GELD & GEZIN - Het leven wordt snel duurder. Zowel in België als in de eurozone heeft de inflatie een historisch record bereikt. Wat zijn de gevolgen van de snel stijgende prijzen voor je loon en je spaargeld en je inkomsten?
(m24/tijd) - Spaarboekjes, termijnrekeningen met een hoge rente of staatsobligaties: geen enkele van die favoriete spaarinstrumenten biedt voldoende rendement om de inflatie 'in te halen'. De opbrengsten volstaan met andere woorden niet meer om de dalende koopkracht te compenseren.
Wie zijn geld op een spaarboekje bij een grootbank parkeert, krijgt amper 2 tot 2,25 procent rente, aangroei- en getrouwheidspremies inbegrepen. Dat kan oplopen tot 4 procent bij prijsbrekers als Deutsche Bank, Rabobank of Kaupthing. Maar dat is dus nog steeds niet genoeg om de inflatie van 4,39 procent te compenseren. Ook staatspapier biedt voor het eerst sinds jaren niet voldoende rendement om zich tegen inflatie te beschermen. Belgisch overheidspapier op 10 jaar brengt deze dagen na aftrek van roerende voorheffing nog 3,69 procent op.
Hoe kunnen beleggers zich dan wel indekken tegen de escalerende inflatie?
In de eerste plaats bestaan er zogenaamde 'inflation linked bonds', obligaties waarvan de coupon stijgt of daalt met de inflatie. Dit soort obligaties zijn het laatste jaar echter bijzonder populair en dus ook peperduur geworden.
Ook grondstoffen kunnen dikwijls soelaas bieden. Beleggers kunnen via bepaalde beurscertificaten of 'trackers' rechtstreeks de evolutie van een grondstoffenprijs volgen, en zich zo op een natuurlijke manier 'indekken' tegen de prijsstijgingen. Ook goud biedt volgens historische statistieken een goede bescherming tegen het verlies van koopkracht.
Aandelen zorgen op heel lange termijn voor bescherming, vooral aandelen van bedrijven die de stijgende kosten relatief makkelijk kunnen doorrekenen aan hun klanten. De voeding- en drankensector is een voorbeeld. Banken hebben het evenwel traditioneel moeilijker om hogere kosten, onder meer voor het personeel, door te rekenen.