Werkgevers unaniem boos over betaalde feestdag op 2 mei 2008
Federaal minister van Werk Peter Van Velthoven heeft beslist dat 2 mei 2008 een betaalde feestdag wordt, omdat 1 mei en Hemelvaartsdag volgend jaar samenvallen. Maar de werkgeversfederaties zijn niet te spreken over die beslissing.
Beste vrienden,
Het KB over de vastlegging van Hemelvaart 2008 is verschenen in het Belgisch Staatsblad van 14/06/2007.
Bij een ziekte van minder dan 14 dagen (volgens het medisch attest) wordt je normale loon uitbetaald, behalve voor de eerste ziektedag (carenzdag). In praktisch alle sectoren in de metaalindustrie bestaan er evenwel regelingen zodat de carenzdag(en) toch betaald wordt(worden). Je vindt meer hierover op de pagina's per sector.
Bij een ziekte van meer dan 14 dagen (volgens het medisch attest) wordt je normale loon uitbetaald gedurende 4 weken. Een deel ervan komt van jouw werkgever en een ander deel van het ziekenfonds.
... als bediende na 3 maanden dienst (bij minder dan 3 maanden dienst of tijdens de proefperiode geldt dezelfde regeling als voor arbeiders).
Je loon wordt gedurende 1 maand doorbetaald door jouw werkgever.
Dokter
Vraag je behandelende dokter:
Om een medisch attest. Stuur het binnen 2 werkdagen naar jouw werkgever;
Een getuigschrift voor arbeidsongeschiktheid in te vullen voor de tegemoetkoming van het ziekenfonds. (Het formulier verklaring van arbeidsongeschiktheid vind je bij je ziekenfonds.) Als je dit niet hebt, vraag dan een medisch attest.
OPGELET! Zonder getuigschrift of attest heb je geen recht op ziekte-uitkeringen wanneer je langer ziek bent dan 2 weken (als arbeider) of 4 weken (als bediende).
Ziekenfonds
Na 1 maand ziekte ontvang je van jouw ziekenfonds een ziekte-uitkering gelijk aan 60% van je loon of 55% voor een samenwonende.
Op de ziekte-uitkering is er geen bedrijfsvoorheffing verschuldigd. Ze wordt wel belast zoals loon, maar er is in belastingsvermindering voorzien. Wanneer je bijvoorbeeld in hetzelfde jaar loon uit arbeid en ziekte-uitkeringen ontvangt, zal je het jaar nadien bij de afrekening belastingen moeten betalen.
Voorwaarden
Ingeschreven zijn bij het ziekenfonds sinds 6 maanden (wachttijd) en gedurende die periode ten minste 120 dagen gewerkt hebben. Indien nodig, kan voor deeltijdse arbeiders de wachttijd verlengd worden tot maximaal 18 maanden om de 120 dagen te bewijzen;
Gedekt zijn door een medisch attest (zie behandelende dokter);
De verklaring van arbeidsongeschiktheid hebben ingediend;
Zorgvuldig het inlichtingenblad invullen dat je van jouw ziekenfonds ontvangt. Een gedeelte is bestemd voor de werkgever.
Controle
De werkgever en/of jouw ziekenfonds hebben het recht jouw ziekte te laten controleren. Je moet deze controle(s) aanvaarden indien een arts ze uitvoert. De controlearts moet zo spoedig mogelijk zijn bevindingen schriftelijk aan jou overmaken, eventueel na raadpleging van je behandelende geneesheer. Indien je niet akkoord gaat met deze bevindingen, moet de controlearts dit noteren op het verslag.
Je ontslag is pas juridisch geldig wanneer je het schriftelijk doet. In haar meest rudimentaire vorm bevat je ontslagbrief:
de datum
de persoon of afdeling tot wie je je richt
de vermelding dat je ontslag neemt bij firma X
de begindatum en de duur van de wettelijke opzeggingstermijn (deze kan je berekenen via de OpzegWijzer)
je naam
je handtekening
Ga je weg met spijt in het hart en vind je dit te kort en onpersoonlijk, dan kan je bijvoorbeeld nog vermelden dat je het aangenaam werken vond of dat je zult helpen om de overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen.
Koester je daarentegen uitgebreid wrok tegen je baas of het bedrijf, weersta dan de verleiding om zwart op wit je gal te spuien. Een ontslagbrief is evenmin een manier om je baas eens klaar en duidelijk te vertellen wat je van hem persoonlijk denkt. Toegegeven, het kan gebeuren dat je een hekel hebt aan je baas maar dat uiten in je ontslagbrief getuigt van weinig professionaliteit.
Voorbeeld van een ontslagbrief
uwe naam naam baas adres stad of gemeente naam bedrijf
stad of gemeente
handtekening datum
Geachte Mijnheer de Directeur-Generaal,
Hierbij bevestig ik u ons gesprek van heden (of van ............ 2007) waarin ik u heb gemeld dat ik het bedrijf wil verlaten.
Ik zeg hierbij de arbeidsovereenkomst op, mits naleving van een opzeggingstermijn van .... maanden. Deze zal ingaan op ............ 2007.
Gelieve een kopie van dit schrijven 'voor ontvangst' te ondertekenen en mij terug te sturen.
Inmiddels teken ik,
Met de meeste hoogachting,
Eens je je ontslag gegeven hebt, kan je niet onmiddellijk naar je nieuwe werkgever stappen. Je bent verplicht nog een bepaalde periode voor je huidige werkgever te werken.
Bedienden - arbeiders
Voor bedienden:
de opzeggingstermijn begint te lopen de 1e dag van de maand die volgt op de maand waarin je je ontslag gegeven hebt (betekend).
Voor arbeiders:
de opzeggingstermijn begint te lopen de 1e maandag die volgt op de week waarin het ontslag betekend werd.
Opmerking: sectoraal kan hiervan afgeweken worden.
Bereken zelf je opzeggingstermijn
Met de OpzegWijzer bereken je snel en nauwkeurig hoeveel maanden je opzegtermijn duurt en welke ontslagvergoeding daarmee overeenkomt.