Een crème brûlée is een vanillecrème die in de oven gegaard wordt en die koud wordt geserveerd met een dun krokant warm laagje gebrande suiker. Eierdooiers zorgen voor de binding.
Voor 4 personen: 0,5 liter slagroom ongezoet, 85 gram rietsuiker, 1 vanillestokje, 70 gram eigeel.
1. Leg de benodigde materialen klaar voor gebruik.
2. Snijd het vanillestokje doormidden, schraap de vanillezaadjes eruit en doe deze in een pan. Door de vanille uit het stokje te halen en op deze manier mee te koken hoeft, in tegenstelling tot vroeger, de vanille geen 30 minuten meer te trekken.
3. Doe alle ingrediënten met uitzondering van het eigeel in de pan en breng deze al roerend aan de kook. Blijf roeren om aanbranden te voorkomen.
4. Voeg een beetje van de kokende vloeistof bij het eigeel en meng het door elkaar.
5. Voeg het eimengsel bij de rest van de room en verwarm deze voorzichtig tot er een binding ontstaat.
6. Zeef de massa door een haarzeef en blijf roeren.
7. Vul de bakjes (vormpjes) met een maatglas om de randen van de bakjes schoon te houden en er voor te zorgen dat alle bakjes even vol zijn.
8. Zet de bakjes in een voorverwarmde oven van 100°C en laat ze in 35 minuten gaar worden.
9. Laat de bakjes met crème afkoelen en laat ze daarna in de koelkast opstijven.
10. Voorzie de crème brûlée vlak voor het uitserveren met een gasbrandertje van een laagje gebrande suiker, of zet de bakjes met de suiker even onder een grill.
|