* De merrie laat haar melk lopen, verschillende dagen voor de geboorte.
Dit is dikwijls te wijten aan afwijkingen in de vruchtvliezen of het vruchtwater. In dat geval moet men vrezen op een zwak, minder leefbaar veulen. Toch gebeurt het nogal dat alles toch normaal verloopt.
Oorzaak hiervan kan zijn een tweelingdracht, een begingend verwerpen, afwijkingen bij de vruchtvliezen en dan vooral een gedeeltelijk loskomen ervan. Een licht opzetten van de uier, dat slechts een paar dagen aanhoudt, heeft gewoonlijk geen schadelijke gevolgen. Wordt de uier integendeel steeds groter, dan wanneer de dracht de 9de maandniet heeft overschreden, danis verwerpen of een voortijdige geboorte de regel. Degeboorte van een normaal ontwikkeld en sterk veulen is dan ook zeer problematisch.
En nu maar lekker mijn eerste melk (biestmelk) als beloning. Begin van de geboorte tot aan het eerste zuigen van het veulen heeft 40 min. in beslag genomen.
Het veulen gaat nu voor het eerst ademen. De blaas moet men nu openen mocht dit nog niet gebeurt zijn bij het door de geboortewegen komen van de voorbenen.
……Wanneer de schouders door de geboortewegen zijn is het veulen met het halve lichaam buiten. Op dit ogenblik gebeurt het eerste ademen van het veulen, gedurende een kort ophouden der weeën. Het meest vooruitstekende hoefje heeft de blaas reeds doorboort, mocht dit niet het geval zijn dan moet men de blaas openen. De weeën hernemen en moeten nu een nieuwe weerstand overwinnen, bij de doorgang van de achterhand van het veulen. Nu wordt de tussenkomst van de eventuele helper iets sterker en trekt men aan beide poten in de richting van de spronggewrichten van de moeder. Weldra voelt men de weerstand iets toegeven en matigt men de trekkracht om het veulen niet uit zijn moeder te rukken. De tussenkomst wordt derwijze geregeld dat de achterpoten van het veulen in het bekken blijven steken, zodat de merrie de illusie krijgt dat de geboorte nog niet af is en voorlopig dan ook blijft liggen…..
De tijd van de veulentjes is weer aangebroken. Ik wil nog iets vertellen over de geboorte van het veulen. Zie voorgaande artikels "Geboorte". Na het breken van de waterblaas komt de tweede waterblaas of pootjesblaas te voorschijn. Deze blaas is doorschijnend en spoedig ziet men één hoefje en dan verschijnt het tweede hoefje. De zoolvlakte van het eerste hoefje moet naar beneden gericht zijn, en het tweede dient zich in dezelfde positie aan te bieden, is zulks het geval dan heeft men een voorste ligging. Het tweede pootje niet bij trekken op gelijke hoogte met het eerste pootje. Het is door het achterblijven van het tweede pootje dat de schouder schuin door de geboortewegen komt. Het tweede pootje mag men maar op gelijke hoogte brengen wanneer de neus van het veulen zichtbaar wordt, hierdoor trekt men de schouder door de geboortewegen, wat bij de eerste poot vanzelf gebeurde, en op die manier doet men de natuur na......
Foto 1. Normale ligging veulen kort voor de geboorte.
De shetland pony heeft een zeer dikke vacht en loopt het liefst buiten, ook bij zeer koud weer. Hij moet natuurlijk beschikken over een beschutte plaats tegen regen en wind en voldoende voedsel en drinken ter beschikking hebben. Toch zal de pony dikwijls in de regen blijven staan, maar hij wordt niet nat tot op de huid. De talgklieren scheiden vet af waardoor het haar vettig is en het water afstoot en de pony droog blijft. Pony's die opgestalt worden hebben het vlug te warm. Beter is ze zelf de keus te laten.
Kuni is nu een kleine zes maand drachtig, tijd om zeker te zijn of ze wel degelijk drachtig is. Zie ook vorige rubriek "Nieuwe dracht". Na zes maand dracht kunnen we het veulen voelen bewegen. We gaan aan de rechterkant van de pony staan met de rug naar het hoofd. We leggen de rechterhand op het kruis van de pony, de linkerhand op de buik een handbreedte voor de uier een ietsje naar rechts. Het veulen beweegt niet altijd daarom dat we een beetje geduld moeten hebben, en kan het wel enkele dagen duren voor we iets voelen. Na zes maand dracht kunnen we al krachtige bewegingen voelen. Met wat ondervinding kun je al op vijf en halve maand leven voelen.
Ymke is van de moeder weg sinds vrijdag. Ze heeft vier dagen alleen gestaan in een box. Deze morgen heeft ze alleen op de wei gelopen. Daar heeft ze eens lekker haar beentjes gestrekt. Na een tijdje begon ze gras te eten en was ze haar vorig bestaan vergeten.