Even nog verder gaan over die meesjes in mijn tuin.
De supermarkt verpakt noten in keurige netzakjes, met een lusje eraan, die je zo in een boom kunt hangen. Voor de prijs die je betaalt zou je 't ook best zelf kunnen maken, maar een kniesoor die dat overweegt..... Ik hang een netzakje met nootjes naast de vetbol in de berk en vijf minuten later hangt er al een blauwgele hoogtewerker aan, die nogal kordaat te werk gaat. De helft van wat hij aanpikt, valt op de grond. Waar merels, vinken en mussen op de loer liggen. Zouden vogels een verbond gesloten hebben?
Vanuit de keuken kun je de mezenballen zien hangen, waar de kool- en pimpelmezen als hoogtewerkers aanhangen. Ik kan langkijken naar de mezen. En ik probeer me in hen te verplaatsen. Vinden ze zo'n bal belegen frietvet met hier en daar een zonnebloempit nu alleen maar goede burgerkeuken? Of is het een delicatesse? Waar mezen beslist dol op wezen zijn nootjes. Je kunt ze rijgen of je kunt ze in een netzakje stoppen, dat maakt niet uit. Morgen bij beter weer trek ik erop uit om nootjes te komen.
Komen ooit voeten gevleugeld mij melden vrede? Daalt over smeulende aarde de dauw van vrede? Wordt ooit gehoord uit mensenmond dat woord: wij mogen rusten in vrede.
Dan zal ik huilen en lachen en drinken en slapen; dromen van vluchten en doden en huiv'rend ontwaken. Maar niemand vlucht, nergens alarm in de lucht. Overal vrede geschapen.
Dan zal ik zwaaien naar vreemden, zij zullen mij groeten. Wie was mijn vijand? Ik zal hem in vrede ontmoeten. Dan zal ik gaan waar nog geen wegen bestaan. Vrede de weg voor mijn voeten.
En nog meer gezondheidnieuws, want onze gezondheid is ons kostbaarste bezit.
Een positieve houding biedt bescherming tegen infecties!
Je hoort vaak zeggen dat een positieve houding het genezingsproces helpt. Er zijn frappante voorbeelden die deze stelling bevestigen, onder meer bij kankerpatiënten. In het algemeen kan men stellen dat gelukkige mensen meestal langer leven. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat positieve emoties kunnen bijdragen tot de bescherming tegen virussen en virale infecties.
Geluk en een goede gezondheid
Geluk en gezondheid gaan samen. Er zijn heel wat voorbeelden die die stelling bevestigen en in het algemeen kan men stellen dat negatieve gevoelens het mortaliteitsrisico doen stijgen. Een studie die uitgevoerd werd in 2005 (1) zocht naar het achterliggende mechanisme van de stelling en toonde aan dat gelukkige mensen een lager cortisolgehalte hebben, een stresshormoon dat een rol speelt bij abdominale obesitas, type 2 diabetes, arteriële hypertensie en verschillende auto-immune ziekten. Gelukkige mensen hebben ook een lagere hartfrequentie overdag en 's avonds, wat getuigt van een goede cardiovasculaire gezondheid.
Gelukkige mensen hebben een hogere weerstand tegen virussen
Een positieve houding zou ook een invloed hebben op de weerstand aan infecties. Bij het onderzoek waren 200 vrijwilligers betrokken van 20 tot 55 jaar oud. De helft van hen was eerder gelukkig, vol enthousiasme en kalm, terwijl de anderen angstig waren, vijandig en soms zelfs depressief. Alle vrijwilligers werden blootgesteld aan virussen via neusdruppels (rhinovirus en influenza A virus). De mensen uit de groep met een positieve ingesteldheid vertoonden het minste symptomen van de door de virussen uitgelokte ziekten, rhinopharyngitis of griep en dat ongeacht het niveau van optimisme, leeftijd, geslacht, lichaamsgewicht, opvoeding, vaccinatiegraad, enz. Mensen met een pessimistische houding zijn evenwel niet meer gevoelig aan virale infecties.
Het leven door een roze bril
Om meer weerstand te bieden tegen griep, verkoudheden en gastro-enteritis moet u werk maken van uw geluk en er een positieve ingesteldheid op na houden. Mensen die last hebben van angst moeten weten dat er een vaccin is tegen griep en dat men zich nu nog kan laten vaccineren, maar dan wel meteen!
Zonder echt depressief te zijn, kan iedereen perioden van zwaarmoedigheid hebben. Dat kan gevaarlijk zijn als men er niets aan doet. Gelukkig zijn er preventieve strategieën die hun werk doen zonder dat men zich daar echt altijd van bewust is.
Hoe zwaarmoedigheid voorkomen?
Om zwaarmoedigheid te voorkomen, zijn er eerst en vooral houdingen die vermeden moeten worden... Stimulantia zijn nefast: een sigaret roken, een glas drinken, zoetigheid eten, het lijkt u wel een duwtje in de rug te geven, en dat is ook zo, maar het effect is van korte duur. Een paar uur later is de neerslachtigheid weer helemaal terug en in nog grotere mate dan wanneer men niet zijn toevlucht gezocht had in een kunstmatig opwekkend middel. Drugs in het algemeen en stimulantia helpen niet om er weer bovenop te komen. In tegendeel, ze maken het alleen maar erger.
Houdingen die helpen
Doe meer fysieke inspanningen. Als u zwaarmoedig bent dan heeft het niet veel zin om u een uur snelwandelen per dag aan te raden. Maar u moet wel weten dat lichaamsbeweging een heus weldoend effect heeft. Ga bijvoorbeeld tien minuutjes wandelen. Dat is niet veel, maar het is al een stap in de goede richting, ook als u het binnenshuis doet. Het effect houdt bovendien minstens twee uur aan.
Schep een luchtje. Sluit u niet op in uw woonst. Ga naar een stadspark, tuinier, ga even fietsen of zet het raam wijd open. Zo krijgt u licht en zuurstof en dat is goed voor de moraal. Ideaal is een wandeling in volle natuur!
Zorg voor uzelf. Een bad, een douche, verzorging, parfum, make-up en makkelijke kleding, zo kunt u uzelf in de watten leggen. Het lijken details, maar de manier waarop u uzelf verzorgt is een beeld van de waarde die u zichzelf toekent. Dat beeld is erg bijzonder en verdient het beste. Hoe beter u er zorg voor draagt, hoe groter de positieve waarde in uw ogen. Gun uzelf een extraatje, een heerlijke douchegel, een nieuwe tandenborstel, een mooie lippenstift, enz. De verbeelding is aan de macht!
Adem diep in en uit. Het is een makkelijke ontspanningsoefening die je minstens een tiental keer per dag moet doen. Het werkt ook kalmerend en het neemt zo goed als geen tijd in beslag.
Denk aan aangename contacten. Geef het meisje of de jongen aan de kassa een glimlach, knik vriendelijk naar iemand die de deur voor u openhoudt, telefoneer naar vrienden, plan afspraakjes met naasten, bewijs hen een dienst of vraag of ze u een dienst willen bewijzen. Elk contact met iemand anders kan goed zijn voor de moraal. Maak er werk van!
Maakt plaats voor uzelf. Uw omgeving moet aangenaam zijn om u te helpen zo aangenaam mogelijk te leven. Een plant, kaarsen, een schilderij of een herschikking van uw meubilair en een nieuw kleurtje op de muren kan helpen!
Om zwaarmoedigheid te vermijden: doe u zelf goed! Denk vooral aan alles wat u goed kan doen, ook al is dat niet altijd te combineren met het leven van een ander. Een stevige wandeling, een film zien in de bioscoop, een thrillerroman of een theatervoorstelling, een museumbezoek, een dolle avond met vrienden, winkelen met een vriendin, klussen of knutselen, alle middelen zijn goed!
Voordat u radicale veranderingen overweegt om u beter te kunnen voelen, moet u telkens kleine pasjes nemen. Alleen zo kunt u later grote stappen vooruit maken!
Steeds meer mensen eten 's middags buitenhuis en kopen snel een broodje. Is dat goed of slecht voor de gezondheid? Bestaat er zoiets als een broodje gezond?
De diversiteit van fast-food
Fast-food restaurants en snackbars hebben de steden overspoeld. Overal waar je maar komt kan je een broodje of een andere snelle hap kopen. Gelukkig kan men op straat, in winkels, aan een toog of in een snackbar ook wat anders eten dan een saai broodje. Het aanbod is uitgebreider dan ooit, van soep tot wokgerechten, yoghurt en Zweedse broodjes met zalm, vegetarische snacks en ook hot-dogs, een stuk quiche of een van de vele panini. Sommige zaken bieden ook zuivel- en andere producten aan die vetarm zijn. En dan zijn er ook nog de klassieke stokbroden. Een broodje kan vandaag zowat alle vormen aannemen, van pita en briochebrood tot volkoren en granenversies.
De goede keuze
Er is vandaag veel meer keuze dan ooit. Zowat overal kan men suikerarme of suikerloze drankjes kopen, yoghurt, fruit en een broodje met rauwkost. Het is dus perfect mogelijk om voor een gezonde lunch te kiezen waarbij de verschillende voedselgroepen waaruit een maaltijd moet bestaan, vertegenwoordigd worden. Ook variatie is mogelijk: een zetmeelhoudend voedingsmiddel (brood), groenten (rauwkost en groenten in broodjes, slaatjes, enz.), fruit (compote, fruitsla, vers fruitsap, fruittaartje, enz.), een zuivelproduct (light yoghurt, platte kaas, kaas in een broodje ) en een drank (water, thee, light drankje, enz.). Het is aan u om een goede keuze en een goede combinatie te maken. Veel zaken bieden een volledige maaltijdformule aan, maar die zijn daarom nog niet evenwichtig samengesteld.
Een aantal tips
o Wacht niet met lunchen tot u helemaal uitgehongerd bent. Uw eetlust zal u leiden naar een overvloedige lunch, terwijl uw rede kiest voor meer groenten, zuivelproducten en een dessert met fruit. o Zorg voor voldoende variatie. Verander van beleg, verander van brood, van dessert, van drank, enz. o Val ook niet in het andere uiterste door alleen een piepklein slaatje te eten en een glas water te drinken. Uw honger wordt zo niet gestild en is de kans groot dat u in de namiddag bezwijkt voor tussendoortjes. o Als u voor een slaatje kiest, zorg er dan voor dat het voedzaam genoeg is. Er moet een zetmeelhoudend product in zitten (boontjes, aardappelen, pasta, rijst). Is dat niet het geval, dan eet u er best een stuk brood bij. o Zorg voor een evenwichtige lunch, kies dus niet voor een mini-broodje met een dessert en veel drank. o Eindig een middagmaal niet systematisch met zoetigheid. Kies ook eens voor platte kaas met frambozencoulis, fruitsla, enz. o Ga naar zaken waar ze broodjes ter plekke maken. Zo kunt u makkelijker variëren en vragen om geen mayonaise op uw broodje te doen. o Blijf zoeken naar de 'betere' zaak, ook al moet u daarvoor een blokje om. o Gun uzelf minstens twintig minuten om uw middagmaal te nemen.
Als u één of meerdere van de onderstaande klachten herkent, neem dan contact op met uw huisarts.
Kramp of pijn bij het lopen op een bepaalde plek in het been. De pijn kan in de spieren van de kuit, het bovenbeen of de billen zitten. De plaats waar de pijn optreedt geeft een aanwijzing waar een afsluiting of vernauwing in de bloedtoevoer kan zitten. Deze klacht kan gepaard gaan met een gevoel van minder fit zijn, emotionaliteit en slecht slapen. De klachten beperken de (dagelijkse) activiteiten, vooral wat betreft werk, huishoudelijke, sociale en vakantieactiviteiten (Etalagebenen).
Koude voeten, ontbreken van onderhuidse vetlaag, verlies van haar op voeten en tenen, verdikte teennagels (vaak met schimmelinfectie) en vertraagde nagelgroei. Als gevolg van een slechtere doorbloeding kan uw been bleek worden wanneer u het optilt en kan het rood verkleuren wanneer u het been laat hangen (Etalagebenen).
Pijn in een been, optredend in rust, bijvoorbeeld tijdens de slaap, waardoor men wakker wordt en het bed uit moet; bij uit bed zijn zakt de pijn dan weer. Dit kan duiden op een tekortschieten van de bloedtoevoer naar het been wanneer 's nachts de bloeddruk gedaald is.
Vage rugklachten en pijn in de buik. Dit kan duiden op een beginnende scheuring van een aneurysma van de aorta in de buik (aneurysma van de aorta abdominalis, AAA). In zo'n geval nemen de pijnklachten in de loop van enkele uren of dagen langzaam maar zeker in ernst toe. Als een AAA eenmaal barst is dat een dramatische gebeurtenis. Zonder spoedingreep daalt de bloeddruk en ontstaat een shock. De ruptuur veroorzaakt heftige buik- of rugpijn, een uitzettende, kloppende zwelling in de buik en een shock. Verschijnselen van een shock zijn onder meer: koude, klamme bleke huid, bewustzijnsverlies, koude armen, benen en neus, zeer bleek zien, koud aanvoelen en een koude neus (Aneurysma van de aorta in de buik).
Witte 'dode' vingers; daarna blauw verkleurde vingers; tenslotte, bij opwarmen, een rode huid en een pijnlijk gloeiend gevoel in de aangedane vingers. De klachten worden uitgelokt door koude temperatuur, temperatuurwisselingen, en soms door emotie. (Fenomeen van Raynaud).
Zware, vermoeide en vaak warme benen, jeuk, een gespannen gevoel, krampen, een trekkende of stekende pijn in de kuiten, trillingen in de benen en zwellingen. Uitgezette oppervlakkige aders. Bij sommige mensen ontstaan na verloop van tijd vochtophopingen in de benen, huiduitslag, een verkleuring of verharding van de huid (Spataders).
Opzwelling van de kuit of het hele been. Het been voelt vaak warm aan en kan rood-paars van kleur zijn. De huid kan strak zijn en glanzen. Het been is vaak pijnlijk en lopen kost moeite. Door de beweging van de voet verergert de pijn bij het lopen (Trombose).
Plotseling optredende klachten van kortademigheid en pijn bij de ademhaling (met name bij diep inademen). Ook hoesten met soms het opgeven van een beetje bloed kan een verschijnsel zijn. Soms ook algemeen onwel zijn, bleek zien, shock. Deze klachten kunnen op zichzelf optreden of in samenhang met een pijnlijk gezwollen been. (Longembolie). Toenemende spierpijn die in de rug armen, benen (meestal symmetrisch), of in het hele lichaam kan zitten. Hierbij kan spierzwakte, koorts, misselijkheid, braken en productie van donkere urine optreden. Een zeer zeldzaam optredende complicatie van cholesterolverlagende medicamenten. (Rhabdomyolysis).
"Ieder mens moet op bepaalde momenten in zijn leven met iemand kunnen praten over wat er in hem omgaat. Kunnen spreken over wat je bezighoudt, is soms levensnoodzakelijk. Maar is er iemand die kan luisteren? Die je laat uitspreken, zonder meteen te oordelen, te zeggen wat je moet doen? Is er iemand die kan zwijgen? Die wat je hem vertelt voor zich houdt, en het je niet achterna draagt?" Er zijn mensen die zo goed kunnen luisteren dat ze, zonder een woord te zeggen, maken dat je je beter voelt. Luisteren is 'leven gevend'. Luisteren betekend tijd en aandacht geven. De therapeut in elk van ons ontwaakt. Echt luisteren is een kunst, maar iedereen kan er 'meester' in worden. En luisteren opent de deur naar veel soorten schoonheid: "Als de ziel luistert, spreekt het al een taal dat leeft", zei Guido, Gezelle. 'Stil worden'- basisvoorwaarde voor het luisteren-dreigt nochtans samen met de stilte verloren te gaan. Of met de woorden van P.Petersen:"In onze luidruchtige en haastige maatschappij, gedreven door de informatica-explosie en onder de dictatuur van de communicatiemedia, wordt een gesprek, in de stilte van het luisteren, van aangezicht tot aangezicht, een zeldzaam geschenk." Van luisteren leer je meer dan van praten. Je leert mekaar, de wereld van de ander, de andere dimensie van een realiteit kennen. Echt luisteren mag dan passief lijken, het is een actief gebeuren. Echt luisteren is'hard werken'. Het gebeurt in stilte, maar is actief. Luisteren betekent dat je je voor de ander zijn verhaal openstelt. Je wereld wordt verruimd met die van de ander. Luisteren kan conflicten voorkomen. En dat geldt evengoed voor generatieconflicten als voor burenruzies, relatietwisten of godsdienstoorlogen. Kortom, luisteren is het begin van elke vredelievende oplossing, omdat je al luisterend het verhaal van de ander leert begrijpen. En iedereen heeft toch relaties. Kwalitatieve relaties bouwen, veronderstelt dus leren luisteren. Of is het leren zwijgen?
Nu de feestdagen weer voorbij zijn, word ik weer een beetje weemoedig en komen de mooie dingen van vroeger bij mij thuis weer boven...
'Langs de straten lopen de zangertjes. Jongens en meisjes, die uit zijn op wat snoepgoed of misschien centjes. Het is misschien niet erg consequent, maar ik hou daarvan. Ze brengen langs de huizen mooie, soms al oude liederen, en ik moet ze altijd bewonderen voor hun moed, waarmee ze het doen. Ooit lang geleden ben ik zelf met mijn zus en een ster langs de huizen van ons dorp getrokken en ik kan jullie verzekeren, dat valt nog niet mee. (Hoe koud het toen was!. En hoe de rijke mensen met een effen gezicht beweerden dat er al iemand anders was komen zingen!).
Al meer dan twee weken zit er geen schot in het weer. De lucht ligt als een grijze soldatendeken over het landschap en maakt alles stil en wat troosteloos. 't Zou kunnen vriezen dat het kraakt, de sneeuw zou enkeldiep de wereld kunnen bedekken, de mist zou kunnen aanvriezen. Maar niks van dat alles. Boven de deken, ergens, moet de zon zitten. Zij is slechts te vermoeden. .........
Bloggertjes van Antwerpen VERGEET VERLOREN MAANDAG niet hé, dan eten wij weer Worstenbrood en Appelbollen. Het zal weer smaken zene.
Een gezin uit Cairns, in het Australische Queensland, heeft haar leven te danken aan haar huisdier. Het diertje klauwde het gezicht van haar baasje open toen diens matras in het midden van de nacht vuur vatte. De man kon daarna nog zijn gezin redden en de hulpdiensten waarschuwen.
Volgens Robert White-McFarlane van de plaatselijke brandweer was de schade aan het huis minimaal. De brand werd waarschijnlijk veroorzaakt door een smeulende sigaret.
'Grootste uurwerk ter wereld' telt in Mechelen af tot 2007
De Sint-Romboutstoren in Mechelen is al helemaal klaar voor de aftelling naar het nieuwe jaar. De houten replica van de wijzerplaat van de toren waaraan de Mechelaars kunnen aftellen, werd vrijdag in alle vroegte gemonteerd. Het laatste onderdeel, het verankeren van het 12 meter grote gevaarte, gebeurde vrijdagavond.
Op 31 december zal om 1 minuut voor middernacht afgeteld worden op deze houten wijzerplaat door op elk cijfer, van 1 tot 12, vuurpijlen te ontsteken. Wanneer de aftelling het cijfer 12 bereikt, zal er een vuurwerk losbarsten rond de Sint-Romboutstoren.
Volgens de Mechelaars is het uurwerk dan het grootste ter wereld waarop een gezamenlijke telling zal doorgaan. De stad maakt van de stunt handig gebruik om het uurwerk verder te promoten in de VRT-Monumentenwedstrijd. (belga/hln)
Het beveiligingsbedrijf Verisign waarschuwt voor een nieuw virus dat zich via mail verspreidt. Het bericht dat zich rondstuurt heeft als onderwerp 'Happy New Year!'. Wie de bijlage postcard.exe opent, krijgt onder meer enkele virussen en Trojaanse paarden geïnstalleerd op zijn pc. Daarna probeert het virus zich door te sturen.
Volgens Verisign, dat al meerdere malen dergelijke mails onderschept heeft, gaat het om een nieuw virus. Verisign wist ook een netwerk te traceren dat per seconde vijf virusmails verstuurde.
Een keverplaag bedreigt de palmen op Mallorca. Ruim 4.000 bomen, vooral in het zuiden van het Spaanse vakantie-eiland verkeren door de rode palmsnuitkever (Rhynchophorus ferrugineus) in acuut gevaar.
Enkele dagen De kevers vreten eerst de bladeren op en pakken vervolgens de stam aan. In slechts enkele dagen kan de aangetaste palm afsterven. Omvallende bomen vormen vooral op openbare plaatsen ook een gevaar voor voorbijgangers.
Het ministerie van Landbouw op de Balearen kondigde strenge controles aan. Het gebruik van chemicaliën is echter enkel werkzaam zolang de kevers zich nog in het larvenstadium bevinden. Aangetaste bomen moeten geveld en verbrand worden.
Import uit Valencia De aanwezigheid van de rode keversoort, die zo groot als een meikever kan worden, werd pas twee maanden geleden op Mallorca vastgesteld. De vraatzuchtige insecten geraakten vermoedelijk op het eiland door de import van palmbomen uit Valencia, waar de kever twee jaar geleden opdook. De rode palmsnuitkever is oorspronkelijk uit de tropen in Azië afkomstig, maar breidde zich echter uit naar Afrika en Europa. (belga/hln)