Foto
We hebben geen zetel in de gemeenteraad maar zullen verder de groene luis in de pels zijn.
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Koken
  • Plantjes voor Kom op tegen Kanker
  • Jij komt toch ook?
  • Terug
    Foto

    Groen! helpen ?

    Wil je Groen! Ledegem een duwtje in de rug geven ?

    Wil je meedenken over wat in Ledegem beter kan ?

    Denk je groen ?

    Wil je ons groen progressief project steunen ?

    Wil je met ons beter kennis maken ?

    Of word je lid van Groen! en versterk je zo de groene, progressieve stem in Ledegem !!

    Wil je op een andere manier meehelpen: folders verdelen, helpen met een actie,...?

    1 adres: groen.ledegem@skynet.be 

    Foto
    Groen! Ledegem
    Voor meer groene politiek in Ledegem
    01-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Subsidies

    We hebben even hartelijk gelachen toen we het voorwoord lazen van onze burgemeester in de info@ledegem. "Geen inspanning is ons teveel om Ledegem op de eerste rij te zetten wanneer subsidies kunnen bekomen worden". Kom nou. De gemeente kan zomaar 20.000 Euro aan subsidies krijgen als ze de samenwerkingsovereenkomst milieu en natuur met het Vlaams gewest ondertekent. De koudwatervrees voor alles wat maar 'milieu of natuur' is deed het bestuur beslissen van de overeenkomst niet te tekenen.

    En wij die dachten dat een CD&V'er niet mag liegen.

     

    01-09-2008 om 20:57 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    24-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomerweekend 22 - 24 augustus

    Dit weekend organiseerde Groen! haar groene zomerweekend voor de elfde keer. Het was alweer een zeer gezellig weekend waarbij meer dan 400 deelnemers een keuze hadden uit meer dan 20 activiteiten waaronder een aantal politieke thema’s zoals het partijbrede project Meer Ruimte voor Kinderen, de vergroening van onze economie, maar ook onderhoudende en sportieve activiteiten zoals kajakken, een natuurwandeling en een Waalse avond met Yves Bondue en Derek. De deelnemers hebben genoten van een leerrijk en ontspannend weekend en zullen volgend jaar zeker weer van de partij zijn.

     Vandaag, om 13u, sloot Mieke vogels, Groen! voorzitster het zomerweekend af met een denderende speech. De krijtlijnen van de slotspeech waren het Vlaamse beleid dat op een ondoorzichtige en weinig democratische manier de kaart trekt van Vlaanderen Transitland en het horizondebat met als doel het groene partijprogramma verder te verfijnen en te moderniseren om zo met een echt groen antwoord naar de volgende verkiezingen te kunnen stappen.

     Verder investeren in Vlaanderen als de logistieke poort voor Europa is kortzichtig. De toekomst voorbereiden betekent  investeren in hernieuwbare energie, in energiezuinige steden, in ruimte voor kinderen, in kwalitatieve zorg, in een sterke sociale zekerheid, in sociale woningen. Groen! wil een economie stimuleren die rekening houdt met de ecologische draagkracht van onze planeet. Dat is een Groen! project voor Vlaanderen en voor Europa en dat is dan ook een van de inzetten van het Groene horizondebat. Het najaar van 2008 staat voor Groen!  in het teken van het verder verfijnen van onze groene alternatieven, onze kijk op en onze voorstellen over groene economie, nieuwe stedelijkheid en gezin en zorg. Alle leden zullen de basisteksten ontvangen en worden uitgenodigd om met hetzelfde enthousiasme als dit weekend, de teksten mee te verbeteren en om de einddiscussie mee te voeren tijdens het horizoncongres van 28 en 29 november 2008. Het is het Groene project voor Vlaanderen, het alternatief voor de verkiezingen van juni 2009.

     

    24-08-2008 om 21:48 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    18-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Energie

    De Ledegemse verenigingen : VELT, De Kolleblomme, De gezinsbond, KAV, KWB, Groen! nodigen uit

    Energie(ke) fietstocht door Ledegem

    Zondag 7 september

    De fietstocht maakt op een aangename en boeiende manier duidelijk dat er heel wat manieren zijn om energie en terzelfdertijd je geldbeugel te sparen.

    Een aantal inwoners geven uitleg over en vertellen hun ervaring met :

    • Zonnepanelen (elektriciteit)
    • Zonneboiler (warm water)
    • Speksteenkachel
    • Energieaudit (besparen op energiekosten)
    • Warmtepomp
    • Windenergie
    • Waterzuivering
    • Regenwaterrecuperatie

    Start: 14 u kerkplein Rollegem-Kapelle

    Onderweg wordt een drankje voorzien

    Gratis inschrijven bij Gilbert Vandekerkhove tegen 1 september tel 056/500330

    Iedereen van harte welkom.

    18-08-2008 om 21:31 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitnodiging
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Beste,

    Groen! Ledegem heeft een traditie opgebouwd om op het einde van de zomer een feest te organiseren voor leden en sympathisanten. Ook in 2008 willen we de traditie in stand houden.

    Mogen wij jou en je familie hartelijk uitnodigen voor een heerlijke avond in de ecologische tuin van onze voorzitter Lucien Vandenbroucke, Schardauwstraat 17.

    Het zomerfeest gaat door op vrijdag 5 januari vanaf 19 u.

    Op het programma:

    Aperitief met heerlijke hapjes

    Kaas en wijn à volonté met zelfgebakken broden.

    Verrassingsdessert

    Koffie met gebak

    Gezellig samenzijn

    Wil inschrijven ofwel via mail groen.ledegem@skynet.be (en dan betaal je op de avond zelf)

    ofwel via overschrijving van 15 Euro pp op rek 001-3484203-39 van Groen! Ledegem

    Jouw aanwezigheid zal voor ons een steun zijn om in onze gemeente verder de groen!e kaart te trekken.

    Hartelijk welkom!

    18-08-2008 om 21:00 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    02-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Banden

    Banden oppompen helpt vakantieganger brandstof en milieu te sparen

    Automobilisten kunnen op reis tot 15 euro besparen op brandstof enkel door voldoende spanning op de autobanden te zetten. Dat stelden milieufederatie Bond Beter Leefmilieu en bandenproducent Michelin tijdens een actie op 27 en 28 juni in het Total tankstation op de E19 in Rumst. In een heuse pitstop worden de banden van automobilisten gecontroleerd en indien nodig opgepompt.
    “De vakantie-uittocht is het perfecte moment om de banden op de juiste spanning te brengen. Dat spaart snel 2 à 3 procent in verbruik,” zegt Wouter Florizoone van Bond Beter Leefmilieu. “Met de hoge brandstofprijzen loont dat meer dan de moeite. En je haalt de CO2-uitstoot van je vakantie naar beneden. Dat is vriendelijk voor het milieu.”

    02-07-2008 om 00:00 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    02-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blije Bloemen
    Bloemen lijken fraaie cadeaus. Maar wist je dat vele bloemen in milieu- en mensonvriendelijke omstandigheden worden geproduceerd?

    Velt startte samen met enkele andere organisaties de Blije Bloemencampagne op om te tonen dat het ook anders kan, om jou als consument de kans te geven te kiezen voor Blije Bloemen. In een informatieve brochure lees je welke milieu- en sociale belasting de bloementeelt met zich meedraagt. We geven ook duurzame tips: welke labels en garanties zijn er voor 'eerlijke' bloementeelt en wat kan jij als consument doen? Download de brochure op www.blijebloemen.be. Deze website houdt je ook op de hoogte van alle acties en activiteiten rond Blije Bloemen.

    De campagne

    De campagne Blije Bloemen is een samenwerking tussen Netwerk Bewust Verbruiken, FIAN, Velt en Max Havelaar. Ze wil het Vlaamse publiek bewust maken over hoe bloemen mensenrechten en milieu schaden. Hiervoor krijgen de organisaties de steun van de Vlaamse Regering.

    De Blije Bloemen campagne startte op 14 februari met een uitdeelactie van gratis rozen met Max Havelaar keurmerk, het label voor eerlijke handel. In de volgende twee jaar zullen lokale groepen verspreid over Vlaanderen ludieke actiemomenten en infoavonden organiseren. We streven naar een breed platform van ngo's, organisaties en (lokale) besturen die de campagne mee verspreiden en vorm geven. Er zal eveneens een educatief pakket voor secundaire scholen worden gemaakt. De campagne betrekt de bloemensector in Vlaanderen, zodat op termijn het aanbod Blije Bloemen vergroot.

    Hoog energieverbruik

    Landen in het Zuiden zoals Ecuador, Colombia en Kenia produceren de laatste jaren een steeds groter aantal bloemen. In onze contreien kweekt men de meeste bloemen in verwarmde serres. In het Zuiden levert de zon gratis licht en warmte, condities die bij ons enkel te creëren zijn door toevoeging van energie. Zowel het transport (luchtverkeer) als de verwarming van serres vergen veel energie. Luchtverkeer zorgt bovendien ook voor de uitstoot van broeikasgassen en draagt zo bij tot de opwarming van de aarde.

    Wij de rozen, de arbeidsters de doornen

    Klanten zijn veeleisend als het om de kwaliteit van bloemen gaat. Om aan hun wensen te voldoen, gebruiken plantages massa's pesticiden. Vaak moeten arbeiders al terug aan het werk terwijl de lucht nog giftig is. Ongeveer 75% van de arbeiders in de sector zijn vrouwen. Zij zijn regelmatig het slachtoffer van seksuele intimidaties. Ook op andere vlakken zijn de werkomstandigheden op plantages vaak schrijnend: geen vaste contracten, ontoereikende minimumlonen en een verbod op vakbonden.

    Duurzame tips

    Gelukkig zijn er ook Blije Bloemen, afkomstig van plantages die mensenrechten en milieu respecteren. Zoals rozen met het label van Max Havelaar, biologische tulpen, seizoens- of lokale bloemen,... Een bewuste consument en een verhoogde vraag naar Blije Bloemen kunnen ertoe leiden dat deze bloemen sneller hun weg vinden op de Belgische markt.

    Campagnepartners

    − Netwerk Bewust Verbruiken vzw (NBV): Het NBV is een samenwerkingsverband van een 40-tal organisaties dat sociaal én ecologisch consumptiegedrag stimuleert in Vlaanderen.

    − Foodfirst Information and Action Network vzw (FIAN-Belgium): FIAN is de Belgische afdeling van FIAN-Internationaal en ijvert voor het recht op voeding als sleuteloplossing voor honger in de wereld.

    − Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze vzw (Velt): Velt is de ecologische consumentenorganisatie met projecten en campagnes rond ecologische voeding, biologische landbouw, ecologische siertuin, moestuin en andere.

    − Max Havelaar vzw: het onafhankelijk keurmerk van de eerlijke handel.

    Meer informatie

    www.blijebloemen.be

    02-06-2008 om 00:00 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    26-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Milieutip

    Geen pesticiden in huis en tuin

    Waarom zonder pesticiden?

    Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen kan gevaar opleveren voor de gezondheid van mens en dier. En soms kunnen die pesticiden nog lang nawerken. Zo heeft onderzoek van het Steunpunt Milieu & Gezondheid aangetoond dat een schadelijk afbraakproduct van het allang verboden bestrijdingsmiddel DDT nu nog kan teruggevonden worden in het bloed van baby's, jongeren en volwassenen. Daarom werenheel wat Vlaamsegemeenten pesticiden uit het openbaar groen, en dit al sinds 2004. Samen met de Vlaamse overheid doen we nu ook een oproep naar jou om het gebruik van pesticiden in huis en tuin te beperken of stop te zetten. Maar wat is dan het alternatief? Hieronder vind je alvast een aantal nuttige tips waarmee je de natuur respecteert en in de eerste plaats je eigen gezondheid. Want zonder is gezonder.

    Al sinds 2004 werden de eerste stappen gezet naar openbaar groen dat volledig pesticidenvrij is. En waar toch nog wordt gesproeid, is rationeel omgaan met pesticiden de boodschap. En je merkt dat het werkt. Madeliefjes, klaprozen en andere kruiden kleurensommige bermen. Onkruidbranders, borstel- en veegmachines verschijnenin heel wat gemeentenin het straatbeeld.
    Alle openbare besturen en burgers zijn samen goed voor ruim 30% van het bestrijdingsmiddelengebruik in Vlaanderen. Ook jij kan dus je steentje bijdragen.
    Hoe minder pesticiden we met z'n allen gebruiken, hoe meer we kunnen genieten van een gezond milieu. Probeer alvast onze tips uit!

    Tips, met respect voor de natuur en je gezondheid

    Last van bladluizen?
    Met een krachtige waterstraal kan je heel wat bladluizen van de plant spuiten. In de herfst kan je de aangetaste plantendelen afknippen. Zo overwinteren er minder eitjes. Heeft de plant jaar na jaar last van bladluizen? Dan spreken we van een plaag en staat de plant niet echt op zijn plaats. Overweeg om hem te verplanten of weg te doen.

    Geef ongewenste kruiden geen kans
    Bedek de bodem met doorlevende kruidachtige planten of bodembedekkende struiken.De kruidenkrijgen dan geen kans door licht- en plaatsgebrek.
    Gebruik bij de aanplant een dikke laag compost of houtsnippers van 10 centimeter. Zo vermijd je in het begin ongewenste planten en kunnen de bodembedekkers optimaal groeien.

    Gazon

    Veel mensen denken dat een gazon maar mooi is als er enkel gras in staat. Maar wat is er nou tegen dat er ook mooie bloempjes spontaan verschijnen. Madeliefjes, paardenbloem, kruipende boterbloem, klaver geven ons gratis kleurafwisseling. En je kan blijvend van het gekleurd tapijt gebruik maken. Zonde dus om deze kruiden dood te spuiten! Trouwens herbiciden vervuilen ook het grondwater.

    Met de hand of door het vuur
    Wied kleine oppervlakten met de hand. Voor grotere oppervlakten kan je een onkruidbrander gebruiken. Brand het onkruid om de 2à 3 weken weg. Het onderliggende wortelstelsel wordt door vocht- en krachtverlies uitgeput waardoor het kruid uiteindelijk helemaal verdwijnt.

    Harken bij warm weer
    Hou paden met kiezelsteentjes onkruidvrij door regelmatig te harken. Doe dit bij voorkeur bij warm weer zodat de losgeharkte plantjes snel opdrogen en afsterven.

    Mengsel van gras en klaver
    Een nieuw gazon? Informeer bij je tuincentrum naar een gazonmengsel, aangevuld met miniklavers. De klaver zorgt op natuurlijke wijze voor een bemesting van je gazon. Zo blijft het gras het hele jaar door donkergroen. Ook vormt het mengsel van klavertjes en grassoorten een compacte grasmat .

    Mos: met of zonder?

    Mos doet het op schaduwrijke plaatsen beter dan gras. Een graspartij in de schaduw zal dus vaak last hebben van mos. Je kan het mos laten staan want het is ook mooi groen, of het vervangen door een verharding of door schaduwminnende planten zoals varens, hosta's of kamperfoelie.

    Minder muggen
    Vermijd stilstaand water in emmers, gieters enzovoort. Heb je een vijver? Weet dat er insectenetende vissen bestaan. Houd muggen buiten door het plaatsen van horren in deur- en raamopeningen.

    In de moestuin
    Voorkom bodemziekten in je moestuin door vruchtwisseling of gebruik ziekteresistente rassen. Ook combinaties van verschillende teelten voorkomen ziekten.

    Slakken
    Slakken zijn dol op jonge plantjes. Zorg er daarom voor dat ze er niet gemakkelijk bij kunnen. Slakken kan je weghouden met sparrennaalden, gemalen schelpen of kapotte eierschalen. Of zorg ervoor dat de plantjes sneller groeien, bijvoorbeeld door de bodem te bedekken met zwarte folie zodat die sneller opwarmt. Egels en vogels eten graag slakken. Richt je tuin daarom diervriendelijk in door nestkastjes te hangen of door een heg of houtkant aan te planten.
    Slakken kan je ook milieuvriendelijk verdelgen door een botervlootje voor de helft in te graven en er 1 cm bier in te gieten. Je zal versteld staan hoeveel slakken er op af komen en een zoete dood sterven. 's Anderendaags kan je je vangst zomaar aan de vogels of kippen cadeau doen.

    Surf ook eens naar
    www.zonderisgezonder.be

    26-05-2008 om 23:15 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Weekbode

    In De Weekbode van 16 mei verscheen onze groene kriebel die de wantoestanden van het CD&V-bestuur aanklaagt.

    Het artikel besluit met:
    Ondervraagd over de ‘wantoestanden'  had burgemeester Bart Dochy volgend antwoord klaar :

    ,Ik betreur dat men met halve waarheden het personeel van de groendienst in diskrediet brengt. Sommige foto's, die ze verspreiden via deze Groene Kriebel, zijn genomen halfweg een werk. Op het rond punt in St-Eloois-Winkel zijn geen herbiciden gebruikt maar werd er gewoon gemaaid met de grasmachine. De groendienst krijgt de opdracht en doet daartoe ook zijn best om met zo weinig mogelijk herbiciden het openbaar domein te beheren, maar onderhoud van openbaar domein is nu eenmaal iets anders dan het onderhoud van een tuin."

    Wij hebben de burgemeester volgend antwoord gestuurd:

    Liegt burgemeester milieubeleid weg?

    Reactie op artikel “Groen! roert zich” van vrijdag 16 mei.

    Groen! Ledegem wil ten stelligste ontkennen dat wij in onze Groene Kriebel het personeel van de groendienst in diskrediet wil brengen zoals de burgemeester stelt. Nergens in onze kriebel geven wij een oordeel over het personeel. Wij stellen zéér duidelijk dat de grove milieudelicten enkel en alleen het werk zijn van het CD&V-bestuur dat opdrachtgever is (zoals de burgemeester trouwens zelf aangeeft) Het gemeentepersoneel is enkel uitvoerder en kan in deze niets verweten worden!

    Wat Groen! ten zeerste verbaast is het feit dat de burgemeester stelt dat wij halve waarheden vertellen. Welk belang heeft de burgemeester erbij om gerechtigde en opbouwende kritiek via een leugen te willen ontkennen. Wij zouden graag vernemen welke halve waarheden we vertellen. Beter nog welke waarheden zijn wél juist en zal hij in de toekomst vermijden? De foto’s die we namen zijn zéér duidelijk. Zij werden genomen een paar dagen nadat het werk al af was en niet halfweg een werk zoals de burgemeester zegt. Wij vragen ons af of het doodspuiten nog maar de helft van het werk is, wat moest er dan nog volgen? Nog eens spuiten misschien?

    De burgemeester beweert ook dat op het rond punt in Sint-Eloois-Winkel geen herbiciden werden gebruikt maar dat er gewoon met de grasmachine werd gemaaid. Hoe komt het dan dat het loof van de krokussen en de bladeren van de paardenbloemen en andere planten er verwelkt bijstaan. Dan zou dat toch ook afgemaaid zijn. Hier werd geen totaalherbicide gebruikt maar een selectief herbicide dat gras ongemoeid laat.

    De burgemeester beweert dat het onderhoud van openbaar domein eenmaal iets anders is dan het onderhoud van een tuin.

    Helemaal juist! Het verschil zit hem alleen in het aantal m². Maar voor de rest zijn kruiden zowel in een tuin als op openbaar domein perfect te vermijden met alternatieve methoden. Mogen wij hem de raad geven eens 5 minuutjes de website van het ministerie van Leefmilieu van CD&V-partijgenote Hilde Crevits te bezoeken. www.zonderisgezonder.be en door te klikken naar ‘openbare besturen’. Daar vind je zelfs een pleidooi om kruiden te gedogen, want ze geven kleur aan het gazon.

    De vele reacties die we van de inwoners van Ledegem kregen zijn unaniem: dergelijk manier om met openbaar groen om te gaan kan niet!

    Tot slot: Groen! is helemaal niet tegen het kappen van bomen (ook een boom kan wegens bepaalde omstandigheden moeten verdwijnen), maar wel tegen onverantwoord teveel kappen of snoeien.

    Het zou getuigen van goed bestuur als men fouten zou durven toegeven en beterschap beloven in plaats van de boodschapper te stigmatiseren en niet naar de boodschap te luisteren! Groen! biedt de gemeente meer dan krokussen om dood te spuiten, ook ideeën en de kans op een gedegen en waarachtig milieubeleid.



     

    26-05-2008 om 23:13 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    29-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Calvarieberg
    Intussen meldt men ons nog een geval van overmatig herbicidengebruik.
    De gemeente heeft ook alles 'doodgesproeid' aan de 'calvarieberg' in de Groene Herderstraat, met alle gevolgen vandien. Zelfs alle doorlevende plantjes werden 'meegesproeid'. Ook de natuur werd hier dus aan het kruis genageld, wegens ongewenst.




    29-04-2008 om 23:17 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CD&V-beleid

     Groen! Ledegem heeft lang gezwegen en gewacht. Wij gaven het Ledegemse bestuur rustig de tijd om een milieu- en natuurbeleid op gang te brengen. Onze hoop en verwachting is ijdel gebleken. Nu is voor ons de maat overvol en kunnen we niet langer zwijgen.

    Dit voorjaar slaat het CD&V- bestuur alle records wat betreft natuurdelicten, milieuwantrouwen en lakse houding. Wij halen hieronder 8 frappante voorbeelden aan.

     

    1. Parking in ruil voor groen

     

    Op de hoek van de Izegemsestraat en Schardauwstraat was een 5-tal jaar geleden een kleine groene zone aangelegd. Dat bestond uit cotoneaster bodembedekker. Intussen was dit helemaal dichtgegroeid en kon met een jaarlijkse snoeibeurt in toom worden gehouden.

    Onlangs werd de groenstrook verwijderd en opgevuld met steenslag. Argumentatie van de burgemeester: Dat was moeilijk te onderhouden en zo creëren we een aantal bijkomende parkeerplaatsen.

    Nu moet je ons eens vertellen waarom groen weeral moet verwijderen voor koning auto en nog belangrijker hoe een gemeentebestuur auto's kan laten parkeren op de beide hoeken van een straat. De wegcode bepaalt in artikel 24 punt 7 duidelijk dat het verboden is te parkeren in de nabijheid van de kruispunten, op minder dan 5 meter van de verlenging van de naastbijgelegen rand van de dwarsrijbaan.

    Als daar auto’s staan, kan je, komende uit de Schardauwstraat het aankomende verkeer niet meer zien. En zeggen dat men al klaagt over de verkeersveiligheid als het gras al een beetje hoog staat.

     

    Op de eerste foto onderaan zie je duidelijk aan de donkere kleur waar vroeger de groenzone was (zowel links als rechts)


    foto 1 hoek Schardauwstraat en Izegemsestraat

    2. Dood is ook doods

     

    Een maand geleden haalde men de herbiciden en pesticidenspuit boven om alle kruiden op bepaalde plaatsen dood te sproeien. Gevolg: een troosteloze groenloze vlakte tussen bomen en of struiken.

     Hierdoor worden resten van pesticiden teruggevonden in regenwormen, vogels en vissen maar ook in het menselijke lichaam. Dit blijkt uit onderzoek van het Steunpunt Milieu & Gezondheid.

    Nochtans hield minister Crevits (CD&V) in november laatstleden nog een oproep om de slogan "zonder is gezonder" weer tot leven te wekken. 

    Trouwens al sinds 2004 zet een pesticidendecreet de openbare besturen aan om het openbaar groen volledig pesticidenvrij te maken. En waar we toch nog sproeien, is rationeel omgaan met pesticiden de boodschap.  Ledegem kent blijkbaar het decreet niet. En als er al een pesticidenreductieplan is, wordt het in ieder geval niet uitgevoerd.





    Foto 2 Sint-Hubrechtsplein

    3. Nog straffere toeren:

     

    Op het Sint-Hubrechtsplein hanteerde men de herbicidenspuit niet alleen voor trottoirs en tussen struiken, maar het lijkt er op dat de gemeente zoveel mogelijk wil doodspuiten.  Een maand later wordt ook het gras van het plein doodgesproeid. Wellicht heeft de gemeente voor een prikje herbiciden kunnen aankopen en gebruikt ze nu te pas en te onpas. Goed bestuur?

    Op foto 3 kan je al duidelijk zien dat het gras aan het verbleken is.


    Ook het Sint Hubrechtsplein

    4. Bloembollen.

     

    Wellicht herinnert de Ledegemnaar zich nog dat Groen! ieder jaar duizenden bloembollen cadeau doet aan de gemeente met de vraag ze te planten op het openbaar domein. hieronder een foto van bloeiende krokussen aan het Smiske in Sint-Eloois-Winkel met daarnaast een foto van wat er nu van geworden is. Weerom werd een (selectief) herbicide gebruikt. Alle (on)kruiden in het gazon moesten worden doodgemaakt. Paardenbloemen en madeliefjes die ons gratis bloemen geven, moesten verdwijnen. Enkel het gras overleeft. Gevolg: ook de krokussen worden doodgesproeid. Elke tuinliefhebber weet dat om voorjaarsbollen het jaar opnieuw bloemen te laten geven de voeding die nodig is voor de nieuwe knolvorming,  uit het langzaam afsterven van het blad komt. Het herbicide doodt trouwens ook de wortels van elke plant. De kans is bijzonder groot dat er volgend jaar geen krokussen meer staan op het rondpunt van het Smiske.

    En zeggen dat een bestuur het goede voorbeeld moet geven aan de bevolking!

     Je ziet op de foto 4 de krokussen in bloei en op foto 5 wat er van geworden is





    Krokussen in bloei

    Het gevolg

    5. Steenbekebos

    Naast deze voorbeelden kunnen we ook nog het verdwijnen van 3000m² bos in het Steenbekebos signaleren, wat eens een mooi bos was, is er nu een kale vlakte! Er was naar het schijnt slechts een vergunning voor 1500 m²  Zie foto 6




    6. Izegemsestraat.

     

    Daarnaast wordt in de Izegemsestraat een omvergereden boom(pje) niet vervangen. Aan het tempo waarin er in Ledegem jaarlijks bomen verdwijnen en er geen worden aangeplant, kunnen we over een paar jaar het eerste dorp in Vlaanderen zijn dat als titel heeft “Ledegem het eerste boomloze dorp van Vlaanderen.”  Een titel om fier op te zijn.



    7. Gifstoffen in de grond

     

    Een wakkere burger signaleerde ons ook herhaaldelijke zware milieuovertredingen.

    Op en rond de parking van het voetbalplein van Ledegem gebeuren er stelselmatig zware lozingen. Een schildersbedrijf laat er om de haverklap verven, detergenten en spoelwaters gewoon over de parking lopen. Deze gevaarlijke stoffen vinden dan hun weg naar de beek en spoelen ook naar de ondergrondse waterlagen. De gemeente grijpt niet in!

     

    foto 8 en foto 9





    8.Samenwerkingsovereenkomst.

     

    Het Ledegemse bestuur wil de samenwerkingsovereenkomst natuur en milieu met het Vlaams Gewest niet ondertekenen. Het argument: we zijn niet zeker dat we de beloofde subsidies zullen krijgen. Nochtans staat er duidelijk in het contract dat de gemeenten de basissubsidie (voor Ledegem 20.000 Euro) onmiddellijk wordt uitbetaald bij het ondertekenen van de overeenkomst. Enkel voor bijkomende subsidies voor projecten, moet er eerst bewezen worden dat er effectief iets gebeurde.

     

    Eens te meer bewijst het CD&V-bestuur hun onwil om een milieubeleid te voeren, hun wantrouwen t.o.v. milieu-initiatieven, maar ook t.o.v. hun eigen minister van milieu Hilde Crevits.

     

    Al deze voorbeelden zijn duidelijk een bewijs dat we niet bij CD&V moeten zijn voor respect voor natuur en milieu.

    29-04-2008 om 22:43 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    23-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Milieutip
    U kan zelf uw ecologische voetafdruk op een eenvoudige manier verminderen. U kan nl. zorgen dat u geen telefoongidsen en (ongevraagd) drukwerk meer bij u thuis ontvangt. Dit doet op termijn met ons allen de papierberg gevoelig verminderen.

    • Nu meer en meer mensen massaal over internet beschikken, hoeft u niet meer persé een papieren telefoongids te ontvangen. Vaste telefoonnummers opzoeken via www.1207.be gaat net zo vlot. Voor het telefoonnummer van een zaak of bedrijf surft u volgens dezelfde logica net zo gemakkelijk naar www.goudengids.be Surf naar www.1207.be en schrijf u daar uit voor het nog verder ontvangen van de telefoongidsen. Zo vermijdt u elk jaar 2,5 kg papier, en samen met vele andere Belgen jaarlijks enkele tonnen.
    • U wenst geen ongevraagde reclame op naam meer te ontvangen in uw brievenbus? Surf naar www.robinsonlist.be en schrijg u uit voor het nog verder ontvangen van ongevraagde geadresseerde reclame.
    • U wenst geen reclamefolders meer te ontvangen? Haal uw stikker af in het gemeentehuis en kleef hem op uw brievenbus!
       

    23-04-2008 om 11:20 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    10-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kom op tegen kanker
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op zondag 9 maart verkochten een aantal leden van Groen! Ledegem boompjes ten voordele van Kom Op Tegen Kanker.
    Het werd een waar succes. Op een mum van tijd was de hele voorraad verkocht.
    Een bewijs dat Ledegemnaren ook meer bos willen in West-Vlaanderen en dat zij de doelstellingen van Kom Op tegn Kanker ondersteunen.
    Dank je wel Ledegemnaars!

    10-03-2008 om 11:55 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    26-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speelpleinwerking
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De animatoren waren bijzonder opgetogen bij het uitreiken van de Groene Pluim 2008.

    26-01-2008 om 10:49 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    25-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groene Pluim 2008
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wij hebben al jaren de traditie om op onze nieuwjaarsreceptie een groene pluim uit te reiken aan een vereniging, persoon of instelling die zich positief inzet voor de gemeenschap.

    Uiteraard kiezen wij initiatieven die kaderen in een groene visie op de maatschappij. Het gaat meestal om initiatieven die zelden een dank u of proficiat krijgen of de pers halen. En die leemte willen wij opvullen.

     

    In onze gemeente worden er twee gemeentelijke speelpleinwerkingen georganiseerd. ‘Kjeunemie in Sint-Eloois-Winkel en Zwiebel in Ledegem.

    Gedurende de voorbije jaren zijn deze werkingen een begrip geworden in onze gemeente. Heel wat animatoren staan al vele jaren op het speelplein. Sommigen zelfs al 5 jaar.

    Als je weet dat de dagelijkse bezetting van de speelpleinen gemiddeld 30 tot 40 kinderen is, dan weet je dat het voor de animatoren een hele klus is om dat jonge volkje dag in dag uit op een verantwoorde manier een heerlijke vakantietijd te geven.

     

    Tijdens de vakantieperiode kunnen jongeren hopen geld verdienen als ze een vakantiejob doen in het bedrijfsleven. De speelpleinanimatoren werken een hele dag voor loon dat anderen in 1 of 2 uur kunnen verdienen.

     

    De taak van een speelpleinanimator is ook niet te onderschatten. Naast de voorbereiding, uitvoering en afronding van de activiteitenprogramma’s, doen zij ook de administratie, de financiën (inschrijvingen, ticketverkoop, drank- en ijsverkoop, …), ze zijn het aanspreekpunt voor de ouders, maar niet in het minst zijn zij de engelbewaarder, zorg en toeverlaat, psychologisch begeleider en speelkameraad voor zovele kinderen.

     

    Om een dag een groep kinderen afwisselende activiteiten te geven, dat gaat ook niet vanzelf. Alles moet op voorhand gepland en uitgewerkt worden, verantwoordelijkheden verdeeld en materiaal klaargezet worden. Dit wordt vooraf in een draaiboek gegoten. En dan moet je ook nog altijd reserveactiviteiten voorzien voor als het weer tegenvalt. Er bestaat ook een speelpleinkrantje met foto’s van kinderen, tekeningen, verslagjes, wat er staat aan te komen, … Dit wordt opgemaakt door de animatoren en de kinderen zelf. Ook een hele klus.

     

    Vergeten we ook niet dat heel wat animatoren speciaal voor de speelpleinwerking cursussen volgen of volgden om hun job zo goed mogelijk te kunnen uitoefenen. Tijdens het jaar worden ook een aantal vergaderingen gepland evenals een monitorenweekend georganiseerd.

     

    Terloops weze vermeld dat zij dat allemaal doen met een minimum aan middelen.  In veel andere gemeenten zijn de voorzieningen veel uitgebreider dan hier. Meer speeltuigen, meer groenvoorzieningen, meer lokalen. In Ledegem kan er zeker nog gekeken worden om op de noden die zowel de animatoren als de ouders uitten bij de evaluatie in te spelen. We denken aan het openstellen en toegankelijker maken van het Meersbos, meer lokalen (vooral in SEW) voor bij regenweer, ook lokalen met voldoende accommodatie zoals bvb een keuken, een veilige afsluiting, maar vooral meer groen.  En daar zijn wij als groenen uiteraard ook vragende partij voor.

     

    Bij de evaluatie van de speelpleinwerking door de ouders zegt 90% van de ouders dat ze hun kind volgend jaar opnieuw naar de speelpleinwerking zullen sturen. Dit zegt genoeg over de kwaliteit van de animatoren.

     

    Groen! Ledegem wil voor al deze zaken een dankjewel uit te spreken aan de animatoren voor hun inzet voor de maatschappij en niet in het minst voor de kinderen van onze Ledegemse maatschappij. Het is geen toeval dat groen!  al verschillende verkiezingsslogans had onder de titel: stem Groen! voor  onze kinderen en kleinkinderen.

     

    Wij hopen dat het Ledegemse bestuur in de toekomst de speelpleinwerking met alle mogelijke middelen zal ondersteunen.

     

    Wij waren echt blij dat zoveel animatoren heel tevreden reageerden op onze nominatie voor de groene pluim. De positieve mails die we ontvingen getuigen ervan. Een aantal lieten zich voor vanavond verontschuldigen wegens examen of 100-dagenfuif.

     

    Wij bieden als appreciatie voor het mooie werk dat de animatoren in 2007 presteerden een symbolische pluim aan in de vorm van een filmticket voor de Cityscoop. Misschien kunnen ze samen afspreken om er eens een gezellig avondje uit van te maken. Want na inspanning mag ook wel eens ontspanning staan.


    Hartelijk gefeliciteerd! 

     

    25-01-2008 om 17:13 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    19-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UITNODIGING
    Beste,
    Zoals elk jaar nodigt Groen! Ledegem elke Ledegemnaar uit naar de nieuwjaarsreceptie en de uitreiking van de Groene Pluim.
    Met de Groene pluim willen wij onze waardering tonen aan een vereniging, persoon of instelling die zich positief inzet voor de Ledegemse gemeenschap.
    Dit gaat door op vrijdag 25 januari in De Kobbe vanaf 19u30.
    Je bent van harte welkom.

    19-01-2008 om 22:22 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    05-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wensen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Na een lange stilte willen we dit jaar onze blog nieuw leven inblazen.
    We doen dit door onze nieuwjaarswens die we naar onze sympathisanten mailden hier te herhalen.

    Groen! Ledegem wenst je
    Een jaar met minder smog en meer frisse lucht...
    Een jaar met échte natuurlijke seizoenen...
    Een jaar met water in open beken en op de velden, niet in de huizen...
    Een jaar met minder auto en meer fiets- en wandelwegen...
    Een jaar met minder stress en meer tijd...
    Een jaar zonder armoede en zonder uitsluiting...
    Een jaar met meer duurzame energie en minder verspilling...
    Een jaar met minder politiek gedoe en meer politieke daden...
    Samen met U willen we er verder aan werken in 2008

    05-01-2008 om 00:00 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    27-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schande!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onlangs werd op de parking van het voetbalplein in Ledegem allerlei scheikundige rommel en  blauwe verf gestort. Wij hebben bewijzen (foto) van de dader. Wij willen er geen politieke rel van maken zo vlak voor de verkiezingen, maar het betreft iemand van de lijst SP.a.
    Eens te meer een bewijs dat milieuzorg wel op hun programma staat (woorden) maar de praktijk anders is (daden).
    Ooit al eens blauwe distels en paardenbloem gezien? De foto hierbij toont je de nieuwe variëteit.

    27-09-2006 om 12:24 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (1)
    02-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groene kriebel 1 juni 2006

    Nieuwe bomen graag

     

    Verleden week dreigde een boom om te vallen aan de school in de Hugo Verrieststraat.  In opdracht van het gemeentebestuur zaagde men daarbij omwille van de veiligheid ook de andere bomen om. De oorzaak ligt aan het doorkappen van de wortels en afsluiten van de luchttoevoer door asfalt of beton bij de aanleg van de parking. Dat de veiligheid moet worden gegarandeerd dat spreekt vanzelf. Maar Groen! vraagt toch aan het gemeentebestuur om in het najaar daar opnieuw bomen aan te planten. Er is al zo weinig openbaar groen en bomen dienen als filter voor fijn stof en helpen het broeikaseffect verminderen door opslaan van CO2. Alle beetjes helpen en een openbaar bestuur heeft hierin een verantwoordelijkheid en voorbeeldfunctie.

    Groen! verkoopt geen lucht voor de verkiezingen, maar kiest voor zuivere lucht ook na oktober 2006

     

    Groen! Ledegem wil kind- en gezinsvriendelijker beleid

    "De Gezinsbond heeft onlangs 3 prioriteiten bekend gemaakt voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober" "Niet toevallig is deze organisatie net als wij sterk bezig met de toekomst. Hun leden zijn vaak jonge gezinnen die begaan zijn met de toekomst van hun kinderen." De leden van de Gezinsbond waren het meest bezorgd over Mobiliteit en verkeer, Wonen en Welzijn. En niet toevallig scoren deze thema's ook hoog in ons lokaal programma. Bij Groen! worden deze aandachtspunten vertaald in concrete programmapunten. Mooie principes kunnen dank zij de politiek omgezet worden in daadwerkelijke voorstellen en maatregelen. In het stemhokje kan iedereen kiezen om ermee akkoord te gaan of niet."

     

    Mobiliteit en verkeersveiligheid

     

    Kinderen, senioren en mensen met een handicap moeten de norm zijn bij de (her)aanleg van een voetpad. Voetpaden zijn momenteel niet overal toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.

    Groen! Ledegem wil "kindlinten" organiseren. Dit zijn duidelijk afgebakende veilige routes naar plaatsen waar kinderen vaak komen. Niet alleen naar de school maar ook naar de sportclub, het speelpleintje, de muziekschool, de bibliotheek.

     

    Dit is bvb ook een pleidooi voor een inventarisatie en openstellen van verdwenen buurtwegen en kerkwegels. Daarvan genieten immers ook volwassen wandelaars en fietsers

     

    De Ledegemse groenen vinden ook dat een verkeersbord 'zone 30' niet voldoende is om een schoolomgeving veilig in te richten. Veel belangrijker is een weginrichting die verplicht tot trager rijden.

     

     Wonen

     

    Groen! wil er de komende jaren werk van maken dat alle gezinnen kunnen beschikken over een kwaliteitsvolle woning in een behoorlijke woonomgeving tegen een betaalbare prijs. Daarom is het belangrijk dat kleinschalige sociale huisvestingsprojecten en vernieuwbouw worden ondersteund en dat leegstand, speculatie en verkrotting worden bestreden.

    Bovendien kan de gemeente maatregelen nemen om de energiekosten omlaag te krijgen (vb. subsidiëring van energie-audits).

     

    Groen! wil ook werk maken van meer aantrekkelijk openbaar groen en veel ontmoetingsruimte.

     

    Welzijn

     

    Onlangs heeft het Vlaams Netwerk Kindvriendelijke Steden i.s.m. de Vlaamse Jeugdraad een Kindercharter 2006 opgesteld. Het is het resultaat van een bevraging bij kinderen waarbij er naar hun noden werd gepolst. In dit Kindercharter staan er interessante tips voor een kindvriendelijker lokaal beleid.

    De Ledegemse groenen staan daar volledig achter, want voor Groen! is een leefbare toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen ontzettend belangrijk!

    02-06-2006 om 10:44 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    29-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Vera Dua over het racisme en het toenemende geweld in de samenleving

    Beste collega’s,

    Op donderdag 11 mei werden Oulemata, een Malinese kinderoppas en de 2-jarige Luna neergeschoten en werd een Turkse vrouw Songül zwaar gewond door een extreem-rechtse jongere. Zomaar, omdat ze toevallig op het verkeerde moment op de verkeerde plek aanwezig waren. Het was een uitgesproken racistische moordaanslag en gelukkig kon de Antwerpse politie vermijden dat er meer slachtoffers vielen. Een verschrikkelijke gebeurtenis, in de eerste plaats voor de families maar ook voor Antwerpen en voor gans Vlaanderen.

    Wij hebben toen gevraagd om naar aanleiding van deze gruwelijke aanslag een actualiteitsdebat te houden hier in het parlement. Omdat dit drama moet geplaatst worden in een reeks van gebeurtenissen die elke rechtgeaarde democraat koude rillingen geeft:

  • Er was de moord op de 26-jarige Mohammed in Antwerpen die werd opgejaagd en uiteindelijk in het water werd gegooid en verdronken is.
  • Er zijn de feiten in Brugge waar een Afrikaanse man werd afgetroefd door rechtse skinheads, het slachtoffer ligt trouwens nog steeds in coma.
  • Er was het geval van verkeersagressie waarbij terug een Afrikaan zeer hardhandig werd aangepakt omdat hij niet snel genoeg de baan ruimde.
  • Er zijn in het recente verleden een aantal brandstichtingen geweest in huizen van allochtonen enz, enz...

    De lijst van racistische geweldplegingen wordt wel verontrustend lang.

    Degenen die wat gebeurd is op 11 mei afdoen als een spijtig geïsoleerd voorval van een losgeslagen iemand die in een vlaag van waanzin mensen neerknalt, die maken er zich iets te gemakkelijk vanaf.

    Er zit een lijn in, we zitten met een structureel probleem in onze samenleving waarbij er een verschuiving van waarden kan vastgesteld worden: bepaalde bevolkingsgroepen worden systematisch gestigmatiseerd en dit wordt ook meer en meer aanvaard. Dit gaat van kleine alledaagse gevallen van onverdraagzaam­heid en kan uiteindelijk culmineren tot dergelijke zware vormen van racistisch geweld.

    We leven in een multiculturele samenleving, dat is een gegeven, het is een realiteit en dit is onomkeerbaar. Wanneer men deze realiteit niet aanvaard en wanneer vanuit een soort misbegrepen heimwee naar een “zuivere” samenleving vreemdelingenhaat wordt rondgestrooid, dan kom je op een gevaarlijk en akelig hellend vlak terecht waarbij de democratische grondvesten van onze samenleving onder druk komen te staan.

    Voor alle duidelijkheid: racisme is geen mening, het is een vorm van geweld, het is een misdrijf. Het is gebaseerd op een ideologie waarbij groepen van mensen als minderwaardig worden bestempeld en stilaan ook echt ont-menselijkt worden. En het is schokkend vast te stellen hoe racistische denkpatronen zich gaandeweg genesteld hebben in de geesten van mensen, in diverse lagen van de bevolking.

    De voorbije dagen werden uitgebreide analyses gemaakt over het hoe en waarom van dit toenemend racisme en over de rol van extreem-rechts hierin.

    Mijnheer De Winter, uiteraard hebt u de trekker niet overgehaald en blijft elke dader van een crimineel feit individueel en persoonlijk verantwoordelijk voor de daden die hij gepleegd heeft. Maar u weet als geen ander dat jarenlange haatcampagnes wel degelijk resultaten opleveren: je kan niet straffeloos blijven herhalen dat alle allochtonen luiaards zijn, ons werk afpakken, criminelen zijn en dan de handen in onschuld wassen als blijkt dat bepaalde individuen uw boodschap wel heel letterlijk interpreteren.

    U kan niet straffeloos op uw veiligheidscongres oproepen tot het heft in eigen hand nemen, tot bewapening van winkeliers, tot het amputeren van de edele delen van verkrachters en dan verwonderd zijn dat uw aanhangers dit wel heel letterlijk opnemen en beide boodschappen omzetten in racistische geweldplegingen.

    Uw partij draagt dus wel degelijk een verpletterende verantwoordelijkheid in het toenemend racisme in onze samenleving, ik denk dat niemand dit nog betwist.

    Ik ben er ook van overtuigd dat een groot deel van uw kiezers heel goed weten waar uw partij voor staat, het zou van grote naiëviteit getuigen te geloven dat al de kiezers van het Vlaams Belang zich distantiëren van uw discours van vreemdelingenhaat.

    Het grote probleem is dat het protest tegen de extreem-rechtse ideologie, tegen de toenemende onverdraagzaamheid zo stil geworden is, dat er een soort van gewenning is, want het is veel gemakkelijker om niet te reageren dan telkens terug de discussie aan te gaan. En dit is een collectieve verantwoordelijkheid. Ook vanuit de politieke wereld is de reactie minimaal, meer zelfs in een poging om kiezers af te snoepen van het Vlaams Belang wordt hun discours door sommigen zelfs met het grootste gemak overgenomen. Ik heb daar 2 weken geleden al voor verwittigd naar aanleiding van de actuele vragen over de moord op Joe en de ongenuanceerde reactie van o.m. Jean-Marie De Decker daarop.

    Het is deze vorm van gemakzucht, misschien zelfs deze gewenning die er voor zorgt dat men altijd maar verder wegglijdt en altijd maar verder afdrijft van de democratische waarden die een samenleving juist overeind moeten houden. Waarden die gestoeld zijn op de onaantastbare rechten van de mens, en die iedereen het recht op religie en eigenheid garanderen. De anti-racismewetgeving is trouwens op deze waarden gebaseerd.

    Het signaal vanuit de politieke wereld is ook in het verleden zeer dubbelzinnig geweest: er is een antiracisme-wet en er is een reglement dat stelt dat partijen die veroordeeld worden voor racisme hun dotatie kunnen verliezen. Als het Vlaams Blok dan uiteindelijk veroordeeld wordt voor racisme trekt iedereen zijn staart in met als boodschap naar de kiezers: dat dit op niveau van de politieke instellingen toch niet zo ernstig wordt.

    Het enige positieve van de voorbije dagen is dat er nu overal volop wordt gediscuteerd over racisme, dat democraten in de samenleving rechtstaan en opkomen voor solidariteit en respect voor elkaar: burgers, wetenschappers, verenigingen en politici. (cfr. De petitie-actie tegen racisme) En dit is meer dan nodig.

    Dit moet ons aanzetten om effectief iets te doen om die racistische golf in te dijken. Er moet terug een massaal en maatschappelijk gedragen signaal komen dat uitgaat van het principe van zero-tolerantie ten aanzien van racisme, ongeacht uit welke hoek dit komt.

    Want het ergste wat kan gebeuren is dat gedurende enkele dagen na deze moordaanslagen grote verklaringen worden afgelegd, uitvoerige analyses worden gegeven in de media, dat er één of ander nieuw ideetje wordt gelanceerd dat we dan allemaal samen vrijdag nog eens een stille mars houden en dat we dan overgaan tot de orde van de dag.

    De wil moet bestaan bij elke rechtgeaarde democraat én zeker bij elke democratische politicus om effectief in te gaan tegen de huidige gedoogsfeer, tegen de nonchalance waarmee men racistische praat rondstrooit en vooral: er moet effectief opgetreden worden tegen elke vorm van racisme en discriminatie.

    Er moet dus een krachtig en volgehouden signaal worden gegeven waardoor onverdraagzaamheid niet langer gebanaliseerd wordt.

    Wij zouden vanuit Groen! willen voorstellen dat de Minister-president, als voorzitter van de Vlaamse regering, hier het initiatief neemt en effectief als bezieler en coördinator optreedt voor een doorgedreven Vlaams anti-racisme- beleid, waarbij dit echt wordt opgenomen als prioritaire horizontale lijn in gans het beleid.

    En dit hoeft niet noodzakelijk veel nieuwe maatregelen te omvatten, er moet alleen werk van gemaakt worden:

  • zero-tolerantie t.a.v. racisme moet op het terrein toegepast worden. En dit is nu niet het geval. Er zijn diverse stedelijke meldpunten voor racisme. Die werken niet, zijn onderbemand. Het stedelijk meldpunt voor racisme in Antwerpen heeft 800 klachten ontvangen, daarvan werden er 500 geseponeerd, uiteindelijk kwamen er slechts 29 voor de rechter; van de racismezaken die voor de rechtbank van eerste aanleg komen worden ongeveer 70% geseponeerd. Het is dan ook normaal dat dergelijke initiatieven binnen de allochtonengemeenschap weinig geloofwaardigheid hebben opgebouwd. Dus een versterking van de lokale meldpunten waar klachten ook echt au serieux worden genomen, gekoppeld aan het engagement van het ganse politionele en gerechtelijke apparaat dat men er effectief ook wil voor gaan, is nodig. De Vlaamse regering kan zorgen voor een soort politieke opvolging en monitoring van de klachtenbehandeling.

  • Een rigoureus optreden tegen allerlei vormen van discriminaties die schering en inslag zijn: bij aanwervingen op de arbeidsmarkt, op de woonmarkt, in het onderwijs, in het uitgaansleven. Dit moet stoppen. Een aantal van de noodzakelijke maatregelen zijn federale bevoegdheden, maar de Vlaamse overheid kan op diverse terreinen hetzij zelf optreden, hetzij een belangrijke signaalfunctie vervullen (VDAB, wooninspectie, lokale politie).

  • Het zou ook goed zijn dat een debat wordt gevoerd over de rol van de media, over de beeldvorming en de berichtgeving, uiteindelijk zullen alle actoren in de samenleving moeten nadenken over hun eigen functioneren, het is immers een gedeelde verantwoordelijkheid. Wij stellen voor dat dit in ieder geval als expliciet aandachtspunt mee wordt genomen in de onderhandelingen over de beheersovereenkomst met de VRT en dat met alle media een soort deontologisch charter wordt uitgewerkt.

  • En tenslotte zullen er ook specifieke maatregelen moeten genomen worden naar de groep allochtonen. Ik ben het dan ook niet eens met Bart Somers wanneer hij zegt dat we het “groeps-denken” moeten verlaten. Wij moeten effectief uit het “wij” tegenover “zij” denken, maar we mogen onszelf ook geen blaaskes wijsmaken.

  • Er is een achterstelling van allochtonen, en gelukkig zijn er een beperkt aantal die toch vooruit geraken (en Bart Somers somt ze graag op: de dokters, de advocaten, de universitair afgestudeerde allochtonen), ze zijn er inderdaad, maar het is absurd te ontkennen dat allochtonen omwille van hun huidskleur, omwille van hun afkomst geen gelijke kansen hebben op diverse maatschappelijke terreinen.

  • We moeten stoppen met de vrijblijvende verklaringen en engagementen op vlak van toegang van allochtonen tot de arbeidsmarkt, wij zullen moeten overschakelen naar verplichte diversiteitsplannen waaraan duidelijke engagementen verbonden. Er zijn ondertussen genoeg aanwijzingen en bewijzen dat mensen met een donkere huidskleur of met een vreemde naam in vele gevallen effectief gediscrimineerd worden bij aanwervingen, dit moet echt stoppen.

  • Ook op vlak van onderwijs zal een inhaalbeweging moeten gemaakt worden, zodat de achterstand van allochtonen die zo immens groot is ingehaald wordt, zodat deze kinderen dezelfde kansen krijgen als iedereen. En dat gaat ven kleinere klassen tot intensieve zorgsystemen, met individuele begeleiding, coaching van de ouders enz. En dit zal geld kosten, veel geld!

  • Maar vooral zal er een krachtig signaal moeten gegeven worden naar iedereen die hier woont in Vlaanderen dat racisme gewoonweg niet kan, dat dit fundamenteel in strijd is met de basispeilers van een democratische samenleving; dat wij samen in solidariteit en in respect deze samenleving vorm moeten geven.

    Deze Vlaamse regering manifesteert zich graag als een investeringsregering. Voorlopig zijn deze investeringen vooral gebeurd in stenen, in wegen, in economie, in de harde sectoren. Ik zou een oproep willen doen om nu als Vlaamse regering volop te investeren in het samen leven, in het zorgen dat iedereen, van gelijk welke afkomst, met gelijk welk kleur op een volwaardige manier behandeld wordt.

    Of men het nu wil of niet: de toekomst zàl veelkleurig zijn. Opbouwend en constructief werken aan die toekomst, beste collega’s, is de opdracht van elke democraat.

    En dit was ook de boodschap die de grootmoeder van Luna ons heeft gegeven: “ Als je zoveel haat van dichtbij hebt gezien, dan zal er heel veel liefde nodig zijn om het evenwicht te herstellen” Ik ben er van overtuigd, als er een krachtig signaal komt van de politieke wereld, de overgrote meerderheid van de Vlamingen daar ook voor kiest.
  • 29-05-2006 om 19:00 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)
    12-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Racisme

    Hoe lang nog betalen wij mee voor racistische propaganda?

    Groen! reageert met afschuw op de racistisch geïnspireerde moorden en aanslag. Ze betuigt haar diep medeleven aan de families van de vermoorde kleuter en haar Afrikaans au-pair en wenst het gewonde Turkse meisje een spoedig herstel.

    Groen! is het eens met Premier Verhofstadt, wanneer hij stelt: 'Deze afschuwelijke, laffe moorden zijn een vorm van extreem racisme. Het moet nu voor iedereen duidelijk zijn waartoe extreemrechts kan leiden'.

    Het is hoog tijd dat de premier aan die woorden ook daden koppelt. In het arrest van het Hof van Cassatie van 9 november 2004 werd het Vlaams Blok veroordeeld wegens 'het systematisch aanzetten tot haat, geweld en discriminatie'.  Op deze basis kon men de overheidsdotaties van het Vlaams Blok schrappen. Het VB is één van de best gesubsidieerde partijen uit het land, en het is met belastingsgeld van de gewone man dat al 20 jaar lang haat en geweld worden gepredikt.

    'Geef ons wapens!', zo luidde de titel van een opiniestuk van Paul Beliën. Dat was minder dan een maand geleden. Beliën is de man  van Vlaams Belangmandataris Alexandra Colen. In zijn stuk had hij het over 'roofdieren' en 'schurken, die in onze samenleving alles gekregen hebben'. De laatste huis-aan-huis-folder van het VB de Antwerpenaren jaagt eenzelfde schrik-klimaat aan over een nakende 'machtsovername' van de vreemdelingen in de Scheldestad. En uitgerekend gisteren wakkerde VB-Kamerlid Gerolf Annemans de stemming tegen de migranten nog aan door klacht in te dienen tegen kerkleiders die hun deuren open zetten voor asielzoekers. Vorige week in Brugge en vandaag in Antwerpen zijn zieke geesten ingegaan op dit soort propaganda. Hoe lang kan de samenleving zulke haatzaaierij nog dulden en financieren?

    Wij eisen dat de overheidsdotaties van het Vlaams Belang worden stopgezet. Dat zal niet alle problemen oplossen. Maar er moet, na de veroordeling van het VB door het Hof van Cassatie, ook een krachtig en effectief politiek signaal komen dat systematische racistische propaganda aan banden legt.

    Want, hoe lang nog betalen wij mee voor racistische propaganda?

     

    12-05-2006 om 07:53 geschreven door groene kriebel  


    >> Reageer (0)


    Foto

    Foto

    Het wordt tijd dat er in Ledegem een echt milieu- en natuurbeleid komt!

     


    Archief per dag
  • 15-11-2013
  • 18-10-2013
  • 05-09-2013
  • 10-07-2013
  • 03-07-2013
  • 02-10-2012
  • 05-09-2012
  • 17-07-2012
  • 06-07-2012
  • 31-03-2012
  • 18-01-2012
  • 28-12-2011
  • 06-12-2011
  • 24-11-2011
  • 08-11-2011
  • 18-10-2011
  • 27-04-2011
  • 05-04-2011
  • 10-02-2011
  • 01-02-2011
  • 28-11-2010
  • 23-05-2010
  • 23-04-2010
  • 13-04-2010
  • 04-04-2010
  • 27-03-2010
  • 07-02-2010
  • 23-01-2010
  • 15-12-2009
  • 20-11-2009
  • 15-11-2009
  • 10-11-2009
  • 16-10-2009
  • 03-09-2009
  • 25-06-2009
  • 12-05-2009
  • 11-05-2009
  • 01-04-2009
  • 24-03-2009
  • 23-03-2009
  • 03-03-2009
  • 21-02-2009
  • 06-02-2009
  • 30-01-2009
  • 21-01-2009
  • 05-01-2009
  • 03-01-2009
  • 21-12-2008
  • 15-12-2008
  • 25-11-2008
  • 20-11-2008
  • 05-11-2008
  • 16-10-2008
  • 10-10-2008
  • 09-10-2008
  • 07-10-2008
  • 01-10-2008
  • 13-09-2008
  • 11-09-2008
  • 09-09-2008
  • 08-09-2008
  • 07-09-2008
  • 01-09-2008
  • 24-08-2008
  • 18-08-2008
  • 02-07-2008
  • 02-06-2008
  • 26-05-2008
  • 29-04-2008
  • 23-04-2008
  • 10-03-2008
  • 26-01-2008
  • 25-01-2008
  • 19-01-2008
  • 05-01-2008
  • 27-09-2006
  • 02-06-2006
  • 29-05-2006
  • 12-05-2006
  • 08-05-2006
  • 03-05-2006
  • 24-04-2006
  • 21-04-2006
  • 16-04-2006
  • 31-03-2006
  • 23-02-2006
  • 01-02-2006
  • 27-01-2006
  • 01-01-2006
  • 21-12-2005
  • 16-12-2005
  • 12-12-2005
  • 29-11-2005
  • 25-11-2005
  • 24-11-2005
  • 23-11-2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • Groen! nationaal
  • Groen!West-Vlaanderen
  • Ecologisch is toch logisch
  • De zevende namiddag
  • 11 11 11 Ledegem
  • Wouter Devriendt
  • The big ask


    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • afval in Afrika
  • Electrabel


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!