In China is een baby ter wereld gekomen met een tweede penis op zijn rug. Dat weet 'The Sun'. De koter werd onmiddellijk naar het kinderziekenhuis in Tianjin overgebracht, waar zijn extra geslachtsdeel na een drie uur durende operatie met succes verwijderd werd.
Voor het ziekenhuis was het uiteraard een medische primeur, maar helemaal uniek is deze aandoening - fetus in fetu genaamd - niet. Met het jongetje, de zoon van een dertigjarige Chinese boer, gaat alles naar verluidt goed. (svm)
Alleen al de geur van koffie is genoeg om je wakker te maken na een nachtje slecht te hebben geslapen. Dat blijkt uit een recente Japanse studie.
Geroosterde koffiebonen Onderzoekers hebben ontdekt dat de chemische stoffen van koffie die in de lucht terecht komen, verzwakte zenuwen kunnen kalmeren. Dit zou genoeg zijn om de stress van een slechte nacht om te keren.
Grotere activiteit Japanse wetenschappers hielden 16 ratten in een laboratorium 24 uur wakker. Daarna stelden ze de helft van deze ratten bloot aan de geur van geroosterde koffie. Vervolgens hielden ze hersenen van de ratten in de gaten. Daarbij merkten ze dat de ratten die koffie geroken hadden, een grotere activiteit vertoonden in de genen die instaan voor het overleven van de cellen en het verminderen van angst.
Minder stress Professor Yoshinori Masuo zegt dat alleen al de geur van koffie de stress kan verminderen die veroorzaakt wordt door een slechte nacht. "Het is beter om de geur van koffiebonen te ruiken dan koffie te drinken", voegde Masuo er aan toe. (ep)
Grote consternatie ten huize Dana Winner. De 43-jarige schlagerzangeres
zou normaal gezien vrijdag te zien geweest zijn op de Nederlandse tv
met een duet ter ere van de overleden André Hazes, maar blijkt nu uit
de show geknipt. André Leijten, haar concertorganisator, snapt er niets
van. "Ze gaf een keurig optreden. Ik had er stellig op gerekend dat ze
erin zou zitten", klinkt het teleurgesteld. Ook Gino Moerman, de
manager van Winner, betreurt de beslissing. De opnames vonden vorige
week al plaats in de Amsterdam-Arena. Naast Dana waren onder meer ook
René Froger, Frans Bauer en Guus Meeuwis van de partij.
Weduwe
Rachel Hazes snapt niets van de heisa. Voor haar is de zaak dan ook zo
klaar als een klontje. "De Tros moest van een concert van tweeëneenhalf
uur een samenvatting maken van een uur en tien minuten. Dan moeten er
keuzes worden gemaakt. Dat is logisch toch?" Leuk detail: Winner trad
op met het nummer 'Als je alles weet'. Blijkbaar wist ze toch niet
alles...
De vier jaar oude zoon van Kate Hudson is geobsedeerd door haar borsten. Ryder, de zoon van Hudson met Chris Robinson van Black Crowes, heeft een gezonde belangstelling voor de vrouwelijke anatomie en probeert om de haverklap het topje van mama op te tillen.
Geen woord over Lance Armstrong Hudson heeft ook moeite Ryder ervan te overtuigen zijn lange lokken te knippen, want de kleine wil op zijn papa lijken. Dat vertelde ze in de talkshow van Conan O'Brien. Maar Hudson repte met geen woord over haar relatie met wielrenner Lance Armstrong. "Ik praat niet over mijn persoonlijk leven. Iemand zei me dat Lance volgende week hier in de show zit. Vraag maar aan hem of we een stel zijn", antwoordde Hudson aan Conan O'Brien.
Hudson eindigde recent haar knipperlichtrelatie met Owen Wilson. (bang/lb)
Bier smaakt beter in Nederland. Dat beweert de Belgische 'bierhoogleraar' Prof. Gilbert Baetslé. De emeritus hoogleraar Brouwerij- en Fermentatietechnologie maakt geen te late aprilgrap, maar zegt dat het bier in Nederland echt beter smaakt omwille van de professionele manier waarop onze noorderburen hun leidingen schoonmaken. Dat meldt de Telegraaf.
Vuile leidingen "Een vuile leiding leidt tot een slechte geur en smaak," schrijft hij in zijn onlangs verschenen boek 'De Praktijkbrouwer'. "Er blijven bier- en schuimresten in achter waarin zich allerlei micro-organismen kunnen ontwikkelen. De leiding wordt dan een kweeknest van gisten, bacteriën en schimmels." Volgens hem zijn de Belgische taps smerig, en deugen zes op de tien pintjes in België niet.
Nederland De Hollandse tap, die (buiten die van Heineken) om de vier weken wordt schoongemaakt door Tapwacht, is echter de properheid zelve. In België worden de installaties in het beste geval vijf of zes keer per jaar gereinigd, maar niet zelden gebeurt het slechts eens in de vier maanden, schrijft Baetslé. Meestal gebeurt dat dan nog door kleine zelfstandigen, die aan de slag gaan met onvoldoende kennis van zaken. Niet zelden spoelen de meeste Nederlandse cafébazen hun tap wekelijks ook nog eens zelf door.
Andere landen De Nederlandse tap wint trouwens ook van Frankrijk en Engeland. In Duitsland worden de installaties om de twee weken schoongemaakt. (sam)
FAVV waarschuwt voor vogelgriep na geval in Oxford
FAVV waarschuwt voor vogelgriep na geval in Oxford
In Groot-Brittannië hebben de veterinaire diensten een haard van het "hoogpathogeen vogelgriepvirus H7" bevestigd in een kippenhouderij in het graafschap Oxford. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), dat Belgische pluimveehouders oproept tot waakzaamheid.
Maatregelen Alle reglementaire beschermingsmaatregelen, zoals ruiming van de dieren van het bedrijf, afbakening van een beschermings- en toezichtsgebied, verbod op verzamelen en verplaatsen van dieren werden getroffen. "Een epidemiologisch onderzoek is opgestart om de eventuele contactbedrijven en de oorsprong van het virus op te sporen", aldus het Voedselagentschap.
België Volgens het FAVV zijn er tijdens de risicoperiode die voorafging aan het vaststellen van de haard, enkel ééndagskuikens vanuit Engeland in België ingevoerd. "Dit type pluimvee houdt slechts een verwaarloosbaar risico op insleep van het vogelgriepvirus in", aldus het FAVV. Toch roept het Voedselagentschap de pluimveesector op uiterst waakzaam te zijn en de bioveiligheidsmaatregelen te respecteren.
Waarschuwing Het Voedselagentschap wijst erop dat mensen of voertuigen die in het risicogebied in Engeland zijn geweest en in contact zijn gekomen met pluimvee of vogels, de vier volgende dagen in België niet op plaatsen mogen komen waar vogels of pluimvee worden gehouden. Bovendien moeten alle vervoermiddelen en materiaal die in Groot-Brittannië hebben gediend voor het vervoer van pluimvee, broedeieren en consumptie-eieren met een door het FAVV toegelaten ontsmettingsmiddel worden gereinigd en ontsmet na terugkeer. (belga/sam)
Steeds meer Britse jongens kampen met borsten en laten deze verwijderen door de plastische chirurg. Het probleem ontstaat door een verstoord evenwicht in de hormoonbalans veroorzaakt door obesitas.
Gynecomastia Het verschijnsel van borsten bij mannen wordt gynecomastia genoemd. De Britse plastische chirurg Christian Duncan zegt dat hij deze aandoening steeds vaker ziet. Hij heeft de afgelopen 12 maanden minstens 20 borstverkleiningen op jongens uitgevoerd.
Stevige borsten "Gynecomastia zijn stevige vrouwelijke borsten, iets waar elke vrouw trots op zou zijn. Ik vrees dat het een gevolg is van het steeds groter wordende probleem van obesitas bij kinderen. Zowel mannen als vrouwen hebben borstweefsel, maar bij deze jongens is de hormoonbalans uit evenwicht. Dit veroorzaakt een onnatuurlijke groei van borstweefsel. Het heeft een grote impact op het leven en zelfvertrouwen van deze jongens. Ze worden vaak gepest.", zegt Duncan.
De ingreep houdt een liposuctie in om het borstweefsel en het vet aan de borst te verwijderen om een 'plattere' indruk te geven.
Afvallen Maar het is niet zo dat deze jongens gewoon zwaarlijvig zijn. Duncan: "Sommige jongens hebben gewoon vet op hun borst, zodat het lijkt dat ze borsten hebben. Maar ze lijden niet gynecomastia en kunnen hun borsten weg werken door simpelweg af te vallen. We zeggen bijvoorbeeld dat ze meer moeten sporten, maar ze willen gewoonweg niet.", aldus Christian Duncan.
Deze genante aandoening kan in verschillende graden 40% van de mannen treffen. (ep)
De opvolger van Vista, het besturingsprogramma van Windows, zal waarschijnlijk in 2010 op de markt komen, meldt Microsoft.
Multi-touch technologie De grootste verandering in het programma, dat voorlopig de naam Windows 7 meekreeg, wordt de multi-touch technologie. Gebruikers zullen documenten of foto's met hun vingers kunnen verplaatsen via een touchscreen. Windows 7 is gebaseerd op Vista, wat betekent dat de vereisten voor de hardware ongeveer dezelfde zullen
De Blu-rayschijfjes vinden sneller hun weg naar het publiek dan de dvd indertijd. Dat zegt Singulus, één van de bedrijven die Blu-ray-productiemachines maakt, meldt de Telegraaf. Het formaat is aan een opmars bezig dankzij de teloorgang van concurrent HD-DVD, en de integratie in de PlayStation 3-spelconsole.
Singulus ontving in het eerste kwartaal van 2008 orders voor 21 machines, tegenover 17 voor dvd elf jaar geleden. Daarnaast maakte het bedrijf bekend dat een grote klant uit de Verenigde Staten eindelijk is overgeschakeld op Blu-ray, al werden geen namen genoemd. Vermoedelijk gaat het om een grote filmstudio. (sam)
Wie zich had voorgenomen rond deze tijd te stoppen met roken en tegelijk voetballiefhebber is, kan de poging beter uitstellen.
Nederlands onderzoek heeft uitgewezen dat voor bijna een kwart van de mannelijke rokers een spannende EK-wedstrijd het lastig maakt de sigaret voorgoed te doven. Bij de vrouwen heeft 14 procent het nu moeilijker. (anp/mvl)
Een pleister met vaccin heeft meer dan 70 procent van de mensen die een bezoek brachten aan Mexico en Guatemala, beschermd tegen reizigersdiarree. Dat hebben wetenschappers naar buiten gebracht in het Britse geneeskundetijdschrift The Lancet.
Zelfs al raakten bezoekers geïnfecteerd, dan voorkwam de speciale plakker de ernstigste variant.
"Opwindend" "Het is een van meest opwindende ontdekkingen op het gebied van reizigersmedicatie," aldus een van de onderzoekers van de Universiteit van Texas in Houston.
Het naaldloze vaccin beschermt toeristen tegen Escherichia coli-bacteriën. Die kunnen vier tot vijf dagen ellende veroorzaken met onder meer misselijkheid en buikkrampen. De beruchte "turista".
"Wraak van Montezuma" Reizigersdiarree wordt in de Zuid-Amerikaanse landen ook wel "de wraak van Montezuma" genoemd, naar de leider van de Azteken die door de Spaanse kolonisten werd verslagen in de zestiende eeuw.
Elk jaar 27 miljoen slachtoffers Elk jaar krijgen zowat 27 miljoen reizigers diarree in landen waar buikloop veroorzakende bacteriën endemisch zijn.
Nu heeft de Iomai Corporation, een bedrijf in Gaithersburg (Maryland), een medische pleister ontwikkeld. Een klinische proef met deze vaccinale patch is in de VS uitgeprobeerd op 170 volwassenen die naar Mexico of Guatemala waren gereisd. Het vaccin werd toegediend aan 59 van hen, terwijl 111 een placebo kregen.
Placebo Het bleek dat 22 procent van de placebo's turista kregen, tegen 15 procent van degenen die het middel wel kregen. Er waren bij de groep met het vaccin ook duidelijk minder erge gevallen van turista en de proefpersonen in die groep kregen ook minder lang met buikloop af te rekenen dan de placebogroep. (hlnsydney/sps/mvl)
De waterfactuur in Vlaanderen is tussen 2006 en 2008 met gemiddeld meer dan 30 procent gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) vandaag voorstelde.
Meer duidelijkheid De SERV zegt dat de factuur niet transparant genoeg is en vraagt om, in afwachting van meer duidelijkheid, de tarieven niet te verhogen.
292 euro per jaar De waterfactuur van een gemiddeld gezin steeg tussen 2006 en 2008 gemiddeld met 31 procent. Een Vlaams gezin betaalt vandaag ongeveer 3,23 euro per kubieke meter of 292 euro per jaar. Oorzaak van de stijging is niet de prijs van het drinkwater, want die bleef overal ongeveer gelijk, maar wel de verhoging van de bijdrage voor de afvoer en de zuivering van afvalwater.
Tarieven niet verhogen Prijzen verschillen sterk van gemeente tot gemeente en het verband tussen de kosten en de aangerekende waterprijs is niet altijd duidelijk, zegt de SERV. Die vraagt daarom de Vlaamse regering dringend werk te maken van een visie op de financiering van het waterbeleid en de kostenterugwinning van de waterdiensten. In afwachting daarvan mogen de tarieven niet verhogen. (belga/eb)
De federatie van de Belgische Brouwers is verontrust door de daling met 2,5 pct van de bierconsumptie in België in 2007. De productie kende wel een groei (+1,4 pct), evenals de export (4,8 pct). Volgens de brouwersfederatie zijn ook de vooruitzichten voor de komende jaren weinig bemoedigend.
Stijgende export Volgens de nieuwe jaarcijfers is de totale bierproductie in België in 2007 met meer dan 18,5 miljoen hectoliter gestegen tegenover vorig jaar. Volgens de federatie is dit vooral te wijten aan de sterk groeiende export, die vandaag meer dan 57 pct van de totale Belgische bierproductie uitmaakt. Tussen 2000 en 2007 kende de export zelfs een groei van ruim 93 pct. Toch bedraagt de stijging van de export in 2007 slechts 4,8 pct, tegenover 15 pct in 2006.
Binnenlandse consumptie stabiliseren "Hoewel bier, met een consumptie van 86 liter per inwoner, de meest verkozen alcoholische drank van de Belgen blijft, gaat zijn positie er jaar na jaar op achteruit", zegt voorzitter Theo Vervloet. In 2007 daalde de consumptie met met 2,5 pct, tegenover -1,1 pct in 2006. De federatie kijkt de groeiende afhankelijkheid van de export met lede ogen aan en pleit voor een stabilisatie van de binnenlandse consumptie.
Dure grondstoffen en energie De Belgische brouwers benadrukken ook de gevolgen van de stijgende grondstof- en energieprijzen voor de sector. "Dit brengt progressieve en regelmatige prijsstijgingen van het bier met zich mee en is zeker geen goede zaak voor de consumenten, die sowieso al getroffen worden door de stijgende voedselprijzen", luidt het.
Rookverbod De federatie wijst op de politieke beslissingen die in de toekomst vermoedelijk genomen zullen worden en een negatieve invloed zullen hebben op de bierconsumptie. "Die beslissingen zullen geïnspireerd zijn door enkele maatschappelijke evoluties zoals het totale rookverbod in cafés, de beperkingen op de verkoop, bijvoorbeeld in tankstations langs de autowegen, het verplichten van waarschuwende pictogrammen op de etiketten of lokale beslissingen die de bierconsumptie op openbare plaatsen verbiedt", luidt het.
Kleine brouwerijen in gevaar "Indien de Belgische bierconsumptie blijft dalen, zoals wij vrezen, kan dit talrijke gevolgen hebben voor de levensvatbaarheid van de kleine brouwerijen, voor de kenmerkende diversiteit van onze Belgische bieren en op termijn zelfs voor de reputatie van onze bieren in het buitenland", verduidelijkt Vervloet.
5.600 jobs De federatie van de Belgische Brouwers verdedigt de economische, sociale en maatschappelijke belangen van alle brouwerijen in ons land. De brouwerijsector stelt in België ruim 5.600 mensen direct te werk. (belga/eb)
Zo trouw als Harry Potter zijn sneeuwuiltje Hedwig verzorgde, zo slecht gaan sommige Britse Potter-fans om met hun uilen. De Potter-lezers dumpen hun uilen omdat de vogels thuis niet te verzorgen zijn.
De eigenares van een dierenopvangcentrum in Flintshire, in het noorden van Wales, schat dat zeker de helft van de 36 uilen in het centrum is achtergelaten door kinderen die niet met hun eigen Hedwig overweg konden. Uilen zijn niet geschikt als huisdier voor jonge kinderen en hebben veel zorg nodig, benadrukte ze tegen de Britse omroep BBC. (lb)
Soms is het gebruik van een hamer de beste manier om een nagel uit een lichaam te halen. George Chandler was met een makker aan het werk met een nagelpistool en kreeg een nagel in zijn hoofd.
De Amerikaan uit Shawnee Kansas werd door zijn vriend naar het ziekenhuis gebracht. De dokter had geen andere keuze, hij moest wel een hamer bovenhalen waarmee hij de nagel uit het hoofd van de onfortuinlijke haalde. Chandler stelt het opnieuw prima, schrijft Msnbc. (vsv)
Een gelijkaardige Boeing 727 is achtergelaten op de luchthaven van Hanoi. (archieffoto)
Gezocht: de eigenaar van de Boeing 727 op de luchthaven van Hanoi. Het vliegtuig landde er vorig jaar en niemand geeft nog een moer om het toestel. Volgens de luchthaven zou het gaan om een toestel van een luchtvaartmaatschappij uit Cambodja. Als niemand het vliegtuig opeist dan zal het gesloopt worden.
Spookmaatschappij Op het toestel staat de naam 'Air Dream' maar de luchthaven vindt geen maatschappij met die naam. Een veiligheidsbeamte vertelde eerder al aan de BBC dat het toestel eigendom zou zijn van het failliete 'Royal Khmer'. Het vliegtuig kreeg toestemming om even op de luchthaven te staan voor noodzakelijke onderhoudswerken maar die werden nooit uitgevoerd. Volgens de nieuwssite VietnamNet zouden de eigenaars niet willen opdraaien voor de parkeerkosten van het vliegtuig en laten ze de Boeing dan maar gewoon staan. (vsv)
Uitvinders hebben een hulpmiddel gemaakt om ijsjes te eten. De zelfdraaiende ijsjeshouder draait het ijsje rond, zodat je dat zelf niet meer hoeft te doen.
Om te voorkomen dat ijsjes te snel smelten, hoeven snoepers enkel nog hun tong uit te steken en op het knopje te duwen, en klaar is kees.
Het ding werkt op batterijen en is afwasbaar. (sam)
Een agent is betrapt met een fles Jägermeister achter het stuur. De Zweed was zwaar dronken. Hij had al een liter wijn en drie glazen whiskey op .
Ingedommeld voor verkeerslicht De agent was met zijn vrouw onderweg naar huis in Umeå toen hij ruzie kreeg met zijn eega. De vrouw vroeg hem om uit te stappen maar hij weigerde en reed naar een staatswinkel. Hij kocht er nog een fles Jägermeister en zes liter wijn. Het rijden lukte steeds slechter en hij slingerde over de weg. Uiteindelijk viel hij voor een verkeerslicht in slaap en trok hij zo de aandacht van andere chauffeurs. Die vroegen hem om de autosleutels maar hij weigerde ze af te geven. Toen was ook voor de chauffeurs de maat vol en belden ze de politie. Uit de alcoholtest bleek dat hij veel te veel op had. (vsv)
"Nog voor 40 jaar aardolie en voor 60 jaar aardgas"
"Nog voor 40 jaar aardolie en voor 60 jaar aardgas"
De bewezen wereldreserves voor steenkool en aardolie daalden eind 2007 en stabiliseerden voor aardgas. Er is nu nog voor 40 jaar aardolie, voor 60 jaar aardgas en voor 133 jaar steenkool. Dat blijkt uit het energierapport 2007 van de Britse oliemaatschappij BP, dat vandaag in De Tijd staat.
Het wereldenergieverbruik is in 2007 met 2,4 procent gestegen tot 11.099 miljoen ton aardolie-equivalent (AOE). In Azië nam het verbruik met ruim 5 procent toe, in China met 7,7 procent. In de Europese Unie daalde het energieverbruik met 2,2 procent.
Strategisch Zowel voor steenkool als voor aardolie lagen de voorraden eind 2007 onder het niveau van 2006. Voor aardolie daalde ook de productie lichtjes met 0,2 procent, terwijl de consumptie toenam met 1,1 procent. Dit betekent dat wereldwijd vooral op de strategische olievoorraden werd ingeteerd.
Vooral voor steenkool vermindert het aantal jaren dat de mensheid nog over de grondstof kan beschikken tegen het huidige productietempo. In 2003 meldde BP op basis van zijn jaarlijks statistisch rapport dat de mensheid op basis van de productie en de voorraden in 2002 nog voor 204 jaar over steenkool zou beschikken. Vorig jaar in juni was dat geslonken tot 147 jaren. Op basis van de voorraden en de productie eind 2007 is dat opnieuw geslonken tot 133 jaar. (belga/sps)
Ronde viskommen blijven te koop in de Nederlandse dierenwinkels. De kwestie leefde bij onze noorderburen nadat een Tilburgs ziekenhuis vissen in bokalen verhuurde, met het doel het de patiënten naar hun zin te maken. Voor drie dagen viskomplezier betaalt de Hollander 4,50 euro, voor drie weken of langer moet 25 euro afgedokt worden.
De Nederlandse Partij van de Dieren had echter morele bezwaren bij deze maatregel. Zulke bokalen hebben volgens hen nadelige effecten op de gezondheid van de goudvissen. Door de kleine oppervlakte komt immers maar weinig water met de lucht in contact en wordt minder zuurstof 'uitgewisseld'. Volgens de vereniging van dierenwinkels lost zo'n verbod op visbokalen het probleem echter niet op en de minister van Landbouw Gerda Verburg volgt hen nu in deze denkwijze. (novum/svm)