Michel Colemans, Penningmeester + Quizmaster + Wijkmeester + Boekenmeester
Rit Goetschalckx, secretaris
Willy Stroobants, wijkmeester
Frederic Kubben en Victoria Morré
DAVIDSFONDS OUDERGEM
Welkom in cultuur
05-04-2017
Lezing KVS door Michaël De Cock
Lezing KVS door Michaël De Cock
Donderdag 20 april 2017: Algemene Vergadering (om 19:15 uur) en Lezing over de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in het Gemeenschapscentrum Den Dam in Oudergem.
Om 20:00 uur wordt de A.V. gevolgd door een lezing gegeven door Michaël De Cock, artistiek leider van de KVS i.s.m. Den Dam, Bibliotheek Hertoginnedal en het Willemsfonds.
Wij rekenen op zoveel mogelijk leden op deze uiterst belangrijke vergadering en de lezing achteraf maar ook niet-leden zijn uiteraard welkom op de lezing over de KVS.
Acteur, auteur en regisseur Michaël De Cock is sinds dit seizoen artistiek leider van het Brusselse stadstheater KVS dat de ambitie heeft om de veelkleurige, veelgelaagde en meertalige stad stem geven in de kunsten. Tijdens zijn lezing vertelt Michaël De Cock welke uitdagingen hij ziet in Brussel en welke relatie de KVS wil aangaan met Vlaanderen en België in haar geheel.
Om 19:15 uur worden alle leden van onze afdeling verwacht in het Gemeenschapscentrum Den Dam voor de jaarlijkse statutaire Algemene Vergadering.
Agendapunten:
1. Activiteiten tussen 1 januari en 31 december 2016, nader omschreven door Willy Stroobants.
2. Verslag van de penningmeester Michel Colemans over de inkomsten en uitgaven van onze afdeling en bespreking van de financiële details van bovenvermelde activiteiten.
3. Rondvraag en zoektocht naar een nieuwe voorzitter in opvolging van ontslagnemend Hubert Soumillion.
Het huidig bestuur bestaat uit (v.l.n.r.):
Gilbert Vanden Eynde, Willy Stroobants, Michel Colemans, en Rit Goetschalckx.
De editie van de Nacht van de Geschiedenis van de Davidsfonds afdeling Elsene – Etterbeek was dit jaar weer een voltreffer. Met de steun van de afdelingen van Oudergem & St Joost kwamen een 25-tal geïnteresseerden afgezakt naar “de Orangerie” in het mythische Felix Hap Park. Aan de hand van de vier presentaties werden 4 hoofdstukken aangesneden. De Geschiedenis van Etterbeek : Van het ontstaan in de 9e eeuw van de “Toren van Etterbeek” of het “Hof van Ytterbeek” doorheen de fasen van bebouwing waarin de latere burgemeesters van de Familie Hap een belangrijke rol speelden. De Geschiedenis van de Bibliotheek : Hierin besteedde Joke vooral aandacht aan de architectuur, getekend door Architect Henry Vaes, van de bouw van en de verbouwing (Architect Jan De Vestele) en de integratie van een hedendaagse bibliotheek in een geklasseerd gebouw. De Geschiedenis van het Felix Hap Park : Vanaf het bestaan van het kasteel, omringd door vijvers, werd de functie van dit landgoed uitgebreid naar een brouwerij, een leerlooierij, om de laatste eeuw te evolueren naar een stadspark met serres. De locatie van “de Orangerie”, waar de presentatie doorging, is dringend aan renovatie toe. De Geschiedenis van het Notarishuis : (Waversesteenweg 506) Het Notarishuis, uit de neoklassieke bouwstijl, werd in verscheiden fasen uitgebouwd met de grootste ingreep in het jaar 1905 door Architect Thoelen. Na het overlijden van Dhr. Felix Hap in 1930, blijft het huis nog in handen van de familie waarna het in 1988 bij overlijden van de zoon Jean Hap in handen van de gemeente komt. De renovatie van dit gebouw is momenteel de essentie van het wijkcontract Jacht Gray.
Door de ultieme afzegging van Tom Verhofstadt gaven Joke Nijs, Stagiair Historicus, (Bibliotheek) en schepen Frank Van Bockstal (Geschiedenis Etterbeek, Hap park & Notarishuis) een boeiende en uitgebreide presentatie van dit Ecologisch parkje in het hart van de gemeente Etterbeek. Natuurlijk werd deze boeiende voordracht afgesloten met een drankje voor de aanwezigen en ook voor de vriendelijke stewards die ons begeleidden het donkere park veilig te verlaten. Afspraak werd gegeven voor de Nacht van de Geschiedenis van 2019 op dezelfde plaats voor het bezoeken van de gerealiseerde renovaties. Gefeliciteerd aan alle leden van het bestuur om deze avond te realiseren… Bedankt aan alle aanwezigen die we mochten verwelkomen.
Frank Van Bockstal, Schepen Etterbeek Financiën & Begroting, Stedenbouw & Leefmilieu, Nederlandstalige Aangelegenheden
Tot mijn grote spijt moet ik jullie melden dat bovenvermelde quiz niet zal doorgaan op zaterdag 18 februari 2017 wegens te weinig belangstelling.
Hierbij dank ik nogmaals alle sponsors voor hun gulheid. Maar niet getreurd, de quiz zal op een latere datum plaatsvinden. Ik hou jullie zeker en vast op de hoogte.
De sponsors, de juryleden, de vrijwillige medewerkers en de geïnteresseerde deelnemers zijn hierbij op de hoogte gebracht. Men zegge het voort…
Davidsfonds Oudergem/Watermaal-Bosvoorde nodigt u uit deel te nemen aan zijn 27ste QUIZ.
Deze editie van de quiz met als thema ALGEMENE KENNIS is toegankelijk voor iedereen. Elke deelnemende ploeg mag ten hoogste 5 (vijf) personen inzetten. Individuele personen zijn ook welkom; zij worden ingelijfd in een bestaande ploeg die minder dan vijf personen telt.
De quizmaster is nog altijd Michel Colemans en dit voor de 17de keer. Een jury van neutrale waarnemers zal de antwoorden op hun juistheid beoordelen en onherroepelijk beslissen.
Deelnemen is deze regels en voorwaarden aanvaarden.
Iedere deelnemer ontvangt een mooi geschenk naar keuze als prettige herinnering aan een spannende, leerrijke quiz. Er zijn geen verliezers!
Deelnemende verenigingen, gezinnen of personen dienen hun participatie aan deze quiz te melden vóór 13 februari 2017 per e-mail : michel.colemans@gmail.com
Wanneer? Zaterdag 18 februari 2017 om 14 uur 30 stipt. Waar? Gemeenschapscentrum DEN DAM, Waversesteenweg 1741 te 1160 Oudergem. Prijs: 15 euro per ploeg van 5 deelnemers, contant te betalen net vóór aanvang van de quiz. Individuele spelers betalen 3 euro.
Ledenfeest Davidsfonds Oudergem/Watermaal-Bosvoorde op vrijdag 16 december 2016
Davidsfonds wil bij de tijd blijven. We bloggen en mailen als de besten. Twitteren laten we over aan de politici en hun waan van de dag. Maar ook tradities houden we in ere.
In het Gemeenschapscentrum Den Dam kwamen 24 leden bij elkaar voor de jaarlijkse kerstbijeenkomst. Na een klassieke receptie volgden koffiekoeken met warme chocolademelk.
De bestelde boeken en/of cd’s werden aan de aanwezige leden uitgedeeld. Het belangrijkste en meest ontroerende moment van de avond was de aankondiging dat Hubert Soumillion, al 40 jaar lid, bestuurslid en de laatste jaren voorzitter de voorzittershamer neerlegt en het bestuur verlaat. Over enkele weken wordt Hubert samen met zijn echtgenote Marie-José 88 jaar.
We begrijpen dan ook zijn beslissing en bedanken hem met een warm applaus. Tot slot gaf Sander Rosseels nog een uiteenzetting over de Erfgoedbank van het Brussels Gewest: een digitale inventaris van beelden en verhalen die voor het nageslacht bewaard kunnen blijven. Enkele gemeenten zijn al begonnen met Jette als beste van de klas. Ook Oudergem doet mee. Hier is het project nog in een startfase. Om het project te doen slagen is er dringend behoefte aan materiaal.
Er wordt een beroep gedaan op de Davidsfondsleden om materiaal aan te brengen. Inleveren kan bij Den Dam of bij één van de bestuursleden. Alle materiaal blijft uw eigendom en wordt na inscannen teruggegeven. De foto’s moeten minstens 20 jaar oud zijn, betrekking hebben op Oudergem en relevant zijn voor een breder publiek.
Hoop op toekomst: Belgische vluchtelingen in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog
Lezing door Ingeborg Kriegsmann
Op donderdag 17 november 2016 kwamen een dertigtal geïnteresseerden luisteren naar de Nederlandse schrijfster over een bladzijde in onze geschiedenis die op school maar al te vaak wordt overgeslagen. (M.C.)
Aan het eind van de zomer van 1914, nadat de Duitse troepen België waren binnengevallen, zijn veel Belgen naar Nederland gevlucht. Na het bombardement op Antwerpen in oktober 1914, werd deze stroom vluchtelingen nog veel groter. Ongeveer een miljoen Belgen passeerden de grens met Nederland en werden in het neutrale buurland opgevangen. Na enkele maanden waren de meesten weer teruggekeerd naar hun eigen land, maar ongeveer honderdduizend Belgen bleven achter. Voor hen werden diverse voorzieningen getroffen. Er werden vluchtoorden gebouwd in Uden, Ede, Nunspeet en Gouda en ook op veel andere plaatsen in Nederland werd opvang voor langere tijd geregeld. (I.K.)
Maar het waren vooral de onuitgegeven filmpjes uit die periode die veel belangstelling van het publiek opwekten. Na de zeer interessante lezing werden dan ook terechte vragen gesteld en ontspon zich een boeiende discussie. (M.C.)
Hoop op toekomst: Belgische vluchtelingen in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog
Davidsfonds Oudergem/Watermaal-Bosvoorde
Hoop op toekomst: Belgische vluchtelingen in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Lezing door Ingeborg Kriegsman
Na de inval van het Duitse leger in augustus 1914 in België vluchtten vele landgenoten met familie en kinderen naar Frankrijk, Engeland en het merendeel naar het neutrale Nederland. Meer dan een miljoen Belgen trokken de noordelijke grens over naar een land dat toentertijd nog maar zes miljoen inwoners had. In allerijl moest opvang voor de vluchtelingen worden geregeld: onderdak, eten, kledij, medische hulp… Toen het oorlogsgeweld enigszins tot bedaren was gekomen, keerden velen terug . Meer dan 100.000 vluchtelingen bleven tot het einde van de oorlog in Nederland, velen in speciaal gebouwde vluchtoorden.
De Belgen in de vluchtoorden gaven zogenaamde kampkrantjes uit. Daarin stond nieuws over het front, maar ook over de scholing van de kinderen, de contacten met de Kerk en dagelijkse activiteiten. Zelfs kunst en filosofie ontbraken niet. Hoop op toekomst biedt een unieke inkijk in het leven van alledag.
De dvd laat voor het eerst het gehele verhaal van de Belgische vluchtelingen zien met uniek, authentiek filmmateriaal van het Eye Filmmuseum in Amsterdam over de periode 1914-1918. Regisseur Leo van Maaren beschrijft de geschiedenis van de vluchtelingen vanuit zowel Belgisch als Nederlands perspectief. Wanneer: donderdag 17 november 2016 om 14uur Waar: GC Den Dam Waversesteenweg 1741, 1160 Oudergem In de benedenzaal. Prijs: € 4,00 Info: 02/672 21 30 of oudergem@davidsfonds.net
Te bereiken via: metrolijn 5 halte Herrmann-Debroux tram 94 en bus 42 en 34 halte Oudergem-Shopping
In samenwerking met Davidsfonds Oudergem/Watermaal-Bosvoorde, Willemsfonds, GC Den Dam en de Bibliotheek Hertoginnendal.
Voorstelling rond bier en brouwerij – zondag 23 oktober 2016
Michaël Bellon kwam in de voormiddag aan een twintigtal geïnteresseerden vertellen over het ontstaan van het gerstenat dat in onze contreien heel geliefd is. Reeds 7000 jaar vóór Christus was er al sprake van bier in Mesopotamië en via Griekenland zou het naar Europa overgekomen zijn. Er is duidelijk een verschil tussen Noord-Europa waar meer bier wordt gedronken en Zuid-Europa waar wijn duidelijk meer in de smaak valt. In de middeleeuwen was bier populairder dan water en vooral veel gezonder!
Er zijn 4 hoofdingrediënten nodig: water – graan (gerst, mout) – hop (voor de smaak en de bewaring) – gist (of natuurlijke gisting, fermentatie). Bier wordt vaak het gerstenat genoemd en de daad bij het woord voegend volgde onze eerste proeverij. Een plat, zuur bier van brouwerij Cantillon (nabij het Zuidstation in Brussel). Alcoholgehalte 5%, een Lambic zonder schuim. Nu zijn bittere bieren “in”.
Verder vertelde de spreker ons over mouterij. Mouten is het verhitten en lichtjes bevochtigen van de gerstekorrel. Daardoor wordt het kiemen op gang gebracht (enzymen) waardoor suikers gevormd worden wat leidt tot het brouwproces. Michaël Bellon legde ook uit dat eesten het kiemingsproces stopzet. De gedroogde mout moet worden vermalen om het zetmeel los te laten komen. Dit maalproces wordt schroten genoemd: de korrels worden zeer grof gemalen. Het kaf komt nu los van de gerst. Een brouwer heet in het Frans brasseur en daarin herkennen we bras (arm) wat duidt op hard labeur met de roerstok. Vervolgens moet het draf gescheiden worden van het wort. Veel belangrijker dan het dunbier (of klein bier waarmee tafelbier wordt aangemaakt) is het wort, de basis van het bier. Deze moutpap bevat zowel vergistbare als onvergistbare suikers en bevat daarmee eigenlijk de blauwdruk van het bier dat het resultaat zal zijn. Natuurlijke gisting kan ook in houten vaten of tonnen zitten. Langs de Zenne hangt het gistingsproces zelfs in de lucht! Het zijn micro-organismen die voor een typische smaak zorgen. Een mengsel bier bevat alcohol en koolzuurgas. Verder vertelde onze spreker over het ontstaan van geuze, Faro (Lambic met kandijsuiker) en Lambic met een historische zijstap naar Constant Vandenbroek (Anderlecht) en de brouwerij Belle-Vue. Iemand met een goede neus kan ook geuze van verschillende vaten samenvoegen (geuzesteek). En toen was het tijd voor ons tweede proevertje: Baby Lone met 7% alcoholgehalte en CO2 met 5 G/L. Het was een Brussels Beer Project van twee studenten waaraan broodresten zijn toegevoegd bij het brouwen. Het bier werd in 2015 gebrouwen en je kan het proeven in de Dansaertstraat. IBU (International Bitterness Unit) 55 is redelijk bitter. Volgens de European Brewery Convention is het amberkleurig (hangt af van de mout) met 38 op een schaal van 120.
Onze spreker ging ook even terug naar de middeleeuwen waar Hertog Jan I (de koning die graag dronk) Brussel tot de hoofdstad van Europa maakte en aan hem hebben we ook Harbalorifa te danken. Het is de koning te paard die op het logo van Primus staat. Er bestonden vroeger ook veel cafés (vooral in studentenkringen) die de naam Gambrinus droegen. Nog een klein woordje over de Britten die voor hun uitvoer van Pale Ale naar India meer mout toevoegden voor de bitterheid en de bewaring. Bellon raadde ons ook een bezoek aan het folkloristisch biermuseum in Schaarbeek aan, op de Louis Bertrandlaan. Brouwerij Wielemans-Ceuppens in Vorst (bekend van het Wiel’s bier uit WO II) kwam ook ter sprake die eigenaar was van Le Roy d’Espagne (De Koning van Spanje) op de Grote Markt in Brussel. Dat café is nu opgeslorpt door Interbrew en vervolgens door ABInbev, waar trouwens de eerste vergaderingen van de biergigant nog plaatsvonden. De derde proeverij was een blond Belgisch biertje dat ons terugbracht naar de Belgische Omwenteling van 1830: Jambe-de-Bois met in het logo een Luikenaar die met zijn houten been op een kanon zat. Tijdens die revolutie werd dat been dan ook nog eens aan flarden geschoten zodat de sukkelaar een borstel als prothese gebruikte. Het was een Belgian Revolution Triple van 8% alcohol gebrouwen in de Brasserie de la Senne. Het is ongefilterd en hergist op de fles. De Zinneke is een zijriviertje van de Zenne.
Na een welverdiend applaus kwamen Lieve en Sander even praten over het Erfgoedproject in Den Dam. Samen met de bibliotheek Hertoginnedal wordt “zwerfgoed” (erfgoed dat op menige zolder in Oudergem verstopt zit) verzameld en gedigitaliseerd en on-line geplaatst. Een goed voorbeeld daarvan is de legende van Leonard Boon (waar het fameus kruispunt naar genoemd is) die een café openhield in een woonwagen, zonder vergunning. Lous Schreyers, heemkundige, heeft ook bijgedragen met zijn kennis over café en estaminet (later verbasterd tot “staminee”). De oud-burgemeester van Oudergem, Charles Madoux (een berucht bierliefhebber), en de Brouwerij La Chasse Royale (De Koninklijke Jacht) kregen ook een vermelding. En toen was het tijd om o.l.v. Dora naar de kleine tentoonstelling over het bier te gaan kijken en naar haar uitleg te luisteren.
Op zondag 18 september 2016 ging onze afdeling het Hertoginnedal bezoeken onder de deskundige leiding van een professionele gids. In totaal waren we met 15 personen die de uitleg in het Nederlands kregen. Het was een prachtige nazomerdag en dat was mooi meegenomen.
Haren, een onbekend plaatsje in het noorden van Brussel, nabij de Zennevallei, Evere, de luchthaven van Zaventem, Diegem, de NAVO, het rangeerstation van Schaarbeek, Machelen en Vilvoorde. Beslist de moeite waard om eens te verkennen, want onbekend maakt onbemind!
Onze afdeling was vertegenwoordigd door Chantal (verantwoordelijke Contactboekje) en mezelf (penningmeester, quizmaster en boekenmeester).
In het raam van Open Monumentendag organiseert onze afdeling een geleid bezoek aan het HERTOGINNEDAL.
Thema: Stijlen gerecycleerd
Hertoginnedal 4, 1160 Oudergem
zondag 18 september 2016 Wij voorzien de rondleiding om 14:00 uur. Afspraak iets vroeger aan de ingang van het domein.
Enkel toegankelijk via rondleidingen (groepen van 20 personen)
Toen Charles Dietrich in 1903 het domein van Hertoginnedal kocht, verkeerde dit in een erbarmelijke staat. Alleen een vleugel, een deel van de omheiningsmuur en enkele rurale gebouwen stonden nog overeind. De nieuwe eigenaar deed een beroep op architect Albert Roosenboom om het geheel te herbouwen en te vergroten. De werkzaamheden begonnen in 1915. Het huidige halfronde gebouw in baksteen, waarvan het vooruitstekende dak op zes zuilen rust, is het resultaat van de heropbouw van de vroegere bijgebouwen die een landbouwfunctie hadden (paardenstallen, schuren, vee- en varkensstallen).
Het wordt vandaag met de naam priorij aangeduid. Het achterliggende kasteel vermengt verschillende stijlen die getuigen van de talrijke verbouwingen door de eeuwen heen. De zuidelijke vleugel in Lodewijk XVI-stijl lijkt de oudste en zou uit 1780 dateren. In het interieur zijn enkele vertrekken bewaard waarvan de decoratie de diverse stijlrichtingen laat zien die toen in de mode waren. De gotische zaal, waarvan de glasramen uitzicht bieden op het park, beslaat tweebouwlagen en heeft een spitsboogvormig plafond en een neogotische wenteltrap en schouw. Dezelfde stijl treffen we ook aan in het kantoor van Charles Dietrich. De Hollandse zaal verwijst met haar bekleding van Delftse faiencetegels naar de Hollandse gouden eeuw.
Met de medewerking van Brussel Babbelt en Itinéraires, op de Paden van de Geschiedenis.
Toegang gratis
Inschrijving verplicht bij Michel Colemans michel.colemans@gmail.com 02/660.77.77.
Door de ogen van de ander – samen op reis van (land van) herkomst naar (land van) toekomst In gesprek met ‘nieuwe’ Brusselse buren uit Oudergem Kennismaking met lokale producten (uit land van herkomst) Bulgarije | Oostenrijk | Polen
Op 19 april '16 ging Davidsfonds Oudergem / Watermaal-Bosvoorde (OWB) samen met zo’n 30-tal enthousiaste deelnemers in GC Den Dam te Oudergem in dialoog met enkele ‘nieuwe buren’ voor een uitnodigend gesprek over hun land van herkomst en een kritische blik op België (Brussel, Vlaanderen, Wallonië), zijnde hun land van de toekomst.
In de eerste plaats een dikke proficiat voor Ilian (Bulgarije), Iris (Oostenrijk) en Iza (Polen) die deze ontmoeting met veel ijver voorbereid hebben en in een (bijna) feilloos Nederlands in dialoog gingen met alle aanwezigen die als ‘oude buren’ uit Oudergem zelf of elders in België afkomstig zijn.
Een mooi verzorgde maar vooral ook interessante PowerPoint- presentatie diende als basis voor de ‘inleiding van elk land’, aangevuld met een persoonlijke toets van familiefoto’s of andere blije herinneringen aan bergen, sneeuw of (minstens) voldoende ‘warm’ zeewater om te zwemmen. Daarna heeft Willy een aantal thematisch vragen ten berde gebracht om het gesprek in goed banen te leiden. De rode draad hierbij waren vooral de (meest markante) gelijkenissen of verschillen tussen het land van herkomst en van toekomst.
Aansluitend konden we nog proeven van speciale Bulgaarse wijn (Mavrud) en ‘Banitsa’ (Bulgaars kaasgebak) als hapje. Er waren ook ‘lekkere’ Oostenrijkse koekjes (Mannerschnitten) en een lokale streekwijn om van te genieten. Je merkt het, al tezamen was het een heel geslaagde avond (met dank aan iedereen en de techniek heeft ons ook niet in de steek gelaten). Alles verliep zeer spontaan, in een open en constructieve sfeer ‘door de ogen van de ander’.
Rit Goetschalckx
Een mooie opkomst van 29 personen in het Gemeenschapscentrum Den Dam.
Ilian uit Bulgarije is eigenlijk een Franstalige maar hij sprak voortreffelijk Nederlands!
Iris uit Oostenrijk had een zwaar Duits accent maar ze was goed te verstaan.
Iza uit Polen was de grappigste van de drie sprekers.
België door de ogen van de ander: geïmmigreerd naar Brussel.
Als Brusselaars zijn we het gewoon om tussen mensen van vreemde origine te leven. We hebben ook uitgesproken meningen over deze mensen met oordelen en vooroordelen. Maar laat ons nu de rollen eens omdraaien : welke indrukken leven er bij de mensen die al een tijd geleden naar ons land gekomen zijn.
Over Nederlanders en Belgen is al menig boek geschreven en er werden talrijke moppen verteld . Maar laat ons eens een boogscheut verder kijken. We hebben drie Nederlandskundige vreemdelingen uitgenodigd (Bulgarije, Polen en Oostenrijk ) om hun visie op ons land te geven.
We hebben uw hulp nodig om hier een interessante interactieve avond van te maken. KOMEN DUS, GRATIS TOEGANG.
Wanneer: dinsdag 19 april 2016 om 20 uur Waar: Gemeenschapscentrum Den Dam, Waversesteenweg 1741, 1160 Oudergem. Info: 02/675 93 40 of rit.goetschalckx@skynet.be
De kiezers van de president: Over de presidentsverkiezingen in de VSA
VRT-journalist Bert De Vroey was op woensdag 16 maart 2016 te gast in GC Den Dam in Oudergem. Hij was er uitgenodigd door sterke lokale partners (de bibliotheek, het Davidsfonds, het Gemeenschapscentrum). Onderwerp : de presidentsverkiezingen in Amerika. Boeiende en leerrijke voordracht ! Het beeldscherm viel even uit toen de gastspreker meermaals de naam van Donald Trump vernoemde.
26ste Interverenigingenquiz in het Gemeenschapscentrum Den Dam
Op zaterdag 20 februari 2016 waren 22 mensen komen opdagen om samen een gezellige namiddag door te brengen tijdens een quiz over volgende onderwerpen onderverdeeld in 10 ronden, telkens op 20 punten:
Film/TV - Muziek - Geschiedenis - Literatuur - Geografie Sport - Keuken -Fauna & Flora - Varia - Foto’s
De ploegen mochten ook hun joker inzetten op een ronde naar keuze en die punten werden dan verdubbeld.
Volgende ploegen werden gevormd: Davidsfonds, Pinky & The Brain, Paradise Lost en Waar is de Jeugd. De strenge doch rechtvaardige jury bestond uit Chantal en Lieven en de dorstigen werden gelaafd door Roza. Michel was voor de 16de maal de quizmaster van dienst. Uiteindelijk werd volgende uitslag voor het eerst in onze geschiedenis elektronisch opgetekend door Chantal:
1. Pinky & The Brain 184 punten op 200 2. Davidsfonds 148 punten op 200 3. Waar is de Jeugd 142 punten op 200 4. Paradise Lost 123 punten op 200
Iedereen mocht twee mooie prijzen uitkiezen dankzij volgende 7 sponsors: Super Boni Kruidenier Van Gucht (hoofdprijs), Colruyt, Davidsfonds Leuven, KBC Oudergem, Brussels Parlementslid Paul Delva, Kapsalon Borra-Borra en Kruidenier Bij Ann & Lieven.
Davidsfonds Oudergem/Watermaal-Bosvoorde nodigt u uit deel te nemen aan zijn 26ste Interverenigingenquiz.
Deze editie van de quiz met als thema ALGEMENE KENNIS is toegankelijk voor iedereen. Elke deelnemende ploeg mag ten hoogste 5 (vijf) personen inzetten. Individuele personen zijn ook welkom; zij worden ingelijfd in een bestaande ploeg die minder dan vijf personen telt. De quizmaster is nog altijd Michel Colemans en dit voor de 16de keer. Een jury van neutrale waarnemers zal de antwoorden op hun juistheid beoordelen en onherroepelijk beslissen.
Deelnemen is deze regels en voorwaarden aanvaarden.
Iedere deelnemer ontvangt een mooi geschenk naar keuze als prettige herinnering aan een spannende, leerrijke quiz. Er zijn geen verliezers!
Deelnemende verenigingen, gezinnen of personen dienen hun participatie aan deze quiz te melden vóór 15 februari 2016 aan Michel Colemans per e-mail : michel.colemans@gmail.com
Wanneer: zaterdag 20 februari 2016 om 14 uur 30 stipt. Waar: Gemeenschapscentrum DEN DAM, Waversesteenweg 1741 te 1160 Oudergem. Prijs: 15 euro per ploeg, contant te betalen net vóór aanvang van de quiz.
Individuele spelers betalen 3 euro.
Zó moeilijk zal het ook niet zijn. Het wordt een plezierige namiddag!