Zoektocht naar stamboomgegevens over de families Fabre en Fabré Ook een zoektocht naar vertalingen van het gedicht "Ontmoeting" van Herman Rohaert in het kader van het project" Europees ontmoeten langs de poëzie".
16-04-2005
4. Aard en karakter van de Fabre's.
4. Opgelet ! De entrée bevindt zich helemaal onderaan onder nummer 1.
Voorafgaande bemerking !!!
De beschrijving van de vastgestelde aard en karaktertrekken beperken zich uiteraard tot de Fabre's die ik totnogtoe ken en heb leren kennen. De beschrijving zal dus uiteraard niet volledig zijn. Elke gegadigde kan er dus nog wat aan toevoegen.
Een karaktertrek die nogal fel opvalt is een zekere koppigheid, een geloof in het eigen gelijk en daarin heel fel blijven volhouden.
Naast deze typische koppigheid valt er ook nog een sympathieke nonchalance te bespeuren.
Een Fabre laat zich ook niet opjagen. Het kan soms wel een tijdje duren eer men in gang schiet. Doch eenmaal vertrokken gaat men door tot de finish en het gepresteerde moet daarenboven van heel goeie kwaliteit zijn. Als een Fabre iets belooft dan doet zij of hij het wel, maar het kan wel een tijdje op zich laten wachten. Een Fabre blijft zijn gegeven woord steeds gestand maar men moet er tamelijk veel geduld mee hebben.
Verder heeft een Fabre ook veel zin voor fantasie en beschikt zij of hij over een rijke verbeeldingskracht die niet altijd door iedereen kan gevolgd worden.
Een Fabre heeft ook een grote drang naar creativiteit, vooral waar deze met grote handvaardigheid te maken heeft.
Er is ook een sterke verbondenheid vast te stellen met de biosfeer ( insecten en planten).
Een Fabre is ook een uitgesproken sociaal wezen dat eerder optimistisch is en bovendien ook niet vies van een goeie pint of een goed glas wijn.
Verder kan een Fabre ook goed rekenen en berekenen.
En tot slot is ook dit nog zeer belangrijk: Een Fabre kan moeilijk een baas boven zijn kop verdragen en heeft het zeer moeilijk om in een opgelegd systeem of schema te moeten meedraaien. Een Fabre heeft een ingeboren drang naar grote zelfstandigheid en autonomie.
3. Opgelet !!! De entrée bevindt zich helemaal onderaan onder nummer 1.
Volgens Dr. Paul Fabre, huisarts in Sint-Truiden, zouden de eerste Fabre's, die zich in Diest hebben gevestigd, aannemers uit Frankrijk geweest zijn die zouden gewerkt hebben onder leiding van Vauban, de hofarchitect van Lodewijk XIV. Hun opdracht bestond erin de vestingswerken rond de stad Diest op te trekken. Deze werken situeerden zich in de 17e eeuw. Ook de vestingswerken van de stad Ieper zouden destijds door Vauban gerealiseerd zijn alsook de citadel van Rijssel. De stad Rijssel werd in 1667 door Lodewijk XIV geannexeerd.
De versie van Vauban wordt echter tegengesproken door Dr. Reimond Gerrit Fabre, prof.em. historische kritiek, die het volgende verhaal geeft: "Lodewijk XIV heeft van 1682 tot 1713 ( Vrede van Utrecht) oorlog gevoerd in de Lage Landen met het oog op de inpalming van zowel de zuidelijke als de noordelijke Nederlanden. Hij heeft veldslagen gewonnen (Neerwinden o.a.) en hij heeft er ook verloren. Nochtans is hij nooit ergens lang kunnen blijven. Hij heeft dus nooit ergens permanent zijn gezag kunnen vestigen, tenzij in het stuk ten zuiden van de lijn Ieper, Doornik, Charleroi. (la frontière de fer). Hij zou derhalve nooit in staat geweest zijn om in Vlaanderen reusachtige vestingswerken en forten te bouwen. Vauban is dus nooit in Diest geweest. Tenzij misschien om er een glas Diesters bier te drinken. De vestingswerken van Diest werden daarentegen gebouwd na de Belgische onafhankelijkheid, nog steeds uit vrees voor een Hollandse inval. De bouwheer was een zekere Brialmont. De werken werden begonnen in 1837 en duurden 20 jaar. In de "Geschiedenis der Diestse Wallen" (zie aldaar op het internet) wordt wel vermeld dat voor deze werken vreemde arbeiders aangetrokken werden. Men zegt er wel niet bij waar ze vandaan kwamen. Het is dus aannemelijk dat na het beëindigen van deze werken sommige immigranten in Diest zijn blijven wonen (verliefd op een plaatselijke schone). De Fabre's hebben dus zeker niets te maken met Vauban of Lodewijk XIV. Met de werken van Brialmont misschien wel. Interessant zou zijn te weten wanneer de eerste Fabre zich in Diest gevestigd heeft ( voor of na 1837 ) om te weten of deze Fabre iets met de werken te maken had. Het zou ook interessant zijn te weten te komen of bij de immigratie in Diest vanaf 1837 ook buitenlanders (bv Fransen) betrokken waren. Het zou natuurlijk ook kunnen dat de immigranten uit andere streken van Vlaanderen of Wallonië kwamen. Conclusie: we weten dus nog altijd niet hoe de Fabre's in Diest zijn geraakt".
Tot in de 20e eeuw zijn er evenwel nog Fabre's als aannemer werkzaam geweest in Diest.