Betekenis van de Antwerpse straatnamen + wetens -en bezienswaardigheden

05-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Straussstraat (Louis)

                                                     LOUIS  STRAUSSSTRAAT

Wist U dat ... ?

- deze straat gelegen is in de Expowijk, tussen de Jan De Voslei en de Volhardingstraat

-  de straat genoemd werd naar de schepen van Antwerpen Louis Strauss, geboren te Brussel op 26.11.1844 en gestorven te Antwerpen, op 30.10.1925.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

P.S. : bijkomende gegevens van onze medewerker en freelancer Frits Schetsken.

  Louis Strauss raakt in 1920 als schepen van Antwerpen betrokken in een pijnlijk voorval. Alles draait rond de 11-juliviering van dat jaar. We zijn net na de Eerste Wereldoorlog en een opkomend Vlaams activisme, met o.a. het kortstondige bestaan van het tijdschriftje De Goedendag, met als redactiesecretaris student Herman Van den Reeck, die zelf regelmatig actief deelneemt aan acties voor een Vlaamse bewustwording.
In 1919 had burgemeester Jan De Vos al een verbod laten uitvaardigen voor samenscholingen van meer dan 10 personen en in het zicht van de naderende 11-juliviering wordt dat in 1920 herhaald. Daarop besluiten de organisatoren de viering in Borgerhout te laten plaatsvinden als alternatief voor de Antwerpse Grote Markt. Het wordt een enorm succes, zowat 30.000 mensen nemen deel aan wat wel de 'verboden  11-juliviering' werd genoemd.
Een deel van hen, ongeveer 3000 personen, besluit nadien af te zakken naar de Grote Markt om daar alsnog in snel tempo voorbij het stadhuis te defileren. Net dan trekt burgemeester De Vos zich wegens ziekte enkele uren terug en draagt het politiebevel over aan Louis Strauss. Wanneer de betogers op de Grote Markt verschijnen, geeft Louis het bevel om de Vlaamse vlaggen in beslag te nemen en het plein te ontruimen. Wanneer de politie zo'n vlag wil afnemen van een groep meisjes, schieten enkele kerels hen te hulp, waaronder Herman Van den Reeck. Op dat moment vuurt agent Georges Dupuis een schot af, dat Van den Reeck in de linker bovenarm treft en vervolgens via zijn linker long in zijn rechter long belandt. Hij is echter niet meteen dood.
Zijn overbrenging naar het Sint-Elisabethgasthuis neemt vrij veel tijd in beslag en na zijn opname en verzorging wordt hij ook nog eens door de politie ondervraagt. Dat alles vergt teveel van de krachten van de jonge student en 's avonds op 12 juli overlijdt hij. Zijn begrafenis op 17 juli, waarbij hij van Borgerhout naar de begraafplaats Kiel wordt overgebracht, wordt een grootste huldebetuiging. Uiteraard zal dit gebeuren blijvend zijn stempel drukken op de verdere carričre van Louis Strauss, die zelf op 30 oktober 1925 overlijdt op 80-jarige leeftijd. Zijn grafmonument bevindt zich op het Schoonselhof, op perk Z1, rij C.

                                                                -o-o-o-O-o-o-o-

05-06-2017 om 00:00 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoopstraat

                                                       STOOPSTRAAT

Wist U dat ... ?

- deze straat gelegen is tussen de Frankrijklei en de Tabaksvest.

- - - - - - - - - - - - - - -

P.S. : Bijkomende gegevens van onze medewerker enfreelancer Frits Schetsken :

Genoemd naar

         Frans Jacob Stoop,Stadsbouwmeester Frans Jacob Stoop (1815-1861) (foto van Noel De Mey)

 een ingenieur-architect die op 20 mei 1815 is geboren en in 1855 tot stadsbouwmeester van Antwerpen wordt aangesteld, een functie die hij samen met Pierre Bruno Bourla uitoefent tot aan zijn dood op 2 december 1861. Intussen heeft hij vooral scholen gebouwd, met name in 1856 de Stedelijke Meisjesschool nr.1 aan de Bogaardestraat 58 / hoek Aalmoezeniersstraat (nu woningen) en in 1860 de Stedelijks Meisjesschool nr.2 en de Stedelijke Jongensschool nr.6, beide aan de Duinstraat 14-18.

 

                                                             -o-o-o-O-o-o-o- 

05-06-2017 om 00:00 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steenplein

                                                           STEENPLEIN

                                              

Wist U dat ... ?

-  de Historiek volgens de bron "intaris van het onroerend erfgoed" als volgt luidt :

"Circa 850 werd op de plaats van het Steen een eerste vluchtburg aangelegd, versterkt met een aarden wal, als bescherming tegen de Noormannen; het terrein was een vooruitspringend en hoger gelegen deel  van de Scheldeoever, dat goede defensiekansen bood.

Tussen 973 en 980 werd  het terrein binnen de burcht en waarschijnlijk ook de wal opgehoogd, en  misschien werd toen ook de ringgracht aangelegd. Binnen de burcht bevond  zich de houten woning van de markgraaf met bijgebouwen, een tolhuis, een  munthuis en de burchthofkerk Sint-Walburgis.

Ca. 1200-25 bouwde men het Steen en de burchtmuur. Het gebouw diende reeds in het eerste kwart van de 14de eeuw als gevangenis. In 1446 werd het Steen vervallen verklaard door een commissie die door Filips  de Goede was ingesteld. De oude burchtmuur werd grotendeels gesloopt in  1481, behalve het deel langs de Schelde, dat pas verdween in 1883 bij het rechttrekken van de Scheldeoever; de ringgracht werd toen gedeeltelijk gedempt. 

In het eerste kwart van de 16de eeuw gaf Karel V opdracht het Steen te herbouwen, wat circa 1590 gebeurde naar ontwerp van D. de Waghemakere en R. Keldermans. Van het oude gebouw bleef enkel de nu nog bestaande onderbouw van Doornikse steen over, die duidelijk te onderscheiden is van de 16de-eeuwse zandstenen bovenbouw. Ook het oude beeldje boven de Steenpoort, dat de Scandinavische god van de vruchtbaarheid Semini voorstelt, bleef bewaard. Het beeldje werd circa 1587 door de Jezuïeten verminkt doch blijft tot vandaag zichtbaar. De nis erboven werd door de Jezuïeten aangebracht ca. 1587 en bevatte een Onze-Lieve-Vrouwebeeld, dat tijdens de Franse overheersing verdween.

Karel V schonk het Steen in 1549 aan de stad Antwerpen, die het tot 1828 in bezit hield. Het gebouw bleef dienen als gevangenis; hieraan herinneren twee ingemetselde stenen op de binnenkoer, die bepalen dat de gevangenen regelmatige voedselschenkingen zouden krijgen van Elisabeth van Wijneghem (1439) en van Pieter Pot. Ook folteringen en terechtstellingen werden in het Steen uitgevoerd; tijdens de Tachtigjarige oorlog zetelde er de Spaanse inquisitie. Het grootste deel van de folter- en  executie-apparatuur werd in 1794 door de Fransen verbrand.

Het Steen bleef gevangenis tot 1823; daarna diende het tot 1826 als tehuis voor invalide soldaten. In 1827 werd het gebouw opgeëist door de Nederlandse regering, die het in 1828 verkocht aan een houtzager.

In 1842 kocht de stad het gebouw terug. De kelders werden gebruikt als opslagplaats voor vis, terwijl de bovenbouw door meerdere gezinnen werd bewoond.

In 1862 werd het  gebouw bestemd tot oudheidkundig museum en daartoe aangepast; in 1864 werd het museum opengesteld.

In de jaren 1880 werd het tot dan toe geheel ingebouwde Steen ontmanteld om de rechttrekking van de Scheldekaaien  mogelijk te maken. Alle aanpalende straten en huizen verdwenen, waaronder de Gevangenisstraat en de Steenstraat; ook het Steen zelf werd met sloping bedreigd doch kon gered worden doordat zijn ligging tussen de geplande kaai en spoorweg was gesitueerd, zodat het gebouw geen belangrijke hindernis vormde. Het Steen raakte echter wel geheel geïsoleerd van het overblijvende deel der oude stadskern.

In 1889-90 werd de burcht hersteld, verbouwd en uitgebreid met een nieuwe, neogotisch getinte vleugel. Het zadeldak dat de Steenpoort afdekte werd vervangen door een uitkragende  pseudo-weergang, de hoektoren werd voorzien van kantelen, de  spitsboogvensters aan de westkant van de binnenkoer werden vervangen door een breed gotisch venster waarnaast een nieuwe ingang, de open ruimte naast de trapkoker aan de zuidzijde werd volgebouwd, en aan de voorzijde, naast de Bourgondische kapel, werd de 19de-eeuwse lijstgevel vervangen door een trapgevel die een vrije reconstructie is van de oude trapgevel die er waarschijnlijk oorspronkelijk stond.

Bovendien werd aan de noordoostkant de zogenaamde boekentoren bijgebouwd, die met een overdekte doorgang verbonden werd met het oude Steen, en werd aan de noordkant een geheel nieuw deel  bijgebouwd.

In 1952 veranderde het oudheidkundig museum in een scheepvaartmuseum en het jaar daarop werd het gebouw gesloten voor verbouwingswerken, die voortduurden tot 1958.

De neogotische noordkant werd gesloopt en vervangen door een nieuwe, moderne tentoonstellingszaal. In 1955-56 werd ook een archeologisch bodemonderzoek uitgevoerd in het centrum van de oorspronkelijke burcht, waarbij overblijfselen werden teruggevonden van woonhuizen, werf- en stapelplaatsen, in vijf opeenvolgende niveaus, daterend van ca. 850-1200.

In 1963 werden de  16de-eeuwse poort en de erboven gelegen Bourgondische kapel in hun oorspronkelijke  staat herbouwd.

- er hier op het Steenplein het gebouw het STEEN  Afbeeldingsresultaat voor het steen in antwerpen, foto's van alfons van campgelegen is.

Wist U dat ,

- het werd  gebouwd tussen 1200 en 1255 en de "De Burcht" werd genoemd.  

- het dienst deed als verdedigingsmiddel.  Later als gevangenis.  

- het in 1842 door de stad werd gekocht, waarna de kelders gebruikt werden als    opslagplaats voor vis, wegens de onmiddellijk bijgelegen vismarkt.

- er op de binnenplaats 2 stenen zijn ingemetseld die bepalen dat gevangenen regelmatig voedselschenkingen kregen van Elisabeth van Wijneghem en Pieter Pot. 

            (foto van AVC)lfons                 

- dat Pieter Pot  zelfs twee straten heeft die naar hem genoemd zijn, nl. de Kleine -en Grote Pieter Potstraat, waar in deze laatste straat aan het nr  9 zelfs een inscriptie vermeldt dat  "vrouwe Terrebroodts het huis in 1442 bouwde.

- dat er op de binnenplaats zich deze pomp uit 1670 bevindt met in het reliëf een schip en kapel                       

               

                                                        (foto van Alfons Van Camp)

- dat er zich op de boog aan de ingang van de burcht een ingemetselde beeltenis van een vervallen figuurtje, dat het zinnebeeld van levensoptimisme, vruchtbaarheid en ambachtelijke creativiteit moet voorgesteld hebben en zou de oudste burger van Antwerpen zijn bevindt. foto van AVC

- dat zijn naam SEMINI is

deze een grote en lange fallus zou gehad hebben die door veel vrouwen vereerd werd bij vruchtbaarheidsproblemen

- dit geslachtsdeel in de 17de eeuw zou zijn afgehakt door de Jezuïeten.   Sindsdien spreekt men ook in Antwerpen over "Godsjumenas" en "Semini's kinderen".

-  dat er sinds 1985 ieder jaar, op de eerste zaterdag van de  lente, "Seminikoeken" uitgedeeld worden aan de jonggehuwden bij het buitenkomen aan het Antwerps stadshuis.

- het een onderdeel is van de Seminiviering, een vrolijk Antwerps feest rond de nieuwe  lente, nieuw leven en creativiteit. 

 - dat er aan de helling om het Steen te betreden het standbeeld van

LANGE WAPPER staat, de folkloristische waterduivel die zich ophield langs het water

 (foto van Alfons Van Camp)

Wist U dat ?

- het beeld in 1963 gemaakt werd door de beeldhouwer Albert Poels

- hij de schrik was van de stoute kinderen en dronkelappen

- hij 's nachts te voorschijn kwam en de dronkelappen achtervolgde

- hij eerst een klein mannetje was, maar dat hij zich zelf groter en groter kon maken tot hij boven de huizen uitstak  

- Lange Wapper naar binnen keek wanneer de dronkaard, hijgend en zwetend thuiskwam 

- hij soms vermomd was als klein kind om moedermelk te drinken.

 - dat er achter het beeld in het tuintje in de gevel van het Steen een gedenksteen bevindt van

Hans BARTSCH van SIGSFELD 

 Wist U dat    ?

 - dit een gesneuvelde ballonvaarder was en die hier een gedenksteen kreeg (1902). 

 - er langs heel het traject van de Scheldekaaien een

WATERKERINGSMUUR is aangebracht

           

 - er op deze waterkeringsmuur over de ganse lengte een spreuk is aangebracht.

 - deze muur in 1978 werd gebouwd om Antwerpen te beschermen tegen overstromingen.

- dit een vaste, betonnen muur van 5,5 kilometer lang en 1,35 meter hoog is. 

- er op  verschillende plaatsen borden zijn aangebracht met anecdotes zoals                   

                        (foto van AVC)

- er midden op het Steenplein zich de 'bewaarde' kiosk van de ticketverkoop van de Flandriaboten bevindt.

KIOSK van FLANDRIA

                                             (foto van Alfons Van Camp)

Wist U dat ?

- daar sinds 1922 gezorgd werd voor de Flandria rondvaarten op de Schelde, die vertrokken vanaf het ponton aan het Steen.

- dat dit gebouw in 1948 geregistreerd werd

- dat het beeld op de Ponton "Neptunus" voorstelt. Een figuur uit de Romeinse mythologie.  De oorspronkelijk de god van de golven en alle stromend water, meer bepaald  "god van de zee" 

                                                                 -o-o-o-O-o-o-o-                   

05-06-2017 om 00:00 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
04-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steenborgerweert

                                  STEENBORGERWEERT

Wist U dat ... ?

- deze straat zich bevindt in het noorden van Antwerpen, in de omgeving van het Albertkanaal, tussen de Bredastraat en de Ijzerlaan.

- in het noorden van de Vrijheid van Antwerpen, dat een gedeelte van de stad Antwerpen  was buiten de stadsomwalling.

- in het noorden van de vrijheid de bedijkingswerken uit de 11e eeuw lagen , nl. Steenborgerweerd (de huidige straat  Steenborgerweert) en het Schijnbroek.

                                                       -o-o-o-O-o-o-o-

04-06-2017 om 19:40 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steegsken

                                                      STEEGSKEN

Wist U dat ... ?

- dit straatje gelegen is tussen de Oever-Kloosterstraat en de Rijkenhoek en de Oever.

- de naam van dit steegsken uiteraard verwijst naar het smalle straatje.

- er op de hoek met de Kloosterstraat dit merkwaardig hoekhuisje.                    Foto niet beschikbaar 

                                                  (foto van Kris Vandevorst - Vlaamse Gemeenschap)

                                                                   -o-o-o-O-o-o-o-

04-06-2017 om 16:06 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steenbokstraat

                                                STEENBOKSTRAAT.

Wist U dat ... ?

- deze straat in de wijk Zurenborg ligt, tussen de Kleinebeer- en de Oostenstraat.

- ze tot 1920 deel uitmaakte van de Rolwagenstraat, een historisch tracé dat in de verkaveling van de nieuwe wijk Zurenborg werd opgenomen en nog door haar iets kronkelende structuur wordt herkend.

- de huidige naamgeving werd gekozen naar analogie van veel straten in Zurenborg, die naar een sterrenbeeld zijn genoemd, zoals hier de "steenbok"

                                           Afbeeldingsresultaat voor sterrenbeeld van steenbok    

 - niet omdat de auteur van dit blog een "steenbok"sterrenbeeld-steenbok eigenschappen horoscoop  is, willen wij toch zijn typische eigenschappen eens vermelden.

- hij praktisch en verstandig is, ambitieus en gedisciplineerd, geduldig en voorzichtig, grappig en gereserveerd - maar aan de andere kant pessimistisch, fatalistisch en  vrekkig.

                                                            -o-o-o-O-o-o-o-  

04-06-2017 om 16:05 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steenbergstraat

                                            STEENBERGSTRAAT

Wist U dat ... ?

- deze straat gelegen is tussen de Nationalestraat en de Sint-Andriesplaats.

- ze aangelegd  werd in  1527 en genoemd werd naar het huis "Steenbergen" op de hoek van de Boeksteeg  (thans Nationalestraat).

                                                               -o-o-o-O-o-o-o-

04-06-2017 om 15:28 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Statiestraat

                                                          STATIESTRAAT

Wist U dat .... ?

- de Statiestraat gelegen is in het hart van de drukke stationsbuurt, tussen de Anneessensstraat en het Koningin Astridplein.

- de straat genoemd werd naar het nabijgelegen

centraal station   

                                                            (foto van Alfons Van Camp)

dat in twee fases werd aangelegd, nl.  het deel tussen de Anneessens- en de Breydelstraat in 1869 en de verlenging tot aan het Astridplein tien jaar later in 1879.

- er in het midden van de straat, op de kruising met de Breydelstraat, de bebouwing een klein rond pleintje vormt. 

                                                          -o-o-o-O-o-o-o-

04-06-2017 om 15:07 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stannietstraat

                                                       STANNIETSTRAAT

Wist U dat ... ?

- deze straat zich bevindt in het havengebied, in de omgeving van de Albertbrug, tussen de Messinastraat en de Malachietstraat.

- de naam van de straat verwijst naar Stanniet  dat gewonnen wordt uit  Tin dat een scheikundig element is met symbool Sn.

                                                              -o-o-o-O-o-o-o-

04-06-2017 om 14:58 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stanleystraat

                                                      STANLEYSTRAAT

Wist U dat ... ?

-  deze straat zich bevindt naast de  verhoogde spoorwegberm van het Centraal Station, tussen de Boomgaardstraat en de Lange Leem -en Cuperusstraat. 

- ze geopend werd in  1904.

- de naam van de straat verwijst naar de beroemde Welsh-Amerikaanse, journalist en ontdekkingsreiziger Henry Morton Stanley, 

door Leopold II belast met de exploratie van de strook aan de Kongostroom in voormalig Belgisch Congo.

- hij geboren werd te Denbigh (Wales), op 28.1.1841 en overleed te Londen, op 10.5.1904.

                                                       -o-o-o-O-o-o-o-

04-06-2017 om 14:43 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stadswaag

                                                        STADSWAAG

                                              

Wist U dat ... ?

- deze waag zich bevindt in de omgeving van de Paardenmarkt, en een plein vormt met de omliggende straten, Raapstraat - Hoornstraat en Lange Brilstraat.

                                                     foto van Alfons Van Camp

- de naam van het plein dat in 1548 aangelegd werd door Gilbert Van Schoonbeke, verwijst naar de vroeger in het midden gelegen "Nieuwe Waag", ter vervanging van het oude stadsmagazijn "de houten Eeckhof", waar goederen werden gewogen en belast,en er ook maten en gewichten werden geijkt. .

- op 25.8.1873 deze waag afbrandde, door een hevige storm en blikseminslag en volledig vernield werd. maar de stedenbouwkundige inplanting van het plein en de omringende straten, steeds herkenbaar bleef.




                                                    foto van Alfons Van Camp

- er in september 1914 een Zeppelinbom insloeg op de waag.

- het van 1960 gekend werd als uitgangscentrum met jazzcafés en experimenteel theater.

- het bij een definitief besluit van 18.6.1986 werd opgenomen in de lijst van beschermde plaatsen, besluit dat op 18.9.1986 verscheen in het Belgisch Staatsblad.

- de waag in 1998 werd heraangelegd.

                                                             -o-o-o-O-o-o-o-

04-06-2017 om 14:28 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stadionstraat

                                                    STADIONSTRAAT

Wist U dat ... ?

- deze straat gelegen is op het Kiel, tussen Turnerstraat en Speerstraat.

- de naam van de straat verwijst naar het Olympisch stadion van 1920, de thuishaven van FC Beerschot-Wilrijk.

 

                                                  (foto van Alfons Van Camp) 

                                                        -o-o-o-O-o-o-o-

04-06-2017 om 14:09 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sprangweelstraat

                                                  SPRANGWEELSTRAAT

Wist U dat ... ?

- de Sprangweelstraat zich bevindt op "Schoonrboek", tussen de Dragonderstraat en het Groot Hagelkruis.

- tot op heden hebben wij niet kunnen achterhalen wat "sprangweel" betekent en komt het woord niet voor in Van Dale's woordenboek.

                                                            -o-o-o-O-o-o-o- 

04-06-2017 om 14:02 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spoorstraat

                                                    SPOORSTRAAT

Wist U dat ... ?

- deze straat zich bevindt in de omgeving van het De Conincplein, tussen de Dambruggestraat en de Rotterdamstraat

- de naam van de straat vermoedelijk verband houdt met de bouw van circa 1870-75 van de zogenaamde "Hoofdgoederenstatie" .waar alles per spoor werd vervoerd.

                                                       -o-o-o-O-o-o-o-

04-06-2017 om 13:53 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speerstraat

                                                         SPEERSTRAAT

Wist U dat ... ?

 - deze straat gelegen is op het Kiel in de omgeving van  het Olympisch stadion, tussen de  Hockeystraat en de Bosschaertstraat.

- de naam van de straat verwijst naar een speer, die door atleten gebruikt wordt bij het speerwerpen.

- Speerwerpen een onderdeel  is in de atletiek waarbij men, na een aanloop, tracht een speer zo ver mogelijk te werpen. De speer dient te landen in een vrij smalle sector waarbij de punt van de speer het eerst de grond moet raken.

                                    Afbeeldingsresultaat voor Speerwerpen

- veel van de straten in de omgeving van het stadion de naam dragen van een atletiek- of sportonderdeel, doordat in 1920 Antwerpen als gaststad werd gekozen voor de Spelen van de VIIde Olympiade.

- het belangrijkste gebouw in de Speerstraat de meisjesschool 22 is, dat samen met het badhuis en de turnzaal in de Atletenstraat, in opdracht  van de stad Antwerpen in 1922-1927 werd opgetrokken en getekend werd door stadsbouwmeester Alexis Van Mechelen, die vermoedelijk kort vóór zijn plotse overlijden in maart 1919, als een van zijn allerlaatste opdrachten in openbare dienst uitvoerde.

                                                              -o-o-o-O-o-o-o-

04-06-2017 om 11:47 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sparrenstraat

                                                      SPARRENSTRAAT

                                                Afbeeldingsresultaat voor sparrenstraat, antwerpen        

Wist U dat ... ?

-  de Sparrenstraat gelegen is bezijden de Populierenlaan, tussen de Jan Van Rijswijcklaan en de Kruishofstraat.

             zicht op de Sparrenstraat vanf het Wilrijkseplein (foto van Alfons Van Camp)

- de naam van de straat verwijst naar de 'spar' , dat een geslacht is uit de dennenfamilie.

- deze naaldbomen zijn die heel het jaar hun naalden behouden.

- de spar van de den te onderscheiden is doordat de naalden bij de spar afzonderlijk en bij de den bij elkaar staan. 
                                       (foto van Wikipedia)

                                                                -o-o-o-O-o-o-o-                                 

04-06-2017 om 11:18 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steenhouwersvest

                                                    STEENHOUWERSVEST

                                                   

Wist U dat ... ?

-  de Steenhouwersvest van de Sint-Jansvliet tot de kruising Kammen-Nationalestraten loopt.

- de naam voor de eerste maal verschijnt in een oorkonde van 1409, zie de vestigingsplaats van steenkappers en bouwmeesters, zoals Appelmans en de Waghemakere die hier onder andere hun logiën hadden. 

-  aan het nr 48 het gebouw van de voormalige beenhouwerij E. Raes - Daems vinden, nl. HET DAGELIJKS BROOD

                    

                                                     (foto's van Alfons Van Camp)

 

- dit gebouw in neo-Vlaamse-barokstijl werd gebouwd in 1881 en geklasseerd staat als bewaard.

- dit naar een ontwerp van de architect F. Hompus is gemaakt.

- er op de ballustrade 2 zware Hermesfiguren  uit de Griekse mythologie, werden aangebracht, die op een hoofdgestel torsen.  Een Hermes is een figuur uit de Griekes mythologie.  Hij is de zoon van de oppergod Zeus en de bergnimf Maia.  

- hij de god was van de handel, reiziger, wegen, en dieven.  Hij ook de boodschapper was van de goden   

- er verder in de straat aan het nr 28 het gebouw Neptune is gelegen.

 (foto van Alfons Van Camp)

 

- dit gebouw bij een definitief besluit van 5.11.1946 werd opgenomen in de lijst van beschermde gebouw en monumenten, welk verscheen in het Belgische Staatsblad op 21.12.1946.

- hier eertijds een hotel van de Fuggers was.

- het huis in de Lodewijk XV° stijl werd gebouwd uit de XVIII° eeuw

- aan het nr 22, aan de hoek met de Korte Ridderstraat, zich het gebouw van den GROOTEN DONDER CLOOT, met het O.L.V.-met kind en in de achtergrond de Sint-Andrieskerk  bevindt.

                

                                                        (foto van Alfons Van Camp)

  - er bijna op het einde van de straat, richting Sint-Jansvliet, het geboortehuis van

KAREL vanden OEVER zich bevindt. 

                      (foto van AVC)


- Karel Van den Oever een strijdbaar katholiek dichter, essayist en toneelschrijver was.

- hij geboren werd te Antwerpen op 19 november 1879 in het huis   "De ghulden Bock",en er ook stierf op 6.10.1926, als zoon van   - Jakob, kleinhandelaar in textielwaren, en - Paulina Teysen, dochter van de burgemeester van Putte.

 - in 1905 hij de stichter van het maandblad "Vlaamsche Arbeid"was .

- aan het nr 11 zich het geboortehuis van FRANS FLORIS de VRIENDT bevindt.    

            (foto van Alfons Van Camp)

 - hij steenhouwer en later kunstschilder was.

- hij geboren werd te Antwerpen in 1519 of 1520 en aldaar stierf op 1.10.1570 

                                                         -o-o-o-O-o-o-o-

04-06-2017 om 00:00 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
03-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spanjepandsteeg

                                              SPANJEPANDSTEEG

                                                    

Wist U dat ... ?

- deze steeg gelegen is bezijden de Oude Beurs, aan de Grote Markt

                     zicht op de Pagaddertoren (foto van Avc)

            

                                  Zicht op de Spanjepandsteeg (foto van Alfons Van Camp)

- in deze steeg nog een "pagaddertoren" te bekijken valt.

- als ge in dit steegje rondwandelt en even omhoog kijkt zult ge ongetwijfeld een
pagaddertoren zien.  Welke  Antwerpenaar kent het woord "pagaddertje" niet, maar weten ze wel waar die naam vandaan komt ?

Foto


- volgens Wikipedia de naam “pagadder" afgeleid is van het Spaanse woord “pagadores". Dit waren de betaalmeesters van de soldij voor de Spanjaarden die in Antwerpen gelegerd waren en die te klein van stuk waren om deel te nemen aan de gevechten. Vandaar de latere bijnaam voor kleine kinderen die nu nog gebruikt wordt: “pagadders".           

 -  pagaddertoren daarentegen in sommige havensteden (o.a. Antwerpen, 
Gent, Brugge)  werd gebruikt door reders om hun schepen te zien aankomen. Dagen van tevoren stonden zij op hun torentjes de einder af te turen in de hoop de hun vertrouwde vlag van hun schip (meestal geladen met specerijen) boven de kim te zien verschijnen.  Het waren traptorens die los van het gebouw stonden en waar je de Schelde kon zien.  Het was vooral een statussymbool. Een huis zonder toren in dit lage land, dat was maar niks, het waseen kwestie van prestige. 

                                                       -o-o-o-O-o-o-o-

03-06-2017 om 16:02 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spanjaardsteeg

                                                      SPANJAARDSTEEG

                                              

Wist U dat ... ?

- deze steeg zich bevindt bezijden het Van Schoonbekeplein aan de Leeuwenrui.

                       Zicht op de Spanjaardsteeg (foto van Alfons Van Camp) 

- deze steeg voorheen z.g. Accijnsplein (XIX), Fruitmarkt (XVI-XVII) of Cisternestraat (XVIII) genoemd werd.

- ze zich bevindt tussen de nrs. 9 en 11 van het Van Schoonbekeplein

- het een afhellende doodlopende steeg is genoemd naar het z.g. Spanjaardshof, een bleekhof gelegen aan de W.-zijde van de Fruitmarkt. 

                                                         -o-o-o-O-o-o-o-

03-06-2017 om 15:53 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaarstraat

                                                        SPAARSTRAAT

Wist U dat ... ?

- deze straat gelegen is in de wijk "Stuivenberg" tussen de Boerhaavestraat en de Onderwijsstraat.

-  dit een sociale woonwijk is opgericht door het Bureau van Weldadigheid naar ontwerp van architect V. Durlet, van 1877.

- deze woonwijk werkmanswoningen omvat met één en twee bovenverdiepingen naast burger- en winkelhuizen.

- de naam van de straat vermoedelijk verwijst naar "sparen", wat betekent dat Sparen is iets niet gebruiken, maar apart houden voor later.

                                                            -o-o-o-O-o-o-o-

03-06-2017 om 15:43 geschreven door Alfons

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)


Inhoud blog
  • Zwijgerstraat
  • Zwedenstraat
  • Zwartzustersstraat
  • Zwaluwstraat
  • Zwaardstraat
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto

    Fonne de auteur van dit blog 

    Ik ben een gepensioneerde Hoofdinspecteur van eerste klasse bij de politie, officier van gerechtelijke politie en hulpofficier van de Heer Procureur des Konings, van 81 jaar.  Mijn hobby's zijn vooral Antwerpen in beeld brengen en voetbal.  

    Archief per maand
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
    Foto

    De Schelde, the "oarta" of Antwerp

    Foto

    Het Hanzehuis

    Foto

    De Waterpoort

    Foto

    Het Steen

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto

    Stadhuis van Antwerpen


    Foto

    Standbeeld van Brabo


    Foto

    Pieter Paulus Rubens


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!