Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
De Astenaar!!
alles over asten van toen tot thans
Alles over Asten.
27-10-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Astens oudste vereniging...
Klik op de afbeelding om de link te volgen


 


ASTEN – Het Sint Jorisgilde, opgericht in 1460,  blijft voor Asten behouden. Het gilde leek met slechts vijf leden lange tijd op sterven na dood. Een groep Astenaren heeft het gilde nu nieuw leven ingeblazen. Komende maandag vindt de officiële overdracht plaats. Scheidend hoofdman Cor Verhagen zal de sikkel en staf overdragen aan de nieuwe hoofdman Theo van Woerkum. Scheidend commandant Henk Bankers draagt het commandant schild over aan de nieuwe commandant Harry Span. De overdracht is om 20.30 uur in het gildelokaal Cambrinus aan de Emmastraat 53.

Na diverse jaren van moeizaam functioneren is ongeveer drie jaren geleden het Astense Sint Jorisgilde wegens gebrek aan leden gestopt met alle activiteiten. De laatste keer dat het gilde in actie kwam was tijdens de jaarlijkse gildenprocessie in Ommel. Het koningschieten op schietterrein De Polder is voor het laatst in 2000 gehouden.
Theo van Woerkum zag het met lede ogen aan. Onder zijn leiding is enkele maanden geleden een werkgroep geformeerd die verder bestaat uit Frans Boerekamps, Jan Bosch, Jan Eijsbouts, Wim van Horssen, Jac Knapen, Ad van Lierop, René Martens, Martien Loomans, Henk van Moorsel, Harry Span en Christ Stevens.
De vijf nog aanwezige leden van het gilde hebben schriftelijk afstand gedaan van hun bestuurlijke rechten, maar blijven gildenbroeder. Het Astense Sint Jorisgilde telt nu met de nieuwe groep ongeveer vijftien leden, waarvan vijf geüniformeerd. Theo van Woerkum is de nieuwe voorzitter, Ad van Lierop is secretaris, Jan Bosch is penningmeester en Harry Span is vice-voorzitter.
Van Woerkum: “Elk Brabants dorp moet eigenlijk een actief gilde hebben. De vijf overgebleven leden hebben prima werk gedaan om het gilde in Asten overeind te houden. Met de nieuwe mensen hebben we het gilde weer bestuurlijk op de rails gezet en gaan we nu werken aan het werven van gildenbroeders die nodig zijn om als gilde weer uit te kunnen rukken.”

Natuurlijk verloop
Cor Verhagen is al 45 jaar lid van het Sint Jorisgilde en kent het gilde door en door. Hij is blij met het initiatief van de groep Astenaren. Verhagen: “De laatste jaren heeft het gilde te maken gehad met een natuurlijk verloop. En nieuwe leden werven is heel moeilijk gebleken. Ik heb het idee dat hoe kleiner het dorp is hoe gemakkelijk het is om een gilde overeind te houden. Goede voorbeelden zijn Liessel en Lierop.”
Het Sint Jorisgilde is volgens Verhagen nooit een grote vereniging geweest, met in de laatste decennia hooguit twintig leden. Verhagen: “Tussen het einde van de negentiende eeuw en 1936 was het Astense gilde zelfs een ‘slapende’ vereniging.”

Gemeenschapsvorming
Het Sint Jorisgilde kent een rijke historie. Volgens de nieuwe voorzitter zal het bij het vernieuwde gilde zeker niet alleen om folklore gaan. “Het is een combinatie van folklore, hobby en gemeenschapsvorming. En zeker dat laatste sociale aspect is voor ons heel belangrijk.”
Over het werven van leden heeft Van Woerkum ook al ideeën. “Mensen kunnen een combinatie maken. Ze kunnen bijvoorbeeld èn lid zijn van de harmonie of Jong Nederland èn van het gilde.” Van Woerkum hoopt dat het gilde binnen drie jaar tussen de 25 en 30 geüniformeerde leden telt.
Het Sint Jorisgilde is een vrij gilde. Dit betekent dat iedereen lid kan worden, ook vrouwen. Verhagen: “Om gildenbroeder te kunnen worden moet er volgens de traditie geboond worden. Mensen konden in de vijftiende eeuw, toen het gilde is opgericht, vaak niet lezen of schrijven. Om te stemmen of je wel of geen lid mocht worden, werden witte of zwarte bonen gebruikt.”

550 jaar
Het Astense gilde stamt uit 1460. In 2010 is het dus 550 jaar geleden dat het gilde werd opgericht. Van Woerkum heeft al geprobeerd om dan de gildedag van kring Peelland naar Asten te halen. “Dat is helaas niet gelukt. De gildedag was voor dat jaar al vergeven. Nu gaan we kijken wanneer we de gildedag wel kunnen organiseren”, vertelt Van Woerkum.
Het eerstvolgende koningschieten staat gepland voor 2008. Het koningschieten wordt elke twee jaar gehouden tijdens de patroondag op of rond 23 april. Van Woerkum wil ook volgend jaar als gilde al ‘iets neerzetten’. “Tenminste dat is het streven. Welke vorm het gaat krijgen is nog niet duidelijk.”
Het gildehuis is voortaan gevestigd in proeflokaal Cambrinus in de Emmastraat. Daar vindt maandagavond ook de wisseling van de wacht plaats. Het wordt een officiële gebeurtenis waarbij de vijf oudgedienden in uniform zullen verschijnen.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
24-10-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ouderen niets meer waard!! Hoezo??
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Wij zijn een fortuin waard….

 

We hebben zilver in onze haren,

Goud in onze tanden,

Gas in onze darmen,

Stenen in onze nieren,

Lood in onze schoenen,

Kalk aan onze nagels,

Staal in onze heupen,

Plastic in onze knieen,

Vol met dure medicijnen

lijken we op goudmijnen,

Een mens met zoveel mineralen

Is met geen miljoen te betalen,

Daarom, ga fier door het leven

Neem kritiek op als een spons,

Want door bovengenoemde rijkdom

Drijft de economie nog steeds op ons.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
>> Reageer (0)
20-10-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Promsconcert St. Cecilia wordt gelikte show
Klik op de afbeelding om de link te volgen ASTEN - Het zat hem vooral in de details, waardoor het promsconcert Music Xplosion van de Astense harmonie St. Cecilia zaterdagavond een gelikte show werd.

De belichting, de videobeelden op de achtergrond, de danseressen, de kleding van alle deelnemers en de onverwachte confetti en zeepbellen gaven het geheel een meer dan professioneel uiterlijk. Hiermee wist de harmonie de lat weer een stukje hoger te leggen. Hulde voor regie en algehele choreografie, die dit jaar voor het eerst in handen waren van Jolande van den Boomen. De uitpuilende zaal genoot met volle teugen en en barstte zo nu en dan uit in een spontaan applaus. Natuurlijk draaide het vooral om de muziek en de zang. De muzikanten van de harmonie werden door dirigent Alex Rutten zeer relaxed door de nummers geloodst. Ook het gelegenheids- combo stond zijn mannetje en was niet vies van een stukje show. De backing vocals terugbrengen van een groot koor naar een klein groepje, bleek een goede keuze. De twaalf deelnemende solisten brachten stuk voor stuk nummers die hen op het lijf geschreven waren en dat straalden ze ook uit. Toch had het publiek duidelijk favorieten, onder wie de beide kasteleins Peer Mestrum (Neil Diamond medley, Brabant) en Wim Thijsen (Gold, Angels). Het bleken echte podiumbeesten met goede zangkwaliteiten, die precies wisten hoe ze de zaal moesten bespelen. Ook de diverse solisten die zich waagden aan een dansje

met de danseressen, werden beloond met een spontaan applaus. Dat gold dan uiteraard niet alleen voor hen, maar ook voor de danseressen van Studio Starlights en hun leidster Miranda Hurkmans, die de dansjes met de solisten instudeerde. Het was een avond van dik genieten. Komend weekend wordt de show herhaald. Alleen voor de vrijdagavond zijn nog enkele kaarten é 15 euro te koop.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
12-10-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peelse natuur
Klik op de afbeelding om de link te volgen

 

 

 

HELENAVEEN - „Wat je hier bij elkaar ziet, daar moet je heel wat voetstappen voor zetten om het in de natuur te vinden, zegt Wim Cruysberg. Hij is in het dagelijks leven werkzaam bij Staatsbosbeheer en heeft die vele voetstappen voor het bijeenbrengen van een groot deel van zijn collectie daadwerkelijk gezet.

 

En wie nu het museumpje op de zolder van dorpshuis De Gouden Helm in Helenaveen bezoekt, ziet het allemaal in één oogopslag.

Ruim honderdvijftig opgezette vogels en zoogdieren, een vitrinekast met schedels van allerlei dieren (en een mens), een prachtig oud herbarium, een verzameling vogelveren en een immense collectie van 1700 torren in flesjes. En toch is het museum nog lang niet af. „Dingen te kijk zetten is één“, zegt Wim Cruysberg, „maar het moet ook worden ontsloten.“ Daar zal hij – naar hij zelf verwacht – nog wel een jaar of anderhalf voor nodig hebben. Daarbij komt dat de zolder niet alleen Cruysbergs verzamelingen zal herbergen. Ook de (cultuur)historie van Helenaveen en directe omgeving krijgt er een plaatsje, onder meer door exposities van de heemkundekring.

En Cruysberg wil er wisseltentoonstellingen van allerlei aard houden. En een klaslokaaltje inrichten dat de sfeer van vroeger tijden uitstraalt. En mocht iemand nog iets kwijt willen wat het museum kan gebruiken (oud schoolmeubilair, vitrinekasten, wandplaten, andere collecties) dan houdt Cruysberg zich aanbevolen.

De opgezette dieren komen deels uit Cruysbergs eigen collectie, deels van Staatsbosbeheer. Enkele vitrinekastjes met een paar honderd loopkevers kreeg hij van iemand uit Zwolle. Ook is er een verzameling opgezette dieren, afkomstig van de erven van oud-lts-leraar Koen Janssen uit Deurne.

De immense collectie torren in oude penicillineflesjes is de hobby van Cruysberg zelf. „Het zijn 1700 van de 3800 soorten torren die we in Nederland kennen.“ Torretjes van 2 millimeter, maar ook hele grote, zoals het vliegend hert. En net als de opgezette vogels en zoogdieren in de vitrines voor het overgrote deel ook voorkomend in de Peel.

„Ik ben hemelsblij dat ik mijn collectie hier heb kunnen onderbrengen“, zegt Cruysberg. „Ik heb geen kinderen. Ik zou niet weten aan wie ik het later zou moeten overdoen.“ Daarbij: een verzameling als de zijne ziet hij niet als iets van hemzelf. „Als je dit soort dingen verzamelt, is ’t niet van jou alleen. Je mag het lenen van de natuur, maar het komt eigenlijk iedereen toe.“

Op de zondagen na is het museumpje gelijktijdig geopend met het dorpsservicecentrum (van 10.00 tot 14.00 uur) waar het deel van uitmaakt.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
02-10-2006
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maarten van Brug de tonproater..
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hallo allemaal,
De man op deze foto is in Asten geen onbekende. Het is Maarten van Brug uit Aarle-Rixtel.
Deze man is in dienst van het museum te Asten. In zijn vrije tijd is hij animator op allerlei feesten en partijen. Men komt hem tegen op braderien en .... op zittingsavonden van karnavalsverenigingen in binnen en buitenland. Klik ook eens op de site www. tonproaters.nl  en ontdek een wereld vol verassingen. Van harte aanbevolen voor een gezonde dosis humor.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Daar zijn we weer...
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Laat ons eens lachen….

Na een lange nacht van vrijen, rolde de jongen op z'n zij....
Hij keek rond en zag een ingelijste foto van een jongeman op het nachtkastje
Natuurlijk begon hij zich meteen zorgen te maken. "Is dat je man?"vroeg hij nerveus.

 "Nee gek" antwoordde ze en kroop nog eens lekker tegen hem aan.

"Je vriend dan?" vroeg hij.
"Nee, helemaal niet" antwoordde ze, knabbelend op z'n oor.
"Wie is het dan?" vroeg de nu wat ongeduldige jongen
Ontspannen antwoordde ze... "Dat was ik voor de operatie".

Sta ik laatst in de file draait die vent in de auto naast mij zijn raampje open...

 Ik denk dat die iets wil vragen en draai ook mijn raampje open... Zegt die vent: Ook een scheet gelaten?

Ze deed zo lekker heet.
Ze zei "kom je vanavond, er is niemand thuis".
Waaaw, te gek.
Dus ik ging, belde aan, .. en inderdaad, er was niemand thuis.

Een Franse homo komt aan bij een benzinepomp en steekt het tankpistool in zijn gat.
Zegt de uitbater : "ça n'est pas normal"  (is dit normaal).
Waarop de homo : "Non, c'est Super" (nee dat is super!!)

Komt een man bij de garage. Vraagt hij aan de garagehouder :

"Ik wil graag twee spiegels voor m'n Lada".
Zegt die garagehouder : "Lijkt me een goede ruil"

Een agent houdt een fietser aan :
"Zozo mijnheer, dat ziet er niet best uit. uw bel is kapot, uw remmen

werken niet en uw licht is kapot ! Dat gaat u 50 Euro kosten!"
"Akkoord," zegt de fietser,"Maar dan moet hij wel morgen klaar zijn!"

"Ik heb een cavia" zegt Suzy in de klas.
"Ik heb een poes" zegt Mieke.
Jantje steekt ook zijn vinger op: "Ik heb er één van veertig centimeter."
Streng zegt de juf : "Blijf jij straks maar na."
Zegt Jantje: ".... dacht ik wel"

Drie padvindertjes staan met hun rugzakjes te liften langs de weg.
Stopt er een stoere sportwagen met daarin een bloedmooie jongedame aan het stuur.
Twee padvindertjes stappen in op de achterbank en een
padvindertje stapt in naast de bestuurster, die vraagt: "Zijn
jullie trekkers?"
Antwoordt het padvindertje op de voorbank:
"Die twee achterin wel, maar ik neuk al een beetje!"

 Een man komt heel enthousiast thuis:
"Trees, pak je koffers, pak je koffers!"
"Wat is er dan?" vraagt zijn vrouw.
"Ik heb veertig miljoen gewonnen bij de Lotto ," roept de man.
"O, wat geweldig," zegt de vrouw:

"Wat moet ik pakken: zomer - of winterkleren?"
"Maakt niet uit," zegt de man, "als je maar oprot!"

Alle melkpakken in België moeten uit de schappen.

De tekst 'hier openen' moet vervangen worden door 'thuis openen'.

Twee Belgen aan de wandel zien in de verte een bananenschil liggen.
"Oei",zegt er een,"dat gaat weer pijn doen."
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (18 Stemmen)
>> Reageer (0)


Foto

Welkom in ons mooie dorp..
Foto

Foto

Inhoud blog
  • Asten mijn dorp, hier ben ik geborre..
  • DIENSTENVEILING - RAD VAN FORTUIN - MUZIEK EN CABARET
  • Asten mijn dorp. een gedicht
  • Asten mijn dorpje in 2011.
  • Himmels !!!!
  • Cor Verhagen gehuldigd als gouden gildebroeder.
  • UITSLAGEN OPTOCHT DE KLOT ASTEN 7 maart 2011
  • Welkom bij de Astenaar..
  • Hoog niveau bij de Plekkers in Asten
  • Oude tradities in een nieuw jasje bij het Sint Jorisgilde
  • Jubileumjaar 2010
  • Eric Joosten koning van St.-Jorisgilde Asten
  • Asten is aan het veranderen..
  • De Astenaar wenst iedereen die dit leest:
  • Boosheid om uitstel 18-holes golfbaan!
  • Opening van de kermis in Asten
  • Asten Klokkendorp..
  • Uit het Eindhovens Dagblad
  • Het 'luikje van Rina' gaat definitief dicht
  • De Astenaar wenst U
  • 'We willen een keer zekerheid hebben'
  • Ook een boompje valt te trainen
  • Veel 'friends' bij concert
  • Aan iedereen die dit leest!!
  • 'Het laatste monument van Asten'



    Gastenboek
  • solar power
  • Mooie dag maatje...
  • Lieve groetjes vanwege DEWESTHOEK
  • oud Astenaar
  • opstarten myn roots.

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Archief per maand
  • 04-2013
  • 10-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 06-2011
  • 03-2011
  • 01-2011
  • 09-2010
  • 04-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 07-2009
  • 05-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Blog als favoriet !



    Een interessant adres?

    Zoeken in blog


    Laatste commentaren
  • Gouden besluit (jan bosch)
        op Wat er veranderd in Asten..
  • Vriendelijke groetjes van de familie Valerieke (valerieke)
        op Hoog niveau bij de Plekkers in Asten
  • Hallo (valerieke)
        op Jubileumjaar 2010
  • RE (Han)
        op Welkom bij de Astenaar..
  • Reactie van de webmaster (Rocky v de webmaster)
        op Welkom bij de Astenaar..

  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!