo (1250 m)
Mindo is zowat het vogelparadijs van Ecuador. Het ligt veel lager dan Banos en is gesitueerd in een valei waar ook een rivier door stroomt. Het dorpje is klein, gezellig en bestaat uit restaurantjes en hotelletjes. Iets buiten het 'centrum' (vijf minuten wandelen), liggen een aantal guesthouses die gespecialiseerd zijn in 'birdwatching'.
Wij checken in in 'Cabanas Armonia' . De 'cabanas' zijn bungalowtjes die gelegen zijn in een heel grote orchideeëntuin (meer dan tweehonderd soorten). Elke bungalow bestaat uit een zeer ruime slaapkamer en een toilet//badkamer met een goede douche.
Zoals ook bij de andere guesthouses van dit type worden de vogels hier elke dag gevoederd: suikerwater voor de kolibri's en bananen voor de andere vogels. Het resultaat mag er zijn: terwijl je zit te ontbijten vliegen er zes soorten van de prachtigste kolibri's rond je oren, terwijl iets verder tangares, motmots, dikbekjes .... komen smullen van de bananen.
Hier doen we elke morgen een vogelwandeling in de buurt: we beperken ons niet tot de gevoederde vogels, maar proberen ook hun schuwere soortgenoten voor de lens te krijgen.
Het weer is hier niet denderend. Het is regenseizoen en Mindo heeft te maken met stijgingsregens. Dat betekent dat de dag meestal wel droog begint, maar zodra het begint op te warmen (en de vochtige lucht opstijgt en dus afkoelt), begint het hier te regenen.
Samen met een Nederlands koppel huren we een gids in en doen we een vogeltocht in de bergen. Tot onze verrassing hebben we heel de tocht geen regen. We worden met de jeep de bergen in gebracht en vandaar wandelen we langzaam naar beneden. We zien drie soorten toekans, een paar nieuwe kolibri's en een hoop andere vogels. Het was bovendien een prettige en ontspannende wandeling met een zeer goede gids.
De laatste twee dagen van ons verblijf neemt de regen toe. Nu regent het bijna heel de dag. Toch slagen we er in om tussen de buien door telkens een tochtje in de omgeving van het guesthouse te maken om nieuwe vogelsoorten te ontdekken. En dan nemen we afscheid van de regen. Toch moeten we met spijt in het hart vertrekken. Mindo is zeker een plaats om nog eens terug te komen.
Quito (2800 m)
Met de bus bereiken we vlot de hoofdstad en we belanden midden in deel twee van de verkiezingsstrijd. Het eerste deel hebben we al meegemaakt in Guayaquil, maar als geen van de partijen een voldoende meerderheid behaalt, worden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven tussen de twee partijen die in de eerste ronde de meeste stemmen behaalden. Voor ons heeft dat niet zo veel gevolgen: we zien auto's met vlaggen van de partijen rondrijden en .... vanaf vrijdag tot en met zondag (de dag van de verkiezingen) mag er in café's en restaurants geen alcohol geschonken worden!
We hebben online een heel bijzonder hotel geboekt: het 'Boutique Hotel Portal de Cantuna'. Een meer dan tweehonderd jaar oude koopmanswoning, gebouwd rond een overkoepelde binnenplaats. Het staat vol met antieke meubels, planten en oude voorwerpen. We hebben hier ook een eigen kapel. De koopmanswoning is vijf jaar geleden prachtig gerestaureerd en gerenoveerd, wat een heel speciaal en gezellig hotel oplevert in het centrum van de oude stad.
Otovalo.
De dag na onze aankomst zitten we al terug op de bus. Ditmaal gaat het om een daguitstap naar Otovalo. In dit dorp (twee uur rijden van Quito) wordt elke zaterdag de grootste markt van Ecuador gehouden. Dat mogen we natuurlijk niet missen. Honderden kraampjes zijn bevolkt met mensen die hoeden, houtsnijwerk, poncho's uit lamawol, snuisterijen, muziekinstrumenten (charango's en panfluiten), .... verkopen. Heel kleurrijk zijn ook de mensen van de stammen uit de bergen die in hun traditionele kledij hun waren komen verkopen of zelf dingen komen kopen. Tussen haakjes: het merendeel van de Ecuadorianen die we in Antwerpen dingen zien verkopen of die op de Meir muziek maken, komen uit deze streek.
Quito 2.
De dag daarna blijven we in Quito. Ondanks het feit dat we nu toch al een tijdje in de Andes rondtrekken, hebben we toch soms nog last van de hoogte.
Vandaag is het verkiezingsdag en we weten niet wat dat gaat geven. De huidige president (die tussen haakjes met een Belgische getrouwd is) kan niet meer herverkozen worden (je mag maar twee ambstermijnen na mekaar vervullen). Als zijn partij niet meer aan de macht komt (dus de president mag leveren) zou hij uitwijken naar België. Theo Francken, hou je klaar! Gelukkig is het in de stad heel rustig. Wel veel politie op straat en in de buurt van het presidentiëel paleis wordt een peleton oproerpolitie met kogelvrije vesten en schilden klaar gehouden.
Wij kunnen echter rustig onze stadswandeling doen. We bezoeken de voornaamste kerken (er zijn er veel!) en wandelen door typische straatjes en langs mooie koloniale huizen. Spijtig genoeg zijn omwille van de verkiezingen alle musea gesloten.
We gaan ook Fanesca (Santa sopa) eten. Dit is een soep die alleen maar in de periode voor Pasen (normaal gezien enkel in de goede week) gemaakt en gegeten wordt. De soep is gemaakt op basis van pompoen en stokvis. Er worden twaalf soorten bonen en granen in verwerkt die de twaalf apostelen symboliseren. Er worden ook hardgekookte eieren, bananen en mini-empanada's toegevoegd. Deze laatste symboliseren de ongelovigen: ze worden er pas bijgevoegd als de soep gekookt is. Het resultaat is een zeer dikke en vullende maaltijdsoep. Er wordt gezegd dat, als je deze soep in het begin van de goede week eet, je de rest van de week niet meer moet eten.
Onze laatste dag in Quito gaan we shoppen. Als we over het marktplein wandelen is daar juist de huldiging van de winnaar van de verkiezingen bezig. De partij van de zittende president heeft met een nipte meerderheid gewonnen. Daarna kan het winkelen doorgaan: een paar soeveniertjes voor de kinderen, iets voor ons (wat?) en dan is het zover: naar huis.
Op dinsdag hebben we een vlucht om 20.40 hr. We vliegen rechtstrreks naar Madrid, waar we aankomen om 14.05 hr (plaatselijke tijd). Onze volgende vlucht vertrekt om 15.45 in Madrid en we landen om 18.05 in Zaventem.
Het was weer een mooie reis. Costa Rica en vooral Ecuador zijn geweldig meegevallen. In Ecuador hebben we een aantal dingen niet kunnen doen: het hoge noorden en vooral het Amazonegebied. Een goede reden om nog eens terug te gaan!
Nog een laatste vraagje aan al onze lezers: we vragen ons al heel de reis af: wie leest onze verhalen nu eigenlijk? Willen de lezers eens een mailtje sturen, zodat wij niet langer moeten raden? In elk geval al bedankt om onze reis te volgen!
An en Jos.
Dierenfotos : http://observado.org/user/photos/50424
Foto's : zie hieronder.
|