HLN update Uit een eerste analyse van Marsbodem blijkt dat de grond voedingsstoffen bevat die een voorwaarde zijn voor het bestaan van leven op de planeet. Dat melden wetenschappers van NASA.
Basen De Marslander Phoenix voerde woensdag tests uit in zijn TEGA-oven ("Thermal and Evolved Gas Analyzer") om de zuurtegraad en het alkalinegehalte van de bodem te meten en om te bepalen of de bodem gunstig is voor leven. "De grond lijkt vrij analoog te zijn aan de bodem aan de oppervlakte van hogergelegen droge valleien op Antarctica. Het gehalte aan basen op die plaats slaat werkelijk met verstomming", aldus wetenschapper Samuel Kouvanes.
Zouten Andere wetenschappers voegden eraan toe ook een variëteit aan zouten te hebben gevonden. Nu al staat vast dat het onder meer om magnesium, natrium, kalium en chloride gaat.
"Dat zijn (nog) meer aanwijzigen voor water, want er zijn zouten. We vonden ook een aanzienlijk aantal bouwstoffen of chemische stoffen nodig voor leven zoals we het kennen", vervolgde Koevanes in het communiqué van de NASA. Er is ook niks toxisch gevonden.
"Geen vreemde wereld" "Ik ben tot de bevinding gekomen dat het verbazingwekkende aan Mars is dat het geen vreemde wereld is, maar in veel aspecten - zoals de mineralogie, heel erg op de Aarde gelijkt. Deze soort grond heb je waarschijnlijk in je achtertuin. Je zou er vrij goed asperges kunnen kweken, maar wellicht geen aardbeien", aldus de vorser op de gezaghebbende website space.com. De wetenschappers weigerden echter te zeggen of er een vorm van primitief leven op Mars is geweest.
Vorige week werd er al ijs gevonden op Mars. Van bij de landing op de 'Rode Planeet' in mei, heeft de lander gegraven in de buurt van zijn landingplaats. (belga/pos/sps)
Een baby, die in de rivier de Thames viel en werd doodverklaard, kwam plots na twee uur weer tot leven. Het meisje van amper tien maanden tuimelde de Londense Thames in, samen met haar moeder en zusje van drie.
Zwevende toestand Het verplegend personeel en de dokters van de spoedopname probeerden de baby te reanimeren, maar ze besloten uiteindelijk hun pogingen op te geven. En plots kwam er toch weer een lichte hartslag op de monitor tevoorschijn. Aangenomen wordt nu dat het dropje in een soort van zwevende toestand terechtkwam door het ijskoude water, dat haar bloedcirculatie sterk vertraagde. Het menselijke lichaam kan soms minutenlang onder water overleven, dankzij de koude, en dan weer gereanimeerd worden.
Flauwgevallen? De moeder van de baby zou, luidens de schipper die het drietal kon redden, flauwgevallen zijn terwijl ze met haar kindjes de eenden voederde. Volgens een andere getuige zou de straffe wind de buggy met de baby erin het water in geblazen hebben. De moeder en haar twee kindjes duikelden in elk geval alle drie de Thames in en kregen zo modder en water binnen.
Kritieke toestand De baby werd overgevlogen naar het ziekenhuis, waar het meisje doodverklaard werd. De moeder en het zusje waren na verzorging oké. Het 'dode' ukje vertoonde dus plots weer teken van leven, maar blijft wel in kritieke toestand op intensieve zorgen. (jv)
De Duitse autobouwer Volkswagen heeft een prototype van een hybride wagen onthuld, waarvan de batterijen opgeladen kunnen worden via een stopcontact. Het testsysteem, TwinDrive genaamd, werd geïnstalleerd in een VW Golf en zal getest worden tot 2012. Dat heeft VW-topman Martin Winterkorn bekendgemaakt in Berlijn.
Stekker Na jaren van argumenteren dat de toekomst aan de dieselmotoren was, hebben de Duitse autobedrijven zich de jongste maanden op de ontwikkeling van hybride wagens gericht. Die hebben zowel een elektrische als een verbrandingsmotor. In tegenstelling tot de Toyota Prius, die zijn batterijen oplaadt aan de hand van zijn benzinemotor, zullen de batterijen van de VW TwinDrive ook opgeladen kunnen worden via het elektriciteitsnet.
Helft goedkoper Volgens het Duitse energiebedrijf E.ON zou het gebruik van een elektrische wagen (opgeladen via het elektriciteitsnet) de helft goedkoper zijn dan rijden met een auto op brandstof. VW plant de bouw van 20 testwagens, waarvan de batterijen een autonomie van 50 kilometer hebben. Daarna pas moet de verbrandingsmotor gestart worden. Het Duitse ministerie van Milieu pompt alvast 15 miljoen euro in het onderzoeksproject, met een prijskaartje van 45 miljoen euro.
Actueel De stijgende brandstofprijzen en de wetenschappelijk vooruitgang geboekt op het gebied van herlaadbare accu's hebben de aandacht opnieuw op de elektrische wagens gevestigd. Vanaf 2010 wil het Amerikaanse General Motors reeds een volledig elektrische wagen, de Chevy Volt, op de markt brengen. (belga/sam)
De Europese Commissie wil de kosten voor mobiel bellen verder verlagen. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie wil paal en perk stellen aan de kosten die operators elkaar aanrekenen voor de toegang tot hun netwerk en die uiteindelijk door de consument betaald worden, de 'voice call termination rates'.
Uiteenlopende tarieven De Europese Commissie stoort zich aan de uiteenlopende tarieven die in de EU-lidstaten worden gehanteerd, op basis van beslissingen van nationale regulatoren. Cyprus bijvoorbeeld hanteert een tarief van slechts 0,02 euro per minuut, terwijl in Bulgarije meer dan 0,18 euro per minuut wordt betaald. België zit met tarieven tussen 0,08 en 0,10 euro in de middengroep. Bovendien is er ook een groot verschil tussen gsm's en vaste telefoons. De tarieven voor gsm's in Europa liggen gemiddeld negen keer hoger dan die voor vaste telefoons.
Consument De tarieven weerspiegelen vaak dus niet de echte kostprijs. Die verschillen verstoren de concurrentie op deze markt, wat in het nadeel van de klant is. "Het is de consument die de prijs betaalt voor deze verschillen", zo stelde eurocommissaris voor Telecom Viviane Reding. Ze dringt aan op meer consistentie en coördinatie op deze markt. Daardoor kunnen de kosten voor mobiele gesprekken volgens Reding binnen drie jaar met zo'n 70 procent dalen. Dat moet ook een gunstig effect hebben op de gsm-factuur van de klant.
Echte kosten De Europese Commissie ontwikkelde een berekeningsmethode, gebaseerd op een aantal principes die de nationale regulatoren in acht zouden moeten nemen wanneer ze de tarieven vastleggen. Zo zouden de tarieven de échte kostprijs voor de toegang tot een netwerk moeten weerspiegelen. Tot begin september kunnen belanghebbenden reageren op deze voorstellen. In oktober zal de Commissie dan een officiële aanbeveling formuleren. (belga/sam)
Het immens populaire online spel World of Warcraft krijgt een codegenerator om accounts te beveiligen. Dat is handig omdat hackers geregeld gaan lopen met de bezittingen die spelers na vele uren en dagen gameplay hebben verzameld.
De Blizzard Authenticator, een sleutelhangertje dat dit weekend wordt voorgesteld in Parijs, wordt gelinkt aan een World of Warcraft-account, en is daarna telkens nodig om in te loggen op het spel. Het toestelletje genereert om de zoveel seconden een bepaalde code met zes cijfers, die de speler dan moet intikken. Alleen bij een juiste code kan de speler inloggen, waardoor hackers buitenspel worden gezet.
Het ding gaat 6,5 dollar kosten, zo'n 4,2 euro. (sam)
Luiaards spitsen maar beter de oren. Het eerste ronddraaiende ijsje is uitgevonden en helpt alle zomerijsjes straks als vanzelf op de tong te laten belanden. Likken is voortaan overbodig.
Rusten Moe kan je er volgens ons niet van worden, van ijsjes likken. Toch helpt het nieuwste hebbeding, volgens de fabrikanten, de tongspieren en de pols tot rust te komen. Likken is niet meer nodig, enkel de tong uit de mond en de machine doet de rest.
Gebruiksaanwijziging Al wat je moet doen, is het hoorntje vullen met je favoriete smaak en op de 'aan' knop duwen. Het toestelletje begint spontaan in tegenwijzerrichting te draaien. Het enige wat nog moet gebeuren, is de tong uitsteken én slikken.
Knoeiers Een woordvoerder van fabrikant 'Kitchen Craft', heeft allicht het belangrijkste én tevens sulligste verkoopsargument gevonden: ze beweert dat het toestel vooral voor knoeiers handig is doordat smeltende ijsjes en vlekken op de handen voorgoed voorbij zijn. Het roterende horentje werkt op batterijtjes en mag gewassen worden. (lvl)
Driehonderd mensen bezochten zaterdag de eerste Belgische echtscheidingsbeurs in Berchem bij Antwerpen. Er waren 22 standhouders en 30 infosessies. Dat maakte de organisatie bekend, die van een voorzichtig succes spreekt.
Wennen De initiatiefnemers plannen een tweede editie, al is nog niet zeker wanneer die zal gehouden worden. Volgens woordvoerder Karel Erven moet de publieke opinie in België nog wennen aan het idee van een scheidingsbeurs. In Nederland ging dat volgens hem iets vlotter.
Behoefte Toch is Erven ervan overtuigd dat er behoefte is aan een dergelijk evenement. Veel mensen zitten immers met vragen over echtscheidingen en zoeken een laagdrempelige manier om die te stellen, aldus de organisator.
Privé-detectives De populairste standen waren die van de privé-detectives. Die worden ingeschakeld om bijvoorbeeld overspel vast te stellen. Daarnaast zijn ook de advocaten een publiekstrekker.
Concrete vragen Wat volgens de organisatie opviel waren de concrete vragen die bezoekers stelden. Sommigen hadden een aantal specifieke punten opgelijst waar ze een antwoord op wilden.
Positieve reacties Het merendeel van de reacties was positief. De beurs heeft de bedoeling om het taboe rond echtscheiding te doorbreken door kwalitatief advies te geven.
Wetenschappelijke kant Hoewel vooral de financiële problematiek aan bod kwam, was er ook aandacht voor de wetenschappelijke kant van de echtscheiding. Een professor van de UA kwam bijvoorbeeld een lezing geven over het effect op de levenskwaliteit bij scheidende partners. De beurs werd georganiseerd door een evenementenbureau uit Hasselt. (belga/edp)
Deze week komen twee nieuwe films uit die mikken op een zomers box office succes: 'Wanted' en 'Narnia: Prince Caspian'. Zullen deze films in het rijtje van 'Pirates of the Caribbean' en 'Shrek 2' komen te staan, twee van de meest winstgevende films ooit? De eerste film in de Narnia-reeks, 'The Lion, the Witch and the Wardrobe' staat op 26 in de lijst van blockbusters.
Titanic De meest winstgevende film ooit is 'Titanic' uit 1997. De film won elf Oscars en bracht 1,8 miljard dollar op. Tweede in de lijst is 'Lord of the Rings, Return of the King', met 1,19 miljard opbrengsten. De enige andere film die meer dan een miljard dollar opbracht, is 'Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest', met 1,06 miljard dollar.
Zowel 'Pirates', 'Lord of the Rings' als 'Harry Potter' staan twee keer in de toptien. De oudste film in de toptien is Steven Spielbergs 'Jurassic Park' uit 1993, die enkele jaren de meest winstgevende film aller tijden was.
1. Titanic - $1.848.813.795 2. The Lord of the Rings: Return of the King - $1.119.263.306 3. Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest - $1.066.179.725 4. Harry Potter and the Philosopher's Stone - $976.475.550 5. Pirates of the Caribbean: At World's End - $960.996.492 6. Harry Potter and the Order of the Phoenix - $938.468.864 7. Lord of the Rings: The Two Towers - $926.287.400 8. Star Wars Episode I: The Phantom Menace - $924.317.558 9. Shrek 2 - $919.838.758 10. Jurassic Park - $914.691.118
Een 2 meter hoge metalen dinosaurus in het Groninger Museum jaagt de bezoekers onbedoeld de stuipen op het lijf. Zodra iemand de tentoonstellingsruimte betreedt, begint het monster zo hard te brullen dat menig kunstliefhebber zich wezenloos schrikt.
Lager volume Het museum heeft het volume een paar weken geleden al omlaag gedraaid, maar dat lijkt weinig te helpen. Een Duitse bezoeker schrok vorige week nog zo erg van het gebrul dat hij achterover viel en daarbij op een ander kunstwerk belandde. Dit werk, een maquette gebouwd van eieren, raakte hierdoor beschadigd. Ook op kinderen heeft de dino een angstaanjagende uitwerking. Jeugdige bezoekertjes zouden regelmatig de ruimte huilend verlaten.
Chinese installatiekunst De metalen dinosaurus maakt deel uit van de tentoonstelling New World Order die gewijd is aan Chinese installatiekunst en fotografie. De expositie is nog te zien tot 9 november dit jaar. (anp/ep)
DeBelgische gezinnen hebben voor ruim 1 miljard euro kredietkaartschulden uitstaan bij niet-banken, zo blijkt uit cijfers van de FOD Economie. Het gaat vooral om grote winkelketens. Dat schrijft De Morgen. "De winkel is vaak minder streng dan de bank en jaagt ook de financieel zwakke klant op krediet", zegt Test-Aankoop.
Warenhuizen De niet-banken zijn goed voor 65 procent van de ruim 4 miljoen kredietopeningen. Het gaat voor het overgrote deel om kredietkaarten die uitgegeven zijn door warenhuizen als Carrefour, winkelketens als Fnac of Krefel en postorderbedrijven als La Redoute. De uitstaande schuld via de niet-bancaire kredietlijnen is vorig jaar met ruim 13 procent gestegen tot 1,37 miljard euro. Tegenover 2000 gaat het zelfs om een verdubbeling, terwijl de kredietopeningen via de bank veel trager groeiden
Vrij nieuw fenomeen De bankenfederatie Febelfin heeft geen probleem met de aangroeiende kredietverlening buiten de bank. "Het is een vrij nieuw fenomeen in België, maar is elders breed verspreid. De winkels beheren die kredieten ook niet zelf. Er zit altijd een financiële instelling achter, die gebonden is aan net dezelfde wettelijke verplichtingen als de banken. We zien het als een extra distributiekanaal", zegt woordvoerster Marina De Moerlooze.
Niet zonder gevaar Volgens anderen is de winkelkredietkaart niet zonder gevaar voor de consument. "Als mensen hun brood en salami met kredietkaarten beginnen te kopen, wordt dat toch problematisch. Zulke kaarten, waar je hoge intresten op betaalt, dienen niet om de primaire behoeften te financieren", zegt een anonieme sectorspecialist. Test-Aankoop spreekt van "een groeiend probleem." Sommige grote winkelketens zouden de wet op het consumentenkrediet overtreden, omdat ze niet actief nagaan of hun klant de kredietlijn financieel wel aankan.
Verbod? Oppositiepartij Vl.Pro diende in de vorige legislatuur al een wetsvoorstel in om de kaarten te verbieden en haalt dat voorstel nu van onder het stof. Staatssecretaris voor Armoedebestrijding Jean-Marc Delizée (PS) wil zo ver niet gaan. Hij wil wel dat de mensen beter geïnformeerd worden over de draagwijdte van zo'n kaart. Hij vraagt ook dat het jaarlijkse kostenpercentage naar omlaag gaat en dat de aanzuivering van het totaal geleende bedrag sneller gebeurt. De jaarlijkse kosten van zo'n kaart kunnen immers oplopen tot 19%. Daardoor betaalt de consument via zijn maandelijkse afbetalingen vaak niet anders dan interesten terug. Pas na vijf jaar stelt hij dan vast dat hij de hoofdsom nog moet terugbetalen. (belga/tdb)
Prijzen op hol: op jaar tijd gestegen met 5,80 procent
Prijzen op hol: op jaar tijd gestegen met 5,80 procent
Vooral de brandstof en de buitenlandse reizen zijn duurder geworden.
HLN update De prijzen van consumptiegoederen zijn in juni met 5,80 procent gestegen op één jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie. De inflatie staat daarmee op het hoogste peil sinds 1984.
De consumptieprijzen lijken op hol te slaan in ons land. In mei stond de inflatie al op een recordhoogte van 5,21 pct. De twee maanden daarvoor lag ze ook al boven de 4 procent.
Hoger dan verwacht In juni lag de index van consumptiegoederen (op basis van een korf van honderd consumptiegoederen) op 112,28 punten. Dat is 0,56 pct meer dan in mei en 5,80 pct meer dan in juni vorig jaar. Het cijfer van juni is ook veel hoger dan verwacht. Het Planbureau ging immers uit van een daling van de inflatie ten opzichte van mei.
Brandstof pak duurder Deze maand werden vooral motorbrandstoffen (+0,220), aardgas (+0,140), buitenlandse reizen (+0,070), hotels (+0,055), elektriciteit (+0,040) en vlees (+0,030) duurder. Verse groenten (-0,055), vers fruit (-0,020) en bloemen en planten (-0,045) werden goedkoper.
Gezondheidsindex De gezondheidsindex, die een andere samenstelling kent en gehanteerd wordt voor de berekening van loon- en huurindexering, staat in juni op 110,62 punten. Dat is 0,42 punt hoger dan in mei. Het rekenkundig gemiddelde van de laatste vier maand komt uit op 109,91 punten. Hiermee is de spilindex, vastgelegd op 110,51 punten, niet overschreden.
Lonen omhoog? Het Planbureau ging uit van een overschrijding in december, maar als de inflatie hoger blijft dan verwacht zou dat wel eens sneller het geval kunnen zijn. Bij overschrijding van de spilindex gaan de lonen van ambtenaren en sociale uitkeringen de hoogte in. De lonen in de private sector zijn ook gelinkt aan de index, maar er bestaan verschillen per sector.
Fedis Distributiefederatie Fedis reageerde op deze cijfers door te stellen dat de voedingsprijzen in de winkels minder sterk aan het stijgen zijn en de prijs van niet-voedingsproducten stabiliseert. Volgens Fedis daalde de voedingsinflatie met een half procentpunt in juni: van 7,3 pct naar 6,8 pct.
De producten op basis van graan, melk en oliën werden duurder. De meest matige prijsontwikkelingen waren er voor vlees, groenten en dranken, aldus de distributiefederatie. De winkelprijs van niet-voedingsproducten bleef ongeveer gelijk in vergelijking tot juni vorig jaar. De prijs van audio- en video-apparatuur blijft gevoelig dalen. (belga/svm)
Volgens het politierapport was de bar goed gevuld.
Achter de gordijntjes werden 'zaken' gedaan.
Zaakvoerster Christine Morteh.
Het rijdende ontuchthuis heeft z'n laatste ritje gemaakt.
De politie heeft in Miami Beach een rijdend bordeel aan de ketting gelegd. Zowel het voertuig als de passagiers hebben hun laatste 'ritje' gemaakt.
Onbeperkt drinken Voor 40 dollar (25 euro) mocht je in de hoerentent op wielen onbeperkt drinken. Een partijtje orale seks in de uit de kluiten gewassen limousine kostte 100 dollar of zowat 65 euro.
'Seksuele handelingen' Agenten in burger namen de proef op de som en lieten zich meevoeren in de zwarte bordeelbus. Zij schrijven in hun rapport dat de bar goed gevuld was, dat de G-strings van de strippers volgepropt zaten met bankbiljetten en dat er achter de gordijntjes 'seksuele handelingen' werden verricht.
75 arrestaties De bazin van het rondrijdende huis van plezier, de 29-jarige Christine Morteh, werd gearresteerd. Net als haar meisjes en de klanten. De hele operatie leidde tot 75 arrestaties. De bordeelbus werd aan de ketting gelegd. (eb)
Man bewerkt mama met vork en buur met diepvrieskip
Man bewerkt mama met vork en buur met diepvrieskip
Een woesteling uit het Amerikaanse Ypsilanti is gearresteerd omdat hij zijn moeder te lijf ging met een vork en een buurvrouw op het hoofd sloeg met een diepvrieskip. Frederick McKaney (40) schopte bovendien wild om zich heen toen de politie hem inrekende.
Geld Toen z'n moeder weigerde hem geld te geven, sloegen bij McKaney de stoppen door. Hij greep naar een vork en stak die in de hals van zijn mama.
4,5 kilo De woede van het heethoofd bleek hiermee nog niet bekoeld. Hij haalde een kip van 4,5 kilo uit de vrieskast en sloeg die op het hoofd van een buurvrouw die buiten op de stoep aan het babbelen was met een vriendin. Er waren vijf hechtingen nodig om de hoofdwonde van de buurvrouw te dichten.
Geen onbekende De halswonde van de moeder bloedde hevig, maar was niet levensbedreigend. De kerel bleek geen onbekende van het gerecht. Hij werd al eerder al enkele keren in de doos gedraaid voor wangedrag. (eb)
Flitspaaldief weet niet meer waar hij paal heeft begraven
Flitspaaldief weet niet meer waar hij paal heeft begraven
(foto Meyers)
De politie van Turnhout heeft een flitspaaldief opgepakt. De man uit Beerse bekende dat hij in de nacht van 17 op 18 mei 2008 een flitspaal had afgezaagd en meegenomen op de N12 richting Vlimmeren. De man deed dat omdat hij kort daarvoor tegen hoge snelheid was geflitst.
De dief, die de paal met een slijpschijf te lijf ging, heeft het gevaarte ergens in een bos in de buurt begraven, maar weet niet meer precies waar. Door de diefstal en de beschadiging van de flitspaal riskeert de man een schadevergoeding van meer dan 50.000 euro. De politie is momenteel op zoek naar de gestolen flitspaal. (belga/sam)
Het enige wat je nodig hebt is wat DNA van personen die je wilt laten onderzoeken.
Steeds meer binnen- en buitenlandse laboratoria verkopen online vaderschapstesten. Doelgroep voor de testen zijn internetgebruikers die hun biologische ouders willen kennen.
De klant kan een "analyse kit" via het internet bestellen. Hij of zij moet dan wat DNA van personen die ze willen onderzoeken, opsturen. Het gaat daarbij om speeksel of haren. Veertien dagen later krijgt de klant via email, brief of telefoon de resultaten van het onderzoek.
De kostprijs voor de analyse schommelt tussen 200 en 700 euro. In België is er nog geen wetgeving die de verkoop van zulke vaderschapstesten verbiedt. Toch rijzen er ethische vragen over het gebruik. (belga/tdb)
De Marslander Phoenix heeft op de noordelijke pool van de Rode Planeet wel degelijk ijs(water) gevonden, zo heeft de NASA bekendgemaakt.
"Kruimels verdwenen" De op 26 mei op de noordelijke pool van de Rode Planeet gelande robot fotografeerde in een op 15 juni door de robotarm gegraven sleufje fonkelende "kruimels" ter grootte van een dobbelsteen. Die was tegen 19 juni verdwenen. Wetenschappers waren er meteen vrijwel van overtuigd dat het ging om bevroren water dat verdampte toen het werd blootgelegd.
"Wel degelijk ijswater" "Met grote trots en vreugde kan ik u (...) aankondigen dat wij het bewijs hebben gevonden dat dit helder materiaal wel degelijk ijswater is en geen andere stof", zei wetenschappelijk projectleider Peter Smith van Universiteit van Arizona die nog grotere ontdekkingen in de komende weken in het vooruitzicht stelde.
"Wij kijken niet alleen gewoon voor ijs. Het gaat om zoeken naar mineralen, chemicaliën en hopelijk ook organische materialen die met deze ontdekkingen gepaard gaan", zo citeerde de NASA de wetenschapper.
Altijd gedacht Wetenschappers zijn er steeds van overtuigd geweest dat er zich op de landingsplaats ijs bevindt. Zoeken naar sporen van al of niet vroeger leven op Mars is de hoofddoelstelling van de 420 miljoen dollar kostende missie. Er zijn nu ook al stalen van de Marsbodem genomen voor analyse met de optische microscoop, terwijl de robotarm stalen zal nemen voor het eerste "natte" scheikundig experiment op onze buurplaneet. (belga/sd)
De Smart Fortwo verbruikt maar liefst 33,77 procent meer dan opgegeven en stoot 136,23 gram CO2 uit.
De autoconstructeurs zijn te optimistisch over het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van hun wagens. Test-Aankoop stelde bij dertig kleine wagens een aanzienlijk meerverbruik vast. Slechts een handvol auto's benadert het opgegeven verbruik.
De Smart Fortwo 1.0 heeft liefst 33,77 procent meer benzine nodig. Niettegenstaande hij een 'groene' korting van 15 procent krijgt, stoot dit wagentje 136,23 gram CO2 uit, waardoor de Fortwo in feite niet in aanmerking zou komen voor de milieukorting. Ook de groene Daihatsu Cuore zit boven de opgegeven verbruikscijfers en CO2-emissie.
De Daihatsu Materia en de Lancia Ypsilon verbruiken slechts 2 procent meer dan opgegeven. De Fiat Panda 4x4 1.3 diesel en de Volkswagen Polo 1.6 benzine, verbruiken zelfs minder dan opgegeven. (belga/tdb)
Het is wellicht moeilijk voor te stellen, maar de Aarde heeft ooit nog drie manen gehad. Dat is alvast wat enkele NASA-wetenschappers geloven.
De meeste wetenschappers zijn het er alvast over eens hoe onze huidige maan is ontstaan. Zo'n 4,5 miljard jaar geleden, in de eerste jaren van ons zonnestelsel, botste een planeet ter grootte van Mars met onze Aarde. De materie die daarbij vrij kwam, vormde uiteindelijk de maan.
Jack L. Lissauer van NASA en John E. Chambers van de Carnegie Institute in Washington zijn er echter van overtuigd dat uit een deel van die materie twee kleinere manen gevormd zijn in een zogenaamd Lagrangepunt. Dat is een punt waarbinnen kleinere objecten een vaste positie kunnen behouden door de zwaartekracht van twee hemellichamen waartussen het zich bevindt, in dit geval de Aarde en de maan.
"De impact bij de botsing was zo groot dat het meer dan waarschijnlijk is dat er meer materie de ruimte is ingestuurd en dat een deel ervan in de Langragepunten is blijven 'hangen'", zegt Lissauer in het magazine New Scientist. Volgens Lissauer en Chambers hebben de twee kleine manen ongeveer 100 miljoen jaar rond de Aarde gedraaid, vooraleer ze door de zwaartekracht van de overige planeten in ons zonnestelsel uit koers zijn geraakt. Wellicht zijn ze op de maan of op Aarde gestort of zijn ze verder in de ruimte afgedreven.
De twee wetenschappers staan niet alleen met hun bevindingen. In een aparte studie komt astrofysicus Matija Cuk van de universiteit van British Columbia met een vergelijkbare conclusie. Volgens Cuk konden de kleinste manen, slechts een paar tientallen kilometer in doorsnede, zelfs een miljard jaar in een baan rond de Aarde gedraaid hebben. "Al zouden ze amper zichtbaar geweest zijn aan de hemel. Ze zouden eerder als zeer heldere sterren op Aarde te zien zijn", aldus Cuk in New Scientist. (hlnsydney/sps)
Ertan K. riep op de toenmalige minister van Vreemdelingenzaken Rita Verdonk te stenigen.
In Nederland is een 37-jarige weblogger veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur voor het aanzetten tot haat en geweld tegen homo's en het beledigen van minister Rita Verdonk. Dat laat het Nederlandse Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) weten. Volgens het Amsterdamse hof heeft Ertan K. met zijn teksten bevolkingsgroepen tegen elkaar opgezet.
Beledigingen K. schreef op zijn weblog onder meer dat hij het homomonument in de hoofdstad ging opblazen. Ook riep hij zijn lezers op de toenmalige minister van Vreemdelingenzaken Rita Verdonk te stenigen. Verdonk deed hiervan aangifte. "Nou, dat was me een bevalling. Kan eindelijk weer online. Tot gauw", schrijft hij vandaag op zijn weblog. K. was in juni 2006 ook al veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur. De weblogger ging tevergeefs in hoger beroep.
Websites die speciaal zijn gemaakt voor gsm's en andere toestellen met een klein scherm, krijgen steeds meer bezoekers over de vloer. Dat is alleszins zo in Nederland, waar zo'n 1,6 miljoen gebruikers één of meerdere keren per maand dergelijke sites bezoeken. De groei van het aantal mobiele surfers is bovendien 30 tot 40 procent per jaar, blijkt uit een rapport van (onderzoeks)bureaus OMI2, Jungle Rating en Multiscope.
De drie partijen verklaren de opkomst van het mobiele internet onder meer door betere toestellen, snellere verbindingen, betere mobiele zoekmachines en de ontwikkeling van flat-fee abonnementen waardoor de kosten overzichtelijk zijn, meldt de Telegraaf. (sam)