Het is de tijd om te genieten van de heerlijke pompoenen, die in de winkels of op de markt te koop zijn. In Frankrijk is er altijd wel een buurman of een goede vriend, waarvan men een gratis potiron, een courge Bressan of een patisson kan verkrijgen.
Hier volgt het recept voor een velouté de courge, een gebonden pompoensoep:
Voor 4 personen, Voorbereiding 30 minuten, kooktijd 35 minuten. 500 g courge (pompoen) of patisson (deze pompoen is wat platter en wit van kleur, zie de foto). 3 potjes (Griekse) yoghurt, 1 ui, 20 g boter, 1 takje rozemarijn, 5 cl witte wijn, 2 tabletten kippenbouillon, peper, wat nootmuskaat en 2 takjes peterselie.
Om de soep in pompoentjes te serveren, is het nodig de pompoentjes ui te hollen. Anders kan de schil worden verwijderd en de pompoen in stukjes worden verdeeld.
Laat de boter in een pan smelten en laat de ui in stukjes smoren.
Voeg de stukjes pompoen toe en het takje rozemarijn, meng en maak af met de wijn.
Voeg terwijl het gaat koken een half glas water toe, dek af en laat alles op een lage stand 20 tot 25 minuten koken.
Pureer alles tot puree en voeg in de pan 75 cl bouillon toe. Voeg peper en nootmuskaat toe. Laat alles nog tien minuten koken. Voeg 2 potjes yoghurt toe en meng dit goed.
Breng de soep over in borden (of de pompoentjes), zorg dat de laatste yoghurt in het potje goed is omgeroerd en leg op iedere portie soep met een lepel wat yoghurt en versier met wat fijngehakte peterselie.
|