Pinguïns in Nederlandse zoo naar binnen vanwege… de kou
De Koninklijke Burgers’ Zoo in het Nederlandse Arnhem haalt vijftien zwartvoetpinguïns naar binnen vanwege langdurige kou in combinatie met stevige nachtvorst. “Het is een hardnekkig misverstand dat alle pinguïnsoorten in het wild in de kou zouden leven”, klinkt het.
Wilde Zwartvoetpinguïns leven langs de kusten van Zuid-Afrika en Namibië en zijn deze huidige extreme winterse omstandigheden van nature niet gewend. “Het dierenpark heeft vijftien jonge en andere partnerloze zwartvoetpinguïns gevangen om ze elders in het park voor een warme kachel te zetten”, meldt de zoo.
“De vijftien dieren waar het om gaat, hebben geen eigen rotshol ter beschikking. In de kolonie zwartvoetpinguïns vormen de volwassen vogels in principe paartjes voor het leven, die gezamenlijk broeden in een rotshol en dit ook verdedigen richting nieuwkomers. Jonge en andere partnerloze dieren hebben meestal wat geduld nodig eer ze erin slagen een eigen partner én rotshol te bemachtigen. Aangezien langdurige kou in combinatie met stevige nachtvorst wordt voorspeld, haalt Burgers’ Zoo de vijftien jonge en partnerloze vogels uit voorzorg naar binnen.”
Je hoort wel eens dat veel thee drinken niet goed is omdat het cafeïne bevat, maar thee is ook héél natuurlijk en supergezond! We zetten alle goede redenen om thee te drinken even op een rijtje.
Thee kalmeertje. Een kopje thee bevat behalve cafeïne, wat een opwekkend effect heeft, ook theanine, een stof die je juist beschermt tegen stress en die je stresshormoon verlaagt.
Thee houdt je jong! In thee zitten onder andere zink en fruitzuren (AHA), krachtige antioxidanten die je afweersysteem versterken en veroudering tegen gaan.
Thee geeft je massa’s energie en beschermt je tegen ziekte. Zuid-Afrikaanse rooibosthee is naar verluidt de meest natuurlijke remedie tegen hoofdpijn, stress, milde depressie en slaapstoornissen. Wie één tot drie kopjes groene thee per dag drinkt, zou bijna 20% minder kans lopen op een hartaanval en 35% minder kans op een beroerte. Wie vier of meer kopjes groene thee per dag drinkt, loopt 32% minder kans op een hartaanval én heeft een lagere LDL cholesterol.
Thee draagt bij tot een gezond lichaamsgewicht. Het bevat bijna geen calorieën (als je geen suiker of honing toevoegt tenminste) en stimuleert je vetverbranding en stofwisseling.
Thee geeft je een frisse adem. Ongezoete zwarte thee bevat polyfenolen (bepaalde chemische verbindingen), die de ontwikkeling tegengaan van bacteriën die een slechte adem veroorzaken.
Thee maakt je botten sterker. Onderzoek lijkt uit te wijzen dat mensen die groene thee drinken, minder botbreuken hebben door osteoporose.
Thee hydrateert ons lichaam. Net zoals water, alleen zitten in thee ook nog eens waardevolle antioxidanten die ons lichaam beschermen. Twee vliegen in één klap dus! Je kunt ‘m warm of koud drinken, én je kunt volop variëren met smaken.
Thee is een pak makkelijker te zetten dan koffie. Je hebt er geen machine voor nodig, je hoeft geen bonen te malen, er is geen gedoe met opgieten … Gewoon wat kokend water en je favoriete thee en basta.
Het zal je, zeker in coronatijden, wellicht niet verbazen, maar veel mensen vinden hun kat één van de belangrijkste dingen in het leven. Ze hechten er meer belang aan dan aan hun vrienden, werk en hobby’s gecombineerd. En ze leggen hun poezelige viervoeter dus liefst zo veel mogelijk in de watten.
Toch is het belangrijk om je kat ook niet té veel te willen verwennen. Geef hem of haar zoveel knuffels als je wil en laat je gaan met de kattensnoepjes, maar let op als je ook je eigen eten wil delen met je huisdier.
Niet geschikt voor katten
Het spreekt misschien voor zich, maar de verschillen tussen mens en kat zijn eindeloos. Dat betekent niet alleen dat je poes niet kan antwoorden als je hem een vraag stelt, maar ook dat het beestje ander voedsel nodig heeft dan wij. En dat sommige menselijke etenswaren zelfs giftig zijn voor je kat. De volgende keer dat je je beste dierenvriend een hapje uit je bord laat nemen, zorg je er dus beter voor dat deze voedingswaren er niet op liggen
Zin in heerlijk zachte bewaarwafeltjes? Maak een grote hoeveelheid en je kan er dagenlang van smullen... als je de verleiding kan weerstaan natuurlijk.
Spioletten ook wel eierkoeken genoemd worden volgens eigen recept gemaakt.
(ik wist niet dat ze dat zo noemden)
Je knabbelt eerst de krokante randjes weg en zo ga je door in het rond tot je aan het malse binnenste komt. Een heel eenvoudig tussendoortje, maar o zo lekker. Alkali is ammoniumcarbonaat en het ruikt ook heel sterk naar ammoniak, maar je hebt het wel nodig om deze lekkere eierkoeken te maken. Het is eigenlijk een oud rijsmiddel. Te koop bij de apotheek.
Wat hebben we nodig:
415 gr patisseriebloem
12 gr alkali
3 eieren
300 gr griessuiker
25 gr vanillesuiker
175 ml melk
40 gr boter, gesmolten
Hoe gaan we te werk:
Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed je bakplaat met bakpapier.
Zeef de bloem met de alkali.
Mix de eieren met de griessuiker en de vanillesuiker, tot de suiker mooi opgelost is.
Meng afwisselend bloem en melk door het beslag.
Giet de nog warme boter bij het beslag en meng een laatste keer.
Schep hoopjes beslag op het bakpapier en laat voldoende ruimte tussen de hoopjes, zodat ze mooi kunnen uitlopen.
Bak de eierkoeken 10 - 12 min of tot ze goudbruin gekleurd zijn.
TIP:
Ik gebruik altijd heteluchtoven om te bakken. De enige keer dat ik conventionele oven gebruik, is voor het bakken van soezen. Wil je toch de conventionele oven gebruiken voor deze eierkoeken? Verhoog de temperatuur dan naar 225°C. Toch liever geen alkali in je eierkoeken? Kijk dan maar even bij dit recept. Uit dit recept haal ik 12 eierkoeken.
De chihuahua is de kleinste hond op aarde. Hij stamt uit de gelijknamige Mexicaanse provincie. Al ten tijde van de azteken zou hij hebben bestaan. Hij bereikte Europa via de VS en Engeland. Hoewel de chihuahua afkomstig is uit een land waar hij gewend is aan de warmte, voelt hij zich ook prima thuis in ons klimaat. Hij hoeft dus absoluut niet met fluwelen handschoentjes te worden aangepakt: een vestje of regenjack heeft hij heus niet nodig! (Tenzij het natuurlijk zeer koud is) Na een wandeling door de regen kunt u hem beter wel even droogwrijven en hem een tijdje in een warme, tochtvrije kamer houden. Er bestaan zowel kort- als langharige honden van dit ras. Hoe minuscuul de chihuahua ook is, hij toont zich bijzonder dapper tegenover vreemden. Hij kan goed in een kleine woning worden gehouden en is voor oudere mensen vaak een alert en aanhankelijk kameraadje. Als men deze hond niet te veel vertroetelt, kan hij meer dan tien jaar lang een energieke begeleider en waker zijn.
Een Chihuahua opvoeden
De opvoeding bij deze hondjes is belangrijker dan sommige eigenaars denken. Vele van deze hondjes zijn agressief tegenover bezoekers of zelfs tegenover de eigenaar. Dit komt omdat de meeste hondjes van dit ras behandeld worden als baby's omwille van hun grootte en uiterlijk. Als ze agressief doen tegenover bezoekers, pakken de baasjes ze op. Zo denken de honden dat ze het juiste doen en dat zij de baas zijn op zo'n moment. Ook in de zetel en in het bed is dit zo. Een hond is een roedeldier en daar staat de baas altijd bovenaan. Dit ras mag meestal vanboven op de zetelrug liggen en samen met de baas in bed. Zo voelt de hond zich de baas van het gezin. Het is belangrijk dat dit ras behandeld wordt als hond en niet als mens!!
Uiterlijk
Grootte: 15-23 cm Gewicht: 0,5-3,5 kg Kleur: alle kleuren toegestaan, effen, gevlekt of gespikkeld
Aard
De Chihuahua is wel waaks,maar blaft niet voor elk geluidje,maar dat moet je wel al bij de pup inbinden,want Chihuahua's hebben de neiging om blafferig te worden. De Chihuahua kan niet los,want als hij een grootte hond ziet,gaat hij er met een flinke grootte bek op af en dat vinden sommige honden niet leuk,en de Chihuahua heeft niet het formaat dat je ze het ,maar laat uitvechten. Ook zijn ze verschrikkelijk lief tegen eigen en vreemde kinderen,maar houd het wel in de gaten dat ze hem niet de hele tijd optillen,want het is tenslotte geen speelgoed,wel mogen ze apporteer spelletjes met hem doen dat vindt hij namelijk heerlijk. Ze kunnen ook heerlijk uren op schoot liggen te slapen dat vinden ze heerlijk lekker bij het baasje op schoot.
Beweging
In principe hebben chihuahua's niet veel nood aan beweging omdat ze zo klein zijn, krijgen ze binnenshuis dus voldoende beweging. Maar natuurlijk zegt deze rakker geen neen tegen een lange wandeling en kan hij gerust een paar kilometers u gezelschap houden. Bij grote hitte of fikse kou zit hij liever binnen.
Ik ben Erika, en gebruik soms ook wel de schuilnaam kaatje.
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 13/08/1957 en ben nu dus 67 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: pc bloggen enz.kleuren op nummer.