Welke dagen mogen niet aangegeven worden als dagen tijdelijke werkloosheid?
Welke dagen mogen niet aangegeven worden als dagen tijdelijke werkloosheid?
De werkgever mag de werknemers niet tijdelijk werkloos stellen op de volgende dagen:
-wettelijke feestdagen (of hun vervangingsdagen) die gelegen zijn in een periode van tijdelijke werkloosheid. De werkgever moet voor deze dagen loon betalen. Voor een aantal feestdagen (afhankelijk van het aantal dagen tijdelijke werkloosheid tijdens het betrokken kalenderjaar), kan een vermindering van sociale bijdragen worden toegekend.
-dagen waarvoor de werkgever loon (bijv. 7 dagen loon in geval van laattijdige mededeling) of gewaarborgd dagloon (in toepassing van artikel 27 van de wet op de arbeidsovereenkomsten) moet betalen;
-dagen waarop de werknemer normaal niet werkt (bijv. de zaterdag als dit de normale inactiviteitsdag is);
-volledig verworven inhaalrustdagen waarop de werknemer recht heeft ingevolge arbeid op een zondag, op een feestdag of het presteren van overuren. De werknemer moet eerst deze dagen inhaalrust uitputten alvorens hij tijdelijk werkloos gesteld kan worden wegens economische oorzaken (artikel 51 bis van de wet op de arbeidsovereenkomsten). Dit geldt ook voor volledige inhaalrustdagen verworven ingevolge overschrijdingen van de arbeidsduur in het kader van de invoering van flexibele arbeidsregelingen.
De volgende inhaalrustdagen moeten niet eerst uitgeput worden: inhaalrust die niet minstens 1 volledige dag bedraagt, inhaalrust -collectief vastgelegd of niet - toegekend in het kader van arbeidsduurvermindering, collectief vastgestelde inhaalrustdagen.
Opgepast : De werkgever kan de werknemer slechts tijdelijk werkloos stellen voor een volledige arbeidsdag, d.w.z. voor het totaal aantal uren waarop hij normaal die dag gewerkt zou hebben. Zo is het bijv. niet mogelijk een arbeider, die normaal 8 uur per dag werkt, voor 4 uur tijdelijk werkloos te stellen.