ASTEN Het Sint Jorisgilde, opgericht in 1460, blijft voor Asten behouden. Het gilde leek met slechts vijf leden lange tijd op sterven na dood. Een groep Astenaren heeft het gilde nu nieuw leven ingeblazen. Komende maandag vindt de officiële overdracht plaats. Scheidend hoofdman Cor Verhagen zal de sikkel en staf overdragen aan de nieuwe hoofdman Theo van Woerkum. Scheidend commandant Henk Bankers draagt het commandant schild over aan de nieuwe commandant Harry Span. De overdracht is om 20.30 uur in het gildelokaal Cambrinus aan de Emmastraat 53.
Na diverse jaren van moeizaam functioneren is ongeveer drie jaren geleden het Astense Sint Jorisgilde wegens gebrek aan leden gestopt met alle activiteiten. De laatste keer dat het gilde in actie kwam was tijdens de jaarlijkse gildenprocessie in Ommel. Het koningschieten op schietterrein De Polder is voor het laatst in 2000 gehouden. Theo van Woerkum zag het met lede ogen aan. Onder zijn leiding is enkele maanden geleden een werkgroep geformeerd die verder bestaat uit Frans Boerekamps, Jan Bosch, Jan Eijsbouts, Wim van Horssen, Jac Knapen, Ad van Lierop, René Martens, Martien Loomans, Henk van Moorsel, Harry Span en Christ Stevens. De vijf nog aanwezige leden van het gilde hebben schriftelijk afstand gedaan van hun bestuurlijke rechten, maar blijven gildenbroeder. Het Astense Sint Jorisgilde telt nu met de nieuwe groep ongeveer vijftien leden, waarvan vijf geüniformeerd. Theo van Woerkum is de nieuwe voorzitter, Ad van Lierop is secretaris, Jan Bosch is penningmeester en Harry Span is vice-voorzitter. Van Woerkum: Elk Brabants dorp moet eigenlijk een actief gilde hebben. De vijf overgebleven leden hebben prima werk gedaan om het gilde in Asten overeind te houden. Met de nieuwe mensen hebben we het gilde weer bestuurlijk op de rails gezet en gaan we nu werken aan het werven van gildenbroeders die nodig zijn om als gilde weer uit te kunnen rukken.
Natuurlijk verloop Cor Verhagen is al 45 jaar lid van het Sint Jorisgilde en kent het gilde door en door. Hij is blij met het initiatief van de groep Astenaren. Verhagen: De laatste jaren heeft het gilde te maken gehad met een natuurlijk verloop. En nieuwe leden werven is heel moeilijk gebleken. Ik heb het idee dat hoe kleiner het dorp is hoe gemakkelijk het is om een gilde overeind te houden. Goede voorbeelden zijn Liessel en Lierop. Het Sint Jorisgilde is volgens Verhagen nooit een grote vereniging geweest, met in de laatste decennia hooguit twintig leden. Verhagen: Tussen het einde van de negentiende eeuw en 1936 was het Astense gilde zelfs een slapende vereniging.
Gemeenschapsvorming Het Sint Jorisgilde kent een rijke historie. Volgens de nieuwe voorzitter zal het bij het vernieuwde gilde zeker niet alleen om folklore gaan. Het is een combinatie van folklore, hobby en gemeenschapsvorming. En zeker dat laatste sociale aspect is voor ons heel belangrijk. Over het werven van leden heeft Van Woerkum ook al ideeën. Mensen kunnen een combinatie maken. Ze kunnen bijvoorbeeld èn lid zijn van de harmonie of Jong Nederland èn van het gilde. Van Woerkum hoopt dat het gilde binnen drie jaar tussen de 25 en 30 geüniformeerde leden telt. Het Sint Jorisgilde is een vrij gilde. Dit betekent dat iedereen lid kan worden, ook vrouwen. Verhagen: Om gildenbroeder te kunnen worden moet er volgens de traditie geboond worden. Mensen konden in de vijftiende eeuw, toen het gilde is opgericht, vaak niet lezen of schrijven. Om te stemmen of je wel of geen lid mocht worden, werden witte of zwarte bonen gebruikt.
550 jaar Het Astense gilde stamt uit 1460. In 2010 is het dus 550 jaar geleden dat het gilde werd opgericht. Van Woerkum heeft al geprobeerd om dan de gildedag van kring Peelland naar Asten te halen. Dat is helaas niet gelukt. De gildedag was voor dat jaar al vergeven. Nu gaan we kijken wanneer we de gildedag wel kunnen organiseren, vertelt Van Woerkum. Het eerstvolgende koningschieten staat gepland voor 2008. Het koningschieten wordt elke twee jaar gehouden tijdens de patroondag op of rond 23 april. Van Woerkum wil ook volgend jaar als gilde al iets neerzetten. Tenminste dat is het streven. Welke vorm het gaat krijgen is nog niet duidelijk. Het gildehuis is voortaan gevestigd in proeflokaal Cambrinus in de Emmastraat. Daar vindt maandagavond ook de wisseling van de wacht plaats. Het wordt een officiële gebeurtenis waarbij de vijf oudgedienden in uniform zullen verschijnen. |