Betekenis van de Antwerpse straatnamen + wetens -en bezienswaardigheden
30-05-2017
Sint-Katelijnevest
SINT-KATELIJNEVEST
Wist U dat ... ?
- deze straat zich bevindt in de omgeving van de Meir, en loopt van de Meirbrug tot aan de Wijngaardbrug.
- ze genoemd werd naar de Katelijnepoort ter hoogte van de Korte Nieuwstraat: deze stond een weinig achter de Calvarie op de brug namelijk op de plaats van de voormalige Sint-Catherinakapel. Circa 1320 werd de vestingwal geslecht en de straat geopend op de buitenkant van de gracht. Laatst genoemde werd gedempt in 1819.
- de poort bleef staan tot 1540. De naam van de straat werd later verbasterd tot "Cattevest" en "Kattenvest"; een andere benaming was "Kriekenvest".
- ze tot midden 19de eeuw het een smalle donkere doorgang was , en circa 1855 verbreed ter gelegenheid van de opening van de Sint-Paulusstraat.
- er in het begin van de straat het gebouw van de voormalige"Agence Maritime Internationale "is gelegen, dat nu omgebouwd werd in appartementen en loften.
(foto van Kris Vandevorst -Vlaamse Gemeenschap)
- er voorbij dit gebouw de Israëlietenstraat is gelegen met een zijingang naar de Handelsbeurs.
(foto van Alfons Van Camp)
- er ter hoogte van het kruispunt met het Kipdorp, aan de zijgevel van de Carolus Borromeuskerk aan de kant van de Sint-Katelijnevest deze prachtige voorstelling met engelen te bewonderen is.
- de vermelding op de gevel luidt : "Geloofd zij Jesus Christus in het Allerheiligste sacrament".
- de Sint-Jorispoort gelegen is tussen de Leopoldplaats en het Mechelseplein.
- ze getrokken werd in 1543-45 op gronden van de "gasthuisbeemden" van de oude Sint-Joriskerk naar de Sint-Jorispoort (Keizerspoort), vandaar vaak "Poortstraat" en "Voortstraat" genoemd en in de 18de en 19de eeuw "Sint-Jorispoortstraat", sinds 1937 "Sint-Jorispoort".
- de naam van de straat verwijst naar de heilige Joris (Georgius) van Cappadocië (gestorven 23 april 303) die een martelaar is en heilige.
- sinds 1222 patroon (beschermheilige) is van Engeland (Engels: Saint George).
(foto van het Katholieke Geloof)
- er in onmiddellijke omgeving van deze straat, nl aan het Mechelseplein de Sint-Joriskerk is gelegen.
(foto van Alfons Van Camp)
- er in deze kerk dit mooie glasraamis te bekijken
- deze straat zich bevindt in de wijk "Stuivenberg" tussen de Essenstraat aan de Dambruggestraat en de Gasstraat.
- de naam "Sint-Jobsstraat" dateert van 1846 voor het zuidelijke gedeelte van de straat dat sedert 1866 "Gasstraat" heet, het noordelijk gedeelte, in zijn huidige vorm aangelegd in 1876, kreeg de voormalige naam.
- tussen het spoorwegemplacement van de Hoofdgoederennatie en dat van station Stuivenberg-Dam werd in 1877 de zogenaamde Viaduct-Dam in verhoging aangelegd, waardoor het meest noordelijke uiteinde van de Sint-Jobsstraat werd ingepalmd. Om het hoogteverschil tussen Sint-Jobsstraat en Viaduct-Dam te overbruggen werd teneinde de Sint-Jobsstraat de thans nog bestaande dubbele steektrap met smeedijzeren leuning en gietijzeren postamenten gebouwd naar een ontwerp van 1883..
(foto van Alfons Van Camp)
- er zich op de hoek de Biekorfstraat het voormalig politiebureel van 1902-03 bevindt. (foto van Alfons Van Camp)
- dit gebouw in de volksmond "den bureau van de Biekorfstraat" werd genoemd.
- het poltiebureel gesloten werd in 1971.
- er nu een dokterspraktijk in gevestigd is.
- er boven de monumentale, met ijzeren hek, het wapenschild van de stad Antwerpen, boven de tekst Politiebureel is aangebracht.
- dit plein gelegen is in het noorden van Antwerpen, tussen de Sint-Gummarus - Vondel - Houwer - Van de Werve - De Pret - Lange Dijk -en Brugstraat.
(foto van Alfons Van Camp)
- het één van de grootste pleinen is van Antwerpen en gelegen is in het noorden van de stad.
- het een vierkante plattegrond heeft met rondom een zoom van bomen.
- er op het plein wekelijkse markten wordne gehouden (op woensdag en vrijdag) maar ook regelmatig grote evenementen worden georganiseerd.
- op 8 augustus 1868 in een collegebesluit werd astgelegd dat het nieuw aan te leggen stadsplein vernoemd zou worden naar herberg Den ouden Sint-Jan.
- er met de daadwerkelijke aanleg van het plein werd begonnen kort daarna, en rond 1870 er mee begonnen.
- er in 1956 in het midden van het plein een kiosk stond, waar eerder vaak orkesten speelden, en gesloopt werd.
- er vanaf 1999 plannen gerealiseerd werden en in 2001 het geheel vernieuwde Sint-Jansplein officieel ingehuldigd werd .erop het plein in 2003 een door de kunstenaar Panamarenko geschonken sculptuur van een vliegenier geplaatst werd, met de titel "Pepto Bismo". (foto van Alf. Van Camp)
- deze straat gelegen is tussen het Kipdorp en de Kipdorpbrug.
- de straat aanvankelijk toehoorde bij de wijk Kipdorp en pas in het tweede helft van de 18de eeuw Sint-Jacobsmarkt werd genoemd.
- de straat genoemd werd naar de Heilige Sint-Jacob
- er zich op de hoek van de Sint-Jacobstraat -en markt het café "In Sint Jacob", te dateren in de eerste helft van de 17de eeuw, bevindt.(foto van Alfons Van Camp)
- er vooraan in de straat aan het nr 11 het gebouw "DEN GROOTEN ZOT" is gelegen.
- het in de eerste helft van de 16de eeuw gebouwd werd voor Dierick de Moelnere en in de tweede helft van de 16de eeuw in het bezit kwam van ridder Paul van Daen die het hotel uitbreidde met het nabijgelegen huis "HET BRANDIJZER"(nr 13).
- beide gebouwen beschermd worden door een definitief besluit van 4.10.1977 dat op 28.10.1977 verscheen in het Staatsblad.
Huis "Den grooten Zot" (nr 11) uitgebreid met het hieronder afgebeelde "Het Brandijzer" (nr 13)
(beide foto's van Alfons Van Camp)
- dit gebouw eveneens als "Den Grooten Zot" genoemd wordt..
- heden ten dage de "Universiteit Antwerpen Management School - 't Brandijzer" er gevestigd is.
- er op de binnenkoer deze 't sculpture van Eugène Dodeigne (° 1923) zich bevindt.
- dit volledig gerestaureerd werd en in gebruik genomen door de universiteit UFSIA.
(foto van Alfons Van Camp)
- er aan de nrs 16 en 18 de huizen 'T-JACOB Minor en ST.-JACOB Major zijn gelegen.
(fotoAVC)
- deze huizen gebouwd werden in de 16de eeuw door het kerkbestuur van Sint-Jacob.
- er verder op dezelfde kant van de straat de poort van deSINT-JACOBSKERK waar we in de gang het hierna afgebeeld, beeld achter tralies, aantroffen
(foto's van Alfons Van Camp)
- er zich aan het nr 38 HUIS SINT-ANTONIUS bevindt
(foto van Alfons Van Camp)
- de oudste vermelding van dit huis teruggaat tot 1608.
- het tot in 1892 bewoond werd door de familie Van de Werve de Vorsselaer die het verkocht aan de Zusters Franciscanessen der Heilige Familie.
- het ook een rusthuis was, nl. "De Swane" en ten huidige dage onbewoond is en te koop wordt aangeboden.
- er in de straat het vroegere hotel "De Groote Robijn" gelegen is dat gebouwd werd circa midden 16de eeuw, en vanaf 1565 in het bezit van burgemeester Antoon van Straelen, thans Instituut Onze-Lieve-Vrouw Middelares.
- er op het Frans Halsplein, langs de kant van de Sint-Jacobsmarkt dit bronzen figuurtje dat het werk is van Marjet Dooremont (1922) staat met de vermelding op de sokkel : "1992 / Marjet / Dooremont / gieterij Storms".
- op de plint vooraan het beeld : " Er zit een hart onder mijn jas / bond zonder naam".
- er rechts staat : "ik ben het oasemannetje".
- het beeld werd ingehuldigd op 12.4.1993.
- het er is gekomen op initiatief van de bond zonder naam onder impuls van pater Phil Bosmans.
- het verwijst naar meer verdraagzaamheid en het bannen van vreemdelingenhaat.
(foto van Alfons Van Camp)
- er een weinig verder zich het "Geboortehuis van / Hendrik Leys / kunstschilder / 1815-1869" bevindt.
(foto van AVC)
- Hendrik Leys geboren werd te Antwerpen op 18.2.1815 en overleed aldaar op 25.8.1869.
- Hendrik Leys een Belgische graficus was, maar vooral schilder van historische schilderijen, genrestukken en portretten.
- zijn historisch schilderij "De Dertigdagenmis voor Berthal de Haze (1854)" met de gouden medaille bekroond werd op de wereldtentoonstelling van Parijs in 1855.
- hij eveneens een internationale erkenning kreeg op de wereldtentoonstelling van Londen in 1862.
- in datzelfde jaar hij de titel van baron kreeg.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : bijkomende gegevens van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken :
" INSTITUUT VAN CELST In dit vanaf de straat weinig opvallende gebouw op nr.15 is toch bijzonder erfgoed verborgen. Alles begint bij een lakenwinkel op de Antwerpse Grote Markt, waar de in september 1779 geboren Helena Kums letterlijk en figuurlijk de lakens uitdeelt. Haar echtgenoot Guillaume Van Celst sterft onverwacht jong in 1813, waardoor Helena al op haar 34ste weduwe is. Vier jaar later sticht zij een school voor arme volkskinderen en houdt ze zich ook bezig met de opvang van zwangere ongehuwde meisjes, zogeheten penitenten.
Andere jonge vrouwen sluiten zich bij Helena’s initiatief aan en daaruit groeit een kloostergemeenschap van de Zusters van het Heilig Hart van Jezus, die zich vestigt in het vroegere herenhuis van de familie de Vinck aan Sint-Jacobsmarkt. Helena, die zich voortaan als Helena Van Celst laat aanspreken, neemt de leiding op zich van de nieuwe congregatie, waarbij ze vanaf 1825 hulp krijgt van haar 22-jarige dochter Sophie.
Vooraan aan de Sint-Jacobsmarkt komen de leslokalen voor de kinderen, aan de overkant van een binnenplaats zijn de kloostervertrekken en een neogotische kapel van rond 1850-1860. Die kapel is rijk aangekleed met een orgel van Joseph Märklin, koorgestoelte van Frans-Andries Durlet met acht beeldjes van Joseph Geefs en een altaar van Jan-Baptist De Boeck met een kopie van een werk van Rubens. Maar de penitenten mogen niet tussen de andere meisjes in die kapel plaatsnemen, zij moeten via een gang rond de koorzijde van de kapel – waarin hoge smalle ramen zitten langs de straatzijde van de Paradijsstraat (nu Frans Halsplein) omdat niemand hen zou kunnen zien – naar een hoger gelegen zijruimte, die op de kapel uitgeeft, van waaruit ze de mis kunnen volgen. Een spiegel aan de kapelwand tegenover deze penitentenruimte laat hen toe de priester te zien. Vandaag vallen in de kapel nieuwe kleurrijke glasramen van Wim Geerts op, die onder meer de met het rooms-katholieke christendom verwa nte jodendom, islam en orthodoxie uitbeelden met voor hen specifieke bouwwerken als loofhut, moskee en koepelkerk.
De kapel heeft ook nog een voorruimte, de crypte genoemd, met tussen fraai versierde zuilen een relikwie-altaar, een Heilige Familie en een Maria-met-de-inktpot, een vrij zeldzame uitbeelding van de Heilige Maagd, die in Brugge en Gent verbonden is met legendes waarbij Maria en Jezus een onschuldig tot de galg veroordeelde wever een document bezorgen dat tot zijn vrijlating leidt (Brugge) of een dichter zonder inspiratie een prijswinnend stukje poėzie bezorgen (Gent). In de flankerende zijgang een bronzen miniatuurweergave van Leonardo Da Vinci’s ‘Laatste Avondmaal’, waarvan de Belgische abdij van Tongerlo ’s werelds beste kopie bezit.
Iets dieper in deze achterbouw zijn er de Rozenkamer, waar de leerlingen hun diploma overhandigd kregen tussen wanden, behangen met papier met rozenmotief . Nog een deur verder is er de Kapittelzaal, waar novicen in de orde werden opgenomen of waar zusters bestraft werden voor misstappen.
Na de dood van Helena op 84-jarige leeftijd in 1864 zet dochter Sophie haar werk voort tot 1878. Daarna wordt het Van Celstinstituut rond 1920 een kostschool voor meisjes vanaf 5 jaar. In 1948 wordt in Westmalle een huis aangekocht waarvan een tehuis voor kleuters wordt gemaakt en waarheen in 1967 ook het noviciaat van de congregatie verhuist. In 1951 wordt als privéschool in Antwerpen gestart met een handelsafdeling, die in 1960 een volwaardige handelsschool wordt met in 1968 een nieuwe uitbreiding aan de Italiėlei. In 2008 is Van Celst een fusie aangegaan met handelsschool Sint-Lodewijks (nu Karel de Grote hogeschool), waarbij aan de Sint-Jacobsmarkt de opleidingen ‘Toerisme’ en ‘Onthaal en public relations’, plus de 7de specialisatiejaren van de handelsopleidingen blijven gehuisvest. Het is hier dus allerminst een doodse bedoening geworden, ondanks dat de zusters intussen met pensioen zijn".
- deze straat gelegen is in de omgeving van het Sint-Jansplein, tussen de Dambruggestraat en de Oude Steenweg.
- er reeds in 1580 melding van wordt gemaakt als "Muelekenstraetken" en in 1846 als "Sint-Jansstraat"en dat kort daarop de huisige naam werd aangenomen.
- deze naam v erwijst naar de heilige
Gummarus (Gommarus) van Lier(Wikipedia)
- deze geboren werdte Emblem en overleden ca.714;
- hij een ridder was aan het hof van Pepijn van Herstal en volgens de legende de stichter van Lier.
- hij de patroon is van allen die met een breuk te kampen hebben.
- deze straat zich bevindt in de wijk "Seefhoek", tussen de Dambrugge- en Diepestraat.
- ze geopendwerd in 1846 op gronden van het Sint-Elisabethziekenhuis.
- deze school gelegen is op het pleintje van de Elisabethstraat nr 38, tussen de Grein -en de Delinstraat.
- ze geopend werd op 11.11.1867.
- zij gebouwd werd naar een ontwerp van stadsarchitect Pieter Jan August Dens en de vergroting van de zijvleugels gebeurde on de leiding van Gustav Royers 1891- 92.
- het plein gedomineerd wordt door het oude schoolgebouw, waar de stdelijke meisjesschool nr 4 is ondergebracht .
-
foto van Alfons Van Camp
- er zich op het pleintje een premtrostation bevindt en deze halte ons ondergronds met tramlijn 6, terug brengt naar het Centraal Station ofwel naar de Groenplaats.
- het plein gedomineerd wordt door het oude schoolgebouw, waar de voormaige lagere school was ondergebracht .
- deze steenweg loopt van de Kolonel Silvertopstraat in Antwerpen tot de Bredestraat in Hemiksem.
- wat thans Sint-Bernardsesteenweg heet een gedeelte was van de provinciale weg van Antwerpen via Hoboken en Hemiksem naar Schelle en Niel en klimt vermoedelijk op tot de 17de eeuw.
- de naam werd officieel in 1846 en verband houdt met het klooster van Sint-Bernards, dat in 1245 vanuit Vremde - stichting circa 1237 - naar Hemiksem aan de Schelde werd overgebracht.
- er op de splitsing van de Sint-Bernardsesteenweg en de Emiel Vloorsstraat het gebouw van "De Voorzorg" is gelegen.
(foto van Alfons Van Camp)
- dit gebouw van de hand van architect WM Engeneering Labo is.
- er op 5.1.2004 een aanvang werd gemaakt met de bouw, waarvan het afgewerkt werd op 30.9.2005.
- de voorzorg een mutualiteit is dat vroeger "de bond Moyson" genoemd werd.
- zij sterke voordelen, diensten en advies geven.
- ze eveneens zorg -en comfort, gezond en actiefprojecten aanbieden.
- hun slogan naar hun leden luidt : "Jouw zorg is onze zorg".
- in de inkomhal zich een tentoonstellingsruimte bevindt geschikt voor bv beeldhouwwerken zoals bijvoorbeeld deze onderstaande beelden (beeldhouwer door ons nog niet gekend).
(foto's van Alfons Van Camp)
- er rechts bezijden de steenweg, het Sint-Catharinaplein ligt (nvdr : wordt later besproken).
- en links het Kielpark is gelegen waar voor het park het beeld "De Sereniteit" staat opgesteld.
(foto van Alfons Van Camp)
- dit beeld vroeger voor het Politiebureel van Zone Zuid tegenover de Zaanstraat stond en het verplaatst werd naar zijn huidige plaats voor het Kielpark.
- het politiebureel van zone zuid vroeger het bureel was van de 6de wijk is.
. (foto van Alfons Van Camp)
- het van de hand van de beeldhouwer van Henri Puvrez is (° Sint-Jans-Molenbeek 1893 en gestorven in Antwerpen in 1971).
- er verder op de steenweg voorbij het politiebureel, voor de ingang van de feestzaal deze "rat" te vinden is.
(foto van Alfons Van Camp)
- dit beeld een hommage is aan het Kiel, en verwijst naar de "Ratten van 't Kiel", meer bepaald naar den Beerschot.
- het meer heeft van een weergave van een konijn dan van een rat
- dit beeld op 4 september 2006 voor de Feestzaal van het Kiel werd geplaatst.
- het de bedoeling van dit beeld was dat de nieuwe steenweg opgewaardeerd zou worden en tevens met een verwijzing naar den Beerschot.
- er van dit beestje kleinere afbeeldingen te vinden zijn op de arduinen zit - of afbakeningsblokken in de Abdijstraat.
- er verder op de Sint-Bernardsesteenweg tegenover de Abdijstraat zich het winkelcentrum den "Tir" bevindt
(foto van Alfons Van Camp)
- den Tir of "Gemeenteschietbaan der Burgerwacht" werd gebouwd in 1880 naar een ontwerp van stadsingenieur G. Royers.
- de inhuldiging gebeurde op 13.8.1881 met een internationale schutterswedstrijd. Den TIR was het oefenterrein van de burgerwacht, de "garde civique".
- na 1918 den TIR zijn functie als schietbaan verloor en vanaf nu een winkelcomplex is.
- er vroeger naast den TIR er de "National" was, die zowel als cinema (NOVA) of als danszaal gebruikt werd.
- in 1929 de cinema "Nova" opgedoekt werd.
- op de steenweg er ook nog de "Conscience", tegenover het kerkhof (Kielpark), was die bij oudere Kielenaars beter bekend als "vlooienbak" .
- deze cinema een paar jaar voor de Wereldoorlog II veranderde de naam in "Micro". er op de hoek van de Alfons De Cockstraat er vanaf 1937 Ciné "Centra", de modernste bioscoopzaal op het Kiel., was.
oude foto van ciné Centra op de hoek van de Alfons De Cockstraat en de Sint-Bernardsesteenweg
- er juist tegenover een doorgang is met de naam Frank Gorusstraat (nvdr : reeds besproken bij de letter "G".
- er zich aan de overzijde de Kielse blokken gelegen zijn die weder opgebouwd werden in 1950 onder leiding van E. Craeye, bouwheer van de "Antwerpse maatschappij voor Goede Huisvesting", thans "Huisvesting" genoemd
- deze blokken geteisterd werden door een V-bom op 9.12.1944 om 11.37 uur.
- deze plaats, zoals de naam zelf zegt zich bevindt in de "parochie van miserie"",of Sint-Andrieskwartier.
- ze gelegen is tussen de Steenberg-, Lange Ridder- en Vlierstraten.
- dit plein in het raam van het bij K.B. van 7 januari 1867 goedgekeurde plannen tot sanering van het Sint-Andrieskwartier een aantal huizen van de Steenbergstraat, de Lange Ridder- en de Lange Vlierstraat werden gesloopt.
- er in de plaats een 4000 m² groot pleintje kwam dat bij collegiaal besluit van 22 mei 1869 Sint-Andriesplein werd geheten en omstreeks de eeuwwisseling het Sint-Andriesplaats werd.
zicht op de Sint-Andriesplaats (foto van Alfons Van Camp)
- hier, vroeger, in het midden van het plein een put werd geboord van 200 meter diep, voor het ophalen van water.
- deze put slechts een 10tal liter water per minuut gaf en en dus niet produktief was.
- er op de hoek met de Pachtstraat dit gebouw te bezichtigen valt, dat achtereenvolgens dienst deed als Politiebureel van de 4° Wijk en als stadsbibliotheek.
(foto van Alfons Van Camp)
- dit hoekhuis in neorenaissancestijl van 1876 ontworpen werd door P. Dens.
- dit gebouw bij defnitief besluit van 7.4.1955 werd opgenomen in de lijst met beschermde gebouwen en op 8.6.1955 verscheen in het Belgisch Staatsblad.
- er aan het nummer 3/4 een verweerde gedenkplaat ter ere van de oprichting van de Belgische Werkliedenpartij Antwerpen is aangebracht.
- deze straat zich bevindt in de wijk Stuivenberg, tussen de Van Kerckhovenstraat en de Everaertstraat.
- de naam van de straat verwijst naar deSint-Amanduskerk, die gewijd is aan Sint-Amandus.
- deze Amandus, soms aangeduid als Amandus van Nantes, Amandus van Maastricht, Amandus van Gent of Amandus van Elnone, bijnaam "apostel der Franken" en een 7e-eeuwse missiebisschop en stichter van kloosters was.
- hij geboren werd te Poitou, 584 n.Chr. en in de Sint-Amandsabdij overleed 675 n.Chr.
- de zijgevel van de Sint-Amanduskerk, gelegen is in de Sint-Amandsstraat en de ingang zich bevindt in de Van Kerckhovenstraat.
(foto van Wikipedia) (foto van Alfons Van Camp)
- de kerk gebouwd is in neogotische stijl en een toren heeft van ongeveer 68 meter hoogte.
- de kerk maakt deel uit van het oeuvre van de Belgische architect Lodewijk Baeckelmans. (ndvr. : zie ook onder Lode Baeckelmansstraat).
- deze kaai deel uitmaakt van het Eilandje en gelegen is tussen de Tavernierkaai en het Van Schoonbekeplein.
- het een kaai is van circa 1820 aan de zuidzijde van het Bonapartedok.
- ze in 1919 genoemd werd naar
Filips van Marnix, heer van Sint-Aldegonde, heer van West-Souburg
(foto van Wikipedia)
- hij geboren werd te Brussel, tussen 7 maart en 20 juli 1540 en overleed te Leiden, op 15.12.1598.
- hij een Zuid-Nederlandse schrijver, diplomaat, geleerde en raadgever van Willem van Oranje was.
- Marnix buitenburgemeester was van Antwerpen tijdens het beleg en de val van Antwerpen in 1585.
- hij ook genoemd wordt als auteur van het Wilhelmus, het Nederlandse volkslied.
- er langs de kaai het Bonapartedok is gelegen.
- dit dok ontworpen en aangelegd werd in 1803 - 1813 door ingenieur J.N. Mengin, ingevolge een decreet van 26.7.1803 door Napoleon (nvdr : zie gedenkzuil bij Hanzestedenplaats).
- in 1807 begonnen werd met het graven van dit dok en op 1.1.1811 werd ingevaren.
- het er naastliggend Willemdok in 1808 en voor de scheepvaart geopend werd in 1812
- er aan de gevel van het gebouw aan het nummer 6 deze marmeren gedenkplaat werd aangebracht met de volgende tekst "Aan / August HOFMAN / Door de Duitschers / voor het vaderland neergeschoten op / 11 mei 1917".
- August Hofman geboren werd te Stekene, op 18.7.1862 en werd, op 11.5.1917 wegens de doodstraf opgelopen voor dienstplichtige Belgen over de grens te smokkelen. De doodstraf werd voltrokken te Charleroi.
- deze straat zich bevindt in de Antwerpse diamantwijk, die langs de spoorwegberm, in het verlengde van de Pelikaanstraat ligt en begrensd wordt door de Lange Kievitstraat en de Plantin en Moretusstraat.
- ze geopend werd rond 1850.
- de straat genoemd is naar de Belgiscge ingenieur bij de staatsspoorwegen,
Pieter Simons of Pierre Simons
- hij geboren werd te Brussel, op 20.1.1797 en overleed op zee, op 14.5.1843
- hij een spoorwegpionier was en bestudeerde en realiseerde met zijn schoonbroer Gustave De Ridder de eerste passagiersspoorlijn buiten oot-Brittannië.
- hij een sleutelfiguur was in de ontwikkeling van het eerste centraal geplande spoorwegnetonder wiens leiding in 1836 de spoorweg Mechelen-Antwerpen werd aangelegd.
- deze straat zich bevindt in het Sint-Andrieskwartier, tussen de Nationale- en Kammenstraat.
- er in 1423 reeds sprake is van een "Sente Anthonysstrate".
- het echter duren tot 1434 zou duren eer ze over haar gehele lengte geopend werd (onder meer op de gronden van het erf "Sint-Anthonis".
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : bijkomende gegevens van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken
"ANTONIUS MET HET VARKEN Aan de gevel van Sint-Antoniusstraat 70 zie je een beeld van Sint-Antonius Abt met aan zijn voeten een varkentje. Oorspronkelijk stond dit beeld op een pomp uit 1725. Antonius wordt rond 251 geboren uit rijke ouders, maar na hun dood geeft hij alles weg en trekt zich als kluizenaar terug op de berg Kolzim in de Egyptisch woestijn nabij de Rode Zee. Rond hem vestigen zich andere christenen en zo ontstaat een eerste vorm van zich samen terugtrekken uit de wereldse genoegens, het begin van de latere kloostergemeenschappen. In de middeleeuwen noemt een verpleegorde zich naar Antonius. Deze antonieten mogen in de steden als vergoeding voor hun ziekenzorg hun varkens los laten rondlopen, vandaar dat varken bij onze Sint. Op 16 januari, de feestdag van deze 105 jaar geworden eremiet, worden de varkens geslacht en het vlees verdeeld onder de armen. In het Ranstse gehucht Millegem wordt in een midden in het veld gelegen oud kerkje nog jaarlijks op Antonius’ naamdag een verkoop bij opbod gehouden van offergaven, waartoe ook altijd een varkenskop behoort. Er is ook nog het verhaal van de verzoekingen waaraan Antonius in de woestijn moest weerstaan. Rijke inspiratiebron voor kunstenaars, denk aan Salvator Dali en ook aan Jeroen Bosch. Was het toeval dat net Walter Van Beirendonck juist in deze straat ooit zijn modeatelier vestigde?".
- deze straat uiteraard gelegen is in het Sint-Andrieskwartier, tussen de Lange Ridder- en Nationalestraat.
- ze aangelegd werd door de stad in circa 1528 op de voormalige kloostergronden der Saksische augustijnen.
- de oorspronkelijke naam "Nieuw-Kerkstrate" was.
- er aan de noordzijde van de Sint-Andrieskerk, op het grasveldje het modern beeld van "Netje", figuur uit de roman van Lode Zielens, door W. Van Esbroeck, staat. .
(foto's van Alfons Van Camp)
- dit grauwe werk van de Antwerpse auteur Lode Zielens is vooral bekend geworden door zijn beroemde en pakkende passage waarin het hoofdpersonage Netje aan haar schoonmoeder (niet aan haar moeder) vraagt naar het nut van het leven: ‘moeder, waarom leven wij?’ Deze ene zin vat het werk van de auteur perfect samen. Netje groeit op in een triest arbeidersgezin aan de Antwerpse dokken. Zij was het kind teveel voor haar moeder die wegkwijnt van miserie. Haar vader sterft op jonge leeftijd, haar broer Albert trapt het thuis al snel af, net als haar zus Louise. Haar tweede zus, Mariëtte, stapt in de prostitutie. Netje kende een heel ongelukkige jeugd en ziet geen toekomst voor zichzelf. Ze belandt in haar tienerjaren in de armen van de sterke Louis met wie ze later zal trouwen en een kind krijgen. Maar Louis behandelt zijn vrouw allerminst met respect en laat haar geregeld voelen hoe hij over haar denkt. Netje leidt een armtierig en miserabel leven tot Mariëtte haar op dubbelzinnige wijze te hulp schiet door haar man af te snoepen en met hem te vluchten naar Parijs. Dit verlies voelt voor Netje aan als verlichting en haar leven lijkt helemaal een nieuwe wending te krijgen wanneer ze een prille jeugdliefde terug ontmoet: Karel, de man die goed geld verdient op de scheepvaart. Hij moet haar leven wat rozengeur inblazen … (Bron : Wikipedia)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : bijkomende gegevens van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken.
HOE EEN KERKGEBOUW BEKEERD WERD Wie het verhaal over de komst en verwijdering van de Saksische augustijnen kent – lees het bij de Augustijnenstraat – vraagt zich af wat er daarna met hun klooster en kerk is gebeurd. Daar wordt aanvankelijk snel korte metten mee gemaakt: kerkaltaren worden afgebroken, klokken uit de toren gehaald, ramen en deuren dichtgemetseld en als slotstuk wordt het volledige kloosterterrein met een grote muur omgeven om alles wat doet herinneren aan deze protestantse episode zoveel mogelijk uit te wissen. Een kerk sluiten is één ding, maar waar blijf je met al die gelovigen uit deze wijk? De stadsmagistraat gaat erover praten met landvoogdes Margreet van Parma in haar Mechelse residentie. Daaruit volgt in 1523 een verzoek om van de kloosterkerk een parochiekerk te mogen maken aan paus Adrianus VI – de Nederlander Adriaan Floriszoon Boeyens uit Utrecht, die als theoloog in Leuven leermeester van Karel V was geweest en dus hier de situatie wel kende. Hij heeft slechts twintig maanden de tiara gedragen, maar gelukkig talmt hij niet lang en zegt: “Akkoord!” Keizer Karel V was minder gehaast, hij stelt in 1528 enkele commissarissen aan om de kloostergronden te verkopen aan … de Antwerpse magistraat. Onze stadsbestuurders slaan aan het verkavelen, trekken op het kloosterterrein de Sint-Andries-, Pomp- en Waaistraten en met de opbrengst van de kavels wordt de kerk afgebouwd om als parochiekerk te gaan fungeren. Hoewel de inwijding al op 6 juni 1529 gebeurt, zal die afbouw nog flink wat tijd in beslag nemen. Als patroonheilige wordt niet toevallig Sint-Andries gekozen, hij is ook de patroon van het hertogdom Brabant, waaronder Antwerpen toen ressorteerde én van het Bourgondische vorstenhuis, dat in zijn wapen twee vuurstaven heeft in de vorm van een Andrieskruis. Nog even de jaartallen: de kruisbeuk komt gereed in 1633, het huidige koor dateert uit 1769 en hoewel de toren als eerste voltooid raakt in 1549, stort die alweer neer in 1755. Tweede poging volgt in 1763, maar enkele eeuwen later blijkt die nieuwe toren alweer dusdanig bouwvallig, dat vanaf 1961 alles nog maar eens wordt overgedaan, waarbij als laatste de huidige lantaarntop gereed komt in 1972.
- deze laan gelegen is op de luchtbal tussen de Quebecstraat en de Havanastraat.
- de naam van deze laan verwijst naar luitenent-generaal
Guy Granville Simonds(foto Wikipedia)
- die geboren werd te Bury St. Edmunds (GB) op 23.4.1903 en overleed te Toronto (Canada) op 15.5.1974.
- hij een Canadees legerofficier was die de leiding had over het 2e Legerkorps (Canada) gedurende de WO II.
- hij tevens tijdelijk commandant van het Canadese Eerste Leger, wegens ziekte van luitenant-generaalHarry Crerar, tijdens de Slag om de Schelde in 1944.
- hij in 1951benoemdwerd tot Chef van de generale staf, de hoogste functie in het Canadese leger.
- deze laan gelegen is op de grens van Antwerpen Zuid en het Kiel tussen de Montignystraat en de Sint-Bernardsesteenweg.
- de naam van deze laan verwijst naar de bevrijdag van Antwerpen door het 3° Royal Tank Regiment aangevoerd door
Luitenant-Kolonel David Silvertop
op 4.9.1944 samen met zijn B-escadron, die middag via Boom naar Antwerpen trokken en Antwerpen bevrijdde van de Duitsers.
- er op de brug over de Ring rond Antwerpen, op de brug deze onderstaand gedenkplaat werd aangebracht.
.
(foto van Alfons Van Camp)
- er zich langs deze laan de Silvertoptoren bevinden, welke drie afzonderlijke torens zijn waarvan er twee 71 meter hoog zijn en de derde 68 meter hoog is.
- deze torens wel gelegen zijn aan de Kolonel Silvertopstrraat in de wijk Kiel maar de 'Jan Denucéstraat' hebben als officieel adres.
- de torens eigendom zijn van de sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven.
- de architect Jul De Roover is die de torens een uitgesproken brutalistisch uiterlijk meegaf.
(bouwkundig erfgoed)
- er zich voor het eerste gebouw, bezijden de Kolonel Silvertopstraat dit monument staat ontworpen werd door Jean-Guillaume Bierwerts (° Brasschaat 3.5.1927)
(foto van Alfons Van Camp)
- dit onthuld werd op 22.10.1973.
- het al vlug van de Antwerpenaars de naam kreeg van "Het patteeke of totempaal".
- het de bevangenheid symboliseerd door de zwarte bol in het centrum, terwijl daarrond 9 beelden de bedreigde mens voorstelt.
Ik ben een gepensioneerde Hoofdinspecteur van eerste klasse bij de politie, officier van gerechtelijke politie en hulpofficier van de Heer Procureur des Konings, van 81 jaar. Mijn hobby's zijn vooral Antwerpen in beeld brengen en voetbal.