Activiteiten van 't Bolleke
Inhoud blog
  • BBQ bij Hugo & Monique 2013
  • Bezoek aan het museum "Rupelklei"
  • Bezoek aan de Merksplas-kolonie
  • Bezoek aan de Coudenberg te Brussel
  • Activiteiten 2012-2013
    Zoeken in blog

    Zoeken met Google


    Welkom op de blog van 't Bolleke
    Voor oud-leraars van Sint-Edmondus
    06-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feest van Hilde en Chris

     

    Genieten en laten genieten,

    dat is de taak die ik nu ga opnemen !

     

     

    Beste Bollekes,

    Het is bijna zover ...

    Na 37 jaar TDV ( ten dienste van ) het onderwijs

    wordt het nu TBS ( ter beschikking  van ?? ).

    Dat is best wel een feestje waard.

     

    We mochten van Hugo en Monique de datum van 4 juli lenen,waarvoor onze dank.

     

    Graag nodigen wij jullie ,bij ons thuis, uit voor een gezellig samenzijn.

    Wij voorzien de nodige knabbeltjes, drank  en maaltijd

     aangepast aan seizoen en weersomstandigheden.

     

     

    We verwachten jullie tegen  15 uur op zondag 4 juli 2010.

    Graaf de Ribaucourtplein 8 2550 Kontich

    03  457 65 90

    hildegeets@hotmail.com

     

     

    Bevestig uw aanwezigheid voor  24 juni .

     

    Van harte welkom.

    Hilde

    06-06-2010, 20:24 Geschreven door 't Bolleke


    23-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek Plantentuin Meise
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Beste Vrienden en Vriendinnen van ‘t Bolleke,

     

     

     

    Het is voor de Nationale Plantentuin van België een grote eer jullie te mogen verwelkomen op zondag 25 april e.k.

     

    Even een terugblik in de tijd.

    De wieg van de Plantentuin stond oorspronkelijk in het hartje van Brussel op de Hofberg. Ze moest echter de plaats ruimen voor de grote industriële tentoonstelling van 1830. De verzameling werd dan overgebracht naar het toen nog landelijk gebied nabij het huidige Noordstation “De Botanique”. Hier verschoof de aandacht geleidelijk naar het botanisch onderzoek van Midden-Afrika en naar de tuinbouw. Het is in deze periode dat het witloof bij toeval zou ontdekt zijn door de hoofdtuinier Bressiers.

    De stad drong zich steeds verder op en zo moest wegens plaatsgebrek de tuin opnieuw verhuizen. Het domein Bouchout (Meise), waar tot haar dood (1927), Charlotte, keizerin van Mexico en zus van Leopold II woonde, werd in 1938 aangekocht, aanplantingen werden gedaan, nieuwe gebouwen opgericht met o.a. de Balat-serre (Balat is de archtiect van de koninklijke serres van Laken). Het grote plantenpaleis (serres) werd in 1958 gebouwd en in 1965 voor het publiek opengesteld.

     

    Dus wil je ook eens de grote waterlelies zien waarop een kind kan plaatsnemen, zien hoe vleesetende planten hun prooi beloeren, huiveren voor lianen en wurgbomen, cocospalmen en cacaobomen bewonderen, of gewoon wandelen langs mooie borders, struiken en bomen, kom dan naar de Nationale Plantentuin.

    De hele tuin bekijken op enkele uren is onmogelijk, daarom laten we ons leiden door een ervaren gids.

    We eindigen met een drankje in de orangerie.

     

    Praktisch:

    Bijeenkomst zondag 25 april ; 14 u 15  aan de hoofdingang , domein van Bouchout, Nieuwe laan 38, Meise.

    Routebeschrijving:

    A 12, afrit 3 Meise (plantentuin reeds aangegeven), links aanhouden. Aan de lichten kom je op de N 277 (oude baan naar Brussel). Je volgt de baan een drietal kilometer (éénmaal lichten). De hoofdingang bevindt zich aan de rechterkant. Parkeergelegenheid voorzien langsheen de N277.  (openbaar vervoer: vanaf noordstation lijn 250 en 251)

    Kosten : ingang 5 euro (4 euro 60+ of groep vanaf 15 pers.)

                   Gids 50 euro te delen door aantal deelnemers

    Belangrijk : daar we op voorhand het juiste aantal deelnemers moeten doorgeven worden jullie verzocht jullie deelneming te bevestigen voor vrijdag 16 april.

    Email: ricenchris@skynet.be of tel : 03 457 08 13

     

    Zeer hartelijk

    Christiane en Richard

     

    23-03-2010, 10:21 Geschreven door 't Bolleke


    13-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iconen en pakhuizen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Hallo Bollekes,

     

    Nog even herinneren aan ons bezoek aan de iconententoonstelling van SdWorx in de gebouwen van het VEV, VoKa enz.

    Bijeenkomst om 14.15u op vrijdag 19 maart aan de Brouwersvliet 5. De gids(en) komt/komen ons ophalen om 14.30. Het bezoek duurt ongeveer 2 à 2 1/2 u.  Voorzie 2,5 à 3 € per persoon afhankelijk van het aantal gegadigden. Voor de trammers: de eindhalte van trams 4 en 7 is vlakbij aan de Sint-Pietersvliet.

     

    Hebben reeds ingeschreven: Jos en Ghislaine, Armand en Melly, Lieven en Mirca, Richard en Christiane, Els, Puck en Patrick, Monique en Hugo. Inschrijven kan nog tot maandag a.s.

     

    Na deze culturele hoogvlieger maken we een kort wandelingetje naar het Eilandje, meer bepaald naar het Felixpakhuis, Godefriduskaai 30 om onze dorst te lessen. Graag zouden we  vóór woensdagmiddag 14 u weten wie er daarna al dan niet blijft eten, zodat we een tafel kunnen reserveren. Een ideetje van wat er te "krijgen" is in bijlage.

     

    Klik op deze link indien je meer wil weten over het Felixpakhuis: http://felixpakhuis.nu/felixpakhuis.html

     

     

    Groetjes en tot vrijdag,

     

     

    Hugo

     

    hugostevens41@gmail.com

     

    Nuttige telefoonnummers: 03 653 15 20 en/of 0486 876 236

    13-03-2010, 17:47 Geschreven door 't Bolleke


    12-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Literaire wandeling met Willem Elsschot
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Beste vrienden en vriendinnen van 't Bolleke                                  

    Willem Elsschot ( 1882-1960) is geboren en getogen in de Scheldestad. Hij stichtte er zijn familie,zijn zaak en schreef er zijn bekendste boeken. In veel van zijn werken speelt de stad Antwerpen een bijzondere hoofdrol.

    Willem is geboren op 7 mei 1882 in Antwerpen. Hij is de zoon van een bakker, Christiaan de Ridder, en Adela van Elst. Het gezin De Ridder bestaat uit negen kinderen, Alfons is de voorlaatste.

    De kleine Willem doorloopt met goed gevolg de lagere school en gaat naar het Athenée Royal. Dankzij zijn leraar Nederlands Pol de Mont ontwikkelt Willem een grote liefde voor de literatuur. Dit kan niet verhinderen dat hij in 1898 zonder diploma van school verwijderd wordt.

    In 1899 ontmoet de 19-jarige Elsschot op de kermis Fine. Zij raakt zwanger van hem. In 1901 wordt hun zoon Walter geboren. Inmiddels is Willem toegelaten tot het Hoger Handelsinstituut. Hij bezit nog niet de middelen om Fine te trouwen. Zij blijft met Walter bij haar ouders wonen terwijl Elsschot zijn opleiding afmaakt.

    Elsschot gaat de handel in, en vertrekt in 1906 naar Parijs. Dankzij goede handelsbetrekkingen met de Schiedamse scheepswerf Gusto kan hij in 1907 verhuizen naar Nederland. Hij trouwt met Fine en gaat met zijn gezin in Rotterdam wonen.

    Aan zijn collega's vertelt hij veel over zijn periode in Parijs. Zijn collega Anna van der Tak spoort hem aan deze verhalen op te schrijven. Dit resulteert in 1913 in de publicatie van 'Villa des Roses' als feuilleton in het tijdschrift 'Groot Nederland'.

    Later keert het gezin naar België, Brussel. Na de Duitse inval in 1914 zoeken zij een veilig onderkomen in Antwerpen, waar Willem als secretaris van het Oogstbureel gaat werken.

    In de Tweede Wereldoorlog is het voor Elsschot moeilijk zijn gezin te onderhouden. In 1941 komt hij in contact met Snoeck-Ducaju & Zoon, de uitgever van Snoeck's Almanakken. Elsschot houdt zich bezig met de promotie van de almanakken.

    Zijn literaire carrière ontwikkelt zich intussen gestaag. In 1951 ontvangt Elsschot de Constantijn Huygensprijs voor zijn literaire oeuvre. In 1957 verschijnt Elsschots 'Verzameld werk', dat in korte tijd drie drukken krijgt.

    Op 31 mei 1960 overlijdt Elsschot.

     

    Wist je dat?

    •Pas na zijn dood kreeg Willem Elsschot de staatsprijs voor literatuur.

    •De vrouw van Elsschot stierf een dag na haar man. Samen worden ze begraven op ’t Schoonselhof.

    •Het werk van Elsschot onderscheidt zich door de heldere stijl, hij schreef zo "gewoon" mogelijk, nergens zit een diepere betekenis achter (met uitzondering van zijn laatste boek 'Dwaallicht' (1946)). In zijn boeken kom je ook veel ironie en cynisme tegen.

    •Elsschot publiceerde ook onder de pseudoniemen 'Absolon met de korte haren', 'Nicodemus' en 'Willy'.

    •Bibliografie: 1913 Villa des Roses roman ;1921 Een ontgoocheling novelle; 1921 De verlossing roman; 1924 Lijmen roman;1933 Kaas roman; 1934 Verzen van vroeger poëzie; 1934 Tsjip roman;1937 Pensioen roman ;1938 Het been roman ;1940 De leeuwentemmer roman ;1942 Het tankschip novelle;1946 Het dwaallicht novelle ;1957 Verzameld werk

    ° Op 31 mei 2010 is het 50 jaar geleden dat Elsschot is overleden.Dat wordt in Antwerpen groots gevierd met het literaire stadsfestival “De Stad van Elsschot”. 5 maanden lang wordt de aandacht op Willem en/of  Alfons gevestigd. Het Letterenhuis en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience  nemen hierbij het voortouw. In de bibliotheek Permeke zullen zijn verfilmde romans worden getoond: Kaas, Lijmen/Het Been, Villa des Roses en het Dwaallicht. Voor de echte liefhebbers ! En nog veel meer.

    °Als voorsmaakje op dit groots-opgezet evenement hebben we aan Jean Driessens, oud-leerling aan het Sint-Edmonduscollege, gevraagd of hij ons wil gidsen door het literaire oeuvre van Willem Elsschot. We komen samen om 14.30 u aan het standbeeld van Willem Elsschot, door Wilfried Pas gemaakt en dat staat aan het Mechelseplein tegenover het Elzenveld en “den Boer van Tienen”. Na de verwelkoming en inleiding krijgen we in een zaaltje van het Elzenveld meer uitleg en voordracht uit zijn romans,gedichten en brieven . Dan pas gaan we op stap richting Stadhuis. Om te eindigen in het oudste café van Antwerpen en één van de vaste “zitplaatsen” van Willem Elsschot: de Quinten Matsijs ! Als we al onze kennis hebben doorgespoeld, is er aldaar nog mogelijkheid (als er voldoende plaats is) om de inwendige mens met het nodige voedsel te verrijken. Raadpleeg  uw agenda:  zondag 21 februari “Elsschotwandeling” ! Geen inschrijvingen nodig: kosten worden gedeeld door het aantal deelnemers. Hieronder nog een paar beklijvende citaten uit zijn geschriften:

    “Toch is ons aller vlees en bloed van ene soort; en dat de regen ons aller voetspoor weg zal vegen dat zien ook zij en weten ’t goed”.

     “Wij hebben niet geweten dat wij tijdig van jullie moesten vervreemden, gradueel, maar reeds beginnend in de kinderjaren. Dan zou het weinige dat een echtgenoot soms bieden kan allicht volstaan om het oude nest te doen vergeten terwijl ik nu vrees dat die kinderen nooit van ons loskomen en steeds met heimwee zullen rondlopen.”

     “Gij dacht, o lijdzaam volk, dat ’t gruwelijk getij der oude tyrannie voor immer was voorbij. Weet nu dan dat uw stem door niemand wordt aanhoord,zoolang gij stamelend bidt of bedelt bij de poort.”

    “..maar gauw naar huis met mijn krant om weer plaats te nemen in de kring van die waar ik aan gebonden ben en die mij vervelen, onuitsprekelijk.”

    Een merkwaardig boek: “Willem Elsschot- Man van woorden”. Geschreven door Martine CUYT, uitgegeven bij Meulenhof/ Manteau  ISBN 90-5990-007-3  Getuigenissen over W.E.

    Tot dan: Armand

    12-02-2010, 12:49 Geschreven door 't Bolleke


    17-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwjaarsdrink en projectie bij Raymond en Rozemarijn

    Beste vrienden en vriendinnen van 't Bolleke,

    Vrijdag 22 januari worden de leden van 't Bolleke die zich hebben ingeschreven weer verwacht in de Venneborglaan 182 te Deurne.Rozemarijn en Raymond stellen hun huis weer open voor onze vereniging. Om 20 uur begint de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Na een hapje en een drankje kan Raymond weer zijn projectie starten.Wat mogen we dit jaar verwachten? Hieronder vindt u het voorstel van Raymond afgedrukt. Absoluut de moeite waard om mee te maken en ervan te genieten. Raymond schreef ons: 

    Sedert vandaag is het projectie-programma klaar, enfin, ik wil er niet verder aan prutsen,want je kan daar aan bezig blijven.

    Hoe meer ik het bekijk, hoe meer ik  eraan wil veranderen !

     

     In totaal voorzie ik 60 minuten beeldmateriaal (1085 opnamen !!!!!!! )

     

    1.Intro ofte verwelkoming

    2 Mali : Het leven aan en op de Niger

    3.Mali : dogondorpen

    4.Marokko in technicolor

    5.Marokko : architectuur

    6.Marokko : woestijnlandschappen

    7.Argentinië/ Brazilië : Iguazu-watervallen

    8.Iran : Isfahan

    9.Iran : Persepolis

    10.Iran : Martelaren van de Republiek

    11Argentinië : Patagonië

    12Argentinië: Upsala en Spagazzini gletsjer

    13. Argentinië : Perito Moreno gletsjer

     

    Het voorziene programma kan steeds ingekort worden. 

    De montages duren tussen de twee en zes minuten, en ik heb vooral

    geprobeerd om voor elk wat wils te voorzien : architectuur, lokale bewoners,

    natuur... Voor mij zitten er onder meer de 'mooiste momenten van 2009' in.

    Bij het voorbereidend werk speelde de computer niet altijd even gemakkelijk mee,

    maar ik heb mezelf verplicht om het nu voldoende afgewerkt te vinden.

     

    Tot 22 januari... ik ben al benieuwd naar de reacties !
    Groeten,
    Raymond

    PS: Heb je ingeschreven en kun je door omstandigheden toch niet komen, gelieve dan Raymond en Rozemarijn te willen verwittigen op het nummer: 03 3249934

    17-01-2010, 12:35 Geschreven door 't Bolleke


    25-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek aan Lier,zaterdag 12 december 2009

    Goede vrienden en vriendinnen van ‘t Bolleke

     

     

    Zoals afgesproken brengen we op zaterdag 12 december een bezoek aan Lier. Hilde en Chris hebben weer hun beste beentjes voorgezet om van deze activiteit een echt pareltje te maken. Geniet hieronder van het voorgestelde programma !

    OPGELET: verwittig VANDAAG nog dat ge wilt deelnemen aan deze activiteit. Tot in Lier??

     

     

    ‘n Vleugje Erotiek (in Lier)

     

    Wanneer?  Zaterdag 12 december van 14 tot 17 uur en daarna nog wat nababbelen voor wie er niet over kan zwijgen of frustraties in de groep wil gooien.

     

    Wat? een verrassend beeld over wat er altijd geweest is, maar waarover zelden gesproken werd – al wandelend in de straten van Lier en aan de hand van enkele (???-) schilderijen in een Liers museum en in het stadhuis worden enkele faits-divers verteld over hoe men vroeger erotiek beleefde. Hoe ging het er achter bepaalde gevels aan toe? Welke knipoogjes werden  op bepaalde schilderijen gemaakt naar Lierse personen en toestanden?

     

    Plaats van afspraak: Stadhuis (Grote Markt)

     

    Uur van afspraak: 13.45 u (aanvang rondleiding 14 uur)

     

    Kostprijs: ongeveer 11 EUR, berekend op een groep van 15 Bollekes. Hierin is

    begrepen: toegang tot het Stedelijk museum Wuyts-Van Campen & Baron Caroly en toegang stadhuis;  een zinnenprikkelend hapje en drankje. Een prettige avond kan volgen…

     

    Deelname: maak voor 30 november jouw deelname bekend op volgend mailadres.

    Het is belangrijk te weten hoeveel personen meegaan omdat we tien dagen voor de activiteit een voorschot per persoon moeten betalen.

     

    Hildegeets@hotmail.com

     

    Tel. 03/4576590 (eventueel boodschap inspreken)

    Met vele groeten

    Hilde en Chris

    25-11-2009, 12:44 Geschreven door 't Bolleke


    24-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Info over ons Week-end te Halle, bij Brussel en Vilvoorde

    Het  gebied dat we min (of meer) gaan uitkammen is gelegen in een grote cirkel rond Halle bij Brussel.

     

    Halle of zoals ze het nu zelf noemen, het land van Witse: met zijn Hallerbos, zijn mooie wandelpaden, …

     

    We hebben dan maar een greep gedaan uit mogelijkheden. Onze eerst plannen, die we al vroeger lieten weten, hebben we na een tweede verkenningsronde toch wat moeten bijsturen.

     

    We zijn met 21 ingeschreven:

    Hugo, Monique, Armand, Melly, Leo, Nicolle, Marcel, Iréne,Richard, Christiane, Paul, Helga, Lode, Lieven, Mirca, Jos, Gislaine, Chris, Hilde, Toon en Annie

     

    We starten het verste af. Op aanraden van Richard en Christianne spreken we op vrijdag af tussen 10 uur en 10.15 uur op de parking in Lessines: Rues des quatre Fils Aymon,  (van aan onze deur tot daar was het toch, op een rustige vakantiemorgen, een echt anderhalf uur rijden; we rijden over de ring rond Brussel richting Bergen, nemen afslag 21 = Halle en vervolgen verder de E429, we nemen dan weer afslag 29 Lessines en rijden tot aan iets voor de de markt )

     

    We brengen samen een gegidst bezoek aan Hôpital Notre Dame à la Rose. Een gasthuis, gesticht in de 13 e eeuw, is nu een site die getuigt van  8 eeuwen geneeskunde, kunst, kloosterleven, … (per persoon: inkom 5,5 Eur + 5 Eur voor de gids – hiervoor werd al een voorschot van 10 EUR betaald )

     

    Voor het middageten wandelen we tot aan het marktplein en bij Francis (eenvoudige ‘taverne’ met mini-auto museum) legden we voor iedereen een koude schotel vast. (eten per persoon zonder drank:  10 EUR)

     

    Voor de middag hebben we rond half drie dan een wandeling gepland in het Hallerbos. We spreken af aan taverne Het Kriekske, Kapittel 10 in Halle. (Terug over de E429 slaan we af aan de kruising met de Nijvelsesteenweg naar rechts, daar links de Kasteelstraat links de Arenberg (Warande)-Krabos en rechts  Kesterbeekbos – Winkelaar en rechts Kapittel).  We wandelen een twee uur door het prachtige maar bij momenten wel flink heuvelige bos -niet geschikt voor kinderwagens-. (Bij vochtig weer zullen wandelbottinnen zeker nodig zijn)  Wie niet graag wandelt kan het reeds gezellig houden in de taverne. Na de wandeling rusten we daar ook nog even uit.

     

    Rond 18 uur rijden we dan naar het hotel Alsput, Alsputweg 108. ( Terug over Winkelaar en Kesterbeekbos naar  rechts Krabos op en volgen tot aan Alsembergsteenweg (die we links opgaan, weer een eindje tot aan de N6 = Bergensesteenweg:Brusselsesteenweg die  links opgaan  en even verder rechts Alsputweg)

     

    Na verdeling van kamers en mogelijk wat verfrissen is eten en babbelen aan de orde.

    (hier hebben we half Pension, per persoon drank niet inbegrepen: 100 EUR, waarvan reeds 40 EUR als voorschot betaald)

     

    Voor de tweede dag hebben we om 10.30 een bezoek vast gelegd aan het Hellend Vlak van Ronquières. (Route Baccara ) Het zal vooral genieten zijn van het panoramische uitzicht op de toren en een bezoek aan de tentoonstelling.  De boot zelf heeft spijtig genoeg afgezegd. (inkom per persoon: 4,5 EUR)

     

    Voor het middageten gaan we iets verderop, in La Tour Glacée,  We hebben allemaal dezelfde kaart: Een kervelsoep, gebraad met erwtjes en worteltjes en een verse fruitsla van ’t seizoen. (eten per persoon zonder drank: 13 EUR)

     

    Met de stappers doen we daar, na het eten, een kleine, mooie rustige wandeling van ongeveer een uur, startend langs  de oevers van het kanaal Brussel-Charleroi en verder via bos en veld terug. Wie dit niet graag doet kan gerust nog even genieten van bvb. de zon op het terras van La Tour Glacéé.

     

    Rond  16.30 uur worden we in de Stoeterij de Zwarte Molen verwacht voor een rondleiding. (Zwarte Molenstraat 66 Elingen) (per persoon 2, EUR)

     

    Na dit bezoek keren we terug naar het hotel.

     

    Op zondag plannen we een wandeling in het Colomapark. Aansluitend gaan we daar bij De koetsier ’s middags eten en is er achteraf  mogelijkheid voor onze” jaarvergadering” of afsluiter. Ook hier allemaal dezelfde kaart: Tomatensoep, Koninginnehapje, appeltaart met ijs. (eten per persoon, zonder drank is 24 EUR)  

     

    We hebben zo wat afwisseling gehad tussen buitenen binnen, gebouwen en groen. Een bezoek aan het dorp Halle zelf houden we eerder in petto als invaller bij slecht weer, of mogelijk doen we daar een korte wandeling op zondagmorgen voor we naar het Collomapark gaan. In dat geval parkeren we aan het einde van het stationsplein. We wandelen de stad dan via het ronde punt aan Nederhem.

     

    We zijn zeker van een plezierig weekend en rekenen alvast op goed weer

     

    Allemaal de beste groeten,

    Annie en Toon

    GSM 0476 55 94 53

    24-09-2009, 08:21 Geschreven door 't Bolleke


    18-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaarlijkse BBQ bij Hugo & Monique

    Beste vrienden en vriendinnen van ’t Bolleke

     

    In juni stijgt de spanning bij de studenten en af en toe bij de politici. Dit is weer een genadejaar voor de politiek: elke dag kunnen we genieten van de Vlaamse, Belgische en Europese spitsvondigheden. Beginnen we met Europa: Guy Verhofstadt wil nu ook de tegenhanger van Obama in Europa worden ! Meer dynamiek en visie in Europa brengen. Hij heeft zijn lesje goed geleerd in België: alles voor zich uit schuiven en geen beslissingen nemen..Yves Leterme heeft veel van hem geleerd en is hem waardig opgevolgd…Onze Waalse broeders hebben zich ook geprofileerd door menig schandaal binnen o.a. de PS. De Walen hebben deze partij beloond omdat die profiteursmentaliteit toch zo “menselijk” is. Dank zij Ecolo zullen er geen schandalen meer wereldkundig worden gemaakt en dan zijn er ook geen schandalen meer. Elio Di Rupo is al aan het lonken naar Joëlle Milquet. Deze toenadering is louter professioneel opdat Joëlle ook eens “ja” zou zeggen om mee in de postjes te kunnen delen. Van Elio hoeft ze ten andere niet bang te zijn. Op het Vlaamse niveau zijn er ook wat nieuwsjes te rapen: de voorzitster van dat parlement verdient SLECHTS 342.270,80-Euro per jaar (officieel !).

    De meeste verdienende parlementsleden zijn toevallig van de VLD. En nu zien ze nog hun jobkorting misschien aan hun neus voorbijgaan. Ze zitten nu in zak en as op velerlei gebied. Is het de gewoonte dat verliezers de meeste eisen stellen? Van winnaars gesproken: Caroline Gennez wist dat haar partij had gewonnen van de opiniepeilingen. Kwestie om de zaken positief voor te stellen. De kampioen van de mandaten binnen het Vlaamse Parlement- u raadt het al- is de VLD’er Françis Vermeiren. Ooit van gehoord? Natuurlijk niet, steeds onderweg om die mandaten waar te nemen. De gedelegeerde bestuurder van het VBO wist met een one-liner de verkiezingsuitslag te becommentariëren. We citeren: “Het belangrijkste aan deze verkiezingen is dat ze voorbij zijn.” Een doordenkertje na de feiten. Vlaanderen scoort niet goed wat betreft priesterroepingen. Eindelijk heeft God zijn stem laten horen in het rode Walenland. Binnenkort wordt Vlaanderen gekerstend door père Orval. Een aanval –niet op de Brusselse rand,-maar op gans Vlaanderen,want dat is in nood.Tenslotte een romantisch toetje: Miet Smet was de slechtste leerling uit de klas van de CD&V. Haar aanwezigheid in het Vlaams Parlement was minimaal. Wilfried zal hier wel voor hebben gezorgd. Genoeg van dit “Laatste Nieuws” en over naar de orde van de dag.

    Op zondag 5 juli verzamelt weer de “crême de la crême” in de prille Kempische contreien. Vanaf half 4 worden we verwacht bij Hugo en Monique ( nog steeds aan De Romboutweg 63 te Brasschaat) voor een BBQ op de zevende dag. We worden eerst verwelkomd met een kus en een handdruk. Daarna pas volgt een hapje en een natje. Na de studieronde over vakantieplannen,het wel en wee van kinderen en kleinkinderen, de gezondheidsperikelen, kunnen we starten met wat echt belangrijk is op zo’n dag: billen  en borsten,worsten, spieringkoteletten, forellen in alufolie en ander lekkernij  voor op de barbecue. We overgieten dit heerlijks met een passend sausje en laten de avond vuurrood gloeien en daarna doven. Enigszins moe, maar voldaan van  al dat eten en drinken, gunnen we onszelf toch nog een toetje en storten ons op het dessert. Dan valt de avond en de moed in onze schoenen. Enkel de harde kern houdt vol tot het bittere einde: de afrekening in Euro’s. Gelukkig heeft de zon ons zacht gekoesterd en met welbehagen op ons neergekeken zodat wij weer met nieuwe energie aan de volgende dagen kunnen beginnen. De vogels stoppen hun kwetterend gezang om 22 uur, omdat zij zich wel hebben aangepast aan de wetten, die in dit land heersen. Daarom verwachten we iedereen met een nieuw project, een fris idee, meer vertrouwen, positieve gedachten en mededeelzame gevoelens op onze zoveelste bijeenkomst. We behouden dit jaar de beproefde formule opdat Hugo & Monique wat meer met de groep aan tafel zouden kunnen zitten en wat minder in de keuken met de potten en pannen kunnen zwieren. We vragen om te beginnen dat iedereen hen wil verwittigen als je deelneemt : hugo.stevens@tele2allin.be of 03/653 15 20 . Dit kan gebeuren vanaf heden. Zoals de voorgaande jaren brengt iedereen zijn vlees en/of vis zelf mee en houdt aan de BBQ  een oogje in het zeil . Wat verandert er dan dit jaar? Niets, gezien de formule goed heeft gewerkt. We stellen voor dat iedere deelnemer een deel van het voorbereidende werk voor zijn/haar rekening neemt. We denken hierbij concreet aan alle ingrediënten die bij een BBQ passen: een schotel  koude petatjes, allerlei groentenschotels al dan niet geprepareerd: tomaat, komkommer, sla, groene boontjes,  originele bereidingen… Ook sausjes en desserten zijn meer dan welkom. Omdat nu niet iedereen met een schotel tomaten zou komen aandraven, kan dit het best met Hugo & Monique in onderling overleg worden geregeld. Principe blijft: maak iets klaar dat ge goed kunt en graag doet en overdrijf niet met de porties: op is op.

    Voor oa. het drinken blijft Hugo & Monique zorgen: bier,frisdranken,water,rode en witte wijn. Wie graag Champagne of Cava meebrengt hoeft zich echt niet gegeneerd te voelen: er valt altijd wel iets te vieren…Liefst dan wel gekoeld als we mogen kiezen.

    Men kan ook aan Hugo een Wild Card vragen: dit houdt in dat men klaarmaakt wat nog niet gekozen is door andere deelnemers.. Mogelijkheden dus genoeg om er een gezellig feestje van te maken. We verwachten U vast en zeker op deze zonovergoten dag….zoals we al jaren gewoon zijn.Wie graag het hoofd koel houdt mag altijd een plons in het zwembad wagen. Liefst in aangepaste kledij.

    Tot dan,

    Armand                   

     

    Kan het zijn dat er al een aantal suggesties mondeling zijn gedaan door bepaalde personen? Ik denk hier ook terug aan vorig jaar: rijstpap, taart of biscuit, aperiritiefhapjes, koude petatjes geprepareerd, pastaschotel. Bespreek dit uitvoerig met Monique en Hugo als je hen verwittigt.

     

    18-06-2009, 17:14 Geschreven door 't Bolleke


    12-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek aan het rioolzuiveringsstation te Antwerpen-Zuid

    Goede vrienden en vriendinnen van ’t Bolleke

     

    Op vrijdag 5 juni brengen we in de namiddag een bezoek aan de rioolzuiveringsinstallatie van  Antwerpen Zuid, Kielsbroek 5. Hoe kunt U hier geraken? Zie volgende beschrijving.

    U rijdt  op de binnensingel en U volgt richting Antwerpen-Zuid.

    U blijft deze weg volgen (Desguinlei) tot aan de verkeerslichten aan het kruispunt van de Brederodestraat met Kolonel Silvertop-straat.

    Sla linksaf in de Kolonel Silvertop-straat.

    U blijft deze baan volgen (Emiel Vloorstraat) tot aan het kruispunt met het benzinestation "ESSO".

    Aan dit kruispunt met verkeerslichten slaat u rechtsaf. U bevindt zich nu in Kielsbroek

    De waterzuiveringsinstallatie Antwerpen-Zuid bevindt zich recht voor u. U kan een grote grijze silo zien staan. De ingang bevindt zich rechts van de silo.

    We verwachten U ten laatste om 14 uur aldaar. De rondleiding duurt ongeveer 2 uren. Een gediplomeerde gids zal ons aldaar rondleiden. Voorzie een regenjas en stevige schoenen.

     

    Iedereen van ’t Bolleke wordt dagelijks geconfronteerd met “water”. Dagelijks verbruikt de gemiddelde Vlaming zo’n 120 liter leidingwater. Nog niet zo lang geleden kwam al dat water rechtstreeks in de beken en de rivieren terecht. Vandaag wordt het op de meeste plaatsen eerst verzameld in riolen en in rioolzuiveringsinstallaties (RWZI) weer proper gemaakt vooraleer het de natuur in stroomt.

    In Vlaanderen staat AQUAFIN in voor de zuivering van het afvalwater. Dit gebeurt in opdracht van het Vlaamse Gewest. De weg van vuil naar zuiver water is een boeiend proces dat stapsgewijs verloopt.Wij gaan dit van dichtbij kunnen meemaken.

    De Europese kaderrichtlijn Water beoogt tegen 2015 een goede waterkwaliteit voor alle natuurlijke waterlopen. Naast het aansluiten van riolen moet er dus ook werk gemaakt worden van de scheiding van regenwater en afvalwater en de vermindering van overstorten van ongezuiverd rioolwater in beken en rivieren. Er zal dus nog heel wat water door de Schelde moeten vloeien vooraleer Aquafin deze opdrachten zal uitgevoerd hebben..

     

    Voor de weetgierigen onder ons deze feitjes:

    ·         Het toilet doorspoelen = 6 liter water per keer

    ·         Afwassen =  1 tot 2 emmers per dag ( gemiddeld 10 liter per emmer)

    ·         Een bad nemen = 11 emmers water per wasbeurt

    ·         Kleren wassen = 2 emmers water per wasbeurt

    ·         Auto wassen, tuin sproeien, wekelijkse kuis van huis = zelf in te schatten

     

    Ieder van ons kan dus zijn steentje bijdragen om ons milieu te verbeteren. Water is daarvan een onderdeel.

     

    Hebben reeds ingeschreven voor deze activiteit:

    Lieven en Mirca,Paul en Helga,Leo en Nicole,Monique en Hugo,Irène en Marcel,Jacky en Rita, Melly en Armand. Er zijn dus nog 6 plaatsen vrij. Schrijf U vandaag nog in door te bellen naar 03/2300369 of 0474/336601. U kan ook nog een e-mail sturen naar armandpeeters@scarlet.be

    Hopelijk tot dan,

     

    Armand

    12-05-2009, 12:24 Geschreven door 't Bolleke


    19-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Raversijde in de mist

    Onze uitstap naar Oostende en Raversijde is afgelast !

    19-04-2009, 09:46 Geschreven door 't Bolleke


    31-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek aan Oostende en Raversijde op 26 april 2009

    Vrienden en Vriendinnen van ’t Bolleke,

     

    Na ons bezoek aan fort IV weten we natuurlijk alles over de verdedigingsstrategie zoals onze voorvaderen het zagen in 1865. Al deze forten rond onze geliefde stad hebben den Duits echter niet kunnen tegenhouden een niet al te toeristisch bezoek te brengen aan ons geliefd vaderland in 1914 en 1940. Zij waren van plan ons Belgikske te beschermen tegen een mogelijke aanval van overzee. “Gründlich” zoals ze zijn hebben ze het zodanig gedaan dat we nu nog kunnen genieten van hun geraffineerde bouwwerken. Jullie hebben het gesnapt. We willen het hebben over ons bezoek op zondag 26 april 2009 aan RAVERSIJDE in Oostende en meer bepaald over de:

     

    ATLANTIKWAL

    Dit openluchtmuseum telt twee verschillende wandelingen (uniek in Europa!). De eerste wandeling brengt ons langs de constructies van batterij ‘Aachen’ uit de eerste wereldoorlog. De tweede wandeling gaat langs de verschillende, zeer goed bewaarde,  constructies van  batterij ‘Saltzwedel neu’ uit de tweede wereldoorlog. We vinden er authentieke voorwerpen, heringerichte bunkers, artilleriestukken en zoeklichten. Kortom alles (bijna) klaar voor gebruik.

    De wandelingen gebeuren met audiogids en duren samen tussen 90 en 120 minuten.

     

    Dat dit alles zo goed bewaard is gebleven, hebben we misschien wel te danken aan Prins Karel, die zijn zeer eenvoudige woning in het domein had. We kunnen niet nalaten even diskreet in zijn privévertrekken binnen te kijken (duur max.15 min.).

     

    De pret is echter nog niet op. Ook het Archeologisch museum WALRAVERSIJDE in de onmiddelijke nabijheid brengt ons in verleiding. In vier gereconstrueerde woningen begroeten ons de middeleeuwse bewoners. Ze vertellen ons over het harde leven van een vissersnederzetting aan de Vlaamse kust in de 15°eeuw.

     

    Daar we echter mensen van onze tijd zijn slagen we ook  het laatste monument niet over nml. De cafetaria Walrave.  

    (prijs volledig bezoek, zonder drank, 9 euro (7,5 euro 65+)

     

    Praktisch

    We stellen voor er een daguitstap van te maken en ons met de trein naar Oostende te begeven (5 euro h/t  voor 65+, weekendbiljet 17,40 euro h/t voor de jonge garde).  Wie enkel Raversijde wil bezoeken kan ook in de namiddag (14u) aan de ingang van het domein aansluiten. 

     

    Eerste voorstel :-trein Berchem om O8u53. aankomst Oostende 10u26. verzamelpunt Oostende : beeld vissersvrouwen voor het station.

                              -bezoek aan de Ijslandvaarder “Amandine” (prijs: 4euro; 65+3euro, groep 3euro (10pers.).

                                      Verrassend interessant om kennis te maken met het ruwe beroep, en alles wat er rond

                                      hangt, van het vissersleven. Het schip is volledig in orde zoals het

                                      was bij zijn laatste tocht van drie weken (1995) naar de Ijslandse wateren.

                                      o.a. prachtige machinekamer.

                              (duur + 50 min)

                              -zeer korte wandeling  -restaurant

                              -13 u 30 vertrek met kusttram naar domein Raversijde (duur 20 min) halte 32 domein raversijde,

                              over duinen naar ingang van domein .

     

    Tweede voorstel: -trein Berchem om 09u53, aankomst Oostende 11u26, verzamelpunt Oostende : beeld vissersvrouwen voor het station.

                              -zeer korte wandeling - restaurant         

                              -13 u 30 vertrek met kusttram naar domein Raversijde (halte 32)

     

     Derde mogeljkheid: aansluiten aan de ingang van het domein (kassa) Raversijde.

                             Voor de autotoeristen : er zijn twee grote parkings voorzien aan de Nieuwpoortsesteenweg.

                             Best parkeren parking 1, bij het bezoekerscentrum (richting Middelkerke).

     

    We verwachten jullie natuurlijk allemaal. Toch hadden we graag jullie bevestiging ontvangen voor 15 april met vermelding  van voorstel 1, 2, of 3. e-mail : ricenchris@skynet.be  of tel.: 03 457 08 13 .

    Tot slot : bij slecht weer regenkledij voorzien.

     

    Restaurant: zie blz 2

    We voorzien op de middag een culinaire stop in het restaurant:”Kataria Van Dyck”

    Visserskaai 41.

    Tel: 059 70 35 81

     

    Keuzemenu 1:    vissoep of garnaalkroket

                                  Kabeljouwhaasje

                                        Dessert                                           

                                       15,45 euro

     

    Keuzemenu 2 :        soep

                             Koninginnehapje

                                  Dessert

                                   12,50 euro

     

    of één schotel à la carte.

     

    Gelieve bij het inschrijven uw voorkeur mee te delen  

                                                     

    Wij kijken uit naar jullie reactie, groetjes,

     

    Christiane en Richard

    31-03-2009, 08:26 Geschreven door 't Bolleke


    27-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zaterdag 7 februari:bezoek aan het Provinciehuis

    Goede vrienden en vriendinnen van ‘t Bolleke

    Op zaterdag 7 februari ek. brengen we in de voormiddag (10u-12u.) een bezoek aan het provinciehuis van Antwerpen.  Een gids zal daar klaarstaan om ons de rondleiding te verzorgen. Koffie en/of thee worden ons tijdens het bezoek aangeboden.Aan het bezoek zijn geen kosten verbonden. We komen samen om kwart voor tien aan de Koningin Elisabethlei 22 te Antwerpen (in de omgeving van het Albertpark). Wie met de wagen komt, kan in de onmiddellijke omgeving parkeren mits betaling. Wij moeten wel het juiste aantal deelnemers aan het departement logistiek bezorgen. Gelieve dus een seintje van uw komst te geven op het telefoonnummer 03/2300369 of 0474/336601 of via e-mail: armandpeeters@scarlet.be

    We hebben aan de gids gevraagd om speciale aandacht te besteden aan de prachtige en veelvuldige schilderijen die in het bezit van de provincie zijn. Hopelijk tot dan…Hieronder nog wat algemene info over…

    Het PROVINCIEHUIS van Antwerpen

     

    Kennismaking

    Wat is een provinciebestuur ?

    België heeft een complexe staatsvorm met vijf verschillende besturen: federale overheid, gemeenschappen, gewesten, provincies en gemeenten. 

    De provincie is een democratisch verkozen streekbestuur tussen het nationale niveau en de gewestelijke overheid enerzijds en de gemeenten anderzijds

    1 Federale staat

    3 Gemeenschappen

    3 Gewesten

    10 provincies

    589 gemeenten

    Kamer
    Senaat

    Vlaams parlement

     

    Provincieraad

    Gemeenteraad

     

    Franse Gemeenschapsraad

    Waalse gewestraad

     

     

     

    Raad van de Duitstalige gemeenschap

    Brusselse hoofdstedelijke raad

     

     

    Federale regering

    Vlaamse regering

     

    Deputatie

    College van burgemeester en schepenen

     

    Franse Gemeenschaps- regering

    Waalse regering

     

     

     

    Regering van de Duitstalige gemeenschap

    Brusselse hoofdstedelijke regering

     

     

    ·         Op elk niveau is er een rechtstreeks verkozen vertegenwoordiging en een regering. 

    ·         Het Vlaams parlement en de Vlaamse regering oefenen de bevoegdheden uit op het niveau van de gemeenschap en het gewest.

    ·         De provincieraad en de deputatie doen dat op het niveau van de provincie.

    ·         Op gemeentelijk vlak bepalen de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen het beleid.  

     

     

     

     

    Provincieraad

     

    De provincieraad is het belangrijkste bestuursorgaan van de provincie. Het is dus het parlement van de provincie, met een meerderheid en een oppositie. De provincieraad wordt elke zes jaar rechtstreeks gekozen. De verkiezing valt samen met de gemeenteraadsverkiezingen.

    Provincieraadsleden

    Het aantal provincieraadsleden in de Belgische provincies varieert van 47 tot 84 naargelang het aantal inwoners. De provincieraad van Antwerpen telt 84 raadsleden, het maximale aantal.

    Zetelverdeling

    De huidige zetelverdeling in de provincieraad ziet er op basis van de verkiezingsuitslagen van oktober 2006 als volgt uit:

    Partij/Kartel

    Aantal stemmen

    Percentage 

    Aantal zetels

    CD&V - N-VA

    291.716

    26,5

    24

    sp.a + Vlaams Progressieven

    214.240

    19,46

    18

    Open VLD

    178.112

    16,18

    13

    Vlaams Belang

    313.431

    28,47

    25

    Groen!

    86.214

      7,83

    4

    bron: Vlaamse Overheid

    Meerderheid

    Voor de legislatuur 2006 - 2012 bestaat de meerderheid (55 zetels, 65,4%) uit een coalitie van:

    ·         CD&V - NV-A

    ·         sp.a + Vlaams Progressieven

    ·         open VLD           

    Hun geplande realisaties staan omschreven in een bestuursakkoord.

    Voorzitterschap

    Bij de installatie van een provincieraad duiden de leden een voorzitter aan. Die voorzitter roept minstens één keer per maand – behalve in juli en augustus – de provincieraad bijeen. Die vergadering gebeurt elke vierde donderdag van de maand, om 14.30 uur. 

    Openbare vergaderingen

    De vergaderingen van de provincieraad zijn openbaar. Vanaf de publiekstribune kan iedereen de vergadering volgen. Wordt er beslist over de benoeming van personen, dan verloopt de stemming geheim. Je kunt de agenda en verslagen online raadplegen.

    De provinciegriffier woont de provincieraad bij en verzorgt de notulen. De gouverneur zetelt als commissaris van de federale (Belgische) en de gewestelijke (Vlaamse) overheid.

    De gouverneur en provinciegriffier hebben geen stemrecht in de provincieraad.

     

    Deputatie

    De deputatie bestaat uit:

    ·         de provinciegouverneur: de voorzitter

    ·         de provinciegriffier: de secretaris

    ·         zes gedeputeerden die lid zijn van de provincieraad en door de provincieraad zijn verkozen. Er is minstens één gedeputeerde per arrondissement.    

    De zes gedeputeerden voor de provincie Antwerpen zijn:

    ·         Ludo Helsen, CD&V, herverkozen, afkomstig uit Laakdal

    ·         Jos Geuens, sp.a, herverkozen, afkomstig uit Balen

    ·         Koen Helsen, VLD, eerste keer verkozen, afkomstig uit Kapellen

    ·         Marc Wellens, CD&V, herverkozen, afkomstig uit Antwerpen (district Ekeren)

    ·         Inga Verhaert, sp.a, eerste keer verkozen, afkomstig uit Kalmthout

    ·         Bart De Nijn, N-VA, eerste keer verkozen, afkomstig uit Mechelen

     

    27-01-2009, 09:18 Geschreven door 't Bolleke


    17-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gazet = Fort

    Beste Bollekesvrienden en vriendinnen,

    Na rijp beraad en onoverkomelijke moeilijkheden is het plan van een bezoek aan de een of andere gazette opgegeven en bij algemeenheid van stemmen vervangen door een bezoek aan ons aller (toch voor Mortselnaren) fort 4.

    De datum van 28 maart 2009 blijft behouden.

    Het bezoek start om 14u. Onze gids is Jan Van Heesbeke.  Naar men ons verzekerd, heeft deze Jan nog enkele uren in ons aller gesticht les gegeven.  In mijn onschuld moet ik bekennen hem niet te herinneren, maar misschien zijn er onder jullie wakkere geesten die zich hem wel herinneren.  Wait and see!!  Hij wacht ons op aan het bureel van de dienst Fort 4, ingang Fortstraat 100, naast de parking van de Lodewijk Dosfellei. Voor zij die met de wagen komen:  meestal vind je hier (niet-betalende parkeergelegenheid). Op de parking boven het spoor valt er echter te betalen!  Het bezoek duurt twee uur en is gratis. Uiteraard is een fooi voor de gids een middel om hem een nog aangenamere namiddag te bezorgen.

    Na het bezoek kunnen we bij mooi weer nog gezellig babbelend kuieren langs de buitenzijde van het fort en genieten van de groene zone ons nagelaten door onze wroede voorvaderen. We zakken dan stilaan af naar een etablissement aan de overzijde van de parking:  de "Ensor". Hier kunnen we bij een drankje, een snackje of een dagschotel (12,70€) al de wijsheden en de genialiteiten  (die alleen de laatste jaren nuttig zijn geworden) van onze Belgische militairen bespreken en beoordelen.

    Voor hen die vooraf wat willen weten over de geschiedenis van fort 4 of het leven van de ontwerper en zodoende onze gids te slim af willen zijn, wordt verwezen naar de bijlagen.

    Graag hebben we een seintje op voorhand (vóór 15 maart) van jullie deelname aan dit uiterst interessant evenement. Als we met meer dan 30 zijn, krijgen we een tweede gids, met name een oud-leerling van ons scholeke.

    Indien je niet alleen een natje, maar ook een droogje wil in de "Ensor", laat het dan ook weten. Bij voldoende deelname bestellen we een aparte ruimte.

    Je vorm van deelname kan je kwijt via rgysbrechts@gmail.com of via 032933002 of 048502221.

    --
    René Gysbrechts
    2600 Berchem-Antwerpen
    rgysbrechts@gmail.com

    17-01-2009, 08:53 Geschreven door 't Bolleke


    16-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Start van het nieuwe jaar
    Het nieuwe jaar werd succesvol ingezet voor 't Bolleke:
    Op 15 januari mochten we 2 nieuwe leden begroeten: Luk en Els.Daarme hebben we nu 38 leden voor het werkingsjaar 2008-2009 ingeschreven. We wachten nog met spanning op een paar aansluitingen. De financiële crisis heeft ook voor 't Bolleke zijn gevolgen...Overbruggingskredieten worden helaas niet toegestaan tenzij de Belgische Staat bijspringt. Wordt vervolgd. 

    16-01-2009, 20:42 Geschreven door 't Bolleke


    23-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste kans voor deelname aan ons weekend 2009

    Dag Bollekes,

     

    vooreerst hopen ook wij dat jullie de feestdagen prettig zullen beleven,

    dat 2009 mooi kan beginnen,

    en dan maar houden zo,

     

    voor het weekend, (zie vroegere berichten)

    hoever staan we nu:

    we hebben in het hotel in Halle, de 10 kamers, mooi gevuld op 2,3 en 4 oktober

    we kregen daarvoor signaal van

    Paul en Helga, Armand en Melly, Hugo en Monique, Leo en Nicole, Jos en Gislaine,

    Richard en Christiane, Lieven en Mirca, Lode, Marcel en Irène, Toon en Annie

    Het ontvangen voorschot gaan wij doorstorten.

     

    We houden nog tot 28/12 de optie die we kregen voor de bijkomende kamers in de buurt,

    als we tegen geen signalen van meegaanders krijgen, laat ik aan die mensen weten dat we de optie stop zetten. 

    Heb je dus toch nog zin om mee te gaan met de overnachtingen, laat het snel weten,

     

    De allerbeste groeten, Toon

    23-12-2008, 11:55 Geschreven door 't Bolleke


    14-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leden van het Bolleke op 14 december 2008
    Verrich. datum Omschrijving   Bedrag  

    10-12-2008
    Overschrijving in uw voordeel
    FILIBERT FRANCOIS

    2,50 EUR
    01-12-2008 Overschrijving in uw voordeel VANSTAEN HENRI 5,00 EUR
    28-11-2008 Overschrijving in uw voordeel CARIS-VAN OPSTAL T & A 5,00 EUR
    26-11-2008 Overschrijving in uw voordeel GYSBRECHTS RENE 5,00 EUR
    25-11-2008 Overschrijving in uw voordeel STUER JEAN 5,00 EUR
    24-11-2008 Overschrijving in uw voordeel GILLEIR GUIDO 10,00 EUR
    24-11-2008 Overschrijving in uw voordeel PEETERS-GEETS 5,00 EUR
    21-11-2008 Overschrijving in uw voordeel COOLS LEO 5,00 EUR
    19-11-2008 Overschrijving in uw voordeel SOOS PAULA 2,50 EUR
    12-11-2008 Overschrijving via internet PEETERS ARMAND 5,00 EUR
    10-11-2008 Overschrijving in uw voordeel M ELST C J 2,50 EUR
    10-11-2008 Overschrijving in uw voordeel CARLIER FRANS 5,00 EUR
    04-11-2008 Overschrijving in uw voordeel DE WINTER WILLY 5,00 EUR
    04-11-2008 Overschrijving in uw voordeel DE MEYER-PAWLOWSKA L & M 5,00 EUR
    03-11-2008 Overschrijving in uw voordeel SIMONS ELZA 2,50 EUR
    30-10-2008 Overschrijving in uw voordeel M DE BOECK R 5,00 EUR
    30-10-2008 Overschrijving in uw voordeel VERBOOM LEO 5,00 EUR
    29-10-2008 Overschrijving in uw voordeel HENDRICKX PAUL 5,00 EUR
    28-10-2008 Overschrijving in uw voordeel M BILSEN R 5,00 EUR
    28-10-2008 Overschrijving in uw voordeel HEULENS JOZEF 5,00 EUR
    28-10-2008 Overschrijving in uw voordeel STEVENS-SOOS HUGO & MONICA 5,00 EUR

    14-12-2008, 00:00 Geschreven door 't Bolleke


    29-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inschrijving weekend 2009

    Weekend Bolleke 2009.

     

    2, 3 en 4 oktober in de omgeving van Halle (van thuis uit een klein uur rijden met de auto)

     

    We namen een optie in Hotel Alsput: halfpension

    Daar zijn slechts maximaal 10 dubbel kamers. Vanwege het beperkt aantal kamers hebben we gelukkig nog uitbreid-mogelijkheid naar nabij gelegen B&B (met toch ontbijt en avondeten in Hotel)

    (Globaal komt dit voor iedereen per persoon op iets meer dan 100 EUR)

     

    We zochten naar activiteiten waarbij ook wie niet wil/kan stappen, meekan. (= steeds taverne of gelijkaardig in de buurt)

     

     

     

     

     

     

    Vrijdag zouden we naar Lessines gaan. Bezoek aan L’ Hôpital à la Rose (10 EUR). We voorzien om te kunnen eten aan de markt. Na de middag kiezen we volgens het weer voor een wandeling in het Hallerbos (met start en aankomst aan Taverne), ofwel de 7 poorten en 7 pleinen-wandeling in Halle (met start en aankomst aan taverne op de markt)

     

    Nadien trekken we naar het hotel. Bezige bijen of ijverige werkers kunnen ons daar vervoegen.

     

    Voor zaterdag is het voorstel om in de voormiddag een bezoek te brengen aan het Hellend vlak van Ronquières met als slot daar een boottochtje op het oudste kanaal van België (10 EUR)

     

    ’s Middags gaan we terug richting Halle met onderweg een stop voor versterking van de innerlijke mens. Na de middag hebben we een afspraak in een stoeterij. (rondkijken, uitleg krijgen, en tijd voor een drankje)

     

    ’s Avonds gaan we weer terug naar het hotel.

     

    Zondagmorgen staat alleen Park en Rozentuin aan het Colomakasteel op het programma. Eerst wat wandelen en dan afzakken naar Het Koetshuis voor ons middagmaal en nadien de “algemene vergadering”. Bij mooi weer, waar we voor duimen, kunnen we hier ook buiten zitten.

     

    Daar de afstand gemakkelijk overbrugbaar is, geeft dat ook de mogelijkheid om bvb maar voor één dag mee te doen. Het is wel prettig om dit vooraf te weten omwille van te maken afspraken. (dat hoeft uiteraard nu nog niet)

     

    Wat moeten we wel weten:

    1) Wie gaat mee met overnachting?

    (voorschot van 50 EUR per persoon op rekening 402 8070001 83  ---  Een maand voor vertrek moeten we het saldo voldoen)

    2) Wie is al zeker van bezoek aan L’ Hôpital à la Rose op vrijdag

    (hiervoor moeten we een gids reserveren)

     

    Graag overschrijving (= antwoord eerste vraag) en / of bevestiging voor tweede vraag.

     

    Hopelijk is bovenstaande naar jullie zin, groetjes, Annie en Toon

    GSM : 0476 559453 mail: toon.caris@belgacom.net

    29-11-2008, 17:51 Geschreven door 't Bolleke


    22-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's uit den Botanieken Hof Antwerpen
    Een paar foto's, genomen bij ons bezoek aan den Botanieken Hof in de Leopoldsstraat te Antwerpen. Geniet ervan.

















    22-05-2008, 12:33 Geschreven door 't Bolleke


    07-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's Botanieken Hof
    Een voorsmaakje:













    07-05-2008, 12:10 Geschreven door 't Bolleke


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Botanieken Hof van Antwerpen

    Goede vrienden en vriendinnen van ‘t Bolleke

     

    Binnenkort is het weer zover: algemene mobilisatie op zaterdag 17 mei voor een bezoek aan

    “Den Botanieken Hof”: een groene oase in hartje Antwerpen.

     

    Achter een arduinen balustrade met daarop prachtige gietijzeren straatlantaarns uit de 19de eeuw ligt aan de Leopoldstraat in Antwerpen een kruidtuin. Op nauwelijks enkele tientallen meters van de Meir en vlak bij de Bourlaschouwburg is  'Den Botanieken Hof' een zeldzame groene oase in het door auto's geteisterde stadscentrum.

    De oorsprong van de Antwerpse Plantentuin gaat terug op het Franse Bewind aan het einde van de 18de eeuw toen de Fransen beslisten om in elke departementshoofdplaats een 'Ecole Centrale' op te richten. In 1802 werd de Ecole Centrale opgedoekt, maar de tuin bleef bestaan als plantentuin ten behoeve van de apotheek van het St Elizabethgasthuis dat er vlak naast ligt.

    De beheerders van het ziekenhuis waren niet echt begaan met hun kruidtuin die dan ook in verval raakte. Maar gelukkig stonden er geregeld medewerkers van het ziekenhuis op die zich het lot van de tuin aantrokken en hem zo goed en zo kwaad als het ging in stand hielden en zelfs uitbreidden.

    De huidige tuin werd in januari 1950 als landschap geklasseerd. Spijtig genoeg was de Orangerie die er oorspronkelijk bijhoorde, op dat ogenblik al gescheiden van de Plantentuin. Het gebouw staat er nog wel, maar alleen de borstbeelden van Linnaeus en de Jussieu en de namen van De L'Escluse, De L'Obel, Van Sterbeeck, Dodoens en Dumortier op de gevel herinneren nog aan de vroegere bestemming ervan. Gelukkig bezit de Kruidtuin nog enkele serres waar tropische en subtropische planten worden gekweekt en waar een uitgelezen cactusverzameling wordt gekoesterd.

     

    Alhoewel de tuin relatief klein is - minder dan 1 hectare - werd er toch een interessante verzameling van meer dan 2.000 verschillende planten samengebracht, waaronder een aantal zeldzame bomen. De nadruk ligt toch op de vaste planten - waarvan vele door de argeloze bezoeker misschien als onkruiden zullen worden beschouwd - en de bolgewassen. Aan de rand van de vijver groeien enorme exemplaren van de Gunnera en bamboes.

    Sinds 1996 beschikt de tuin ook over een aparte varenhoek waarin alle inheemse varensoorten werden samengebracht..

     

    Lang voor de oprichting van de Plantentuin waren er in Antwerpen al een aantal beroemde verzameltuinen, zoals die van de drukker Plantijn, maar vooral van apotheker-botanicus Pieter Van Coudenberghe. Van Coudenberghe had in de 16de eeuw in Antwerpen een smaakmakende tuin die algemeen beschouwd wordt als de eerste privé-botanische tuin van Europa. I

    Van Coudenberghe streefde ernaar om in zijn tuin alle inlandse planten samen te brengen, plus alle nieuwigheden die in die tijd vanuit de nieuw ontdekte streken toestroomden in Antwerpen. Naast de toen pas bekende aardappel, tomaat en de tabaksplant uit Noord- en Zuid-Amerika, groeiden er tientallen zeldzame planten uit Zuid-Europa en Afrika, zoals de Granaatboom, Judasboom, Agave, Drakenbloedboom, enzovoorts.Alleen een standbeeld in de Antwerpse Kruidtuin herinnert nog aan deze B.A. (Belangrijke Antwerpenaar).

     

    Een deskundige gids zal ons rondleiden in de kruidentuin en de serres. Afspraak om 14 uur in de Leopoldstraat ! Vanaf 16 uur doorspoelen van de opgedane informatie in een drankgelegenheid op de Leopoldplaats. Gelieve mij te verwittigen van uw komst ! Stuur uw e-mail naar peetersenthomaes@scarlet.be

    07-05-2008, 11:31 Geschreven door 't Bolleke


    Archief per maand
  • 06-2013
  • 04-2013
  • 02-2013
  • 10-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 04-2012
  • 02-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 06-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 11-2009
  • 09-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 10-2005
  • 09-2005
  • 08-2005
  • 07-2005
  • 05-2005
  • 04-2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !



    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!