De vliegenvanger van Zandhoven
Nog niet zo lang geleden, werd een Kempisch dorp genaamd Zandhoven overvallen door horden vliegen. Niemand had deze soort ooit gezien. Het waren vervelende mee-eters in eethuizen .
Ook in een meubelzaak, Top interieur, met een uitstekende cafetaria, vielen de vliegen de mensen lastig.
Tom, de kok was bijna wanhopig. Alles hadden ze al geprobeerd, niks hield de vliegen buiten. Ze waren zo brutaal dat ze gewoon in de borden van de gasten kropen. Ze zwermden met vele binnen, zodat de mensen op het laatst geen zin meer hadden in hun eten. Bijna vanzelfsprekend bleven er mensen weg, zeg maar vaste gasten.
Op een dag kwam een al wat ouder koppel binnen. Ze kwamen bijna wekelijks eten.
Het is erg met de vliegen. Zei Karin de dienster, door Tom collega genoemd. Heb je al eens nagegaan wat de vliegen graag eten ? vroeg de man. Nee, dat nog niet. Antwoordde Karin. Jean had blijkbaar honger want hij wou bestellen. De vliegen werden even vergeten. Tenminste toch tot het eten opgediend werd. Jean, zo noemde de oudere man, maakte voordurend jacht op de vervelende insecten. Echt plezant ontspannen genieten van het toch wel zeer lekker eten was er niet bij. Buiten het koppel zat nog een tafel met vier mensen. Aan de tafel naast Jean en zijn vrouw stonden nog restanten van de mensen die daar hadden zitten eten. Karin wou afruimen maar Jean zei dat ze het beter kon laten staan om te zien waar de vliegen gingen op zitten. Dat vond de dienster wel iets hebben. Tom kwam erbij.
Hij vertelde hoe het kwam dat er zoveel vliegen waren. Een kippenkwekerij in de buurt bleek de oorzaak te zijn. De gemeente spartelde tegen. Niemand wou er iets aan doen. Alhoewel het bewezen was dat de mest van de kippenkwekerij er alles mee te maken had.
De kippenboer gebaarde van krommenaas Hij droeg altijd een vilten hoed, en een veel te grote overall. Zijn voeten staken in klompen. De gemeenteraad was juist bijeen om nog eens te praten over deze vliegenplaag, waar niemand de stad van kon verlossen. Tom, Karin en het oudere koppel steken de koppen bij mekaar. Een mogelijke doorbraak kwam er. In theorie klopte het alvast. Nu nog in praktijk brengen. Eerst dachten ze er aan om de burgemeester op de hoogte te brengen van hun plannen, maar dan werd het misschien op de lange baan geschoven. Tom mixte alle etensresten van de dag bijeen en deed ze in de mixer. Daar voegde hij een half pond zelfrijzende bloem bij. Daarna deed hij het in een paar kleine tonnetjes en ging die in een weiland zetten, heel dicht bij de kippenboerderij. Plots zag je een zwarte streep in de lucht, een streep met duizenden vliegen kwamen van de kippenboerderij naar de tonnetjes. Op minder dan een kwartuur was er geen vlieg meer te bespeuren.
Tom ging elke avond na sluitingstijd de bakjes vullen. Door de zelfrijzende bloem, die eens in aanraking kwamen met de maagsappen van de vlieg enorm begon te rijzen konden de vliegen niet meer vliegen en stierven in de tonnetjes.
Zandhoven was bevrijd van de vliegenplaag en in de cafetaria van Top interieur moest Tom personeel aanwerven.
|