Ingrediënten: 400 g fijn gesneden groene kool 150 g grof gesneden rapen 300 g grof gesneden ui 200 g grof gesneden prei-wit een halve kg gehalveerde Brusselse spruiten 250 g wortelen een tak grof gesneden witte selder 1 kg geschilde bintjes aardappelen in blokjes van 2 cm een bouquet garni (samengebonden tuiltje van laurier en tijm) 150 g boter zout en peper ongeveer 2 liter kalfsfond of groentenbouillon.
Bereiding: Alle
groenten 10 minuten in de boter laten 'zweten', dan kalfsfond (of
bouillon) en het kruidentuiltje toevoegen en ongeveer 30 minuten
zachtjes laten koken. Daarna aardappelblokjes toevoegen en nog 20 minuten laten pruttelen onder deksel. Halve centimeter dikke sneden vers spek bakken. Nooit werken met gerookt of gepekeld spek.
Ik heb deze stoemp ooit een keer gegeten in een Brussels café onder het genot van een Leffe Brui. De zachte smaak van de stoemp past uitstekend bij de zachtaardige
Leffe Bruin, een bier dat zoet-bitter is van smaak.
11-02-2009, 08:35 geschreven door Anyk Jacob's
|