Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Categorieën
Natuurvereniging DEN BUNT vzw
Welkom op de blog van Natuurvereniging DEN BUNT. Onze vereniging is gestart in 1981 en bestaat nu dus meer dan 40 jaar en telt ruim 200 leden in de Kempense regio. Alles wat te maken heeft met milieu, natuur en natuurfotografie, activiteiten van onze vereniging...enz. vind je terug op deze blog. En deze blog is er voor en door de leden. Wil je een bericht plaatsen, dan kan dat door mij een mailtje te sturen met de te plaatsen tekst en foto's. Volg ons ook op onze Facebookpagina.
13-04-2022
NOSTALGIE 05
Den goeien awen taid....
Ik heb het idee opgevat om af en toe iets te publiceren over vroeger. Ik noem het “Den goeien awen taid” Een stukje nostalgie uit lang vervlogen tijd maar die menig Bunter nog wel bekend zal voorkomen.
Jef ZOEF
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige document te bekijken (WordDoc)
Bij zijn bezoek aan de Goorvijver in Witgoor-Dessel kon Roger DAMEN ook de krakeend spotten. Ze zijn nauw verwant aan de wilde eend en komen ook in ons land veelvuldig voor. Mannetjes (rechts op de foto) hebben een bruine kop en een zwart achterlijf met lichtbruine staartpunt. De rest van het lichaam is grijs met een fijne tekening, wat het beste te zien is op de borst. Vrouwtjes (links op de foto) lijken sterk op de wilde eend. Hun lijf is grotendeels bruin gevlekt en ze hebben een dunne oranje snavel.
Krakeend (Fotografie: Roger DAMEN)
Klik op de "play-knop" om kort filmpje te bekijken.
Deze namiddag dobberden tussen de kuifeenden, tafeleenden, krakeenden en grauwe ganzen een woerd van de zeldzame krooneend. Het mannetje krooneend is te herkennen aan zijn bruinoranje kop, zwarte borst en de helder koraalrode snavel. Deze duikeend kan ook slobberend, zelfs grondelend voedsel vergaren. Vanachter de schuilwand aan de grote vijver in ’t Goor te Dessel, kan je ongestoord fotograferen.
Roger DAMEN
Woerd krooneend (Fotografie: Roger DAMEN)
Klik op de "play-knop" om een kort filmpje te bekijken.
Deze vraag werd onlangs ingestuurd door ene André Van Duin uit Nederland. Zelf suggereerde hij in een liedje al een oplossing: als ze “recht” zouden zijn…. kunnen ze niet meer in hun schil! Onzin natuurlijk!
Zelf ben ik ook niet zo goed in “wetenschappen” maar ik zal de vraag meteen ook doorspelen aan Jan…. en dan kan je het juiste antwoord op deze vraag terugvinden in het eerstvolgende Buntblad.
Klik op de "play-knop" hieronder om de vraag van André Van Duin te bekijken (Geluid aan)
We hebben onze geplande meerdaagse in de Harz Duitsland verschoven. Dit jaar mikken we op de Veluwe in Nederland. Er is een hotel geboekt in het noorden van de Veluwe. We plannen nog een tweede verkenning, maar noteer alvast de vooropgestelde data. Details en een volledig reisprogramma volgen later.
Klik op onderstaande afbeelding om de omzendbrief nog eens na te lezen (Pdf)
Ter voorbereiding van de begeleide Buntwandeling van 30 april naar ’t Goorken in Arendonk gingen we al eens op verkenning. Lawaaierig zijn de Canadese ganzen en grauwe ganzen. Er dobberde reeds een grauwe gans met jongen. Duidelijk hoorbaar waren de zanglijster, zwartkop, dodaars en de cetti’s zanger. Een vreemde, ratelende roep verraadt de aanwezigheid van de zomertaling! Deze zomergast is iets groter dan de wintertaling, waarvan de woerd een opvallend verenpak heeft. Nog even, en dan zoeken de eerste zwaluwen insecten nabij het water. Ook de ooievaar was van de partij. De zeldzame grote modderkruipers zijn gewaarschuwd!!!
Op donderdag 24 maart 2022 maakte ik een wandeling door de vallei van de Cotthembeek. Deze beek vloeit door de hellingbossen van Sint-Lievens-Houtem in de Vlaamse Ardennen. Tijdens deze wandeling heb ik ook drie kerken gefotografeerd: de kerktoren van het genoemde dorp, de kerk van Hillegem met wandelpad door een grasveld, en de Sint-Martinuskerk van Oombergen. Deze laatste is een beschermd monument waarin Balegemse zandsteen is verwerkt. Het oudste deel van de kerk is de romaanse middenbeuk uit de 12e eeuw. Een oude tuin met voorjaarsbloeiers flankeert het kerkhof. Oostelijk hiervan liggen de kouters, waar paarden grazen. Een idyllisch landschap, waar nog veldleeuweriken tierelieren. Neem daarbij nog de voorjaarsbloeiers in de loofbossen om de deugddoende wandeling compleet te maken.
Roger DAMEN
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan)
Oesterzwammen kan je het hele jaar wel vinden. Ze groeien vooral op wilg, populier, beuk en soms op berk. Oesterzwammen groeien ‘als oesters op een oesterbank’, boven en naast elkaar. De gewone oesterzwam is grijs van boven en de witte platen lopen af naar de korte, zijdelings aangehechte steel. Ze zijn vers goed eetbaar. Als de zwammen ouder worden, worden ze bruin en eten is dan niet meer aan de orde.
De algemeen voorkomende witte bultzwam kan een grote paddenstoel worden. Deze paddenstoelen groeien vooral op de stronken van dode beuken en zijn dus een van de opruimers in het bos. Witte bultzwammen hebben geen steel, maar zitten direct met de hoed vast aan het hout. Ze zijn dik en taai. Op de hoed zitten uitgroeisels in de vorm van bulten. In de naam staat dat hij wit is. Dat is in eerste instantie ook zo, maar al snel worden ze als gevolg van algengroei groen op de hoed. Dat komt omdat er vocht tussen de haren blijft zitten en daar zijn algen dol op! Platen van twintig centimeter zijn geen uitzondering. En waar er één zit, zitten er meer. Ook in dit seizoen zijn ze makkelijk te vinden.
Het Kastanjebos is een bos- en natuurgebied in Veltem-Beisem en wordt beheerd door Natuurpunt. Het gebied bestaat uit vochtige graslanden, dikwijls afgeboord met houtkanten, en bossen. Ondanks de naam komen er vandaag bijna geen kastanjebomen meer voor in het bos. Vroeger kenmerkte mineraalrijk kwelwater het bos, waardoor er een typische kalkminnende vegetatie groeide. Dit veranderde in 1968 door de vestiging van een drinkwaterwinning in het bos. Er bloeit onder andere bosanemoon, slanke sleutelbloem, éénbes, gevlekte aronskelk en daslook.
Na de wandeling bezochten we nog “Hof ten Dormaal” een statige vierkantshoeve in Tildonk, Deze hoeve herbergt sinds 2009 een ambachtelijke brouwerij in een uniek ecologisch concept. Ze verbouwen hun eigen granen en hop en ze mouten, brouwen en bottelen zelf. Alle gerstproducten en draf worden als veevoeder verwerkt voor het vee op de boerderij. Zo is de cirkel rond en dat maakt hen de meest ecologische brouwerij ter wereld.
Klik op de "play-knop" om het filmpje te bekijken (Geluid aan)
U kunt op vijf manieren uw tuinmerel helpen, of in elk geval het leven gemakkelijker maken. Zo kunt u (natuurlijk) voedsel en veilige plekken om te rusten of te broeden bieden. Maakt u ook een echte mereltuin? Tip 2, 3 en 4 zijn ook prima uitvoerbaar op het balkon.
1. Grasveldje
Merels zijn gek op wormen en die vinden ze in uw gazon. In een echte mereltuin mag een klein grasveldje daarom niet ontbreken. Al zaait u maar een paar vierkante meter graszaad in, dan zijn ze al blij en is het territorium naar hun gevoel compleet. Houd het 's zomers lekker nat met regen- of badwater, dan zijn de pieren makkelijker te pakken.
2. Klimplanten
Een klassieke nestelplek voor merels is een lekker dichte klimop. De bladeren bieden bescherming tegen katten en andere rovers en de late bessen zijn welkom voedsel voor de ouders. Ook andere klimplanten zoals klimhortensia, klimroos, hop of wilde kamperfoelie weet de merel te waarderen.
3. Appels
Merels en andere lijsterachtigen houden van fruit en zijn best bereid er ruzie om te maken. Leg een paar halve appels of peren voor ze op de grond in de tuin en strooi er wat rozijntjes bij. Vechten ze elkaar nou de tuin uit? Maak dan een paar van dit soort voerplekken met flink wat ruimte ertussen.
4. Struiken met bessen
Struiken met bessen, zoals de lijsterbes of vuurdoorn, zijn niet alleen voor de merel, maar eigenlijk voor alle tuinvogels een must. Ze hebben alles: bloemen (met insecten) in het voorjaar, bessen in het najaar en het hele jaar door dichte (stekelige) plekken om te rusten of een nestje te bouwen.
5. Rommelhoekjes met bladeren
Ruim de tuin niet spic en span op, maar laat her en der in een paar rommelhoekjes wat bladeren en takken liggen. Of maak een composthoop. Kleine diertjes leven onder de bladeren en tussen de takken en dat maakt het voor de merel makkelijker om voedsel te vinden.
Eindelijk is het weer zover en kunnen wij er samen nog eens op uit. In maart beginnen we toch al een beetje de lentekriebels te voelen en onze laatste daguitstap is, omwille van corona, geleden van januari 2020 en dus hebben we lang genoeg op onze honger gezeten. We nemen jullie dit keer mee naar Bertem, een landelijk dorp in Vlaams Brabant en gelegen in het mooie Voerdal. We beginnen de dag met een bezoekje aan een zeer oud romaans kerkje, één van de mooiste getuigenissen van de landelijke romaanse bouwkunst in het begin van de 11de eeuw. Nadien maken we een wandeling in het Bertembos, een oud bos gelegen op een heuvelrug tussen Leuven en Sterrebeek. Je wandelt via schilderachtige holle wegen en bospaden over een glooiend landschap met veel oude bomen, waaronder de zoete kers en waar nu in het voorjaar het speenkruid en de bosanemonen bloeien.
Klik op de "play-knop" om het filmpje te starten (Geluid aan)
Rond deze tijd van het jaar worden altijd veel trekkende houtduiven gezien. Scandinavische en Duitse houtduiven trekken over ons land, soms in grote aantallen. Ze trekken overdag, dus je kunt zelf ook groepen houtduiven zien trekken. Een deel van de houtduiven blijft in ons land overwinteren, net als de houtduiven die in ons land broeden. In de herfst en de winter komen ze soms in grote groepen voor in bossen, om van gevallen eikels en bessen te eten.
De dotterbloem is één van de eerste voorjaarsbloeiers. En door zijn stevige bloemen is het ook een zeer aantrekkelijke plant om te fotograferen. De bloeitijd is in maart en april.
Je vindt deze plant vooral langs beken en sloten omdat hij het hele jaar door een vochtige bodem nodig heeft. Omdat de gewone dotterbloem in de winter zijn groene bladeren behoudt, kun je eind februari al op zoek gaan naar vindplekken van deze fotogenieke bloem. Het zijn doorgaans flinke pollen. Als je langs een stromend beekje fotografeert kun je ook het water in de compositie opnemen.
Kelkzwammen behoren tot de bekendste winterpaddenstoelen vanwege hun bonte verschijning. De binnenzijde kleurt scharlakenrood terwijl de buitenkant een witte melkachtige schijn heeft. In ons land komen twee soorten voor, namelijk de Rode kelkzwam en de Krulhaarkelkzwam. Deze twee soorten zijn in het veld echter niet met zekerheid van elkaar te onderscheiden, en het verschil kan alleen maar vastgesteld worden na microscopisch onderzoek. Kelkzwammen zijn te vinden op liggende, dode stammen en takken van loofbomen. Vaak is het hout bedekt met mos en dus ook moeilijk om op naam te brengen, maar meestal gaat het om elzen of wilgen….hoewel er soms ook nog andere houtsoorten voorkomen.
Zodra het zonnetje schijnt en de wind wegvalt, worden de eerste voorjaarsvlinders actief. Doordat de temperatuur stijgt, ontwaken de vlinders weer uit hun winterslaap. Veel vlinders overwinteren namelijk als volwassen vlinder op een beschutte plek en vliegen uit zodra het iets warmer wordt. Je maakt nu kans op kleine vos, gehakkelde aurelia en citroenvlinder.
Jaarlijks komen, vooral in juli en augustus, bij Natuurpunt meldingen binnen van padden en kikkers met afschuwelijke letsels aan de neusholtes. Deze huiveringwekkende berichten hebben bijna altijd betrekking op padden die lijden aan een huidmadenziekte, veroorzaakt door de Groene paddenvlieg.
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige bericht te lezen. Slachtoffer van de groene paddenvlieg?? (Foto: Achiel CLAESSEN)
Ik heb het idee opgevat om af en toe iets te publiceren over vroeger. Ik noem het “Den goeien awen taid” Een stukje nostalgie uit lang vervlogen tijd maar die menig Bunter nog wel bekend zal voorkomen.
Jef ZOEF
Klik op onderstaande afbeelding om het volledige document te bekijken (WordDoc)
Europees is er een afname van 93% sinds 1980. Volgens “Boeren Natuur Vlaanderen” is de achteruitgang te wijten aan: verlies van kwaliteitsvol habitat door schaalvergroting en intensivering van de landbouw, predatie, niet-duurzame jacht, ruimtelijke versnippering en slechte weersomstandigheden. Zowel België als Nederland nemen deel aan de opvolging van deze vogels. Telkens wordt er in een proefgebied van 500 ha gewerkt aan een kwaliteitsvol habitat. In België is dat Ramskapelle en Boekhoute, en in Nederland is dat Schouwen-Duiveland en Land van Heusden en Altena. Een scala aan zaden en insecten voor de kuikens + schuilmogelijkheden zijn noodzakelijk.
Roger DAMEN
Patrijs - Perdix perdix - Partridge (Alle foto's: Roger DAMEN)
De ransuil is iets kleiner en oogt slanker dan de bosuil. Opvallend zijn de lange, vaak omhooggerichte oorpluimen en de oranjegele ogen. Hij komt voor in diverse landschapstypen waar open veld aanwezig is met voldoende veldmuizen. De ransuil broedt veelal in oude nesten van eksters of kraaien. ’s Winters verzamelen ransuilen zich in groepen, vlak bij gunstige voedselgebieden.
Overdag zit de uil rechtop, dicht tegen de stam gedrukt of tegen een tak (zogenaamde roestplekken) De ogen worden dan tot kleine spleetjes gesloten en de gezichtssluier is langgerekt. In deze onbeweeglijke houding valt de uil nauwelijks op (Foto1). Maar als hij de ogen opent is hij al heel wat beter te zien (Foto 2) en als hij gaat slapen in een bloeiende sleedoorn…. dan valt hij pas echt op!!