alles over asten van toen tot thans Alles over Asten.
08-01-2008
Museum Asten zet in op Peelhistorie als nieuw thema
ASTEN - Het element 'Peelhistorie' moet als nieuw thema de collecties van het Museum Asten met elkaar gaan verbinden en een speerpunt worden in de presentatie.
Het klokken- en natuurmuseum heeft ook ambitieuze ideeën over bouwkundige veranderingen en wil naar een dynamischer vormgeving van de verzamelingen.
Dat bleek gisteren in een toelichting op de toekomstvisie voor het museum. Het kreeg recent flinke opstekers: de gemeente Asten draagt tot en met 2010 elk jaar twee ton bij en met Atlant Groep kwam een regeling tot stand voor werkplekken in het museum. Met die bagage op zak is een koers uitgezet waarmee het museum stevig op de kaart moet komen te staan.
Volgens directeur Frans Boer en voorzitter Harry van der Loo is een pakket maatregelen noodzakelijk. Zwakke punten moeten worden weggewerkt, de sterke uitgebuit. Daar is veel geld voor nodig. "Het zou wel een paar miljoen kunnen zijn", zegt Van der Loo, maar daar ligt nog geen serieuze onderbouwing onder.
De museumleiding heeft niet de bedoeling de gemeente om een nog hogere bijdrage te vragen, maar ze vindt wel dat het subsidiebedrag van twee ton ook voor de verdere toekomst verzekerd moet zijn. En de rest van het geld? Provincie, rijk "daar moeten we alle registers voor opentrekken" -, fondsen en sponsors. Boer en Van der Loo denken met het thema 'Peelhistorie' een mooie koppeling te kunnen leggen tussen museumsecties die in het verleden min of meer toevallig tot elkaar veroordeeld raakten. De Peel heeft met zijn turf veel betekend voor de ontwikkeling van een van de armste gebieden van Nederland. Daar vallen legio verhalen over te vertellen, waarmee in het museum de menselijke factor meer naar voren kan komen.
De klokkengieterijen kwamen juist in deze regio tot bloei door de brandstof die er in de vorm van turf voorhanden was, zo legt de museumleiding een link naar de andere collectie. Geconcretiseerd is het thema verder nog niet, maar bestuur en directie zien er levensgrote kansen in. Een groep deskundigen gaat aan de slag om het verder uit te diepen en museaal te vertalen. Wat de huisvesting en presentatie betreft moet het museum binnen een aantal jaren een heel andere uitstraling krijgen.
ASTEN Het Astens Mannenkoor bestaat vrijdag 4 januari veertig jaar. Alle activiteiten van het koor in 2008 staan in het teken van dit jubileum. Komende zondag staat de eerste jubileumactiviteit op het programma. Dan zingt het Astens Mannenkoor tijdens de jubileummis in de Maria Presentatiekerk. Aanvang 10.30 uur. Het koor wordt daarbij ondersteund door verschillende muzikanten.
Het Astens Mannenkoor (AMK) werd op 4 januari 1968 opgericht. De oorsprong van het koor ligt verder terug in de geschiedenis. In het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw was er in Asten namelijk al een mannenkoor.
Kameraadschap bindt Mannenkoor..
ASTEN - Het zijn volgens koorlid Louis Hoefnagels vooral de onderlinge kameraadschap en de sfeer die er voor zorgen dat er bijna niemand weggaat bij het Astens Mannenkoor (AMK). "We vieren dit jaar ons veertigjarig jubileum en we hebben zeven jubilarissen die al vanaf de oprichting lid zijn.
Vijf van hen zijn nog steeds actief", zegt hij trots.
"Helaas slaat onder de 55 leden van ons koor de vergrijzing langzaam toe. Onze toekomst is daarom vooral gericht op het werven van nieuwe leden", zegt voorzitter Jos de Vries. "We willen graag wat jongere mannen aan ons binden en daarvoor hebben we ons repertoire aangepast. Dat varieert tegenwoordig van opera en swingende nummers tot liedjes van Annie M.G. Schmidt."
Auditie of een stemtest hoeven de aspirant-leden niet te doen. Wel is er een soort proeftijd van drie maanden.
Volgens De Vries zijn er ook al voorzichtig ideeën over het oprichten van een knapenkoor. "Dat zou dan meteen een aanwas zijn voor ons mannenkoor. Maar het zijn echt nog maar ideeën", benadrukt hij.
Harrie Janssen, een van de mannen van het eerste uur, weet nog dat het mannenkoor opging in het Astens Gemengd Koor, het tegenwoordige Puur Sangh. "Maar niet alle mannen hadden daar 'd'n aard'", herinnert hij zich. Dus richtten zij veertig jaar geleden een nieuw mannenkoor op, het huidige AMK. Eerste dirigent was Graad Bennenbroek. De eerste secretaris was Janssen zelf.
Het jubileum gaat volgens De Vries zeker niet geruisloos voorbij. Zondag 6 januari beginnen de feestelijkheden om 10.30 uur met een jubileummis in de H. Maria Presentatiekerk. Het Astens Mannenkoor wordt dan, naast vaste pianiste Rosemarie Seuntiëns, begeleid door muzikanten van het Symfonieorkest Helmond Venray (SHV). Op het programma staan de Messe Brève van Gounod en liederen van Beethoven, Mozart en enkele Russische componisten.
Hoogtepunt van het jubileumjaar is het operaconcert op zondag 27 april. Daaraan werken naast het AMK nog twee mannenkoren mee. "Dat betekent dat er 175 mannen samen zingen tijdens dit concert", vult Hoefnagels aan.
Een concertreis naar het Duitse Hattorf, het gouden parenconcert en het herfstbock concert staan dit jaar ook nog op de feestagenda.
Allereerst de allerbeste wensen voor 2008..
U heeft waarschijnlijk al ontdekt dat deze blog geheel is aangepast en derhalve waren wij enige tijd uit de lucht.
Ons excuus voor het eventuele ongemak.
Wij hopen dat U weer met evenveel plezier zal rondkijken in mijn blog. En wie weet eventueel tot ziens in ons mooie Brabantse dorpje Asten in de Peel.