Het is geen toeval dat L’Héritier-Guyot momenteel nummer één staat onder de crèmes de fruits in Frankrijk.
La maison L’Héritier-Guyot is in 1845 opgericht en maakt de heerlijke crèmes de fruits nog steeds op dezelfde wijze. Traditioneel was er de “blanc-cassis”. Het assortiment is nu uitgebreid met nieuwe smaken, zoals Pêche, Mûre, Framboise, Pamplemousse Rose, Cerise en Violette.
Zelf gebruik ik naast de Crème de Cassis, ook de smaken: bramen, frambozen, kersen en violette. Bovendien heb ik de likeuren Curaçao Bleu en Triple Sec van L’Héritier-Guyot.
Al eerder maakte ik melding voor het gebruik van Crème de Cassis voor de Kir Royal. Zie: Apéritive/Amuse van 15-06-2013.
Bernard Dufoux werd in Chauffailles in 1937 geboren en begon zijn Boutique aux chocolats in La Clayette in 1960. Verder zijn er nog vestigingen in Lyon, Macon en Chalon-sur-Saône.
Zie de foto's voor de creaties van Pasen 2015.
Op 07-07-2013 plaatste ik al een artikel over Bernard Dufoux. (Zie La Clayette)
Niet alleen voor Nederlanders is er een mogelijkheid om Hollandse kaas in de Bourgogne op de markt te kopen, maar ook voor de Fransen die dol zijn op de Nederlandse oude kaas!
Twee vrouwen uit Nederland hebben zich in Frankrijk gevestigd en verkopen op een aantal markten de echte Hollandse boerenkaas.Het zijn de twee zussen Suus en Paula van der Linden. Inmiddels zijn er al diverse interviews geweest. Lees hun verhaal over hun emigratie in het blad (internet) www.emigreermagazine.nl
in de editie juni 2012.
(zie ook bij de bijlage, hier staat ook een foto van Suus en Paula en hun site)
We denken aan Pasen. Waar denk je aan bij Pasen? Juist! De Paashaas! Maar die kent men in Frankrijk niet! In plaats van een Paashaas kennen ze hier…. een klok! Een simpele, vergulde, rijk gedecoreerde, van alle gemakken voorziene klok. Maar dan van chocolade. Zo één waarvan je denkt: lekker, een klok van chocolade! Niets meer, niets minder. Wat dan wel vreemd is, is hoe Franse ouders hun kinderen vertellen wie die eieren dan verstopt in de tuin. Want een klok…. dat wordt toch lastig! Een Paashaas daarentegen, dat is logisch: die kan huppelen, rennen, heeft een mandje op zijn rug, ziet er olijk en vrolijk uit, en heeft als dagtaak eieren verstoppen. Dat weet iedereen. Een klok daarentegen, tja, die hangt een beetje te bengelen, bij voorkeur in een kerk- of klokkentoren, en heeft, als het een beetje meezit, nog een klepel om wat geluid te kunnen maken. Maar persoonlijk heb ik nog nooit een klok paaseieren zien verstoppen! Daarnaast kennen de Fransen ook nog vissen van chocolade!
Inmiddels kennen ze ook een paashaas, alleen is het geen haas, maar een konijn: un lapin. De bekendste chocoladehaas ofwel konijn, is die van het merk Lindt. Deze zijn verpakt in goudfolie met een rood strikje en een belletje. De Intermachés liggen vol met deze konijnen.
Pasen is een familiefeest en viert men net zoals in Nederland op zondag en maandag. Voor de kinderen worden er chocolade-eitjes verstopt in de tuin.
De oorsprong van Pasen:
Het ei is het symbool van de vruchtbaarheid dat de vier elementen bevat:
De schaal staat voor de aarde.
Het membraan voor de lucht.
Het eiwit voor het water.
De dooier voor het vuur.
Pasen valt rond de lente-equinox en het ei staat voor het begin van nieuw leven. Vandaar de samenhang tussen pasen en het ei.
Van de middeleeuwen tot nu is de traditie van de paaseieren in stand gebleven in heel Europa. Bij de katholieken was het vroeger verboden om tijdens de vastenperiode, de veertig dagen voor Pasen, eieren te eten.
De boeren bleven dus met heel wat eieren zitten. Daarom namen ze de gewoonte aan om de eieren te versieren.
Chocolade-eieren bestaan nog niet zolang. Pas in de 18de eeuw, in Frankrijk, ging men verse eieren leegblazen en opvullen met chocolade. Later werden gietvormen gemaakt en kwamen er chocolade-eieren in allerlei maten. De paashaas is eigenlijk van Duitse oorsprong. Daar dachten ze dat hazen de taak hadden om de eieren uit te broeden.
Na de Belle Époque vond Pierre Lanvin in 1916 "le moule à charnière" uit, waarmee twee halve schelpjes gevuld konden worden met een praline en erna aan elkaar worden geplakt tot een balletje. Het jaar daarop lanceerde hij de "Escargot de Bourgogne" in chocolade.
Decennia later werd deze escargot opnieuw uitgebracht door Chocolaterie de Bourgogne in Dijon.
De chocolade balletjes worden handmatig voorzien van een papieren decoratie.
Op de site zijn filmpjes te zien over het bedrijf, maar ook over diverse chocolatiers, b.v. Jacot chocolatier, waar te zien is hoe chocolade paashazen worden gemaakt met een mal.
De Chocolaterie heeft een winkel/boutique in Dijon. Het adres: