E-mail

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

Foto
Foto
Zoeken in blog

Foto
Inhoud blog
  • Fietsroute van 18 km in het kanton
  • Federale Verkiezingen - 10 juni 2007
  • Vissterfte in Mombeek na reiniging citernes bij brouwer Alken-Maes
  • Nonnen en soeurs... Kloostrofobie te Herk-de-Stad
  • Geschiedenis Schulen in stripverhaal
  • Fotogeniek - week 13 - anders
  • Schakkebroek - Kerk
  • Halen - Slag der Zilveren Helmen
  • Een Paassfeertje
  • Tram te Herk-de-Stad - Halen
  • Fotogeniek - week 12 - anders
  • Beknopte geschiedenis van Herk-de-Stad (Apotheker R. Enckels)
  • Nieuw bestuur Jong N-VA Limburg verkozen
  • Tegenbezoek van Herk-de-Stad aan Oborniki (25-04-2006)
  • In den beginne schiep...
  • Jozef Vanwing (1884-1970)
  • Belgisch Limburg in de préhistorie
    KANTON HERK-DE-STAD
    met de gemeenten HALEN - HERK-DE-STAD - LUMMEN
    Ooit, op een steenworp, waren we een oergezellig dorp. Nu vreemdelingen voor mekaar in dé stad!
    24-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nonnen en soeurs... Kloostrofobie te Herk-de-Stad
    Zes leden van de Erfgoedcommissie van Herk-de-Stad zetten zich de afgelopen negen maanden in om de geschiedenis van de Herkse ursulinen en hun impact op de Herkse samenleving, te boek te stellen.

    img122/3940/ursulanonnenrq4.jpg

    Het resultaat is een kanjer van 345 bladzijden, boordevol originele documenten en met meer dan 650 foto's, die aantonen hoe de Groot-Herkse bevolking verbonden was met haar klooster. ''De zusters ursulinen in Herk-de-Stad, In dienst van God en van de gemeenschap'' luidt de titel.
    ,,Het boek is het relaas van een congregatie die in 1851 naar Herk kwam om er gratis onderricht te bieden aan de arme kinderen'', vertellen de auteurs Paul Bonneux, Annie Leemans, Georges Niesen, André Smeets, Raoul Tips en Jan Van Duffel. ,,Daarnaast hadden de zusters een betalend Franstalig pensionaat, dat in heel België en zelfs tot in Amerika en Australië toe, leerlingen rekruteerde.''
    Onder de mensen
    ,,Aanvankelijk waren drie huizen op de markt het toneel van hun activiteit, maar in 1878 betrokken ze het prachtige klooster aan de Diestse Poort. Vanaf dat ogenblik bloeide de kloostergemeenschap. Het aantal gediplomeerde zusters nam toe, waardoor de ursulinen lagere scholen in Donk, Rummen, Kermt en ten slotte in Schakkebroek konden overnemen. Overal was hun contact met de bevolking zeer intens, een typisch eigenheid van de ursulinen: zij leven niet achter kloostermuren maar onder de mensen.''
    ,,Voorts bevat het boek waarnemingen van de zusters en wat zich in Herk en omgeving afspeelde tijdens beide wereldoorlogen, interessante gegevens die met herinneringen en foto's van oudere Herkenaren werden aangevuld. De ursulinen beleefden de verdere ontwikkeling van hun scholen tot wat ze nu zijn. Het boek bundelt eveneens ooggetuigenverslagen van leraars en leerlingen van die scholen, van interne Vlaamse leerlingen vanaf 1926 tot de jaren '80 en van Engelstalige en Zwitserse leerlingen gedurende de hele vorige eeuw. Ten slotte brengt het boek het succesverhaal van de Sint-Ursulakliniek, het revalidatiecentrum en de uitbreiding van hun residentie voor oudere zusters tot een RVT met opvang van leken. Wie het boek doorbladert, beseft dat de ursulinen een weldaad zijn geweest voor Herk-de-Stad. Zij werden na de tweede wereldoorlog de grootste werkgevers dankzij hun scholen en hun kliniek'', aldus de zes auteurs.
    Het boek kost 15 euro en werd gedrukt in een oplage van 400 exemplaren. Boeken bestellen kan in gemeenschapscentrum De Markthallen, markt 2 3540 Herk-de-Stad (013-35.99.50 of de.markthallen@herk-de-stad.be. Het boek is beschikbaar vanaf 21 april. (Paul Pans) (Nieuwsblad)

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geschiedenis Schulen in stripverhaal
    Naar aanleiding van de Erfgoeddag en 900 jaar Schulen is het stripverhaal 'Schulen door de eeuwen heen' voorgesteld. Het gaat om een realisatie van het duo Piet Rymen en Dré Mathijs.

    img84/3875/pietrymendrmatthijsyo9.jpg

    Piet Rymen is een Schulense autochtoon, gedreven conservator van het natuurreservaat Schulensbroek, schatbewaarder van de kerkfabriek, marathonloper en financieel auditeur bij de NMBS-Holding. Cartoonist Dré Mathijs geeft les aan de Stedelijke Kunstacademie van Hasselt. Glas in lood, schilderen en creatief bezig zijn met keramiek zijn Dré erg lief.
    Anekdoten
    'We produceerden naar aanleiding van de herdenking van de eerste vermelding van Schulen in 1107 een stripverhaal met weetjes en anekdoten uit het Schulens verleden', vertellen Piet en Dré. 'De speelse tekeningen verhelderen de eerder korte teksten, zodat het een luchtig geheel blijft. Dat is ook de bedoeling. Wij willen zo laagdrempelig mogelijk werken en de vele inwijkelingen en hun kinderen wat kennis over hun streek meegeven. Het was niet de bedoeling de geschiedenis van Schulen te schrijven, dat is reeds eerder gebeurd. Wel wilden we enkele minder gekende wetenswaardigheden onder de aandacht brengen. Bijvoorbeeld de middeleeuwse plaatselijke wetten of keuren, de gebruiken in de schuttersgilden en het parochiaal leven in de twintigste eeuw. De uitgave kreeg de steun van de Vlaamse Gemeenschap en van het Contactforum van Erfgoedverenigingen.'
    Deelnemers aan de activiteiten in het kader van 900 jaar Schulen krijgen het leuke werkje gratis. Daarnaast wordt het te koop aangeboden voor 1 euro, onder meer in het gemeenschapscentrum De Markthallen in Herk-de-Stad en in een nog te zoeken verdeelpunt in Schulen.
    Piet Rymen en Dré Mathijs maakten al meerdere stripverhalen, onder meer Schalks Geschetste Geschiedenis van Herkenrode, Schaakmat aan afvalduivel en Schulensmeer te Beschermen Schat, waarvan vijfduizend exemplaren de deur uitgingen en ondertussen een verzamelaarsitem werd. Schulen door de eeuwen heen is een hebbedingetje voor Ieders Schulens gezin.  (Paul Pans) (Nieuwsblad)

    >> Reageer (0)


    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Archief per week
  • 01/12-07/12 2008
  • 11/06-17/06 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006

    Aantrekkelijke links
    uit de regio


    Foto

    Voor zover we konden/kunnen terugvinden op het net of oudere publicaties zijn, worden "alle" nieuwsjes, met respect voor de privacy, "van komende betekenis" uit de regio uit het historische of nog recent verleden, hier verzameld en gepubliceerd.
    Bovendien schenken we heel wat aandacht aan ons het "historisch verleden", zonder een geschiedenisboek te willen worden of enkel zijn. Heel aardig als u ook meezoekt!

    De redactie.



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!