De komende dagen verblijven we in de buurt van Dijon.
Vandaag neem ik u mee naar een dorpje in de Bourgogne ongeveer 60 km vanaf Dijon en anderhalf uur vanaf Parijs per TGV.
Het dorpje Flavigny-sur-Ozerain is met 100 andere dorpjes geclassificeerd als de mooiste dorpjes van Frankrijk.
Les Anis de Flavigny: un bien bon bonbon
Het epos van het smakelijke anijssnoepje
Het begon met Flavien, een groot Romeins reiziger, die het dorp Flavigny zijn naam en het anijszaadje schonk. In 718 stichtte Widerard, een Bourgondische leider, in dit dorpje een benedictijnenabdij. Waarschijnlijk zijn het de monniken geweest die het recept van de Anis de Flavigny hebben ontwikkeld. Tijdens de Franse Revolutie werd de abdij opgesplitst in particuliere eigendommen. Zo kwam het dat men in 1814 acht Anijsfabrikanten in het dorp en de abdij telde.
Jacques-Edmond Gallimard kocht één voor één alle Anijsfabrieken in het dorp op en bracht ze allemaal samen in één fabriek, in de oude abdij. In 1870 werd 20 ton Anis geproduceerd in Flavigny. In 1900 30 ton. Vervolgens 50 ton in 1910, een productie die in ongeveer heel Frankrijk werd gedistribueerd, en ook al gedeeltelijk geëxporteerd.
In 1923 nam Jean Troubat de Anijsfabriek over. Hij vatte het idee op Anis te verkopen in de eerste snoepautomaten op stations en in de metro’s. Hij bood ze ook aan in de eerste Parijse warenhuizen, op kermissen en in bioscopen. Er werd in die tijd 80 ton Anis de Flavigny gedistribueerd in Frankrijk, en ook al in de Verenigde Staten, Canada, Algerije en vrijwel overal in Europa.
Vanaf 1965 liet zijn zoon Nicolas Troubat de productie geleidelijk uitgroeien tot 250 ton. In 1990 heeft zijn kleindochter Catherine Troubat het roer overgenomen, nog altijd in de oude abdij. Het team van 25 mensen van dit familiebedrijf produceert jaarlijks miljoenen Anis, die de hele wereld overgaan, op weg naar iedereen die verzot is op snoep…
Een natuurlijk recept
Al sinds 1591 wordt trouw gebleven aan hetzelfde recept en ligt in het hart van elke Anis de Flavigny een anijszaadje ingesloten. Suiker, een zaadje, een natuurlijk aroma… De Anis zijn van nature simpel, en simpelweg lekker!
De zaadjes worden zorgvuldig geselecteerd in Syrië, Turkije en Spanje. Gedurende twee weken worden alle zaadjes geduldig gehuld in fijne laagjes stroop.
Les Anis de Flavigny zijn verkrijgbaar in 10 verschillende aroma’s: anijs uiteraard, maar ook zwarte bessen, citroen, oranjebloesem, gember, mandarijn, munt, zoethout, roos en viooltjesparfum.
Zie voor verdere informatie: www.anis-flavigny.com
Klik op de sleutel om de site te openen!
|