De kraampjes op de markt liggen nu vol met asperges: witte en groene asperges in diverse kwaliteiten en prijzen. Afgelopen vrijdag kon ik twee kilo asperges kopen voor 5 euro.
De kwaliteit was redelijk en geschikt om aspergesoep te maken. De schillen en de onderkantjes van de asperges zijn gebruikt om een bouillon te maken. Ik heb vijf bekers aspergesoep (500 ml) voor de diepvries gemaakt. De overige asperges liggen klaar in de diepvries.
Van het kant en klare deeg (Herta) uit de supermarkt, waarmee ik gisteren 12 mini aardbeiengebakjes had gemaakt, kon ik met het resterende deeg een hartig voorafje samenstellen. De vulling bestaat uit: artisjok, gedroogde zontomaatjes en mascarpone, gepureerd tot een fijne crème. Bovenop prijkt een aspergepuntje als versiering.
Alle hapjes waren bij de rosé snel verdwenen. Als entrée staat er bij de foto nog een mooi gerechtje dat ook met pasen kan worden geserveerd. Het eierdopje is Bourgondisch. Het wordt samengesteld met een roerei (vulling) en erop een stukje foie gras en een garnering van kaviaar of zalmeitjes.
Mijn Franse vrienden zijn druk in de weer met de moestuin "Le Potager". Zelf heb ik er geen zin meer in. Daarom had ik besloten om een eenvoudige kas te bouwen voor uitsluitend bijzondere tomatenplanten en aparte aardbeienplanten.
Nu de kas ingericht is, begrijpen mijn vrienden waarom het gaat. De planten hebben geen last gehad van de hagelbuien en de koude periode in mei. Bovendien zijn er geen slakken in mijn planten.
Het overschot aan salade, boontjes en radijsjes komt vanzelf toch mijn kant op, want iedereen heeft teveel in de moestuin staan.
Domaine Claude Dugat geldt als een van de beste producenten van de gehele Bourgogne en de wijnen genieten een enorme reputatie.
Door de minuscule productie zijn ze nagenoeg onvindbaar en gaan ze van de hand voor zeer hoge bedragen. Omdat het praktisch onmogelijk is om nieuwe gronden binnen Gevrey-Chambertin te verwerven (helemaal nu Claude Dugat zelf in de commissie zit die gaat over de verdeling van gronden indien deze vrijkomen) zijn de Dugats enkele jaren geleden een kleine négoce gestart.
Deze wijnen dragen de naam “La Gibryotte”, een samenvoeging van de woorden Gibriacois (de inwoners van Gevrey-Chambertin) en Layotte (een historische benaming van de vrouwen die vroeger al het werk in de wijngaarden deden).
De wijnen hiervoor worden aangekocht door tussenkomst van een courtier (tussenpersoon).
Claude, Bertrand en Laetitia keuren tientallen stalen en selecteren hun favorieten. Na afloop van de proeverij worden de resultaten naast elkaar gelegd en beslist men welke wijnen worden aangekocht. In de praktijk kiest men bijna ieder jaar weer voor de wijnen van dezelfde producenten, maar omdat men hiermee soms ook een vriendschappelijke relatie onderhoudt en de Dugats zich de vrijheid willen behouden een wijn niet te nemen indien deze niet bevalt, is bewust voor deze opzet gekozen.
De piepjonge wijnen worden overgebracht naar de kelders van Dugat waar ze hun opvoeding en rijping ondergaan (deze is gelijk aan die van de eigen wijnen al ligt het percentage nieuw hout bij de négoce-wijnen iets lager omdat ze niet de structuur van Dugat’s eigen wijnen bezitten). De wijnen bezitten een duidelijke overeenkomst met de domaine wijnen. Ze dragen dezelfde “signature”. Het grote verschil zit hem in de prijs.
Behoren de Domaine wijnen van Dugat tot de meest kostbaarste van de hele Bourgogne, de Gibryotte-wijnen zijn daarentegen uiterst vriendelijk geprijsd.
De wijngaarden worden geploegd met het eigen paard, iets wat de laatste jaren weer meer gebeurt.
Een kaas van hoge kwaliteit is de l'Ami du Chambertin, in 1950 in het leven gebracht door Raymond Gaugry.
Het is een volle, vette kaas geïnspireerd door de kazen van de boerderijen van de Côte d’Or. De naam verwijst naar de wijngaarden van de Gevrey-Chambertin.
De wijngaarden van Gevrey-Chambertin houden van deze kaas en combineren de kaas met de wijnen vanwege de geweldige smaak.
De kaas heeft heerlijke aroma’s, de korst is heel fijn en de kaas is zacht en romig. De korst is rood/oranje.
De kaas kan warm worden geserveerd met een salade en een wijn van het type Gevrey-Chambertin village.
De fabriek van Gaugry fromage in Brochon biedt aan groepen vanaf 20 personen de mogelijkheid om de kazen te proeven in de ontvangstzaal. Men is vrij om hierbij een wijn te kiezen.
Ook is het mogelijk om te genieten van een buffet (vanaf 15 personen) samengesteld met charcuteries, kazen (7 verschillende soorten) en de regionale wijnen. Als afsluiting is er een dessert en koffie.
De volgende kazen worden door de fabriek gefabriceerd: