Na de bijdrage over diëten die werken nu de andere visie.
Mijn inspiratie ga ik halen uit een boek dat ik U warm kan aanbevelen:
Een leven lang fit door Harvey & Marilyn Diamond..
Een natuurlijke methode om blijvend gewichtsverlies.
1. Diëten werken niet.
Waarom niet?
Omdat U er steeds maar aan denkt als een kwelling en hoopt dat het snel zal voorbij zijn.
Je alles moeten ontzeggen waar je van houdt, heeft als gevolg dat U daarna eerst herbegint met hetgeen U gemist hebt en de kilos er snel weer bij komen.
Hoeveel diëten zijn er de laatste jaren niet geweest? Twintig of is het vijftig?
Indien er een echt beter zou zijn, zouden de andere snel verdwijnen, maar is dat zo?
In Amerika zijn er 60 % zwaarlijvige waarvan er meer dan de helft op dieet zijn.
In 1982 hebben deze daarbij vijftien miljard dollar uitgegeven aan dieet schemas.
Zonder succes, want het aantal zwaarlijvige neemt nog toe.
De reclame zorgt ervoor dat de diëten niet verminderen, integendeel.
Velen geven het op, of herbeginnen steeds, maar blijvend succes kennen ze niet.
Hoe zou dat komen? We eten verkeerd.
2. De natuurlijke lichaamscyclussen.
Er zijn drie belangrijke cyclussen in 24 uur, elk van 8 uur.
a. Van 4 uur s morgens tot 12 s middags: eliminatie periode.
Dat betekent dat U dan weinig of niets mag eten.
Het lichaam is zich aan het zuiveren van alle overbodige (afval)stoffen.
Alleen natuurlijk waterhoudende vruchten zijn dan aan te raden, eventueel groentesappen omdat het lichaam het levend water en de mineralen en vezels zal gebruiken om zich te zuiveren.
Het lichaam kent slechts vier manieren om te zuiveren en dat zijn:
De huid, (door het zweten), de ademhaling, (vandaar misschien uw slechte adem, s morgens indien U te laat en te veel eet of drinkt), de blaas (nieren) en de ingewanden.
b. Van 12 uur s middags tot 20 uur s avonds: eten en spijsvertering.
Nu kunt U eten maar hou rekening met de aanbevelingen die verder zullen volgen.
c. 20 uur tot 4 uur s morgens: assimilatie: absorptie en gebruik.
Het lichaam verwerkt alles in energie om s morgens klaar te zijn voor een nieuwe dag.
We zullen dat verder allemaal meer in detail bespreken.
Laten we nu eens systematisch te werk gaan en alles wat verder onderzoeken.
We zullen het boek, een leven lang fit, als leiddraad nemen.
- Ons lichaam wordt dagelijks geïntoxikeerd, dat noemt men toxemie.
Dr Tilden heeft daar veel over gepubliceerd.
De essentie van zijn bewering is de volgende.
Ons lichaam produceert op twee manieren toxemie.
In de eerste plaats door het normale proces van het metabolisme.
Het moet dagelijks drie tot achthonderd miljard oude cellen vervangen door nieuwe maar moet de oude cellen, die toxisch zijn, ondertussen elimineren langs onze vier eliminatiekanalen.
Dat kan alleen zolang we over voldoende energie beschikken.
In de tweede plaats ontstaat er toxemie door de bijproducten van ons voedsel, die niet verteerd of geassimileerd worden.
Praktisch al wat we eten is niet meer natuurlijk, het is dood voedsel of we maken het dood door te bakken, te frituren, te barbecuen, te koken, te grillen
Daarop volgt een onvolledige digestie, slechte assimilatie en veel toxisch residu in het lichaam.
Het overtollige wordt voor een deel opgeslagen en niet geëlimineerd, dat is het begin van overgewicht. (vooral in het mesenchym)
Omdat het ook nog zuur is zal het lichaam meer water ophouden om dat zuur te neutraliseren en verhoogt uw gewicht opnieuw. Dat is de essentie van alles, indien U dat begrijpt kunt U reeds vermageren, door daar rekening mee te houden.
- Voedsel en watergehalte.
Dit is een heel bijzonder hoofdstuk, waar weinig of niet wordt over gesproken, ook niet tijdens de opleiding in de geneeskunde.
Water, voedsel en lucht zijn even noodzakelijk in het leven.
De aarde bestaat uit 70 % water. Alle zoogdieren, dus ook de mens, bestaan uit 70 % water. Denkt U dat dit toeval is?
Dat betekent dat ons voedsel uit 70 % water moet bestaan.
Neen, geen drinkwater, maar levend water.
Waar vindt men dat? Precies in fruit en groenten. Vers fruit en verse groenten.
Alles wat U verder eet is geconcentreerd voedsel, het levend water is er uit.
Dus 30 % bestaat uit geconcentreerd voedsel: brood, graan, vlees, melkproducten, peulvruchten.
Dat (levend) water heeft een dubbel doel.
- De nutriënten transporteren van uit het voedsel naar de cellen.
- De giftige afvalstoffen verwijderen uit het lichaam.
Fruit en groenten.
Wist U dat alle vitaminen, mineralen, proteïnen, aminozuren, enzymen, koolhydraten en vetzuren, kortom alles wat een mens nodig heeft om gezond te leven, aanwezig zijn in fruit en groenten.
Het moeten dan wel vers fruit zijn en rauwe groenten.
Vitaminen en mineralen en voeding supplementen zijn dus echt niet nodig indien U deze richtlijnen volgt.
Dit levende water zal uw lichaam reinigen van alle afvalstoffen die zich hebben opgehoopt in uw lichaam en dus zult U er ook door vermageren.
De juiste voedselcombinatie geeft U meer energie.
We hebben het al gehad over het Shelton dieet, dit is zeer belangrijk.
De opname cyclus wordt sterk bevorderd door een juiste voedsel combinatie.
Wat eten wij?
Vlees en aardappelen, vis en rijst, kip en pasta, eieren en toast, kaas en brood, cerealen en melk. En toch is dat allemaal verkeerd, waarom?
Omdat men buiten waterhoudende producten, (fruit en groenten) nooit meer dan een soort geconcentreerde voedsel, mag samen eten.
Wat is dat nu weer? Ik zal het even uitleggen.
Laten we vlees en aardappelen nemen, dat eet U waarschijnlijk altijd, en ik ook tot nu toe.
Vlees bevat dierlijk eiwit.
In de maag moet er dan een speciaal sap worden afgescheiden en dat is zuur zap.
De aardappel is in rauwe toestand wel een groente, maar een gekookte aardappel heeft praktisch al zijn vocht verloren en er blijft alleen nog zetmeel over.
Om zetmeel te veteren heeft de maag geen zuur maar een base nodig!
Dus zuur en base neutraliseren elkaar met als gevolg: strijd in het lichaam, energie verspilling.
Een gevecht tussen zuur en base, zure oprispingen, en een vertraagde en onvolledig verteerde brei die door de maag uitgestuwd wordt naar de ingewanden met nieuwe problemen.
De eiwitten die te lang in de maag zijn gebleven zijn bedorven, de meeste koolhydraten zijn gaan gisten, met als gevolg: oprispingen, winderigheid, nog meer maagzuur en indigestie, vermoeidheid in plaats van fitheid en opstapeling van onverteerde voedingstoffen en zwaarlijvigheid.
Slikken van antizuren met hele hopen. Allemaal niet nodig indien u verder volgt.
Daar waar het voedsel normaal een viertal uren in de maag verblijft kan dat nu het dubbele zijn, daarna verblijft dat onverteerd voedsel ook nog veel langer, tot 40 uur in de darmen, die gaan uitzetten en uw buikomtrek met centimeters vergroten.
Willen we dus gezond en fit zijn of zullen we onze voedingspatronen drastisch moeten veranderen.
Het is niet zo moeilijk, het is een kwestie van herprogrammeren.
Heb je trek in biefstuk? Neem het dan maar alleen met verse groenten en geen pasta of aardappelen of brood. Alleen met veel verse groenten.
Wilt U aardappelen of pasta? Alleen met groenten, geen vlees of vis of kaas.
Wil je kaas, meng hem met groenten en sla.
Mag men twee soorten eiwit samen eten?
Liefst niet en waarom?
Vlees, vis, eieren, melkproducten en noten hebben een zeer verschillende en gecompliceerde samenstelling, en maken het verteringsproces ingewikkeld.
Voor zetmeel is dat anders, het is minder moeilijk om af te breken.
U kunt dus wel af en toe croutons met een gebakken aardappel eten, bij de sla. Rijst en bonen samen zijn iets minder aangewezen. Twee soorten zetmeel kunnen gecombineerd worden en zullen niet bederven in de maag.
Vergeet het niet, het spijsvertering kanaal verbruikt meer energie dan enige andere functie van het lichaam.
Indien U juist combineert zal U niet alleen veel gezonder worden maar ook veel fitter.
U gaat op restaurant? Vandaag is het verse forel.
Ok, ik neem hem met veel groenten en sla erbij, maar zonder rijst of aardappelen of pasta. Prachtig. Begin er aan, het loont de moeite.
Laat het ons hebben over fruit.
Fruit is heel belangrijk omdat het enerzijds maar weinig energie nodig heeft om snel door de maag te glijden maar ook omdat alle fruit, ook het zure, de zuren in ons stelsel kunnen neutraliseren. In ons lichaam wordt alle fruit basisch!
Ons lichaam wordt constant verzuurd door onvoldoende hoeveelheid waterhoudend voedsel, veel te geconcentreerd voedsel, toevoegingen allerhande, vervuilde lucht, water, aarde en stress.
Een verzuurd lichaam herkent ge aan veel tekens zoals gezwollenheid, overtollig gewicht, cellulitis, grijzend haar, kaalheid, huidaandoeningen, reuma, zelfs kanker, nervositeit
.
Onze hersenen gebruiken alleen glucose, dus suiker.
Vers fruit bevat op perfecte wijze de essentiële bestanddelen die ons lichaam nodig heeft.
Glucose 90 %
Aminozuren 4,5 %
Mineralen 3,5 %
Vitaminen minder dan 1 %
Het belangrijkste is het brandstof gehalte: de glucose.
Opgepast: gebakken appels, ingeblikt fruit, gekookte appelmoes, vruchtentaarten tellen niet mee.
Ze verschaffen geen nutriënten, zijn eerder giftig en zuur in het lichaam. Niet koken dus.
Hoe lang moet U wachten als je ander voedsel hebt gegeten vooraleer je weer fruit eet.
Voedsel wachttijd
Salade of rauwe groenten 2 uur
Maaltijd zonder vlees 3 uur
Maaltijd met vlees 4 uur
Alle onjuiste samengestelde maaltijden 8 uur.
Heb je al eens meloen met parma hesp gegeten?
Is het je goed bekomen of had je daarna oprispingen?
Het is eenvoudig, eet eerst meloen, wacht dan een half uur en eet dan de hesp.
Nu zal het beter gaan.
Dus altijd eerst het fruit voor de maaltijd, dan even wachten en dan verder gaan met de maaltijd. In feite is het eenvoudig.
Eet alleen fruit en vers geperste vruchtensappen in de voormiddag en begint pas te eten vanaf 12 uur zoals de cyclus het aanduidt.
Proteïne (eiwit.)
Dat is een lang en ingewikkeld verhaal.
Ik heb het reeds aangetoond toen ik vroeg welke de sterkste dieren waren op aarde en of die vlees aten? Een olifant , een buffel?
Er bestaat heel wat informatie die het verband legt tussen de consumptie van geconcentreerd proteïne voedsel en tal van ziekten zoals hartziekten, bloeddruk, kanker, artritis, osteoporose, jicht, maagzweren en andere.
Wij hebben het hier in onze bijdrage hoofdzakelijk over energie en gewicht.
Proteïne is de meest gecompliceerde van alle voedingstoffen.
Als voedsel proteïne bevat is er heel veel energie nodig om het te verteren.
De proteïne moet eerst afgebroken worden in aminozuren en dat vraagt tijd en energie, die we ondertussen niet voor elders kunnen gebruiken. Dit geldt vooral voor dierlijke proteïne.
In feite hebben we slechts 23 gr proteïne nodig per dag. Om zeker te zijn werd dat verhoogd naar 56 gr. Ons lichaam recycleert trouwens 70 % van zijn proteïne afval.
We eten dus te veel proteïne en het overtollige wordt opgeslagen als giftig afval en verzwaart je gewicht, tot dat het lichaam tijd en energie vindt om het te evacueren.
Maar mits je elke dag de regels overtreedt kan het lichaam dat niet evacueren.
Vlees eten.
We denken verkeerd dat de dierlijke proteïne beter is dan de proteïne in de planten, omdat ze meer lijkt op onze eigen proteïne.
Herinnert U dat vb. de silver-black gorilla die meer dan twee maal zo groot en sterk is als de mens, zijn proteïne haalt uit bladeren, gras en fruit.
De proteïne wordt dus eerst afgebroken in aminozuren in de maag.
Er zijn 23 aminozuren in totaal, 15 ervan kunnen worden geproduceerd door het lichaam, en 8 moet worden onttrokken uit ons voedsel.
Alleen deze acht worden essentieel genoemd.
Leucine, isoleucine, valine, teomine, methionine, fenylanaline, tryptofaan, lysine.
Als je geregeld fruit, groente, noten, zaden, bonen,paddestoelen, tofu, sojaproducten of kiemen eet krijg je alle aminozuren die je lichaam nodig heeft om de noodzakelijke proteïne op te bouwen, ook de essentiële, worden aangemaakt door de planten.
Mens en dier kunnen dus alleen leven dank zij die planten.
Vis.
Er wordt niet veel gesproken over vis in dat boek.
Nochtans is dit even belangrijk als vlees.
Vis bevat ook de essentiële aminozuren, verkregen door het eten van plankton.
Eet dus minstens een keer per week (vette) vis, met 100 tot 300g per week hebt U al heel veel essentiële eiwitten binnen.
Vis bevat veel Epa en Dha goed voor uw cholesterol.
Door digestie van voedsel en de recycling van proteïne afval brengt het lichaam alle verschillende aminozuren in het bloed en de lymfe. Zijn ze nodig worden ze in de bloedbaan gebracht van uit de aminozurenbank.
Als er te veel is gaan de lever en de cellen ze opstapelen om ze bij gebrek terug in omloop te brengen. Men moet dus niet noodzakelijk bij elke maaltijd proteïne toevoegen.
Waar vindt men de meest geschikte aminozuren? Niet in het vlees maar wel in alle vruchten en groenten, ook diegene die niet door het lichaam zelf kunnen geproduceerd worden.
Vlees heeft dus praktisch geen brandstofwaarde en geen energie, aangezien die geproduceerd wordt door koolhydraten, en vlees heeft er praktisch geen.
Door verhitting worden de aminozuren trouwens giftig en putten het lichaam nog verder uit.
In feite zouden we beter rauw vlees eten, maar dit is niet aangenaam en lijkt minder hygiënisch.
Eet dus maximum een maal per dag een kleine hoeveelheid vlees en eerder s avonds, maar niet te laat op de avond, zeker voor 20 uur. Vervang het regelmatig door een vismaaltijd.
De vetten.
Vlees bevat ook vet, vooral verzadigd vet en dat is niet echt aangewezen, denk aan uw cholesterol. Vetten worden ook als reserve aangelegd, kunnen energie verschaffen maar moeten daarvoor eerst omgezet worden in koolhydraten wat opnieuw meer energie vraagt.
Vetten zijn calorierijk: 9 Kcal tegenover 4 Kcal voor koolhydraten.
De vetdepos stapelen zich ook gretig op met alle gevolg vandien.
Er wordt heel weinig aan dacht besteed aan de vetten in dat boek, misschien wel omdat men er weinig last van heeft indien men de andere raadgevingen strikt opvolgt.
Toch enige bijkomende uitleg.
U kunt er alles over lezen op internet, maar er staan ook veel onzekerheden in over de noodzaak om voldoende vet te eten. Wat lezen we zoal.
Vetten of lipiden zijn onmisbaar in een goede voeding. Ja maar onder welke vorm?
Samen met koolhydraten vormen ze de belangrijkst bron van energie.
Vetten worden onderverdeeld in twee categorieën.
- De verzadigde vetten met veel verzadigde vetzuren, vooral in vlees en melkproducten.
- De onverzadigde met 70 % onverzadigde vetzuren, vooral te vinden in de oliën en vis.
Vetten worden alleen maar omgezet in koolhydraten wanneer de reserve van koolhydraten is uitgeput en aangezien we toch te veel eten en zeker te veel zoetigheid, stapelen ze zich op in het lichaam, met als gevolg zwaarlijvigheid en toxemie.
Heel kort iets over vezels.
In vlees zitten er zeer weinig, des te meer in groenten en fruit.
We hebben vezels nodig om een goede stoelgang te bewaren en ons te beschermen tegen aambeien.
Eieren.
Tenzij eieren rauw gegeten worden, stollen de aminozuren door de hitte en gaan verloren.
Maar ook rauw zijn ze soms af te raden door de giftige stoffen die ze bevatten komende uit de voeding die ze krijgen en mogelijke besmetting.
Eieren bevatten ook veel zwavel, ( denk aan een rot ei) wat giftig is voor lever en nieren.
U ziet dat U niet te vel eieren moet eten.
De melkproducten.
Dat is een belangrijk onderwerp, vooral voor kinderen.
Alleen de moedermelk is echt aangewezen. Koeienmelk is voor runderen, is uw kind soms een rund, vraagt de auteur zich af?
Hebt U al een dier gezien die andere melk drinkt dan die van zijn moeder of minstens van een soortgenoot? De mens maakt weer al een uitzondering.
Is dat vooral geen economische kwestie?
Er bestaat heel veel informatie over de invloed van de consumptie van melkproducten en het verband met ziekten als, hartziekte, kanker, artritis, migraine, allergie, oorontsteking, verkoudheid, hooikoorts, astma, ademhalingsmoeilijkheden, en nog veel meer.
Melk is volgens dat boek vooral een politiek, economisch en financieel probleem.
De melkindustrie wordt gesubsidieerd. Volgens de Los Angeles Times, met bijna drie miljard dollar per jaar in Amerika.
Nu eens wetenschappelijk.
- De moedermelk van de vrouw is anders samengesteld dan die van de koe.
- Om melk te verteren en af te breken zijn er een paar enzymen nodig:
Renine en lactase.
Bij mensen zijn die na hun derde jaar zo goed als verdwenen.
- In alle melk bevindt zich caseïne, voor de ontwikkeling van de beenderen.
Caseïne stolt in de maag en vormt een taaie kleverige moeilijk te veteren brei die wel heel geschikt is voor een koe, die een vier-magenspijsverteringsstelsel bezit, maar niet voor de mens.
Bij de mens vergt het heel veel energie om die brei kwijt te raken, daarna blijft ze trouwens nog een hele tijd kleven in de darmen, dat geeft lethargie
- De bijproducten van de melk laten ook nog giftig slijm achter, dat is heel zuur en wordt zo opgeslagen in het lichaam, dat dus verzuurt.
- Vergeet niet dat ondanks de strengere controle er ook nog vaak resten van antibiotica in de melk aanwezig zijn hetgeen de vorming van resistente bacteriën kan bevorderen.
- Elk melkproduct is geconcentreerde voeding. Er mag dus geen ander geconcentreerd voedsel worden bijgevoegd.
Dus, melk met brood, met havermout, met kaas is uit den boze.
Yoghurt met fruit is niet aan te raden.
Indien U melk drinkt, neem er dan niets anders bij.
En onze babys dan?
Alleen moedermelk is ideaal en liefst langer dan een paar maanden.
Een tijdje geleden hoorde ik met verwondering het volgende.
Het is geen verhaal maar werkelijkheid. De Russinen willen allemaal een kind voor hun dertigste, anders voelen ze zich mislukt.
Wanneer ze een baby krijgen zijn er twee opmerkelijke dingen die wij niet kennen.
a. De baby drinkt moedermelk zeker minimum tot hij zes maanden oud is en soms tot zijn twee jaar, hij krijgt nauwelijks nog koeien melk nadien.
b. De baby mag alleen door zij dichtst bijzijnde familie worden gezien tot hij de ouderdom van zes maanden heeft bereikt.
Vreemden worden op afstand gehouden en waarom?
Omdat het kind niet in staat is weerstand te bieden aan vreemde bacteriën en
virussen waar het niet tegen bestand is.
Zijn moeder heeft hem wel tijdens haar dracht beschermd tegen veel familiaal
aanwezige bacteriën en virussen maar niet tegen die van de vreemden, zelfs verre
familileden krijgen het kind niet te zien.
Russen zij
|