Betekenis van de Antwerpse straatnamen + wetens -en bezienswaardigheden

04-05-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onderwijsstraat

                                                      ONDERWIJSSTRAAT

Wist U dat ... ?

- deze straat gelegen is tussen de Lange Stuivenberg- en de Pothoekstraat.

- het weggedeelte van Lange  Stuivenbergstraat tot aan de Erwtenstraat geopendwerd in 1878, in 1882 verder  doorgetrokken werd tot aan de Pothoekstraat.

- de naam van de straat verwijst naar het "Onderwijs".

                                                             -o-o-o-O-o-o-o-

04-05-2017 om 13:11 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onafhankelijkheidslaan

                                               ONAFHANKELIJKHEIDSLAAN

Wist U dat ... ?

- deze laan gelegen is de "Tentoonstellingswijk", tussen de Volhardingstraat en de Eric Sasselaan.

- de naam van de laan verwijst naar Onafhankelijkheid (staatkunde).

- met onafhankelijk wordt bedoeld, dat een land of staat volledig soeverein heerst over zijn grondgebied, zelfstandig kan beslissen over het binnenlands en buitenlands beleid en niet (of niet meer) bestuurd wordt door een ander land.

                                                          -o-o-o-O-o-o-o-

04-05-2017 om 13:07 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oomsstraat (Karel)

                                                    KAREL   OOMSSTRAAT

                                                foto van Alfons Van Camp.

Wist U dat ... ?

- deze straat gelegen is tussen de Desguinlei en de Jan Van Rijswijcklaan, die de Doornelei en de Korte Lozanastraat kruist. 

foto van Alfons Van Camp.

               zicht op de Karel Oomstraat richting Gerard Legrellelaan (foto van Alfons Van Camp)

foto van Alfons Van Camp.

   zicht op de Karel Oomsstraat vanaf de Korte Lozanastraat richting Jan Van Rijswijcklaan (foto avc)

- de straat genoemd werd naar de Vlaamse kunstschilder

                  Karel Ooms  geboren te Dessel op 27 januari 1845 en gestorven te Cannes op 18 maart 1900. 

- hij studeerde in de Kunstacademie van Antwerpen waar hij in 1865 als laureaat afstudeerde. Zijn bekendste werk is De verboden lezing

P.S. : bijkomende gegevens bekomen van Frits Schetsken :KAREL OOMS – DE STRAAT HEET NAAR HEM, HET HUIS WAS VAN ZIJN VROUW
Op de Katteberg in Dessel wordt hij op 27 januari 1845 geboren als zoon van een eenvoudig landbouwer. Maar als hij op z’n 12de uitstekend blijkt te kunnen tekenen, financiert het gemeentebestuur van Dessel zijn opleiding aan de Antwerpse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Hij krijgt er les van Nicaise De Keyser himself en acht jaar later kan hij als laureaat beginnen aan een zelfstandige carrière als schilder. Hij blijft in Antwerpen wonen en verdient goed met portretten van de gegoede, kunstminnende burgerij. Maar hij gaat ook op reis, zowel binnen Europa als in het Midden-Oosten, waar hij Palestina en Egypte bezoekt, wat later tot een oriëntaalse toets in enkele werken zal leiden. Vandaag nog amper bekend, maar in zijn dagen geen lokaal talent, want prijzen voor zijn werk in Praag (1877), Amsterdam (1883), Adelaide (1887), Melbourne (1888) en Chicago (1893). Zijn oeuvre omvat niet minder dan 220 schilderijen, waarvan zowat een derde portretten.
Hij is al 52 wanneer hij aan trouwen denkt en wel met een weduwe van 56, Edith van Eersel, voorheen gehuwd met Emile della Faille en dan ook een rijke dame, bovendien interesse voor kunst. Na de huwelijksvoltrekking in 1897 gaan ze in haar herenhuis in de Warandestraat wonen, zoals het deel van de vroegere Wilrijksebaan tussen het huidige Koning Albertpark en de Brialmontvesting in de 19de eeuw wordt genoemd. Omdat Ooms het aan zijn hart heeft, verhuizen ze niet lang nadien naar Ediths villa in Cannes. Wanneer daar echter op een dag in maart 1900 wordt ingebroken, is Karel daarvan zo van slag, dat hij op 18 maart ter plaatse overlijdt. Mede op aandringen van Edith wordt de Warandestraat in 1911 omgedoopt in Karel Oomsstraat.
In de Reyndersstraat hebben Les Filles de la charité de Saint-Vincent de Paul hun klooster in het pand waar vandaag café De Groote Witte Arend aan een fraaie binnenplaats huist. Terzijde kan je door een glazen afscheiding een blik werpen in de tot kapel omgebouwde salon van deze zusters, de neogotisch versierde Chapelle Saint-Charles à la mémoire de Karel Ooms. Op Karel, prosit ! 

 EEN GODDELIJKE AUTO UIT ANTWERPEN
Wie Karel Oomsstraat zegt, zegt Minerva. Aan weerszijden van het zuidelijke deel van deze straat hebben de fabrieks- en kantoorgebouwen van dit automobielbedrijf gestaan, waarvan nu enkel nog een gemoderniseerd restant overeind is gebleven bij een inrit naast de Albert Heijn-supermarkt.
Het begon ook bescheidener. Op 5 juni 1868 wordt in Amsterdam Salomon de Jong geboren binnen een joodse familie. Het gezin verhuist in 1881 naar Brussel en Sylvain – zoals Salomon intussen wordt genoemd – blijkt een technische knobbel te hebben. Hij begint in 1883 fietsen te verkopen, maar wil daar meer van weten en trekt daarvoor naar Engeland.
In 1895 start Sylvain met zijn broers Henri en Jacques en nog drie Antwerpse handelaars met het vervaardigen van fietsen onder de naam Mercury Cycle Corporation. Maar na een studiereis in 1896 naar de Verenigde Staten besluit Sylvain in 1897 een eigen fietsenfabriek te beginnen in de Jacob Jacobsstraat, in het Antwerpse Jodenkwartier. De firma CVS de Jong & Co telt al snel veertig werknemers, die fietsen produceren onder de merknaam Minerva – de Romeinse godin van de Wijsheid en de Kunst.
Dat heeft zo’n succes dat al in 1898 uitgekeken moet worden naar een grotere fabrieksruimte en die wordt gevonden in de Warandestraat op de hoek met de Briartstraat. Vanaf 1899 worden hier ook motorfietsen geassembleerd met De Dion Bouton motoren, waarna een jaar later de Minerva motorfiets het daglicht ziet. Eigenlijk eerder een fiets met daarop een 1 cilinder motortje gemonteerd, dat pas echt succesrijk wordt als werknemer Jan Olieslagers – jawel, dé Jan Olieslagers – het geval onderhanden neemt. Intussen produceren tweehonderd werknemer zo’n 200 fietsen per week.
In Londen worden de Minerva motorfietsen geďmporteerd door Nederlander David Citroen, een neef van André, welke laatste na de Eerste Wereldoorlog in Parijs de Citroenfabriek zou beginnen. De Minerva’s worden in onderdelen naar het Verenigd Koninkrijk vervoerd en daar geassembleerd. David heeft een verkoper in dienst, een zekere Charles S. Rolls, die ook nog even in de Antwerpse fabriek zal werken om dan in 1904 met Frederick Henry Royce het wereldberoemde merk met de twee RR’s op te starten.
Maar intussen heeft Minerva ook zijn eerste kleine auto gereed en in 1903 wordt NV Minerva Motors opgericht, waarna op 28 december 1904 een nieuw fabrieksgebouw op de hoek van de Warandestraat en de Wilrijkse Vest (nu Desguinlei) in gebruik wordt genomen, waarbij het aantal personeelsleden stijgt tot 550. Vanaf november 1906 worden die auto’s uitgerust met een motor zonder kleppen, een vinding van de Amerikaan Charles Yale Knight, die ook andere merken zullen gebruiken. De zaken gaan uitstekend en in 1910 komt er alweer een nieuw fabrieksgebouw bij, nu aan de kant van de Briartstraat. Met 1600 werknemers is Minerva dan de grootste fabriek van heel België.
De Eerste Wereldoorlog doorkruist de groei, de directie verhuist naar Amsterdam in het neutrale Nederland, maar keert terug zodra die oorlog voorbij is. En dan volgt de bloeiperiode van Minerva met automobielen die kunnen concurreren met Rolls- Royce. Voortaan worden de motoren gemaakt in de op 16 augustus 1921 in Mortsel-Luithagen geopende Minervafabriek, waarna ze in Antwerpen in de luxueuze auto’s worden gemonteerd, die onder meer worden verkocht aan koningen, filmsterren en zelfs aan Henry Ford. In 1922 ontstaat de beroemde Minerva-radiatordop, een ontwerp van Pierre de Soete. Minerva telt stilaan 6500 werknemers en Sylvain de Jong heeft nog plannen om uit te breiden en trekt investeerders aan, maar het tij keert als op 24 oktober 1929 de Wall Street crash de vraag naar luxeauto’s doet verdampen. Maar de neergang is Sylvain bespaard, hij overlijdt op 16 augustus 1928 aan kanker. Als Salomon de Jong wordt hij in de Brusselse randgemeente  Elsene begraven.
Investeerders zetten het bedrijf nog een tijd voort, maar in 1935 neemt automobielfabriek Imperia van Mathieu van Roggen – weer een Nederlander, die nabij Luik is neergestreken – het bedrijf over.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog leggen de Duitsers beslag op alle bedrijfsgebouwen. In Mortsel vestigen ze er de Frontreparatur betrieb Erla VII in, waar Messerschmidt vliegtuigmotoren worden onderhouden en hersteld. Om dat te verhinderen voeren de geallieerden op 5 april 1943 een bombardement uit op dat bedrijf, waarbij veel bommen op het centrum van Mortsel-Oude God terechtkomen en daar 936 dodelijke slachtoffers onder de bevolking maken.
Intussen is in 1939 een deel van de Antwerpse fabriek afgebroken, waarbij het Minerva-embleem verhuist naar de Nijverheidsschool in de Rodestraat, waar veel Minerva-technici zijn opgeleid. Na WO II doet Imperia een poging om het merk Minerva opnieuw leven in te blazen, maar dat lukt niet en tussen 1956 en 1960 zijn de resterende Antwerpse Minervafabrieken grotendeels gesloopt, waarmee het bedrijf uit het stadsbeeld is verdwenen. Op een deel van het fabrieksterrein zou later het Louise-Marie kinderziekenhuis gebouwd worden, maar dat is intussen ook alweer afgebroken.

- - - -- - - - - - - - - - -- - -

DE ROEM VAN DE ANTWERPSE KUNSTSCHOOL AAN DE KAREL OOMSSTRAAT
Op nr.24 in de Karel Oomsstraat sta je op een plek waar de kunst zich al bijna 150 jaar thuis voelt. Een 19de-eeuws landhuis aan wat dan de Warandestraat heet, krijgt rond 1870 nieuwe bewoners. Hij heet Nicaise, zij Isabella, of zeg maar Bella. Zijn voornaam heb je vast vaker gehoord en inderdaad, het is dé Nicaise van de Antwerpse De Keyserlei. Hij heeft dan al een hele weg afgelegd, van schaapherder in Zandvliet, waar hij op 26 augustus 1813 geboren is, via succes als schilder in 1836 op de Brusselse salon met zijn monumentale doek ‘De Slag der Gulden Sporen’ (het origineel is verloren gegaan bij een bombardement op Kortrijk tijdens WO II, maar van drie voorstudies bevindt zich er een in Museum 1302 in diezelfde stad), tot zijn aanstelling als directeur van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen in 1855. Intussen is hij op 6 oktober 1840 getrouwd met Isabella Telghuys, zelf ook schilderes van genrestukken.

Ze laten architect Jos Schadde hun nieuwe woning helemaal aanpassen en uitbreiden in neorenaissancestijl, waarbij hij in 1882 het koetshuis ombouwt tot schildersatelier. Wanneer Nicaise op 17 juli 1887 in zijn woning overlijdt, wordt zijn lichaam onder enorme publieke belangstelling overgebracht naar de familiekelder die hij in 1881 heeft laten aanleggen achter het koor van de Sint-Gertrudiskerk in zijn geboortedorp, kort na het overlijden van zijn vrouw in 1879.

Het huis aan de Warandestraat wordt gekocht door Henri Fester, zoon van een Duits zakenman die in 1840 vanuit Frankfurt naar Antwerpen is gekomen. Samen met Adolf Mund heeft Henri in 1874 de verzekeringsmaatschappij Mund & Fester opgericht met kantoor aan de Groenplaats. Henri zal het herenhuis van Nicaise vanaf 1892 uitbouwen tot een echt kasteel in neo-Vlaamse renaissance, waarvoor hij architect Henri Thielemans in de arm neemt. Links en rechts wordt rond 1900 de voorgevel van het bestaande huis aangepast en uitgebreid en er komen ook een biljartzaal en een wintertuin. Fester is niet enkel in eigen huis kunstliefhebber, hij is medestichter van de Société de Musique en de Koninklijke Maatschappij der Nieuwe Concerten. Die laatste vereniging haalt de grote kleppers naar Antwerpen om zelf hun composities te dirigeren: Gustav Mahler, Sergei Prokofiev, Sergei Rachmaninov, Igor Stravinsky. En om eigen talent te stimuleren is Henri lid van Kunst van Heden, een belangrijke kunstena
 arsvereniging in die dagen.

Maar tijdens de Duitse invasie op 8 en 9 oktober 1914 wordt het huis van deze Duitse inwijkeling niet gespaard, amper de restanten van de gevels staan nog overeind. Maar nog tijdens die oorlog laat de familie Fester zijn imposante verblijf helemaal opnieuw opbouwen en ze zullen er tot in de jaren 1930 gebruik van blijven maken. Net voor de volgende oorlog overlijdt Henri, in 1939.

Als dat nieuwe oorlogsgeweld ook weer voorbij is, komen er waterratten in kasteel Fester, want het wordt nu een Rijksinternaat voor Schipperskinderen. Dat duurt tot 1984 als de Kunst het heft opnieuw in handen neemt en hier het Rijksinstituut voor Kunstsecundair Onderwijs zijn intrek neemt. Niet meteen een goed bekkende naam. Vandaag klinkt het dan ook een stuk zelfbewuster, want nu is hier de campus van de!Kunsthumaniora.
(teksten van Frits Schetsken)

                                                             -o-o-o-O-o-o-o-

04-05-2017 om 00:00 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
03-05-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ommeganckstraat

                                                      OMMEGANCKSTRAAT

Wist U dat ... ?

- deze straat zich bevindt tussen de Carnotstraat en de Provinciestraat.

- de straat geopend werd in 1859.

- de naamaan deze straat werd naar de Zuid-Nederlandse kunstschilder

Balthasar-Paul Ommeganck,Afbeeldingsresultaat voor balthazar ommeganck (foto van Komask)

die gespecialiseerd was in voorstellingen van vee.

Afbeeldingsresultaat voor balthazar ommeganck (wikigalery)

- Balthazar Ommeganck een gedenkplaat heeft aan het adres Grote Goddaard  nr 30.

                                                          -o-o-o-O-o-o-o-

03-05-2017 om 14:19 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olmenlaan

                                                         OLMENLAAN

                                            foto van Alfons Van Camp.        

Wist U dat ... ?

- deze laan deel uit maakt van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt", een prestigieus villapark in 1910 aangelegd op gronden van de familie della Faille de Waerloos.

- het een laan is met een dubbele bomenrij, gelegen op het grondgebied van de districten Antwerpen en Wilrijk, en het Park Den Brandt via de Della Faillelaan verbindt met de Berkenlaan.

- de naam van de laan verwijst naar de boom "Olm" of Iep dat een loofboom is.

foto van Alfons Van Camp.

                                     zicht op de Olmenlaan (foto van Alfons Van Camp)

                                                                        -o-o-o-O-o-o-o-

03-05-2017 om 13:57 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olijftakstraat

                                                      OLIJFTAKSTRAAT

Wist U dat ... ?

- deze straat gelegen is tussen de Italiëlei en de Rotterdamstraat.

- de naamgeving in 1868 werd gegeven naar de rederijkerskamer "De Olijftak", die werd opgericht in 1510.

                                                             -o-o-o-O-o-o-o- 

03-05-2017 om 13:44 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olieweg

                                                         OLIEWEG

Wist U dat ... ?

- deze weg zich bevindt in de petroleuminstellinge zuid, en loopt van de D'Herbouvillekaai naar de Krugerbrug in Hoboken.

- de weg pas in 1939 deze naam kreeg en gerelateerd werd, zoals alle andere wegen, aan de petroleumindustire.

- de naam van de weg verwijst naar de veelal stroperige vloeistof,  "olie"die niet of nauwelijks met water kan vermengd worden.

                                                       -o-o-o-O-o-o-o-

03-05-2017 om 13:40 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oleffestraat (August)

                                              AUGUST  OLEFFESTRAAT

                                               Afbeeldingsresultaat voor august oleffe

Wist U dat ... ?

- deze straat zich bevindt op het Kiel aan het Sint-Catharinaplein, tussen de Piet Verhaertstraat en de Sint-Bernardsesteenweg.

                       zicht op de August Oleffestraat (foto van Alfons Van Camp)

- de naam van deze straat verwijst naar de Belgische kunstschilder Auguste Charles Louis Oleffe.

- hij geboren werd te Sint-Joost-ten-Node op 17.4.1867 en stierf te Oudergem op 13.11.1931.

- Oleffe lessen volgde aan de tekenschool in Sint-Joost-ten-Node en was om in zijn levensonderhoud te voorzien enige tijd werkzaam als lithograaf en tekenaar bij een drukkerij.

- hij op 24-jarige leeftijdin het huwelijk trad en zich in 1895 vestigde in Nieuwpoort waar hij zich geheel aan het schilderen wijdde. 

- hij zeegezichten, alledaagse taferelen, vaak van jonge vrouwen in een tuin, en portretten van familieleden en vrienden schilderde, onder wie Rik Wouters (1910)

- hij een bewonderaar was van Manet, Monet en Renoir en liet zich in zijn werken inspireren door hun stijl en kleurgebruik, zoals in Mei (1908) en Lente (1911).

                                                        -o-o-o-O-o-o-o-

03-05-2017 om 13:30 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oever

                                                             OEVER

                                             foto van Alfons Van Camp.   

Wist U dat ... ?

- deze straat gelegen is tussen de Steenhouwersvest en de Munstraat.

- ze op een landinwaartse verschuiving van de Schelde duiden (?) waardoor een nieuwe oever zou onstaan zijn.

- de eerste vermelding in 1382 voor komt.

- andere benamingen zijn :  "buyten Sinte Janspoerte" en "Vlystrate".

- er zich aan het nr 21 het gebouw "De Groote Poort"bevindt. Dit een beschermd monument is bij besluit van de Vlaamse Executieven dd. 8.6.1988 (Definitief Besluit) en verschenen in het Staatsblad op 24.12.1988

- "De bescherming omvat de arcade aan de noordzijde van de binnenplaats., wat dus een gedeeltelijke bescherming van een klein onderdeel van het gebouw is en zeker niet de gevel aan de straatzijde"

foto van Alfons Van Camp.

                                                                foto van Alfons Van Camp

foto van Alfons Van Camp.

                   zicht op de Oever met het standbeeld van Jacob Jordaens (foto van Alfons Van Camp)

- er in de straat op een gevel deze prachtige tekeningen zijn aangebracht.

foto van Alfons Van Camp.

                                                              (foto van Alfons Van Camp)

- er zich het geboortehuis van Constance Teichmann zich bevindt

                                    foto van Alfons Van Camp. foto van A. Van Camp

P.S.: bijkomende gegevens van Frits Schetsken :

STANDBEELD JACOB JORDAENS
Hij lijkt stevig te staan, toch is dit een van de zogeheten ‘wandelende standbeelden’ van Antwerpen. Jordaens is gestorven op 18 oktober 1678 en dat vond men twee eeuwen later een uitstekende aanleiding om onze derde grootste 17de-eeuwse schilder met een standbeeld te herdenken. In 1877 krijgt Jules Pécher de opdracht daartoe. Drie jaar later kan het worden onthuld op het kruispunt Van Breestraat - Rubenslei - Van Eycklei, een gezelschap waar Jacob zich bij thuis zal voelen.
Maar dat is buiten de Antwerpenaren gerekend, die hem in 1901 daar een sta in de weg vinden, zelfs al zijn er nog amper auto’s. Jordaens wordt wandelen gestuurd naar de Geuzenhofkes, een aantal plantsoentjes op wat dan nog de Gemeenteplaats heet en na de Tweede Wereldoorlog de Franklin Rooseveltplaats zal worden. Daar verkeert Jacob in het gezelschap van collega-schilder Antoon Van Dyck, liberaal burgemeester Leopold De Wael – de oppergeus, want ‘geuzen’ is dan de naam voor de liberalen en die hebben deze ‘hofkes’ aangelegd – en van een opgewonden dame, de Franse Furie.
Maar ook hier krijgt onze schilder niet het eeuwig leven, rond 1948 maken de hofkes plaats voor perrons voor de NMVB-lijnbussen. Jordaens mag nog van geluk spreken, hij krijgt gastvrijheid aangeboden in de tuin van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten aan de Mutsaardstraat. Terug naar school, voor het eerst in feite, want Jacob heeft het vak destijds geleerd via privé-onderricht van Adam van Noort. Hij lette vooral op diens dochter Catharina, met wie hij in 1616 trouwt. Zijn metgezellen van de hofkes vergaat het aanvankelijk slechter, zij worden naar een of ander buitengoed verbannen, uit het zicht van de Antwerpenaars. Van Dyck wordt als eerste in ere hersteld, Leopold en juffrouw Furie wachten nog steeds in een verborgen plekje van het Middelheim beeldenpark op enige make-over om terug te keren in het stadsbeeld.
In 1968 mag Jacob Jordaens de academie verlaten om op 16 december van dat jaar nog eens onthuld te worden hier op de Oever. Waarom juist hier? Volg zijn blik, Jacob kijkt recht de Hoogstraat in, waar ooit op nr.43 de Halle van Lier was gelegen, een gebouw dat Jordaens in 1639 kocht om er zijn atelier en woning van te maken. En nog verder kijkend, kom je bij Hoogstraat 13, het huis waar Jacob op 19 mei 1593 het levenslicht heeft gezien. Vandaag ontwaart hij vanuit zijn standplaats dus pure nostalgie.

                                                         -o-o-o-O-o-o-o- 

03-05-2017 om 00:00 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
02-05-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ogierplaats (Willem)

                                                  WILLEM  OGIERPLAATS

                                               foto van Alfons Van Camp.        

Wist U dat ... ?

- dat deze plaats gelegen is bezijden de Ernest Van Dijckkaai ter hoogte van de Kuipers- en Kaasstraat, aan de trapjes.

- de aanleg dagtekent uit de tijd der kaaiwerker circa 1885.

- de naam van de plaats verwijst naar de Zuid-Nederlands schoolmeester,  rederijker en blijspeldichter Willem Ogier.

- er op de balustrade  het borstbeeld van de 17de-eeuwse rederijker en toneelschrijver   Willem Ogierfoto van Alfons Van Camp. (foto van A. Van Camp)

 geplaatst werd, dat onthuld werd in 1890.

- het een bronzen kopij is van het witmarmeren beeld door Louis Dupuis dat in de wandelgangen van de verdwenen Vlaamse Schouwburg aan de Kipdorpbrug stond opgesteld

foto van Alfons Van Camp.

                             zicht op de Willem Ogierplaats (foto van Alfons Van Camp)

- Willem Ogier ook Guilliam Ogier, werd genoemd en gedoopt werd te Antwerpen, op 17.7.1618 en aldaar stierf op 22.2.1689.

- zijn bekendste werken zijn :

  • Droncken Heyn / De Gulsigheydt (1639)
  • De hooveerdigheydt (1644)
  • De gramschap (1645)
  • De onkuysheydt (1646)
  • Den haet en nydt (1647)
  • De traegheydt (1677)
  • De gierigheydt (1678)
  • De seven hooft-sonden (1682)
  •                                                -o-o-o-O-o-o-o-

02-05-2017 om 16:38 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Offerandestraat

                                                       OFFERANDESTRAAT

                                                    foto van Alfons Van Camp.

Wist U dat ... ?

- deze straat zich bevindt tussen de Dambruggestraat en de Lange Beeldekensstraat.

- in de "Atlas der Antwerpsche stadsbuitenijen" van 1698 deze straat reeds naamloos wordt vermeld.

- ze in de Atlas anno 1812 van J. Dercyk staat "chemin d'offrande" en in een stratenlijst van circa 1833 "Offerandestraat".

- in 1846 deze naam gewettigdwerd en afgeleid zou zijn van het huis zogenaamd "De Offerande" gelegen op de westhoek van Carnot- en Dambruggestraat.

- er in de straat, voor de school, een gedenkplaat ter ere van burgemeester Lode Craeybeckx staat opgesteld.

                                   foto van Alfons Van Camp. 

             foto van Alfons Van Camp. 

                                                (beide foto's zijn van Alfons Van Camp)

                                                          -o-o-o-O-o-o-o-                         

02-05-2017 om 15:53 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oesterstraat

                                                         OESTERSTRAAT 

Wist U dat ... ?

- deze straat ongeveer gelegen is aan de Royersbrug, tussen de Sloepenweg en de Oosterweelsteenweg.

- de naam van de straat voor zichzelf spreekt, nl. het weekdier de                                           "oester" Afbeeldingsresultaat voor oesters

- de oester een eetbaar weekdier is dat in ondiepe, warme wateren van de oceaan leeft. De schelp bestaat uit twee kleppen, de bovenste is vlak en de onderste gebogen.

                                                            -o-o-o-O-o-o-o-

02-05-2017 om 15:36 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noorderlaan

                                                         NOORDERLAAN

Wist U dat ... ?

- deze laan begint aan de Noorderplaats en haar weg vervolgt over het Albertkanaal, foto van Alfons Van Camp. (foto : A. Van Camp)

langs de Luchtbal en Rozemaai, tot in het noorden van Antwerpen.

- de naam zelf naar de herkomst "Noorder" verwijst.

- er langs het traject tramlijnen werden aangelegd

- er de cinemazaal Metropolisfoto van Alfons Van Camp.  (foto : A. Van Camp)

- Declathon - de margarineblokkenfoto van Alfons Van Camp. (foto : A. Van Camp)

e.a. gelegen zijn.

- de "kazerne van de Luchtbal".

- ze opgericht werd in 1937-1939 in opdracht van het Ministerie van Landsverdediging.

- de naam verwijst naar S.B.H. Housmans (1888 - 1943).

- deze een onderluitenant was bij het 6° Linieregiument dat er gelegen was.

- hij tijdens de WO II weerstander was van het eerste uur van het Geheim Leger.

- hij in 1943 aangehouden werd door de Duitsers en ter dood veroordeeld en geëxecteerd werd.

                                                          -o-o-o-O-o-o-o- 

02-05-2017 om 15:32 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nosestraat

                                                           NOSESTRAAT

                                             

Wist U dat ... ?

- deze straat gelegen is in het Schipperskwartier, tussen de Veemarkt en de Sint-Paulusplaats.

- dit kleine straatje gedomineerd wordt door de voorgevel van de Sint-Pauluskerk.

             

                                                        foto van Alfons Van Camp

- er langs de linkerzijde, richting Sint-Paulusplaats, het gebouw van de Provinciale Meisjes School Sint-Paulus is gelegen.

                                                               

 

                                                               -o-o-o-O-o-o-o-

02-05-2017 om 13:41 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nottebohmstraat

                                               NOTTEBOHMSTRAAT

Wist U dat ... ?

- deze straat zich bevindt in de Wijk "Zurenborg", tussen de Dageraadplaats en de Plantin en Moretuslei.

- de straat in 1883 werd aangelegd en genoemd naar de gebroeders Jan en Willem Nottebohm uit Westfalen, die zich in 1811 in Antwerpen vestigden en hier een belangrijke handelsfirma stichtten.

- de gebroeders Jan (1783-1866) en Dietrich (1787-1871) Nottebohm uit Bielefeld in Westfalen, zonen van Abraham Nottebohm en Johanna Moeller, zich in 1811 in Antwerpen kwamen vestigen en stichtten in 1817 in de Mutsaertstraat een belangrijke handelsfirma onder de naam Gebroeders Nottebohm. Ze vooral vooral graan, rijst, koffie en leder importeerden en in 1852 ze een rijstpellerij bouwden.

- de nazaten van deze familie deden belangrijke investeringen in de wijk Zurenborg.

- er in de Biartstraat nr 2 te Antwerpen een kliniek Nottebohm eveneens hun naam kreeg.

                                                            -o-o-o-O-o-o-o-

02-05-2017 om 12:56 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noorderplaats

 

                                                     NOORDERPLAATS

Wist U dat ... ?

- deze plaats gelegen is ten einde van de Italiëlei en de aansluiting maakt met de Noorderlaan richting Luchtbal en Ekeren.

foto van Alfons Van Camp.

 zicht op de Noorderplaats voor dat de brug over de Italiëlei werd geplaats (foto : Alfons Van Camp)

- de naam van de plaats voor zichzelf spreekt gezien ze in het Noorden van de stad ligt.

- er in november 2015 een brug over de Italiëlei, ter hoogte van de Noorderplaats, werd geplaatst om de fietsers en voetgangers veilig te kunnen laten oversteken richting Campus Hogeschool en Spoor Noord. 

Afbeeldingsresultaat voor noorderplaats antwerpen

                                  (foto van Willem Groep - AP Hogeschool Campus Noord)

                                                             -o-o-o-O-o-o-o-

02-05-2017 om 11:22 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
01-05-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nikkelstraat

                                                         NIKKELSTRAAT

Wist U dat ... ?

- deze straat gelegen is in de wijk "Stuivenberg" tussen de Veldstraat en de Onderwijsstraat.

- de naam van de straat verwijst naar Nikkel

- dit een scheikundig element met symbool Ni en atoomnummer 28 is.

- het een zilverwit/grijs overgangsmetaal is.

                                                               -o-o-o-O-o-o-o-

01-05-2017 om 13:55 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nijverheidstraat

                                                       NIJVERHEIDSTRAAT

Wist U dat ... ?

- deze straat gelegen is in de wijk "Stuivenberg", tussen de Van Kerckhovenstraat en de Wilgenstraat.

 - de naam van de straat verwijst naar de industrie .... nijverheid.

                                                              -o-o-o-O-o-o-o-

01-05-2017 om 13:50 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwstad

                                                      NIEUWSTAD

Wist U dat ... ?

- deze plaats gelegen aan de "Vogelenmarkt", tussen de Oudevaartplaats en de Tabakvest. 

- ze ontstaan is in 1823, wanneer een werkmanskazerne werd gebouwd en de nieuwe straat "Nieuwstad" werd genoemd (in de volksmond "Kolonie")

- ze in 1895 gesloopt en onmiddellijk daarna weerd heropgebouwd.

- aldaar de Stadssschouwburg gelegen is.

foto van Alfons Van Camp.

                            zicht op de Stadsschouwburg     (foto van Alfons Van Camp)

                                                                     -o-o-o-O-o-o-o-

01-05-2017 om 13:43 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwpoortkaai

                                                      NIEUWPOORTKAAI

Wist U dat ... ?

- deze kaai gelegen is aan het Eilandje, tussen het Bonaparte -en het Willemdok.

- de kaai verwijst naar de stad "Nieuwpoort".

- dit een stad en badplaats is aan de Belgische Kust.

- Nieuwpoort zelf eigenlijk bestaat uit twee delen, Nieuwpoort-Stad en Nieuwpoort-Bad. Daarnaast behoren tot de gemeente ook de dorpjes Sint-Joris en Ramskapelle.

                                                            -o-o-o-O-o-o-o-

01-05-2017 om 13:33 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)


Inhoud blog
  • Zwijgerstraat
  • Zwedenstraat
  • Zwartzustersstraat
  • Zwaluwstraat
  • Zwaardstraat
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto

    Fonne de auteur van dit blog 

    Ik ben een gepensioneerde Hoofdinspecteur van eerste klasse bij de politie, officier van gerechtelijke politie en hulpofficier van de Heer Procureur des Konings, van 81 jaar.  Mijn hobby's zijn vooral Antwerpen in beeld brengen en voetbal.  

    Archief per maand
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
    Foto

    De Schelde, the "oarta" of Antwerp

    Foto

    Het Hanzehuis

    Foto

    De Waterpoort

    Foto

    Het Steen

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto

    Stadhuis van Antwerpen


    Foto

    Standbeeld van Brabo


    Foto

    Pieter Paulus Rubens


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!