Het konijn dat ik voor de pasen kocht met een gewicht van 1,3 kg is op een geheel andere wijze bereid dan de meest gangbare bereiding met rode wijn.
De stukken konijn zijn gekruid met peper, curry, paprika en koriander en vervolgens met een flinke kluit beurre salé rondom goed aangebraden. Het geheel is afgeblust met rood druivensap. Het gerecht is vervolgens in de braadpan op de middelste grote ovale brander gegaard en is met het deksel op de pan blijven staan totdat het konijn voldoende was afgekoeld om het vlees van het bot te halen.
Aan de stukjes vlees is een saus toegevoegd, samengesteld uit een deel van het braadvocht, room, vijgenjam en gebonden met wat maïzena.
Erbij paste een stamppotje van spruitjes! Een eenvoudige bereiding kan ook wel eens leiden tot een verrukkelijke maaltijd!
Voor Pasen 2015 heeft Picard een choccolade ijskip op de markt gebracht.
Bij "recettes" staan suggesties om met de producten maaltijden samen te stellen.
Een eenvoudig recept van Picard:
Boulettes de bœuf au quinoa et petits légumes
Chez Picard
400 g de haché pur bœuf prêt à cuisiner
300 g de quinoa et céréales cuisinés aux petits légumes
2 cl. à soupe de persil
sauce tomate
Chez l'épicier
1 œuf
huile d’olive
sel, poivre du moulin
Dans un saladier, mélangez la viande hachée avec le quinoa aux petits légumes, le persil, l’œuf, du sel, du poivre et confectionnez des petites boulettes.
Faites cuire les boulettes dans une poêle bien chaude avec un peu d’huile d’olive pendant une dizaine de minutes, en surveillant bien la cuisson pour ne pas qu’elles attachent.
Lorsqu’elles sont bien dorées, servez-les accompagnées de la sauce tomate Picard.
Vous pouvez les présenter sur des piques en bois façon petites brochettes.
We denken aan Pasen. Waar denk je aan bij Pasen? Juist! De Paashaas! Maar die kent men in Frankrijk niet! In plaats van een Paashaas kennen ze hier…. een klok! Een simpele, vergulde, rijk gedecoreerde, van alle gemakken voorziene klok. Maar dan van chocolade. Zo één waarvan je denkt: lekker, een klok van chocolade! Niets meer, niets minder. Wat dan wel vreemd is, is hoe Franse ouders hun kinderen vertellen wie die eieren dan verstopt in de tuin. Want een klok…. dat wordt toch lastig! Een Paashaas daarentegen, dat is logisch: die kan huppelen, rennen, heeft een mandje op zijn rug, ziet er olijk en vrolijk uit, en heeft als dagtaak eieren verstoppen. Dat weet iedereen. Een klok daarentegen, tja, die hangt een beetje te bengelen, bij voorkeur in een kerk- of klokkentoren, en heeft, als het een beetje meezit, nog een klepel om wat geluid te kunnen maken. Maar persoonlijk heb ik nog nooit een klok paaseieren zien verstoppen! Daarnaast kennen de Fransen ook nog vissen van chocolade!
Inmiddels kennen ze ook een paashaas, alleen is het geen haas, maar een konijn: un lapin. De bekendste chocoladehaas ofwel konijn, is die van het merk Lindt. Deze zijn verpakt in goudfolie met een rood strikje en een belletje. De Intermachés liggen vol met deze konijnen.
Pasen is een familiefeest en viert men net zoals in Nederland op zondag en maandag. Voor de kinderen worden er chocolade-eitjes verstopt in de tuin.
De oorsprong van Pasen:
Het ei is het symbool van de vruchtbaarheid dat de vier elementen bevat:
De schaal staat voor de aarde.
Het membraan voor de lucht.
Het eiwit voor het water.
De dooier voor het vuur.
Pasen valt rond de lente-equinox en het ei staat voor het begin van nieuw leven. Vandaar de samenhang tussen pasen en het ei.
Van de middeleeuwen tot nu is de traditie van de paaseieren in stand gebleven in heel Europa. Bij de katholieken was het vroeger verboden om tijdens de vastenperiode, de veertig dagen voor Pasen, eieren te eten.
De boeren bleven dus met heel wat eieren zitten. Daarom namen ze de gewoonte aan om de eieren te versieren.
Chocolade-eieren bestaan nog niet zolang. Pas in de 18de eeuw, in Frankrijk, ging men verse eieren leegblazen en opvullen met chocolade. Later werden gietvormen gemaakt en kwamen er chocolade-eieren in allerlei maten. De paashaas is eigenlijk van Duitse oorsprong. Daar dachten ze dat hazen de taak hadden om de eieren uit te broeden.
Jambon persillé werd traditioneel als maaltijd geserveerd met Pasen. Tegenwoordig is het in plakken te koop bij de slager/traiteur of in de supermarkten. De Fransen serveren de plakken met cornichons (kleine augurken) en zilveruitjes. Voor mijn gasten serveer ik de plakken op een bedje van sla (met vinaigrette) en erbij een mandje stokbrood en een vin rouge de Bourgogne à 14°C.
Voor wie de jambon persillé zelf wil maken, geef ik het recept voor 20 personen. Ingrediënten: 4 kg rauwe gezouten ham zonder bot, 250 gram worteltjes, 1 kalfs-schenkel, 1 kalfspoot, 80 gram uien, 2 kruidnagels, 1 bouquet garni (takjes peterselie, tijm en een paar laurierblaadjes, samengebonden met een touwtje), 10 witte peperkorrels, 80 gram bleekselderijstengels , 1,5 liter bourgogne alligoté, 10 takjes peterselie, 10 takjes kervel, 6 knoflookteentjes, 100 gram sjalotjes, 5 cl wijnazijn.
Snijd de ham in vier stukken van 1 kg en laat het gedurende 12 uur ontzouten in water. Begin na het ontzouten met het recept:
Schrap de worteltjes en snijd ze in rondjes. Leg de ham in een grote pan in koud watertot het onder staat en breng het aan de kook. Laat het gedurende een uur koken. Haal het zwoerd van de ham, nadat deze is afgekoeld. Laat de ham hierna samen met de schenkel, de kalfspoot, de uien (waarin de kruidnagels zijn vastgezet), het bouquet garni, de peperkorrels, de worteltjes, de selderij en de witte wijn zacht koken gedurende 3 uur. De ham is gaar als deze met een vork kan worden platgedrukt. Hak afzonderlijk de peterselie en de kervel. Ontvel de knoflookteentjes en hak ze fijn. Verwarm 1 liter van het vocht van de ham en voeg de wijnazijn toe. Laat 2 minuten koken. Controleer de smaak. Verwijder het bot van de kalfspoot en de schenkel . Hak alles heel fijn, eveneens het zwoerd. Maak de ham fijn met een vork. Leg in een terrine laag om laag, de ham, hetfijn gehakte vlees, de kruiden, de knoflook en de sjalotjes. Voeg de bouillon toe, die door een zeef is gehaald om te ontvetten en vul aan tot aan de bovenkant van de terrine. Laat de terrine 24 uur op een koele plek opstijven tot de vloeistof gelei is geworden.
Voor het serveren, snijd de "Jambon persillé" in plakken.