Vandaag geen spruitenrecept, zoals je reeds gewend bent, want ik sta gewoon te springen om dit met je te delen. Het nieuwste op de markt zijn: RODE spruiten. Ik geloofde mijn eigen ogen niet! We zitten blijkbaar in de 'kleurenperiode', roze pompelmoezen, gele kiwi's en nu zijn er dus rode spruiten...
En ik moet nog toegeven dat ik super benieuwd ben hoe ze zullen smaken.
Dus ... heb ik een pakje zaad gekocht via Amazon. De prijs viel super goed mee.
Ik hou je op de hoogte
(ps via onderstaande link kan je het zaad bestellen)
Bereiding: Bereid de groenten, schil de aardappelen en snijd ze in grove blokjes, maak de spruitjes schoon, pel de uien, snijd ze in vieren en snijd de wortelen in schijfjes. Breng de bouillon aan de kook. Snijd het vlees in grove stukken. Braad het in een grote stoofpot in de boter, voeg de aardappelen, de wortelen, de uien en het kruidentuiltje toe en leng aan met een deel van de bouillon. Kruid alleen met peper, geen zout. Na tien minuten pruttelen op een zacht vuurtje met het deksel op de pan, legt u de spruitjes in de stoofpot. Laat nog 20 minuten verder pruttelen en voeg ondertussen eventueel nog wat bouillon toe zodat de groenten bedekt zijn. Heet opdienen, bestrooid met gehakte peterselie.
Recept met dank aan Ronan van Laere
Oproep: ondertussen zie ik dat bijna 150 mensen dit blog bekeken hebben. Dat is heel leuk, maar wat ik nog VEEL leuker vind is: heb je de recepten uitgeprobeerd? Vond je ze lekker? Welke recepten wil je nog meer? Enkel als ik weet wat jullie lekker vinden, kan ik je toffe recepten doorgeven. Dus ... graag een reactie!
Bereiding: Kook de spruitjes in weinig water met zout maximaal10 min. voor.
Verwarm het frituurvet tot 175°C (er mag nog net geen witachtige damp te zien zijn). Roer een beslag van de bloem, de helft van de kaas, de eieren en 2 1/2 dl. water.
Haal enkele spruitjes door het beslag en frituur de spruitjes tot ze mooi van kleur zijn geworden. Laat ze uitlekken op keukenpapier en houd ze warm tot alle spruitjes zijn gefrituurd.
Serveertip:
Strooi de rest van de kaas over de spruitjes en serveer ze direct.
Twee heerlijke seizoensgroenten worden gecombineerd in deze wokschotel. Het is niet zo een snel recept omdat de groenten eerst apart worden klaar gemaakt voor ze in de wok gaan. Hou je meer van knapperige groenten, dan kan je ze ook korter voorkoken en iets langer in de wok laten. Ik vind het een heel lekkere manier om spruitjes klaar te maken en zou heel graag weten wat jij er van vindt. Enne ... niet alleen het recept lezen hé, ook klaar maken want spruiten zijn super gezonde vitamine bommetjes.
Ingrediënten: 500 gram spruiten 200 gram verse tamme kastanjes 2 sjalotten blokjes spek naar believen peper een bouillontablet of bouillonpoeder (kip of groenten)
Voorbereiding: Tamme kastanjes op de bolle kant inkruisen en ongeveer 25 minuten in water koken, daarna zo heet mogelijk pellen en het dunne witte velletje verwijderen. De spruiten 5 à 10 minuten voorkoken, afspoelen met koud water en door midden snijden. De spekjes uitbakken De sjalotten klein snijden en aanbruinen en even apart houden. Bereiding: In de wok de gehalveerde spruiten in wat olie aanbakken Kruiden met peper Een halve bouillontablet erover verkruimelen en wat water toevoegen Even laten garen Daarna de spekjes, ui en kastanjes toevoegen Goed doorwarmen en meteen opdienen
Een Engelse boerin, die spruiten kweekt, beweert dat ze een manier heeft ontdekt om de groente klaar te maken zonder dat de eter last krijgt van flatulentie [winden of scheten in de volksmond].
Freda Neale uit Burscough, Lancashire is ervan overtuigd dat haar vijfstappenplan er ook voor zorgt dat de spruitjes lekkerder smaken.
De boerin beklemtoont dat je verse, jonge, lichtgroene spruitjes moet kopen, liefst nog aan de steel. Haal de buitenste blaadjes weg. Verwijder ook de onderkant. Doe ze in een pot kokend water met een theelepel zout. Kook zes tot acht minuten. Kauw elke hap minstens tien keer.
Te lang koken zorgt er volgens Neale voor dat chemische bestanddelen in de groente met elkaar gaan reageren en zwavel vrijkomt.
"Dat geeft een bittere smaak en doet de groente, net als de eter, stinken".
In de Britse krant The Sun verklaart een voedselexpert waarom de Britten met Kerstmis spruitjes zouden moeten eten: "De antioxidanten in spruiten doden kankercellen. Ze ontgiften het lichaam en vernietigen virussen en bacterieën". Bron: HLN
Wat is volgens jou de manier om er voor te zorgen dat spruiten geen WIND geven?
De Belgen gaan er prat op dat de herkomst van spruiten in hun land ligt. In de 18e eeuw werd deze koolvariant het eerst in Belgie gekweekt. Vandaar de naam 'Brusselse spruiten'. Op deze blog vind je naast info over spruiten ook de meest heerlijke recepten en, waar mogelijk, geef ik ook info over nevenprodukten als kookpotten, kookboeken etc.