Zondag 28 oktober 2007 schakelen we om 3 uur s ochtends opnieuw naar het winteruur over. We draaien de klok een uur achteruit (3 uur wordt 2 uur) en hebben die nacht een uurtje meer slaap Voor werknemers die tijdens die weekendnacht aan de slag zijn, kan deze overschakeling echter ook gevolgen op het vlak van hun loon hebben. Een CAO afgesloten in de Nationale Arbeidsraad bepaalt hoe de bezoldiging van deze werknemers berekend moet worden"
"De CAO is van toepassing op de werknemers in ploegenarbeid die niet forfaitair per maand betaald worden (in principe betreft het dus arbeiders) en die tijdens de overschakeling aan het werk zijn.
In de mate van het mogelijke moet de ploeg die tijdens de overgang naar het zomeruur werkte, eveneens tijdens de overgang naar het winteruur werken. Op die manier wordt het evenwicht hersteld: indien een normale ploeg 8 uur werkt, zullen deze werknemers in oktober 9 uur werken en in maart hebben zij 7 uur gewerkt. Het loon voor beide nachten zal met het normale loon voor een nachtploeg (8 uur) overeenstemmen.
Indien het niet mogelijk is dezelfde ploeg tijdens beide nachten te laten werken, moet het loon als volgt berekend worden:
- de werknemers die door de overgang naar het zomeruur slechts 7 uur werken, ontvangen toch een loon berekend op basis van 8 uur arbeid;
- de werknemers die door de overgang naar het winteruur 9 uur presteren, ontvangen een loon berekend op basis van 9 uur arbeid"
|