Werknemers zijn steeds minder bereikbaar, ondanks de toename aan communicatiemiddelen. Die vele communicatiemiddelen zijn zelfs de schuld van die onbereikbaarheid, blijkt uit een onderzoek van Heliview in opdracht van Microsoft. Vooral de toevloed aan e-mails blijkt een probleem.
Te veel Ruim de helft van de beroepsbevolking klaagt door de bomen het bos niet meer te zien, en op de vele e-mails wordt vaak pas na lange tijd of zelfs helemaal niet meer gereageerd. Zeker na enkele vrije dagen is de berg ongeopende elektronische post nauwelijks te overzien.
Reactietijd De gemiddelde reactietijd op een e-mail bedraagt nu al één tot twee werkdagen, en op voicemails moet ongeveer een werkdag worden gewacht. Heliview verwacht dat het probleem nog erger wordt, schrijft de Telegraaf. (sam) Werknemers zijn steeds minder bereikbaar, ondanks de toename aan communicatiemiddelen. Die vele communicatiemiddelen zijn zelfs de schuld van die onbereikbaarheid, blijkt uit een onderzoek van Heliview in opdracht van Microsoft. Vooral de toevloed aan e-mails blijkt een probleem.
Te veel Ruim de helft van de beroepsbevolking klaagt door de bomen het bos niet meer te zien, en op de vele e-mails wordt vaak pas na lange tijd of zelfs helemaal niet meer gereageerd. Zeker na enkele vrije dagen is de berg ongeopende elektronische post nauwelijks te overzien.
Reactietijd De gemiddelde reactietijd op een e-mail bedraagt nu al één tot twee werkdagen, en op voicemails moet ongeveer een werkdag worden gewacht. Heliview verwacht dat het probleem nog erger wordt, schrijft de Telegraaf. (sam)
Het Centrum voor racismebestrijding en gelijkheid van kansen (CGKR) werd vorig jaar geconfronteerd met een forse toename van het aantal meldingen van cyberhate. Het gaat om feiten waarbij via internet wordt opgeroepen tot racisme of discriminatie. Volgens directeur Jozef De Witte gaat het om "een indrukwekkende stijging". Tegelijk wordt het voor politie en gerecht steeds moeilijker om websites van neonazistische organisaties van het net te weren. Dat schrijft De Morgen.
Websites blijven bestaan Van negationistische werken tot pamfletten om de strijd van Hitler verder te zetten, het staat in duizenden varianten te lezen op tal van racistische en neonazistische websites. Opvallender nog is dat de haatzaaiende websites, hoewel ze bekend zijn, doorgaans gewoon blijven bestaan.
Klachten Vorige week diende het Nederlands Meldpunt Discriminatie Internet een klacht in tegen Landstorm-records.org. Het is een website van de neonazistische organisatie Blood & Honour. Voorlopig is de website nog online, maar daar zou eerstdaags verandering in moeten komen. Ook in België zijn er voorbeelden van neonazistische websites die werden opgedoekt.
Tendens onmiskenbaar Het sluiten van websites blijft echter de uitzondering op de regel. "Nochtans kregen we in 2007 een pak meer meldingen binnen van cyberhate", zegt CGKR-directeur Jozef De Witte, "Concrete cijfers kunnen we pas morgen geven bij de bekendmaking van ons jaarrapport, maar de tendens is onmiskenbaar. Doordat het belang van internet als medium groeit, wordt ook het probleem van aanzetten tot racisme via die weg almaar groter."
Persoonsgegevens Veel heeft te maken met de moeilijkheid om te achterhalen wie er achter een website zit. "Het is vandaag zeer gemakkelijk om een persoonlijke website te openen zonder persoonlijke gegevens achter te laten", zegt professor Jos Dumortier, hoofd van de onderzoekseenheid Recht en Informatica aan de KU Leuven. (belga/tdb)
'Treincoupé' met videolandschap voor dementen in rusthuis
'Treincoupé' met videolandschap voor dementen in rusthuis
In een bejaardentehuis voor dementerenden in het Nederlandse Delft staat een valse treincoupé op de gang. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vandaag. Door de raampjes - videoschermen - dendert zelfs een écht polderlandschap voorbij. Het begon als een kunstproject, maar de trein blijkt een rustgevend effect te hebben op de alzheimerpatiënten. Bekijk hier het filmpje.
Geen conducteurs De 'trein naar nergens' zit altijd vol. "Sommigen reizen de hele dag", vertelt het rusthuispersoneel. "Het ontspant hen. We serveren koffietjes, maar we spelen niet voor conducteurtje. Ze beseffen dat het geen echte trein is en dat moet zo blijven."
Straks ook bij ons? Voorzitter van de Belgische Alzheimerliga Bie Van Waeyenberghe is laaiend enthousiast: "Dit moeten wij ook hebben. Nederland is ons altijd een stapje voor."
Landelijke spermakwaliteit veel slechter dan stedelijke
Landelijke spermakwaliteit veel slechter dan stedelijke
De landelijke sperma is van slechtere kwaliteit dan de stedelijke en de dioxinecrisis van 1999 heeft mogelijk effecten gehad op de hormoonhuishouding van de mannelijke bevolking in ons land. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek van Willem Dhooge van de vakgroep Inwendige Ziekten van de Universiteit Gent. Indicaties dat de dioxines ook een negatief gevolg zouden hebben gehad op de zaadcelontwikkeling zelf werden niet gevonden.
101 mannen Dhooghe onderzocht in 1999 de spermakwaliteit van 101 mannen tussen 20 en 40 jaar uit Peer en uit Antwerpen. Daarbij ontdekte de onderzoeker een opmerkelijk verschil in kwaliteit: het sperma van de mannen uit het landelijke Peer was er veel slechter aan toe. De mannen uit Limburg hadden een concentratie zaadcellen die 34 procent lager lag dan bij de Antwerpenaren en ze produceerden minder testosteron. Ook het totaal aantal spermatozoïden per zaadlozing lag 41 procent lager en er waren 34 procent minder spermacellen met een goede morfologie.
Vis en eieren De studie probeerde ook de invloed van de dioxinecrisis na te gaan, die op dat moment volop aan de gang was. Daaruit bleek dat hoe meer de onderzochte mannen vis en eieren aten, hoe meer dioxines of PCB's in lichaam terug te vinden waren. Zelfs een gematigde concentratie dioxines bleek al een invloed te hebben. Het zorgde voor een lager mannelijk hormoongehalte en daardoor een lager spermavolume. De zaadontwikkeling zelf ondervond geen negatieve gevolgen van de aanwezige dioxines. Het onderzoek toont wel aan dat de dioxinecrisis in 1999 een belangrijke impact had op de dioxinebelasting van de Vlaamse bevolking.
"Negatief verband" "We hebben onderzocht of er een verband was tussen het grote regionale kwaliteitsverschil van sperma en de aanwezigheid van dioxines, maar dat was er niet. Na het testen van een aantal mogelijke factoren bleek er wel een duidelijk negatief verband tussen de frequentie van het eten van lokaal geteelde groente en de spermakwaliteit", aldus Willem Dhooghe.
"Wat precies de oorzaak is van die negatieve invloed, heeft het onderzoek niet kunnen uitwijzen. We hebben testen gedaan naar eventuele blootstelling aan zware metalen, maar zonder resultaat", legt Dhooge uit.
Levensstijlfactoren? "Het onderzoek en andere vergelijkbare studies suggereren een verband met het lokaal gebruik van pesticiden bij particulieren, maar om dat zeker te weten is verder onderzoek nodig." Dhooge stelt verder dat testen met laboratoriumdieren nooit een duidelijk effect hebben kunnen aantonen van pesticiden op de spermakwaliteit. Hij benadrukt ook dat er eventueel levensstijlfactoren kunnen meespelen die niet onderzocht zijn. (belga/svm)
Lucht ernstig vervuild in horeca waar gerookt wordt
Lucht ernstig vervuild in horeca waar gerookt wordt
HLN update In kroegen en restaurants waar wordt gerookt, is de lucht ernstig vervuild. De hoeveelheid fijnstof in de lucht is gemiddeld gezien bijna 20 keer hoger dan het maximale gemiddelde dat de Europese richtlijn Luchtkwaliteit voorschrijft. Dat blijkt uit metingen in opdracht van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in aanloop naar het rookverbod in de Nederlandse horeca per 1 juli.
Eetcafé De hoogste concentratie werd gemeten in een eetcafé, gevolgd door een truckerscafé en een voetbalkantine. De hoogst gemeten vervuiling was 2.650 micorgram per kubieke meter en de laagste 40 microgram. Gemiddeld kwam de vervuiling uit op 453 microgram. Volgens de EU-richtlijn mag dat maximaal 25 microgram per dag zijn. In rookvrije ruimten blijkt de lucht net zo schoon of vuil te zijn als de buitenlucht in een stad. In rookvrije gedeeltes die grenzen aan een rokersgedeelte, loopt de concentratie op als de rook door weet te dringen tot die ruimte.
Meer naar café of restaurant Een ander onderzoek dat ook vandaag verscheen in Nederland, zegt dat een vijfde van de Nederlanders na de invoering van het rookverbod vaker naar een café of restaurant zal gaan. De horeca krijgt volgens de enquête van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 800.000 nieuwe klanten.
Passief Tussen 18 en 40% van de niet-rokers rookt dagelijks ongewild mee met rokers. 14% van de zwangere vrouwen rookt passief mee, net als twee à drie op de tien kinderen. Ongeveer 40% van de Nederlanders heeft regelmatig last van tabaksrook. Nog eens 40% zegt er soms last van te hebben en twee op de tien hebben volgens het onderzoek geen last van het meeroken. (belga/bf)
Het aantal zwangere vrouwen dat kiest voor een prenatale test is de afgelopen jaren in België met 15 procent gestegen. In 2007 lieten twee op de drie aanstaande mama's berekenen hoe groot de kans is dat ze een gehandicapt kindje krijgen, zo blijkt uit cijfers van het Riziv. In 2000 was dat nog maar een op de twee. Het aantal vruchtwaterpuncties daarentegen is duidelijk gedaald. (belga/tdb)
Het aantal gevallen van slokdarmkanker in Nederland neemt toe. In tien jaar tijd steeg het aantal patiënten met deze vorm van kanker met vijftig procent. In 1995 trof de ziekte 1.015 mensen, in 2005 waren er 1.546 patiënten met slokdarmkanker. De voornaamste reden die de organisatie aandraagt voor de toename is de gestegen alcoholconsumptie.
Meestal mannen Het grootste deel van de mensen met slokdarmkanker is man: in 2005 was dit percentage bijna driekwart. De ziekte is in de meeste gevallen dodelijk. Van de 1.546 patiënten in 2005 overleefden er slechts honderd.
Slokdarmkanker is nog steeds een relatief zeldzame vorm van kanker: in totaal werden in 2005 in Nederland 81.000 gevallen van kanker vastgesteld. (novum/edp)
"Kernkoppen atoomraketten kunnen exploderen als popcorn"
"Kernkoppen atoomraketten kunnen exploderen als popcorn"
Heel wat kernkoppen van atoomraketten kunnen volgens de bevindingen van het Britse ministerie van Defensie in een kettingreactie ontbranden en mogelijk met verschrikkelijke gevolgen exploderen "als popcorn". Het Brits wetenschappelijk vakblad New Scientist schrijft in de komende editie verder dat de huidige techniek van de afzonderlijke beveiliging onvoldoende bescherming biedt tegen ongewilde explosies.
Dodelijk Een kernraket heeft drie tot zes koppen, een Amerikaanse duikboot kan tot 24 raketten transporteren. Elke kop is afzonderlijk beveiligd, waardoor bij een plotse schok de uiterst gevaarlijk plutoniumkern niet kan exploderen. Het ministerie van Defensie stelde echter nu volgens New Scientist vast dat een exploderende kop mogelijk andere mee kan ontsteken - een effect dat het ministerie in nieuwe richtlijnen voor de beveiliging als "popcorning" heeft omschreven. De gevolgen zouden rampzalig zijn. Volgens het ministerieel rapport zou in het ergste geval een straling vrijkomen die mensen nog een kilometer verder met een dosis van 100 Sievert zou treffen. Honderd Sievert komt overeen met een zestienvoudige dodelijke dosis.
Schokken Een beknopte handleiding geeft daarom aanbevelingen voor een nieuwe manier van bouwen van de raketten. Zo moeten de koppen verschillende schokken of trillingen tegelijkertijd kunnen verdragen. Bovendien moet de hoogexplosieve springstof rond de radioactieve plutoniumkern herschikt worden, opdat de kern bij een eenvoudige trilling beveiligd blijft.
Menselijke fout De Amerikaanse dienst voor nucleaire beveiliging bepleit volgens het rapport een nieuwe constructiewijze voor kernraketten, maar beoordeelt de huidige techniek echter tegelijkertijd als veilig. Het Britse ministerie benadrukt dat het technische risico door strenge voorzorgsmaatregelen bij transport en opslag wordt opgeheven. Kerndeskundigen bekritiseren in het rapport evenwel dat mensen ook fouten maken en de veiligheid daardoor in het gedrang kan komen. (belga/kh)
Vrouwen en kinderen schooien visrestjes aan de aanlegsteiger van de conservenfabriek.
Om aan voedsel te geraken, moeten vrouwen in Papoea-Nieuw-Guinea zich prostitueren. In ruil krijgen zij de restjes van een visconservenfabriek. Dat meldt de Australische nieuwssite news.com.
Inkomsten weg De ellende begon elf jaar geleden toen de Filipijnse fabriek R.D. Tuna neerstreek in het dorpje Kananam. Voor die tijd konden de dorpelingen leven van de visvangst. Die bron van inkomsten is nu weggevallen door de komst van de fabriek.
Honger De vrouwen uit de streek, zowel jong als oud, gaan nu restjes schooien bij de conservenfabriek. Als 'wederdienst' moeten ze zich prostitueren. Doen ze dat niet, lijden zij en hun familie honger.
Afspraak geschonden Een vrouwenorganisatie protesteert tegen deze gruwelijke toestand. "Toen de fabriek hier actief werd, was de afspraak dat zij de overtollige vis zouden wegschenken aan de plaatselijke bevolking. Van die deal is jammer genoeg niets in huis gekomen", zegt woordvoerdster Lucy Berr. (eb)
Een sterke toename in drugs en mobiele telefoons in een Braziliaanse gevangenis verbaasde gevangenbewaarders. Totdat ze duiven zagen die moeite hadden met vliegen.
Gevangenen in de zuidelijke stad Marilia hadden de vogels getraind om goederen naar binnen te smokkelen via kleine zakjes op de rug. Bezoekers van de gevangenen namen de duiven heimelijk mee naar buiten. Daar stopten ze smokkelwaar in de rugzakjes, waarmee de duiven vervolgens over de muren van het cellencomplex vlogen. (anp/hlnsydney)
Leerkracht stopt twaalf passagiers in zijn Volvo S70
Leerkracht stopt twaalf passagiers in zijn Volvo S70
Dertien mensen in één Volvo S70... Nee, het gaat hier niet om een wereldrecordpoging, de 31-jarige Abraham Gniwosch uit Londen wilde zijn twaalf passagiers gewoon allemaal tegelijk meenemen: twee vrouwen met elk een baby op hun schoot, zeven andere kinderen en dan nog een vent erbij, gezellig toch?
Zo gezellig zelfs dat de leerkracht (!) uit Noord-Londen het gisteren voor de rechter mocht komen uitleggen. "Ik ben stom geweest, maar ik was niet gevaarlijk bezig. Ik reed niet sneller dan 30 km/u", luidde zijn verweer. "Bovendien had ik geen andere keuze. De kinderen hadden schrik van een hond en kropen daarom allemaal snel in dezelfde auto." De rechter hechtte weinig geloof aan dit slappe smoesje en legde hem twaalf maanden rijverbod en een boete van 900 pond (1.135 euro) op. (svm)
De Noonamah Tavern in de Australische outback heeft er een stamgast bij: een krokodil. Drie vrienden vonden het dier aan de voordeur van het café en namen het mee binnen om een pintje te drinken.
De zoutwaterkrokodil was amper zestig centimeter lang - volwaasen exemplaren kunnen 5 meter worden - maar de vrolijke jongens hadden toch maar zijn bek dichtgeplakt met tape. Uit voorzorg hebben ze hem achteraf in een doos nabij de toog gestopt. Leden van de dierenbescherming zijn hem nadien komen oppikken. (eb)
Uit een Brits onderzoek blijkt dat meer mannen met een knuffeltje slapen dan vrouwen. Twintig procent van de ondervraagden beweert regelmatig te knuffelen met een teddybeer. Slechts 15 procent van de dames geeft dit toe.
Slaapgedrag Zelf hebben we ze nog niet ontmoet, die berenknuffelende heren, maar allicht durven ze het nooit te bekennen. Net als ander vreemd slaapgedrag. Acht procent van de vrijwilligers beweert wel eens het favoriete luchtje van de partner op het kussen te spuiten. Vooral in eenzame periodes.
Angstig Meer dan de helft van de mannen en vrouwen voelt zich ook daadwerkelijk alleen als de partner niet naast hen slaapt. 16 procent doet dan helemaal geen oog dicht en een kleiner aantal voelt zich bijzonder angstig als hij of zij alleen tussen de lakens vertoeft. Gelukkig is er dan de teddybeer. (lvl)
Een 30-jarige Italiaanse is in coma geraakt door de gevolgen van een ontstoken piercing. De artsen vechten voor haar leven.
De vrouw uit Zuid-Tirol had een piercing in een wenkbrauw laten zetten. Zij lette eerst niet op de ontstoken rode huid rond het wondje. Snel zorgde de infectie voor ernstige gezondheidsproblemen: eerst een zware bloedvergiftiging en vervolgens problemen met de bloedstolling die hart en hersens hebben aangetast. (anp/mvl)
Londen maakt serieus werk van lagere CO2-uitstoot in het stadscentrum. Hiervoor heeft de stad de hulp van Lotus ingeroepen. Bovendien slaan Jaguar en Lotus de handen ineen om een 'groene' limousine te maken.
Lotus is een cruciale partij in de Zero Emission London Taxi Commercialisation, zoals het project officieel heet. Het Engelse merk integreert een brandstofcel in een elektrische aandrijflijn. Ook voor de waterstoftanks moet uiteraard een plek worden gevonden.
De stad Londen wil in 2012 overschakelen op waterstoftaxi's, andere steden volgen in 2014. Binnenkort start Lotus met het testen van de groene taxi's.
Jaguar en Lotus willen in een nabije toekomst tonen dat ze in staat zijn een limousine te bouwen die minder dan 120 gram CO2 per kilometer uitstoot. Een accupakket en een elektrische Auxiliary Power Unit (APU) moeten helpen om die doelstelling te realiseren. Andere partijen in het project zijn MIRA Ltd. en Caparo, inderdaad: het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de supersnelle T1. (autoweek.nl/jvr)
Amerikaan beveelt huisslang om politie aan te vallen
Amerikaan beveelt huisslang om politie aan te vallen
De 21-jarige Victor Rodriguez uit Bridgeport, in de Amerikaanse staat Connecticut, is gearresteerd nadat hij zijn huisslang tegen politieagenten had opgehitst. Zijn slang: een 2,75 meter lange albino python. "Get them!", zou Victor geroepen hebben richting de slang. Eén probleempje had Rodriguez over het hoofd gezien: reptielen luisteren niet zo vlot naar bevelen van hun baasjes, zodat de agenten Victor makkelijk in de boeien konden slaan.
De politie was bij Rodriguez aan de deur geweest na een melding dat hij zijn vriendin met de python bedreigde. Victor kan pas uit de gevangenis na het betalen van een borgsom van 6.500 euro. Ook naar zijn slang kan hij fluiten. De python is in beslag genomen. (odbs)
De 28-jarige David Openshaw uit het Australische Sydney lijdt aan een merkwaardige ziekte: BIID (Body Integrity Identity Disorder), een psychoseksuele aandoening waarbij de betrokkene graag gezonde ledematen wil laten amputeren. Zo beweerde Openshaw dat hij al vanaf vier jaar een enorme hekel had aan zijn rechterbeen en het graag geamputeerd zag, weet de Engelse tabloid 'The Sun'.
Martelende pijn Artsen die hij benaderde, weigerden resoluut om zijn been af te zetten. Waarna Openshaw er niet beter op vond zijn rechterbeen urenlang in een emmer droogijs te stoppen, wat driemaal kouder is dan gewoon ijs. Door de intense kou stierf het been af en kon David zijn been laten amputeren. Volgens hem woog de gruwelijke en martelende pijn die door het ijs werd veroorzaakt niet op tegen de 'bevrijding' van het door hem gehate rechterbeen.
Beter liefdesleven Openshaw, die in een kippenslachterij werkt, verklaarde dat hij nu een heel gelukkig man is en zijn partner, Joanne McWilliam, zei dat de amputatie hun liefdesleven zelfs heeft bevorderd. Wat hun twee kinderen hiervan denken is niet bekend, maar David zei wel dat hij niet meer van plan was om nog meer ledematen te laten amputeren. (odbs)
Grotten van Han genomineerd voor nieuw wereldwonder
Grotten van Han genomineerd voor nieuw wereldwonder
De Grotten van Han-sur-Lesse staan op de lijst van 277 genomineerden voor de verkiezing van zeven nieuwe, natuurlijke wereldwonderen. Het is de enige Belgische natuurlijke site die op de lijst staat.
Van de zeven historische wereldwonderen uit de oudheid staat alleen de piramide van Cheops nog overeind. Vorig jaar werd al eens een verkiezing gehouden via internet, waarbij de bevolking wereldwijd zeven nieuwe wereldwonderen mocht aanduiden. De winnaars werden toen Machu Picchu in het Peruaanse Cuzco, de Taj Mahal in India, het Christusbeeld in Rio de Janeiro, de oude stad Petra in Jordanië, het Colosseum in Rome, de Mayaruïnes Chichén Itzá in Mexico en de Chinese Muur.
Tot 31 december 2008 kan je hier je stem uitbrengen. Daarna blijven er 21 sites over voor de finale stemronde. (belga/bdr)
Het Duitse farmaceutische bedrijf Bayer werkt aan onderzoek naar een medicijn tegen kanker, gemaakt uit tabaksplanten. De proteïne die gewonnen wordt uit de plant moet het menselijk lichaam helpen bij het activeren van zijn eigen immuunsysteem om een zogeheten 'Non-Hodgkinlymfoom' (NHL) af te breken.
NHL is een boosaardige vorm van kanker die de lymfeklieren aantast. In het komende jaar worden de eerste proeven met uit een tabaksplant gewonnen proteïne verwacht. (novum/kh)
Reeds lang bestaan er vermoedens dat de chemische stof acrylamide kanker zou kunnen veroorzaken. Dat wordt nu bevestigd door Nederlands onderzoek, meldt gezondheid.be. Deze stof wordt gevormd bij het bakken of frituren van aardappelen en komt dus voor in frietjes en chips.
Cosmetica en sigarettenrook Acrylamide wordt ook gebruikt bij de fabricatie van plastics en cosmetica en komt ook voor in sigarettenrook. Onderzoekers bekeken de voedingsgewoonten van 120.000 mensen tussen 55 en 70 jaar. Ze vergeleken het gevallen van nier-, prostaat- en blaaskanker over een periode van 13 jaar. 339 gevallen van nierkanker, 1.210 van blaaskanker en 2.246 van prostaatkanker werden vastgesteld.
Een pakje frieten De gemiddelde opname bij de deelnemers van acrylamide bedroeg 22 microgram per dag, dit komt ongeveer overeen met een pakje frieten. Uit het onderzoek bleek dat er geen verband is vastgesteld tussen de opname van acrylamide en blaas- en prostaatkanker, maar wel met nierkanker. In de groep met de hoogste consumptie lag de kans op nierkanker bijna 60% zo hoog.
Combinatie roken Vooral in combinatie met roken is er sprake van een verhoogd risico. In een eerder onderzoek van dezelfde groep bij vrouwen na hun menopauze werd een verband vastgesteld tussen acrylamide en een verhoogd risico op eierstok- en endometriumkanker. (ep)