Nieuwe jaar brengt nieuwe regels meexml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
di 01/01/08 - Uw energierekening zal dit jaar iets duurder uitvallen. De opening van uw brievenbus moet voortaan minimaal 23cm breed zijn. En senioren moeten hun gratis rit niet meer registreren op de bus of de tram. Vanaf vandaag zijn er weer heel wat nieuwe regels. We zetten ze op een rij.
De factuur voor elektriciteit en gas van de Belgische gezinnen zal dit jaar gevoelig stijgen: tot 30 euro voor stroom en tot 75 euro voor gas. Reden is de stijging van de distributienettarieven.
De Elia-heffing op elektriciteit is dan weer afgeschaft, wat u 10 tot 20 euro per jaar opbrengt.
Voor dieselauto's verdwijnt er een extra verkeersbelasting en ook de belasting voor kleine aanhangwagens is afgeschaft.
Opening van brievenbus moet groter
Elke brievenbus aan een woning moet voortaan een opening hebben van xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />23 centimeter breed en 3 centimeter hoog. Tot nu toe moest de gleuf slechts 22 bij 3 centimeter zijn.
Bovendien moet de hoogte van de opening van de brievenbus zich tussen 70 en 170 centimeter bevinden.
Als een brievenbus echt niet door de beugel kan en de bewoners na verschillende verwittigingen geen aanpassingen doorvoeren, kan De Post hen vragen hun brieven voortaan in het postkantoor op te halen.
Senioren hoeven niet meer te tikken op de bus
Vanaf vandaag hoeven senioren hun gratis buskaart niet meer bij elke rit te registreren. In afwachting van vervoerbewijzen met ingebouwde chip krijgen ze een nieuwe 65+-kaart zonder magneetstrook.
De maatregel geldt ook voor personen met een handicap. In totaal krijgen 1,2 miljoen senioren en 128.000 personen met een handicap een nieuw abonnement toegestuurd.
Smiley voor hygiënische horecazaken
Horecazaken die enkele hygiënische regels respecteren en verse maaltijden serveren, mogen voortaan een smiley uithangen, een sticker met een lachend gezichtje en een naar boven gerichte duim.
Restaurant- of hoteluitbaters die het label willen krijgen, moeten voldoen aan regels die gebundeld zijn in de "Gids voor Autocontrole".
Zaken die geen smiley hebben, zullen vaker worden gecontroleerd.
Wie rechtszaak verliest, betaalt advocaat winnaar
Wie een burgerlijke rechtszaak verliest, moet vanaf vandaag een aanzienlijk deel van de advocatenkosten van de winnaar betalen.
Bij de bepaling van de kosten die de verliezer aan de advocaat van de winnaar moet betalen, wordt rekening gehouden met het bedrag dat in de rechtszaak op het spel staat.
Voor zaken met een inzet tussen 10.000 en 20.000 euro moet de verliezer in principe 1.100 euro betalen aan de advocaat van de winnaar. Het is uiteindelijk de rechter die de knoop doorhakt.
Basiskennis Nederlands nodig voor sociale woning
Vanaf dit jaar gelden er enkele nieuwe voorwaarden voor nieuwe sociale huurders. Zo moet elke kandidaat-huurder kunnen aantonen dat hij bereid is Nederlands te leren.
De huurprijs voor sociale woningen wordt voortaan anders berekend waardoor de kleinste inkomens minder betalen en de hogere inkomens wat meer.
Voor alle nieuwe huurders komt er ook een proefperiode van twee jaar, waarin wordt nagegaan of de huurder zijn plichten nakomt. Pas bij een positieve evaluatie zal het contract omgezet worden in een overeenkomst van onbepaalde duur.
Strengere regels voor brugpensioen
Wie met brugpensioen wil gaan, moet voortaan met nieuwe spelregels rekening houden. Dankzij het Generatiepact wordt het moeilijker om voor de leeftijd van 60 jaar te stoppen met werken.
De minimumleeftijd voor brugpensioen wordt 60 jaar. Mannen moeten wel een loopbaan van 30 jaar kunnen bewijzen; voor vrouwen geldt een loopbaan van 26 jaar.
Conventioneel brugpensioen op 58 jaar blijft mogelijk, op voorwaarde dat mannen een loopbaan van 35 jaar en vrouwen een loopbaan van 30 jaar kunnen bewijzen.
Brugpensioen op 58 jaar wordt eveneens mogelijk voor werknemers met een zwaar beroep, maar pas op 1 januari 2010.