Over mijzelf
Ik ben Josephine of Joke
Ik ben een vrouw en woon in Waasmunster (Belgie) en mijn beroep is Genieter.
Ik ben geboren op 10/08/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .
Zwemmen,wandelen in de natuur, en natuurlijk fietsen. Fotograferen, fotobewerking. Op internet surfen en bloggen. Maar ook een gezamelijke hobby van mij en mijn echtgenoot is dat we graag varen over verschillende wateren.







      

Hallo,niet vergeten!
Even iets laten weten.

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • ETEN EN GENIETEN
  • PHOTOGALERY
  • NO LIMIT
  • Inhoud blog
  • Koala-baby kruipt uit buidel in Planckendael
  • Aapje gaat met winterjas shoppen in Ikea
  • Droogte houdt trekvogels op
  • Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
  • Eerste sterren schitterden 750 miljoen jaar na oerknal
  • Afrikaanse savanne en leeuwen verdwijnen aan sneltempo
  • Thaise douane redt 600 cobra's van de feestdis
  • Honderdtal dolfijnen aangespoeld in Australië
  • Nieuwe sprinkhaansoort doet intrede in Vlaanderen
  • Beschadigd Great Barrier Reef bloeit in de diepte

                 

                                                                        

    Categorieën
  • BERICHTEN DIEREN & FOTO'S (19)
  • BERICHTEN NATUUR & FOTO'S (2)
  • Berichten-Dieren-Natuur (496)
  • Foto's (76)
  • Natuur-Reizen-Tips (62)
  • Trips; Wandelen- Fietsen (30)
  • Weetjes- Dieren (299)
  • Weetjes- Natuur (62)
  • Zoeken in blog

    Foto's van Joke

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    07-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.40 nieuwe dieren ontdekt op tropisch vulkaaneiland

     

    40 nieuwe dieren ontdekt op tropisch vulkaaneiland


    Een rat zo groot als een kat.



    Wetenschappers hebben een veertigtal nieuwe diersoorten ontdekt in de krater van de uitgedoofde Bosavi-vulkaan op een eiland in de buurt van Papua Nieuw Guinea. De opvallendste zijn een gigantische rat, een kikker met dracula-achtige tanden en een vis die gromt.

    De wondere wereld valt vanaf deze week op de BBC te bewonderen in een documentaire die de Lost land of the Volcano heet.

    Rat zo groot als kat

    De Bosavi rat is één van de meest tot de verbeelding sprekende beesten die ontdekt werden. Het gaat om een rat die zo groot is al een doorsnee huiskat en anderhalve kilo weegt. Het dier leeft een kilometer diep in de krater van de vulkaan en is vegetarisch.

    Vis die grolt
    Een ander raar geval is de henamo grunter, een vis die een grollend geluid maakt. Daarnaast vonden de wetenschappers zestien nieuwe soorten kikkers, 20 soorten insecten en spinnen en een nieuw soort vleermuis. Verder: een nieuw soort kangeroe dat in bomen leeft en een hoop geckos en varanen.


    Het vulkaaneiland is volgens het team van ondermeer Oxford University quasi onaangeroerd de jongste 200.000 jaar, toen de vulkaan uitdoofde. (mvl)



    bron; hln.be

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haaienalarm aan Amerikaanse stranden



    Haaienalarm aan Amerikaanse stranden



    Haaienalarm in Massachusetts. Grote witte haaien zwemmen er voor de kusten. De plaatselijke autoriteiten hebben meteen een zwemverbod afgekondigd.

    Een haaienexpert van de Maritieme Divisie spotte zaterdag de eerste haaien voor de kust van Chatham. Daarop besloten de autoriteiten in North Beach, Lighthouse Beach, South Beach en Hardings Beach in Chatham en van Nauset Beach in Orleans om geen risico's te nemen. Er werd meteen een zwemverbod uitgevaardigd. Bioloog Gregory Skomal en zijn ploeg konden elektronische systemen aanbrengen aan twee haaien. Hiermee kunnen ze het traject van de roofdieren volgen. (hlnsydney)

    bron; hln.be

    06-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. GENIETEN LANGS DE KROMME RIJN



    GENIETEN LANGS DE KROMME RIJN


    Romantische ridderhofsteden


    Joop Duijs
    Een lang geleden naar Australië geëmigreerde nicht vroeg me bij een recentelijk bezoek aan haar nog steeds innig geliefde Nederland of ik wel eens had overwogen down-under te gaan. Mij niet gezien, ik ben veel te gek op ons kleine kikkerlandje!


       

      Foto: De Telegraaf

       

      Foto: De Telegraaf

      We beseffen het wel eens te weinig, maar Nederland is zo mooi en rijk aan cultuurgeschiedenis. Zo wandelde ik kort geleden in de buurt van Cothen. Slaperig plaatsje in Utrecht, met in de omgeving liefst vier ridderhofsteden die al in de middeleeuwen werden gebouwd en bewoond. Lang dus voordat de eerste blanke voet aan wal zette in Australië. De toenmalige bewoners reden reeds over de rechte bomenlanen die we vandaag bewandelen toen de aboriginals nog heer en meester waren in hun eigen ’zandbak’. En daar wordt het nog steeds warmer ook, terwijl ik lekker in mijn T-shirtje in een zacht, druilerig weertje kan wandelen. Natuurlijk, Australië is wat minder druk bevolkt, maar op deze zondag waarop toch bijna iedereen vrij is, kom ik in dit prachtige stukje Nederland amper iemand tegen. Waarom dan emigreren?

      Cothen ligt overigens aan de Kromme Rijn, eens de hoofdloop van de Rijn en noordgrens van het Romeinse Rijk. Het stokoude riviertje mag hier helemaal zichzelf zijn en ook stroomafwaarts bij Bunnik en Utrecht heeft het weer natuurlijke oevers gekregen. Net buiten Cothen passeren we meerdere fruitboomgaarden en een weiland vol minipaardjes. Als we de autoweg N229 oversteken, lopen we het landgoed Hindersteyn op. Met de eerste ridderhofstad, in Overijssel havezate genoemd, die zoals de naam al aangeeft, werd bewoond door ridders. En dat werd je niet zo maar: je moest tot de adel behoren, minstens 24 jaar oud zijn, veel land bezitten en rondom je huis een gracht hebben. De ridders kregen hun land te leen van de bisschop van Utrecht, die zich zo niet alleen van een deel van de opbrengst van de landerijen verzekerde, maar ook van militaire hulp in moeilijke tijden. Hindersteyn ligt er prachtig bij. Met afwisselend bossen, doorkijkjes naar weides waar koeien onder de bomen schuilen voor de regen en bloeiende akkers.

      Via de fraaie Rhodensteijnse Laan en Pittesteeg bereiken we Moersbergen, de volgende ridderhofstad en eens decor van een mooie kasteelroman. In 1635 had de enige erfgename, Catharina Van Waell, zich verloofd met Reiner van Raesfeld, afkomstig uit een voornaam Westfaals geslacht. De huwelijksvoltrekking vond een jaar later plaats in het kerkje van Doorn. Tijdens de huwelijksdienst deed Catharina alsof ze zich niet goed voelde en trok zich terug in de consistoriekamer. Tijdens de stilte in de kerk hoorde men ineens een paard weg galopperen en toen men na lang wachten toch maar eens ging kijken waar de bruid toch bleef, bleek de kamer inderdaad leeg en het raam open. De bruid was met haar minnaar, ritmeester Johan Gerard van Oostrum, naar Wijk van Duurstede gevlucht. Daar trouwde ze met Johan, waarna ze samen hun intrek namen op het landgoed.

      Na Moersbergen passeren we via de al genoemde, oude oprijlanen eerst landgoed Leeuwenburgh, dat in 1657 is gebouwd op de fundamenten van een middeleeuwse burcht, en vervolgens Hardenbroek (anno 1260), dat op een korte onderbreking na nog steeds wordt bewoond door de familie Van Hardenbroek tot Hardenbroek.

      We verlaten het statige landgoed via een houten deurtje naast de hoofdpoort – verschil moet er zijn, nietwaar! – om gelijk over te steken naar een mooi schouwpad langs de Oude Kromme Rijn.

      Als we het laatste stuk over het asfalt naar Cothen teruglopen, worden we ingehaald door een grote groep motorrijders. Dacht altijd dat dat vrije vogels zijn, maar waarom dan met z’n allen in ronkende colonne naar het terras? Goeie tip: Australië, kilometers asfalt, lekker warm, je kunt heerlijk gas geven en geen mens die er last van heeft!

      bron; telegraaf.nl


      05-09-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kikker in blikje cola
      V



      Kikker in blikje cola


      Fred DeNegri hoopte op een zonnige zomerdag dat een koud colaatje verkoeling zou geven. Hij stapte de tiki bar Sam's Club binnen en kocht een blikje Pepsi. Een verkeerde keuze, zo bleek later.


      afbeelding vergroten 

      FOTO PIXELIO.DE


      De Amerikaan zette het blikje aan zijn lippen en een kleverige substantie gleed zijn mond in. Hij spuugde het uit en zag delen van een kikker voor hem liggen.

      ,,Het was ontzettend goor," zegt Amy DeNegri, de vrouw van Fred. ,,Mijn man schudde het blik en merkte dat het grootste deel van de amfibie nog in het blik zat."

      DeNegri schakelde de Amerikaanse voedselautoriteit Food and Drug Administration in om de zaak uit te zoken. Onderzoek wees uit dat het om delen van een kikker of pad ging. Hoe het dier in de cola terechtgekomen is, blijft een raadsel. Een opmerkelijke uitkomst van het onderzoek was dat er geen organen van de kikker in het blikje aanwezig waren.

      Pepsi heeft nog geen commentaar gegeven. Wel heeft de fabrikant foto's van het blikje en de inhoud opgevraagd bij DeNegri. (AD/HLN)

      bron; ad.nl

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Leger inzetten om everzwijnenplaag in te dijken"



      "Leger inzetten om everzwijnenplaag in te dijken"




      Burgemeester Marcel Mondelaers (CD&V) van Beringen wil het leger inschakelen om de everzwijnenplaag in Midden-Limburg te bestrijden. Hij is naar eigen zeggen erg teleurgesteld in de jagers en de boswachters die op twee jaar tijd slechts enkele zeugen neerschoten en waarschuwt voor de gevolgen van de explosieve groei van de everzwijnen in de nabije toekomst.

      In de bosrijke gebieden in Beringen, Leopoldsburg, Hechtel-Eksel en Houthalen-Helchteren leven naar schatting 120 everzwijnen. Door de strenge jachtregels kunnen de everzwijnen zich ongestoord voortplanten en verschuilen, zo luidt het.

      Resultaten drijfjacht ondermaats

      Ondanks het bestrijdingsplan dat de betrokken gemeenten in 2007 opstelden om de everzwijnenplaag door middel van drijfjacht te bestrijden, zijn de resultaten van dat overleg werkelijk ondermaats gebleken, gaat Mondelaers verder. Volgens zijn informatie zouden er vorig jaar slechts twee zeugen neergeschoten zijn door de jagers, terwijl de boswachters helemaal geen everzwijnen neerschoten.

      Volgens de Beringse burgemeester kan het niet langer door de beugel dat er niets aan de toestand verandert. Hij waarschuwt ook voor verkeersongevallen met everzwijnen. Maar everzwijnen kunnen ook fietsers, wandelaars en kinderen aanvallen, gewassen vernielen en ziektes op varkensstallen overbrengen, luidt het nog. Vorige maand deed er zich in Zutendaal nog een verkeersongeval met een everzwijn voor, waarbij een auto zwaar beschadigd raakte.

      "Ik heb nog maar in één instantie vertrouwen om dit probleem op te lossen en dat is het leger", zo zegt Mondelaers. (belga/mvdb)

      bron; demorgen.be

      04-09-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noordpool warmt op na eeuwen van afkoeling



      Noordpool warmt op na eeuwen van afkoeling



      De opwarming van de Noordpool, die sinds 1990 wordt vastgesteld, markeert het einde van een natuurlijke afkoelingscyclus die meerdere millennia heeft geduurd, zo stellen Amerikaanse klimatologen in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Science.

      2.000 jaar
      Door sedimentaire lagen in vroegere meren, groeiringen van bomen en ijsmonsters te analyseren, hebben de vorsers met een grote precisie decennium per decennium de evolutie van het klimaat en de temperaturen in het gebied over de laatste tweeduizend jaar kunnen reconstitueren. In het kader van een 12.000 jaar durende cyclus van rotatie van de Aarde rond haar as waarbij die rotatie verandert, heeft de Noordpool de laatste 8.000 jaar steeds minder zonne-energie ontvangen.

      Opwarming
      De reconstitutie van het klimaat en de temperaturen gedurende de twee laatste millennia komt overeen met een omgekeerde tendens sinds 1900, het jaar waarin de temperaturen zijn beginnen stijgen. Voordien werd het op Noordpool elke duizend jaar 0,2 graden kouder. Sinds 1950 is de opwarming versneld. Tussen 1999 en 2008 is de warmste periode op de noordelijke pool geweest sinds 2.000 jaar. Het is er nu 1,2 graden warmer dan in 1900.

      Twintigste eeuw
      De twintigste eeuw is de eerste eeuw waarin de hoeveelheid zonne-energie niet de belangrijkste factor is voor de temperatuur op de Noordpool, aldus Nicolas McKay van de Universiteit van Arizona. De waarschijnlijke oorzaak van de temperatuurstijging aan de noordelijke pool zijn broeikasgassen, in het bijzonder door de mens geproduceerd koolstofdioxide (CO2), aldus de wetenschappers.

      (belga/gb)
      bron; demorgen.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bewoners nieuwe woonwijk Herenthout starten petitie tegen ezel




      Bewoners nieuwe woonwijk Herenthout starten petitie tegen ezel




      In Herenthout gniffelt het halve dorp om de weigering van de bewoners van een nieuwe verkaveling om ezel Pino op een braakliggende stuk bouwgrond te laten grazen. Er werd zelfs een anti-ezelpetitie gelanceerd. De problemen begonnen toen de eigenaars overwogen om Pino wat meer loopruimte te gunnen op een braakliggend perceel dat grenst aan Hooghuis, een doodlopende straat in een nieuwe verkaveling waar zopas tal van mooie woningen werden neergezet. (belga/dea)
      bron;hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roze dolfijnen in Sri Lanka



      Roze dolfijnen in Sri Lanka

      Maaike Schwering


      Roze dolfijnen in Sri Lanka


      Tussen november en april vindt voor de kust van Sri Lanka een uniek natuurspektakel plaats. Groepen Chinese witte dolfijnen, wegens de lichtroze schijn op hun buik soms 'roze' dolfijnen genoemd, zwemmen dan naar Kalpitiya, een eilandje 165 km ten noorden van de hoofdstad Colombo.

      Over de leefwijze van de dieren is nog maar weinig bekend. In de regio, die weinig toeristen trekt, heb je de kans de dolfijnen ongestoord in hun natuurlijke omgeving te observeren. Lokale touroperators, zoals Eco Team Sri Lanka en Sri Lankan Expeditions, bieden dolphin watching aan: excursies voor 6 tot 9 personen per boot.

      Foto: Sri Lanka Tourism
      bron; mytrip.be


      03-09-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Watervogels in de haven van Heusden.



      Watervogels in de haven van Heusden.
























      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EEN DAG... OP EEN VESPA DOOR DE HEIDE



      EEN DAG... OP EEN VESPA DOOR DE HEIDE

      De eerste kilometers voel ik me angstaanjagend wankel op mijn Vespa 50cc. Maar wanneer ik door de natuur van het Nationaal Park Hoge Kempen brom, groeit het zelfvertrouwen. Jammer dat Sofia Loren op het achterzitje
      ontbreekt!

      Tochtjes met de Vespa zijn een hype deze zomer. Tal van organisaties en bedrijfjes bieden uitstappen en routes aan. Zelf probeerden we de Giro per Vespaformule uit. Dit Belgisch-Italiaanse project in Maasmechelen wordt geleid door kleinzoons van Italiaanse mijnwerkers. Bovendien kunt u de tocht laten volgen door een Italiaans etentje aan het aankomst- en vertrekpunt: het Casino van Eisden, ooit het ontmoetingscentrum van de lokale mijnwerkersgemeenschap.

      Mijn vehikel is een nagelnieuw en blinkend model. Met zijn 50cc kan hij met de beste wil ter wereld niet meer halen dan 49 km per uur. Met zulk een vermogen mag je op het fietspad rijden en volstaat een rijbewijs B. Ik krijg een summiere uitleg over het gebruik van het voertuig en een routeboek. Overigens is de route slim opgedeeld in kleinere onderdelen, die je makkelijk kunt onthouden.

      Toch voel ik me de eerste kilometers niet echt op mijn gemak. Ik heb geregeld het gevoel dat ik ga omvallen, vooral in bochten en als ik trager moet rijden. Ik heb dan de neiging mijn voeten op de grond te zetten. Uiteindelijk vind ik de truc: als ik moet vertragen, steek ik mijn benen recht vooruit langs de brommer. Het geeft meer evenwicht en maakt het stoppen gemakkelijker.

      Zalig rijden in de zon

      Ik heb gekozen voor de Giro Brughiera, de heideroute. Die voert door de natuur van het Nationaal Park Hoge Kempen en door schilderachtige dorpen aan de Belgische en aan de Nederlandse kant van de Maas. Op de rustige fietspaden in en rond het Nationaal Park maakt zich langzaam een euforisch gevoel van me meester. Het is zalig rijden, ver van alle auto's tussen de bossen en over nog ongeschonden stukken heide. Ik hoop alleen dat mijn lawaai de natuur niet te veel stoort. Ook ben ik blij dat ik een gesloten jasje en een sjaal draag. De zon mag dan schijnen, de wind in het gezicht zorgt voor flink wat afkoeling... en laat mijn sjaal wapperen zoals in Italiaanse films.

      De afstand van de route (97 km) laat mogelijkheden genoeg om onderweg te stoppen. Een heidewandeling naar de Kikbeekbron. Een terrasje in Oud-Rekem, vorig jaar uitgeroepen tot het mooiste dorp van Vlaanderen. Tussen de toppen van de bomen lopen over het Kruinenpad langs de Zuidwillemsvaart. En natuurlijk shoppen in Maasmechelen Village.

      Wanneer ik de Vespa weer inlever, weet ik het zeker: ik ga me er zelf eentje kopen!

      Praktisch

      Welke formules? Giro per Vespa biedt drie routes aan.

      Van wanneer tot wanneer? In principe het hele jaar.

      Kosprijs? Dagprijs (10-17 uur):€ 70 (met Italiaans menu:€ 95). Duozitter:€ 100 (met menu:€ 150). Waarborg:€ 300. Prijzen inclusief helm, omniumverzekering, routeboek en een volle tank.

      Startplaats? Grand-café Casino, Kerkplein, Eisden-Tuinwijk.

      Info en reservering? Telefonisch: 089 76 98 88, via het internet: www.vespamaasland.be

      Gelijkaardige initiatieven vindt u op het internet: Vespa Route , Vespa Trips, Vespa Adventure,...

      bron; plusmagazine.be


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Noordpool warmt twee keer zo snel op dan gedacht"



      "Noordpool warmt twee keer zo snel op dan gedacht"


      noordpool warmt twee keer zo snel op dan gedacht



      De Noordpool warmt veel sneller op dan door de meesten wordt aangenomen. Volgens een rapport dat klimaatwetenschappers maakten in opdracht van het Wereld Natuurfons (WWF) smelt het ijs op de Noordpool twee keer zo snel dan gedacht. Dat heeft ook grote gevolgen voor onze contreien.

      Overstromingen en andere extremen weerfenomenen over heel de wereld, en dus ook in België, zullen het gevolg zijn van die snelle opwarming, aldus het WWF.

      In vergelijking met de rest van de wereld warmt de Noordpool tweemaal sneller op. Dat zorgt ervoor dat er enorme hoeveelheden zee-ijs vrijkomt. Op zich veroorzaakt dat zee-ijs een bijkomend opwarmingseffect omdat het veel meer zonlicht weerkaatst.

      Broeikasgassen

      Wanneer de permanent bevroren bodem van de Noordpool, de permafrost, zal ontdooien zal dat eveneens voor een bijkomend opwarmend effect zorgen omdat er steeds meer broeikasgassen, zoals methaan, in de atmosfeer zullen worden verspreid.

      Het smelten van de ijskappen in Groenland en West-Antartica zal er ook voor zorgen dat het globale zeeniveau op termijn met maar liefst een meter zal stijgen.

      Met die gegevens in de hand wil het WWF de vertegenwoordigers op de klimaatconferentie in december in Kopenhagen nog eens aansporen om grote maatregelen te nemen om de aardopwarming tegen te gaan. In de opvolger van het Kyotoprotocol moeten onder meer strenge beperkingen worden opgenomen wat betreft de uitstoot van broeikasgassen
      bron; gva.be


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Genieten in een geurtuin

       

      Genieten in een geurtuin


      geurtuin
      Een tuin boordevol geuren van 's morgens tot 's avonds. Wat nodigt er meer uit tot heerlijk relaxen en genieten? Maar welke planten en -combinaties moet u daarvoor kiezen? We deden inspiratie op in de Jardin des Senteurs in Namen. 

      Willen we buiten relaxen terwijl geurwolken onze neusgaten strelen, dan moeten we voor een parfumbom zorgen. Maar welke planten gebruiken we daarvoor en in welke combinaties? Om inspiratie op te doen zijn we op een mooie dag gaan kijken én ruiken in de Jardin des Senteurs in Namen. Deze geurentuin is aangelegd bij het kasteel aan de Citadel. Sterk geurende planten zijn hier rond bepaalde thema's samengebracht, inclusief een rozentuin met 75 variëteiten.

      Een tip voor uw bezoek: draag geen parfum of aftershave en let op de naam van de aangeplante variëteit, want de ene lavendelvariëteit - om maar één voorbeeld te noemen - is veel geuriger dan de andere!

      De beste variëteiten om samen te planten

        Lavendel + rozemarijn in een perk of een kuip. Kies voor lavendel zowel vroeger als later bloeiende soorten. Een ongewone lavendelvariëteit is de vlinderlavendel (Lavandula stoechas), die heeft bloempjes in de vorm van fijne lintjes die geuren naar dennenhout.  
       

        Een geurige klimplant tegen een muur + vaste planten aan de voet. Voor de klimplant kunt u kamperfoelie, jasmijn of Akebia quinata (zeer geurige, donkerrode bloemen in april) nemen. Voor de vaste planten: een mix van lupinen (suikergeur), Hemerocallis citrodora (citroen) en dropplanten (Agastache foeniculum). De laatstgenoemde bloeien rijk, hun bladeren ruiken naar drop en smaken naar anijs.

        Een eucalyptusboom + aan de voet een brede waaier planten met een munt- en een citroengeur (prima voor onze luchtwegen!): pepermunt, kruizemunt, watermunt, violieren (Matthiola incana, rijke bloei), heliotropen, schildzaad (Alyssum), citroenmelisse, citroenkruid, boerenwormkruid en kattenkruid (liefst de variëteit Nepeta faassenii Six Hills Giant). Er bestaat zelfs een bodembedekker met een doordringende muntgeur, de Mentha requienii. In Namen zijn ze ook zeer te spreken over de citroenverbena (Lippia citriodora), een struik met een langdurige citroengeur en etherische oliën.
       

       

      Klassieke keukenkruiden + geurplanten: rozemarijn, tijm, dragon, look, venkel en salie samen met kamille, valeriaan, lookkruid (Alliara petiolata), kerrieplant (Helichrysum italicum), alsem en tagetes. 

      Eén kruid, andere geuren: in Namen zagen we perken met meerdere variëteiten tijm, oregano en salie. Vooral bij salie vielen de geurverschillen op: als je bijvoorbeeld de blaadjes van de Salvia elegans Scarlet Pineapple kneust, ruik je ananas.

       

        Een boog of pergola met een klimroos + geparfumeerde struikrozen . Wegens hun volle geur zijn de variëteiten Iceberg Climbing en Albertine aanraders voor de klimroos. Voor de struikrozen: Yves Piaget (pioenvormige roos), Graham Thomas, Gertrude Jekyll, Chartreuse de Parme, Remember me en Penelope.

      De Jardin des Senteurs is elke dag vrij te bezoeken. Opentuindagen met geleid bezoek om 14 en 15.30 uur op de zondagen 14/6, 5/7, 2/8 en 6/9 (gratis). Info: www.nature-namur.be 


      Auteur: Ludo Hugaerts
      bron; plusmagazine.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilde dieren Kenia slachtoffer droogte



      Wilde dieren Kenia slachtoffer droogte




      In Amboseli heeft het al drie jaar op een rij nauwelijks geregend. Veel riviertjes en waterbronnen zijn opgedroogd. Zeker vijftig olifanten zijn al gestorven door de droogte. Foto ANP
      NAIROBI - Zebra's, olifanten, antilopen en gnoes zijn massaal het slachtoffer geworden van de droogte die Kenia treft. Vooral het nationale park Amboseli in het zuiden van het Afrikaanse land ligt vol kadavers.

      Toeristen op safari reageren geschokt, meldde een manager van een hotel in het park aan de voet van de Kilimanjaro vrijdag. ''Ze kunnen nog geen 600 meter rijden zonder een kadaver tegen te komen.'' Veel toeristen zijn zo van hun stuk, dat ze afzien van meer tochten in het park.

      In Amboseli heeft het al drie jaar op een rij nauwelijks geregend. Veel riviertjes en waterbronnen zijn opgedroogd. Zeker vijftig olifanten zijn al gestorven door de droogte. Natuurbeschermingsorganisaties vrezen dat volgend jaar olifantenjongen ten dode zijn opgeschreven, omdat hun moeders door het watertekort en ondervoeding te weinig melk hebben. (ANP)

      bron; parool.nl

      02-09-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De oehoe is hier inheems maar misschien ook wel niet



      De oehoe is hier inheems maar misschien ook wel niet

      door Rob Berends

      .Reuzenuil oehoe. foto Gejo Wassink

      Reuzenuil oehoe. foto Gejo Wassink

      Jonge oehoes, mannetje en vrouwtje. foto's Oehoe Werkgroep Nederland ;Gejo Wassink met een jonge oehoe.

      Jonge oehoes, mannetje en vrouwtje. foto's Oehoe Werkgroep Nederland ;Gejo Wassink met een jonge oehoe.

      Jonge oehoes, mannetje en vrouwtje. foto's Oehoe Werkgroep Nederland ;Gejo Wassink met een jonge oehoe.

      Jonge oehoes, mannetje en vrouwtje. foto's Oehoe Werkgroep Nederland ;Gejo Wassink met een jonge oehoe.


      Gejo Wassink, dé oehoedeskundige van Nederland, kan geen Harry Potterfan zijn. De populariteit van de tovenaarsleerling leidde in Nederland tot een veel grotere belangstelling voor uilen, de favoriete postbodes van de tovenaars uit de films. Het aantal uilen dat particulieren kopen, is sterk gegroeid.

      Wassink: "Maar op een gegeven moment is de lol eraf en vaak ontsnappen dergelijke uilen. Tamme oehoes die in het wild rondvliegen, gedragen zich heel vreemd. In Eindhoven zit een oehoe die doet alsof de stad zijn territorium is. Hij gaat op balkons zitten als hij verliefd is en maakt kabaal. Helaas kun je via internet gewoon oehoes kopen voor een euro of vijfhonderd. Het is ook heel makkelijk om de officiële regels te omzeilen. Ik hoop dat de Europese wetgeving hierover scherper wordt."

      Wassink, die spreekt namens de pas opgerichte Stichting Oehoewerkgroep Nederland, zou graag zien dat de majestueuze vogels met spanwijdtes rond 1,60 meter, meer in Nederland voorkomen. Maar dan wel op een natuurlijke manier en niet als ontsnapt huisdier.

      Of de oehoe een echt inheemse vogel is voor Nederland, is moeilijk te zeggen. De soort is de afgelopen eeuwen af en toe in Nederland waargenomen. Uit opgravingen is gebleken dat ze in de prehistorie al wel in Nederland voorkwamen, en ook in de Romeinse tijd en de middeleeuwen.

      Maar lange tijd waren ze daarna afwezig in Nederland. In 1997 werd voor het eerst sinds lange tijd weer een broedend paartje aangetroffen, in Limburg. Wassink was toen nog geen oehoedeskundige en werd dat bij toeval. Hij was actief in de roofvogelwereld en werd door een vriend gewezen op een groot uilennest, ergens in de Achterhoek. Toen hij ter plekke ging kijken, ontdekte hij dat de bewoners geen ransuilen waren zoals werd aangenomen, maar oehoes. Sindsdien houdt Wassink zich bijna elke dag wel met de oehoe bezig.

      Eigenlijk is Nederland geen land voor oehoes. De vogel is een bergbewoner en gedijt het beste in gebieden met steile berghellingen. Duitsland telde nog niet zolang geleden alleen maar oehoes in bergachtige streken, nadat de soort door de mens zo goed als uitgeroeid was. Maar het tij keerde en de Duitsers startten daarna een herintroductieprogramma. Oehoes werden grootgebracht in grote volières en in het wild uitgezet. Sindsdien blijken ze zich wonderwel te handhaven, ook in vlakke gebieden in Duitsland. De oehoes die in Nederland gezien worden, komen waarschijnlijk zonder uitzondering uit Duitsland.

      Of het dier zich in Nederland net zo makkelijk aanpast, is maar de vraag. In Duitsland hebben de vogels een voorkeur voor steen- en zandgroeves, die er in Nederland amper zijn. Daarnaast gedijen ze goed in gebieden waar graan verbouwd wordt. Graan trekt houtduiven aan, het favoriete voedsel van de oehoe. Nederland heeft veel minder graanvelden dan Duitsland.

      "We hebben nog een ander probleem. Oehoes eten graag ratten. Maar in Nederland vergiftigen veel boeren ratten op hun bedrijf. Niets vreemds, want ratten kunnen ziektes overbrengen. Een oehoe die een vergiftigde rat eet, kan niet veel gebeuren. En twee kan hij misschien ook wel hebben. Maar als het meer wordt, kan hij eraan doodgaan."

      Als de oehoe op wat grotere schaal in Nederland terugkeert, wil Wassink waken voor kamsalamanderachtige taferelen. "Het laatste wat ik wil, zijn krantenkoppen als 'Oehoe houdt industrieterrein tegen'. Dat vind ik zulke slechte reclame. Een oehoe zit graag in de buurt van industrie. Maar als hij daar ontwikkelingen blokkeert, hang ik het liefst nestkisten wat verderop neer, om hem daarheen te lokken. Industrie blij, natuurbeschermer blij, oehoe blij."

      Wassink en andere oehoe-enthousiastelingen hebben in de afgelopen jaren jonge oehoes uitgerust met zendertjes. Via gps zijn de vogels te volgen. Op dit moment vliegen er drie oehoes rond met een satellietzender op de rug. Belangrijkste vraag is: hoe verspreiden ze zich. Gaan ze op zoek naar zandgroeves of passen ze zich aan? Blijven ze in gebieden met hellingen of zoeken ze een plek in de periferie van de stad?"

      Hoewel het nog wachten is op de uitkomsten van het onderzoek, verwacht Wassink uiteindelijk wel dat de uilen in Nederland terugkeren, vooral in de grensstreek. "Als je me vraagt in de toekomst te kijken, zeg ik dat er over 25 jaar zomaar dertig paartjes oehoes in Nederland kunnen zitten: tien in Limburg, tien in Brabant en Gelderland, een aantal in Twente. Dat zou moeten kunnen."

      Op dit moment telt Nederland al zeven territoria.

      - De jonge oehoes met zender zijn te volgen op http://oehoe.web-log.nl.

      bron; gelderlander.nl


      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond bijt vier banden van politiewagen stuk

       

      Hond bijt vier banden van politiewagen stuk




      De sheriff van Cumberland County in North Carolina zit met kosten. Bij een interventie van een van z'n deputies heeft een pitbull de vier banden van een politievoertuig stukgebeten.

      Deputy Lynn Lavallis reed zondag naar een oproep voor een luidruchtige hond in Hope Mills. Ze parkeerde haar auto op de oprit en belde aan bij de dame die de politie had opgeroepen. Toen de agente naar haar wagen terugkeerde, moest ze vaststellen dat de vier banden waren stukgebeten.

      Rekening
      Bleek dat de pitbull van de buren zijn forse tanden in het rubber had gezet. Het baasje van de hond krijgt de rekening van 500 dollar gepresenteerd. (eb)

      bron; hln.be

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste hond blafte in China



      Eerste hond blafte in China




      Zweedse en Chinese vorsers zijn er zeker van: de eerste honden ter wereld werden 16.000 jaar geleden in China gekweekt, ten zuiden van de Yangtse-rivier. Met behulp van genetische methodes konden de onderzoekers voor de eerste keer "tot op de punt juist" afbakenen waar en wanneer de eerste hondenstam zich ontwikkelde uit een verrassend hoog aantal van enkele honderden getemde wolven.
       
      Om op te eten
      Tot nu toe werd de eerste hondenstam ter wereld grofweg ergens in Oost-Azië gelokaliseerd. Bioloog Peter Savolainen vindt het ook een "opwindende" ontdekking dat de eerste Chinese honden niet zoals hun latere nakomelingen in Europa als herders- of waakhond ingezet werden, maar "waarschijnlijk in de menselijke maag eindigden".
       
      Die vaststelling komt goed overeen met de evolutie die de menselijke bevolking 10.000 tot 12.000 jaar geleden doormaakte: het bestaan als jager werd ingeruild voor een agrarische vorm van samenleven. (dpa/eb)

      bron; hln.be

      01-09-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met ezels door Limburg

       

      Met ezels door Limburg


      met ezels door limburg

      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Waar mag je wildplukken?

       

      Waar mag je wildplukken?


      Nederland telt talloze wilde fruit- en notenbomen. Maar hoe vind je ze? De Wateetons Wildplukwijzer weet raad.



         
        Foto: Dijkstra B.V.

        Doe mee! De kaart is openbaar, u kunt zelf bomen en struiken toevoegen. Helemaal eenvoudig. U hoeft zich niet op te geven en er is geen ballotagecommissie. Het enige dat u nodig heeft is een gratis Google account en kennis van een of meerdere wilde fruitbomen. Momenteel staan er al bijna 50 appelbomen, hazelnoten, peren, braamstruiken, sleedoorns en walnoten geregistreerd. Dus niet alleen plukken, ook rondkijken en zelf openbare fruit- en notenbomen toevoegen. www.wildplukwijzer.nl

        bron; hln.be


        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Zonnige toekomst vakantievissen

         

        Zonnige toekomst vakantievissen



        Het vakantieseizoen loopt ten einde en de meeste goudvissen zijn weer met hun baasjes herenigd. Daarom krijgt het eerste Goudvissenhotel ter wereld een nieuwe bestemming. Na twee maanden Schiphol gaan de inmiddels bekende en verwende goudvissen in hun 5-zeesterren hotel nagenieten bij Sea Life in Scheveningen.

           
          Foto: goudvishotelmanager.hyves.nl/

          Steven van Nieuwenhuijzen, directeur van D-reizen, licht de keuze voor Sea Life toe: “We zijn erg blij met alle positieve aandacht van de afgelopen maanden. Het Goudvissenhotel was in de eerste plaats bedoeld als ludieke actie voor de vakantiegangers op Schiphol en als extra service voor onze klanten. Dat betekent echter niet dat onze verantwoordelijkheid voor de vissen stopt als de vakantieperiode voorbij is. Het hotel is gebouwd door specialisten. Het kan nog lange tijd dienst doen als vakantieverblijf voor de vissen, mits ze goed verzorgd worden en voldoende aandacht krijgen. Bij de professionals van Sea Life zijn ze in goede handen. Wij dragen het hotel daarom met een gerust gevoel over aan de nieuwe eigenaren.”

          Korting

          Maaike Schröeder, woordvoerder van Sea Life: “We zijn blij met de komst van dit bijzondere 3 meter lange aquarium. Dit is het enige aquarium in Nederland met een zwembad, een onderwatertennisbaan, strandstoelen en zelfs een waterscooter. Het is een prachtig plaatje en past natuurlijk perfect in ons concept.”

          Vanaf 3 september kunnen bezoekers van Sea Life het D-reizen Goudvissenhotel bewonderen. Geïnteresseerden kunnen de heropening bijwonen op donderdag 3 september om 11.30 uur in Scheveningen. Als extraatje bieden wij een feestelijke korting van bijna 40% op de entree (alleen verkrijgbaar via www.sealife.nl van 3 t/m 6 september).

          Han de Wit die zich de afgelopen maanden op Schiphol dagelijks over de goudvissen heeft ontfermd, krijgt als dank voor al zijn goede zorgen een jaarabonnement, zodat hij 'zijn goudvissen' nog regelmatig kan bezoeken.

          bron; telegraaf.nl


          Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietsen door het land van Maas en Waal

           

          Achter de groene heuvels...

          Fietsen door het land van Maas en Waal

          door Bertus Raats

          Het is waar. Achter de groene heuvels, ligt het Land van Maas en Waal. En er voor natuurlijk. De prachtige onzintekst van Lennaert Nijgh, lang geleden onnavolgbaar vertolkt door Boudewijn de Groot, intrigeerde ons al heel lang.


            Klik hier voor een routekaartje (klik met rechts en 'bewaar als')

            Wij fietsten daar niet onder een purperen hemel met een bruine zon, maar onder een blauwe hemel met een gouden zon. Het harmonieorkest speelde ook niet in een regenton… maar een groepje ouderen zat, de fietsen in slagorde gestald, op een bank vrolijk Boudewijns lied te kwelen. Noem het maar toeval toen wij ze passeerden op ons tochtje door het Land van Maas en Waal.

            Opgestapt na een vroeg bezoek aan de Tuinen van Appeltern. Het kan ook vanaf het NS-station in Wijchen op knooppunt 64. Die Tuinen zijn trouwens heel bijzonder en ze doen daar tot het komend weekeind aan ‘Zomercapriolen’ ofwel voor tuinliefhebbers grappige ideeën en zotheden. Het houdt dus niet op bij de zotheden in de tekst van Nijgh.

            Wij fietsten de Walstraat terug naar Appeltern en volgden de Maasdijk naar links richting Batenburg om op knooppunt 56 de route te beginnen. Onder Horssen door. Een klein dorp met liefst drie kerken op een rijtje. Bijna logisch dat er liefst vijf koren actief zijn.

            Al snel verandert het landschap en fietsen we over de Galgenberg. Daarna zorgen de rivierduinen en bossen, beschermd door Het Gelders Landschap, rond Bergharen voor een uniek landschap. Op weg naar punt 94 komen we door De Groene Heuvels. Een veel bezocht recreatiegebied. Ze bestaan dus echt; de groene heuvels van Boudewijn.

            Met de wind in de rug door afwisselend landschap komen we in de Leurse Bossen. Fietsers die in Wijchen opstappen, pakken hier de route op. Dan zien we op een steenworp afstand van de route een kerktorentje in het groen. Toch maar even een kijkje nemen. Het gehucht Leur, waar we verrassend lekker de benen konden strekken op het terras van De Leurse Hof. En natuurlijk de droge keel smeerden.

            Daarna weer terug, want we wilden naar Hernen. Daarbij maakten we even een ommetje langs de prachtige molen. In het dorp zelf, op een hoger gelegen rivierduin, komen we langs het kasteel. Een middeleeuws juweeltje, prachtig!

            Na Hernen gaat het in zuidelijke richting naar punt 87. Waar de route naar links langs de A50 gaat, fietsten wij rechtdoor de Ruffelseweg af en komen op de Maasdijk. De Maas is niet breed, maar imponeert toch. Verderop zien we de toren van Batenburg met een kasteel dat op het einde van de 18e eeuw in de fik vloog. Nu dus een fraaie fotogenieke ruïne.

            In Batenburg zoeken we vanwege de warmte de koele schaduw van het terras van De Viersprong op voordat wij met het bekende deuntje in ons hoofd de laatste kilometers naar Appeltern afleggen. Door het Land van Maas en Waal, net als de lange stoet van het circus Jeroen Bosch…

            bron; telegraaf.nl





                        




            Lieve Bezoeker
              Om het openen van 
             
            het gastenboek voor 
               iedereen gemakkelijk 

             
            te houden worden te
              grote Plaatjes en of
              Buttons verwijderd
            .




            Blog als favoriet !


            Willekeurig SeniorenNet Blogs
            antje
            blog.seniorennet.be/antje

            Blog tegen de regels? Meld het ons!
            Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!